Alcoholgebruik is heel normaal in Nederland.
Maar is het een goed idee om het te drinken als je suikerziekte hebt?
Leer hier 7 dingen die je moet weten over diabetes en alcohol.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Wat je moet weten over diabetes en alcohol als suikerpatient
In een ideale wereld zouden zowel roken als drinken geen negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
Maar helaas leven jij en ik niet in een ideale wereld.
In de echte wereld hebben alcohol en tabak wel degelijk gevolgen voor je welbevinden. En in dit artikel zal ik je leren wat diabetes en alcohol voor invloed op elkaar hebben. En daarmee heeft alcohol natuurlijk meer invloed op diabetes dan andersom.
Meer dan een ander mens zul je moeten opletten hoe je met alcohol omgaat. Je kan namelijk op de lange termijn problemen krijgen met de regulatie van je bloedsuiker, als je niet oppast met wat je doet. En op de korte termijn kan je ernstige gevolgen ondervinden als je op de verkeerde manier drinkt.
Maar natuurlijk weet ik ook dat een drankje drinken gezellig is. Je krijgt van mij geen preek over hoe kwaadaardig alcohol is en dat je gegarandeerd naar de hel gaat als je nog één druppel aanraakt.
Nee, ik hou ook van een biertje op zijn tijd. Dat mag je best weten.
Doel van dit artikel
Nu we dat gehad hebben, vertel ik je het échte verhaal. Wat er kan gebeuren als je niet goed oplet met alcohol en hoe je op de juiste manier diabetes en alcohol kan combineren.
#1: Alcohol bij diabetes kan een hypo veroorzaken
Indien je medische kennis niet op en top is:
Een hypoglycemie is wanneer je bloedsuiker te laag is. Dit heeft allerlei nare gevolgen. Van een uiterst oncomfortabel gevoel (zweten, adrenaline door je lijf en een slap gevoel) tot schade i
Er zijn verschillende manieren waarop alcohol je bloedsuiker zo kan verlagen, dat je een hypo krijgt:
- Als je drinkt wil je lijf zo snel mogelijk van de alcohol af. Daarom begint je levert eerst aan het afbreken van de alcohol, voordat het verder gaat met eventuele suikers. Daardoor kan je bloedsuiker laag blijven, ook al heb je veel suikers gegeven
- Alcohol bij diabetes kan je bloedsuiker verlagen
- Je voelt het minder goed aankomen als je een hypo krijgt, omdat de symptomen daarvan op aangeschotenheid of dronkenschap kunnen lijken
Je weet dus nooit waar je aan toe bent, terwijl alcohol je best een hypo kan geven. Gelukkig kan dit voorkomen worden, door niet teveel te drinken. En door ervoor te zorgen dat je genoeg gegeten hebt.
#2: Alcohol heeft invloed op je medicatie
Afhankelijk van de medicatie die je hebt, kan alcohol roet in het eten gooien. En dat is vervelend want diabetesmedicatie is belangrijk.
Als je die niet op de juiste manier binnenkrijgt omdat alcohol de werking verstoort, kan je hier blijvend schade van ondervinden.
Allereerst kan alcohol bij diabetes ervoor zorgen dat het medicijn langzamer wordt afgebroken.
Daardoor kan je de aanbevolen dosering ver overschrijden.
Het is vergelijkbaar met het nemen van een overdosis. Bij sommige medicatie kan dat gevaarlijk zijn.
Daarnaast kan alcohol de werking (en bijwerkingen) van medicijnen onbedoeld versterken. Met alle gevolgen van dien.
De medicijnen zelf kunnen de afbraak van alcohol vertragen omdat deze allebei langs de lever gaan. En je lever kan maar één ding tegelijk.
De alcohol blijft daardoor langer in je lijf maar kan door de langzame afbraak nare bijwerkingen hebben. Zo kan je last krijgen van de volgende oncomfortabele sensaties:
- Een warm en rood gezicht
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Daling van de bloeddruk
- Hartkloppingen
#3: Alcoholische dranken kunnen veel suikers bevatten
Bij diabetes is het belangrijk dat je op je gewicht let. Hoe zwaarder je wordt, hoe instabieler je bloedsuiker kan worden.
En hoe slechter sommige medicatie zijn werk kan doen. Daarom is een belangrijk onderdeel van diabetes managen, ervoor zorgen dat je niet te zwaar wordt.
Ik wil je niet aan de sterke drank helpen maar deze bevatten meestal het minste suiker. Dit is de beste combinatie van diabetes en alcohol. Natuurlijk komt dit omdat deze met name alcohol bevatten (40%) en er dus weinig ruimte over is voor iets anders.
Wijn valt nog wel mee.
Maar als je aan zoete drankjes en cocktails begint, berg je dan maar.
Breezers, mixdrankjes en dure, geshakete creaties van je plaatselijke barman hebben de neiging om je bloedsuiker tot ongekende hoogte te doen stijgen.
En als je eerlijk bent, weet je zelf ook wel dat als je aan dit soort drankjes begint het niet bij "een paar" blijft.
Daarom is het beter om bij dit soort drankjes uit de buurt te blijven. Niet alleen omdat ze je bloedsuiker kunnen verhogen maar ook omdat ze je dikker maken.
Zelfs bier en wijn zijn niet onschuldig
Zowel bier als wijn bevatten beide erg veel suikers/koolhydraten. Maar met name bier spant hierin de kroon. Vaak blijft het niet bij één biertje waