Wat Mag Je Drinken Bij Diabetes Type 2? 7 Opties Naast Water

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 09
Wat Mag Je Drinken Bij Diabetes Type 2? 7 Alternatieven Voor Water

Als je diabetes hebt mag je geen dranken met suiker. Maar altijd water drinken bij diabetes type 2 is hartstikke saai.

Wat zijn goede en gezonde dranken voor iemand met suikerziekte?

In dit artikel krijg je een top 7 van mijn favoriete dranken en een overzicht van welke dranken je absoluut moet vermijden.

More...

Wat mag je wel en niet drinken bij diabetes?

Ik heb goed nieuws en ik heb... goed nieuws.

Heb je diabetes type 2 en ben je het zat om alleen maar water te drinken? Wil je graag een frisse versnapering die niet schadelijk is voor je lichaam?

Dan komt dat goed uit. Want in dit artikel bespreek ik een aantal dranken die niet alleen gezond zijn maar die ook lekker wegdrinken.

Als je diabetes hebt is het oppassen geblazen. Zowel met wat je eet als met wat je drinkt. De meeste dranken die Nederlanders drinken zitten zo vol suikers dat ze extreem ongezond zijn.

Doel van dit artikel

Hoe dat precies zit leg ik later uit in dit artikel. Eerst geef ik je mijn favoriete dranken voor mensen met diabetes type 2. Daarna leg ik je uit welke dranken je absoluut niet mag drinken bij diabetes type 2

De dranken die je wel mag

Hiervoor hanteer ik een aantal regels:

 • Ze zijn lekker (of lekker te maken met toevoegingen)
 • Ze bevatten geen suiker en verhogen je bloedsuikerspiegel niet
 • Ze hebben geen andere negatieve eigenschappen

Hier is mijn top 7:

#1: Koffie en thee

Denk hierbij aan:

 • Zwarte koffie
 • Zwarte thee (Earl Grey)
 • Groene thee
 • Witte thee

Laat ik beginnen met een belangrijk bestandsdeel van deze dranken, met name in koffie en zwarte thee: cafeïne.

Cafeïne is een chemisch stofje dat in deze dranken voorkomt. Wat het doet in je hersenen is dat het voorkomt dat jij je moe voelt. Na een uur of tien is cafeïne uitgewerkt.

Waarom is dit relevant voor mensen met diabetes?

Voordelen van cafeïne bij diabetes type 2

 • Cafeïne onderdrukt trek. Na een kopje koffie heb je minder honger. Dit is zowel een nadeel als een voordeel. Als je plotseling honger krijgt en daardoor ongezonde dingen eet is het een nadeel. Maar het is een voordeel als jij van te voren gezonde, suikervrije snacks bij de hand hebt en goede maaltijden maakt voor jezelf en je gezin
 • Cafeïne verstoort je slaap. Dat is prima in de morgen. Als je net wakker wordt kan een kopje koffie de laatste slaperigheid uit je hoofd halen. Maar drink je het 's avonds? Dan kan het je slaap verstoren. Dit heeft nare gevolgen omdat slaapgebrek je vermogen om je bloedsuiker laag te houden nog verder beschadigd
 • Cafeïne blokkeert de opname van suiker. Als je te veel drinkt heeft dit nadelige gevolgen op je bloedsuikerspiegel. Beperk je inname tot vier koppen koffie, vier koppen zwarte thee of vijf koppen witte of groene thee per dag

Cafeïne maakt je 's morgens wakker en kan je honger onderdrukken.

Geloof het of niet:

Een kopje koffie met een scheutje melk als ontbijt is lang niet zo ongezond als je zou denken. 

Bereid wel de rest van je maaltijden zo voor dat je nooit voor verassingen komt te staan.

In koffie zit de meeste cafeïne, op de voet gevolgt door zwarte thee. Witte en groene thee bevatten veel minder cafeïne. Daarnaast heeft groene thee zo veel positieve eigenschappen dat dit mijn favoriete thee ooit is.

Waarom is groene thee het beste
wat je kunt drinken bij diabetes type 2?

Er zitten nog meer gezonde stoffen in groene thee, naast een lage dosis van een vorm van cafeïne. Zo zit er een stofje dat je verbranding verhoogt en je bloedsuikerspiegel verbetert.

Zowel witte als groene thee hebben eigenschappen die mogelijk kunnen helpen bij het bestrijden van kanker. Een kop witte of groene zouden beschermend kunnen zijn en microscopische kankers kunnen helpen uitschakelen.

Daarnaast is groene thee de minst bewerkte theesoort. Het is een louter natuurlijke drank die zowel warm als koud gedronken kan worden. Wat te denken van dit recept voor groene ijsthee? (laat de honing weg en kies in plaats daarvan een gezonde zoetstof).


#2: Kruidenthee

Er zijn te veel verschillende kruidentheeën om op te noemen:

 • Gember
 • Sterrenmunt
 • Zoethout
 • Kaneel
 • Kamille
 • Munt
 • En nog veel meer...

Ga naar een theewinkeltje en laat je informeren. Vaak kun je veel verschillende smaken direct proeven. De winkelier kan je vaak vertellen welke geneeskrachtige werking deze kruiden hebben.

Als diabetespatiënt is er niet één magische kruidenthee die je leven in één klap beter zal maken. Er zijn wel gezondheidseffecten aan dit soort dranken. Maar daarvoor hoef je het niet te drinken bij diabetes type 2.

Nee, het gaat er om dat je een drank vindt die je lekker vindt en die je elke dag kunt drinken bij diabetes zonder er op uitgekeken te raken. Met de verschillende soorten kruidenthee is het vrij makkelijk om deze te vinden.

Zelf hou ik erg van gemberthee. Het is lekker en heel makkelijk te maken. Je kijkt een paar plakjes geschilde gember in een liter water voor een paar minuten. Klaar.


#3: Aloë vera drank

Aloë vera is een plant die in de tropen groeit en waar diverse gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Zo wordt er een zalf van gemaakt die vaak wordt voorgeschreven als mensen verbrand zijn. En mensen die in de tropen wonen gebruiken het voor diverse medische toepassingen.

Als diabetespatiënt is dit een interessante plant. Het sap drinken kan leiden tot betere bloedsuikerwaarden. Het is geen wondermiddel maar alle kleine beetjes helpen. Als je dan toch wat moet drinken bij diabetes, dan beter iets wat goed is voor je diabetes. Toch?

De drank maak je als volgt:

 • Ga naar een natuurwinkel
 • Koop aloë vera poeder
 • Meng een paar eetlepels met water
 • Voeg een ander smaakje toe (citroen, wat zout, een gezonde zoetstof zoals stevia)

Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Fruitwater

Weet je waarom het heel gezond is om water met een schijfje citroen bij een maaltijd te drinken bij diabetes?

Omdat een citroen de snelheid waarmee suikers worden verwerkt in je lijf vertraagt. Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel. Dezelfde hoeveelheid suikers hebben minder impact op je bloedsuikerspiegel.

Maar water met een schijfje citroen is niet het enige drankje dat geschikt is als je diabetes hebt. Je kunt ook andere fruitsoorten gebruiken om speciaal fruitwater te maken. Dat werkt zo:

Een infuser maakt water een stuk lekkerder

Koop een speciaal flesje waar je fruit aan toe kunt voegen (zogenaamde infusers). Of neem een kan, doe daar gesneden fruit in en giet er water overheen. Zet dit een paar uur in de koelkast.

De smaak van het fruit trekt in het water. Daardoor krijg je een lekkere smaak die niet overdreven zoet is en die ook niet veel suikers bevat (zolang je het fruit zelf niet opeet).

Dit is een prima vervanging voor vruchtensappen als je deze mocht missen. Lees verderop waarom vruchtensappen uit den boze zijn.


#5: Kokoswater

Deze drank is niet zo bekend in Nederland. Dat komt omdat er hier van nature geen kokosnoten aan de bomen groeien. Maar in andere landen, met name in de tropen, zijn er genoeg palmbomen met kokosnoten eraan.

In de laatste jaren zijn bepaalde kokosproducten steeds populairder geworden in Nederland. Denk aan kokosolie, kokosmelk en kokosroom.

Dat komt met name door de smaak en in het geval van kokosolie de praktische toepassingen tijdens het koken. Maar als je als diabetes een gezond drankje wilt dat je bloedsuiker niet verhoogt, dan is kokoswater uitermate geschikt

Het zit vol met mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer en koper. Deze hebben positieve eigenschappen voor je gezondheid. Daarnaast bevat kokoswater niet veel suiker en heeft het een licht zoete smaak.

Het is wel belangrijk dat je vers kokoswater regelt. Dit doe je door het direct uit de kokosnoot te halen of om het uit een pak te kopen waar verder niets aan is toegevoegd.

Kijk goed op de verpakking want het gebeurt regelmatig dat fabrikanten hele klontjes suiker toevoegen.


#6: Ongezoete soja- en amandelmelk

Normale melk bevat vrij veel suiker. Zo'n vijf gram per honderd gram. Als je twee glaasjes drinkt is dit al vijftien gram. Het komt niet in de buurt van frisdranken of vruchtensappen maar goed is het nou ook weer niet.

Tip!

Gelukkig kun je altijd ongezoete soja- of amandelmelk kopen. Deze bevatten nauwelijks suiker en geven je wel die melkachtige smaak. Zeker als je deze ijskoud drinkt zijn deze een frisse vervanger, bijvoorbeeld voor bij je ontbijt.


#7: Een wijntje

Dit is een gekke op de lijst. Want je weet dat je moet oppassen met alcohol als je diabetes hebt.

 • Er is één uitzondering. En dat is een rood wijntje tijdens het eten. De alcohol helpt namelijk bij het laag houden van je bloedsuikerspiegel.

In combinatie met voedselinname dempt het de suikerpiek die je nou eenmaal krijgt na een grote maaltijd.

Bier is overigens geen goede keuze als iets om te drinken bij diabetes.

Hou het wel bij één glaasje. Bij meer gaat er geen positieve werking meer vanuit en kan je bloedsuikerspiegel juist gaan stijgen.

wijn is gezond

Daarnaast kun je dit wijntje het beste bewaren voor een paar grote maaltijden per week. Bij je ontbijt een fles Merlot opentrekken is in ieder geval niet aan te raden.

De dranken waar je ver vandaan moet blijven

Eerst wil ik je geheugen even opfrissen:

Hoe zat het ook alweer?

Als je iets eet of drinkt komt dit in je lijf terecht. De suikers in dit voedsel worden opgenomen door je lichaam. Hoe meer suikers en hoe sneller deze worden opgenomen, hoe slechter het is. Want te veel suikers in je bloed zijn schadelijk voor je hele lichaam.

Je lijft heeft een natuurlijke rem om suikers die je binnenkrijgt onschadelijk te maken. Dat is het hormoon insuline.

Dit stofje zorgt ervoor dat suikers uit je bloed worden gehaald. Maar bij iemand met diabetes is er te weinig van dit stofje of werkt het niet meer goed. De suikers verdwijnen niet uit je bloed (of veel langzamer), met alle gevolgen van dien.

De complicaties van diabetes type 2 zijn ernstig. Je kunt er blind van worden, tenen door kwijtraken en er eerder dood van gaan. Actie ondernemen is dus verstandig.

Het is dus belangrijk om:

 • Niet te veel suiker te eten
 • Zoveel mogelijk insuline in je lijf te hebben (bij voorkeur op de natuurlijke manier en door insuline te spuiten als het niet anders kan)
 • Gezond te leven (zoals afvallen en bewegen) zodat de werking van je insuline erop vooruit gaat
 • Alle instructies van je arts op te volgen (zoals het nemen van je medicatie) zodat je niet zieker wordt

Niet alle dranken die we drinken zijn gezond

Dat je drinkt is vooral van invloed op het eerste punt: hoeveel suikers je binnenkrijgt. Veel populaire dranken van Nederland bevatten enorm veel suikers. En kunnen je flink ziek maken als je diabetes hebt.

De meest populaire dranken van Nederland zijn koffie en thee. Ze maken zo'n 33% uit van onze vochtinname. Dat is meer dan een halve liter per dag.

Zoals je hebt gezien zijn koffie en thee op zichzelf gezonde dranken. Maar de meeste mensen gooien er suiker in. En dat is natuurlijk heel ongezond. Zeker als je diabetes hebt.

15% van alles wat Nederlanders drinken is frisdrank. Dit is bijna een blikje per dag. En natuurlijk zijn er veel mensen die meerdere blikjes per dag drinken en een aantal die frisdrank helemaal laten staan. Ik zal je uitleggen waarom je bij die laatste categorie wilt horen aan de hand van het label op een blikje cola:

Zoals je ziet zit er maar liefst 10,6 gram suiker per 100 mL in Coca-cola. Alsof je een infuus met diabetes-complicaties rechtstreeks in je arm zet en hoopt dat je het allemaal goed komt.

Als je moet letten op hoeveel suiker je binnenkrijgt is cola (en andere frisdrank) dus een duidelijk ongezonde keuze. Vermijd frisdrank daarom zo hard als je kan. En dat geld ook voor light frisdrank.

Light frisdranken: waarom je ze moet vermijden


Cola Light bevat geen suikers. Dat klopt. Maar dat is het enige positieve.

Light frisdranken veranderen hoe je lichaam omgaat met zoetigheid. Het belangrijkste is dat je meer trek krijgt in zoet. Je lichaam raakt gewend aan de zoete smaak en daardoor krijg je er meer zin in. Wees daarom heel voorzichtig want het drinken van light-frisdrank leid zo van kwaad tot erger.

Daarnaast zijn de toevoegingen in light frisdrank niet bepaald gezond. Er is zelfs bewijs dat de meest gebruikte zoetstof genaamd aspartaam het moeilijker maakt voor je lijf om je bloedsuiker onder controle te houden. En dat kun je als suikerpatiënt nou niet hebben. 

Waarom je vruchtensappen moet vermijden

Dit is de achterkant van een pak Appelsientje appelsap. Zoals je kunt ziet bevat het 10,7 gram suiker per 100 mL. Dat is meer dan bij cola!

Dat iets van fruit is gemaakt wil niet zeggen dat het gezond is. Sterker nog:

Niks dat van fruit is gemaakt is gezond. Het enige wat gezond te noemen valt is fruit zelf. Wil je weten wat de meest gezonde fruitsoorten zijn als je diabetes hebt? Kijk dan hier.

Het Diabetesvrij Geheim

Het drinken van suikervrije alternatieven is nog maar het begin. Om diabetes type 2 volledige te genezen moet je meer doen dan dat. Gelukkig kan ik je daar een handje bij helpen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat drink jij bij diabetes type 2 om jezelf gezond te krijgen en houden? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend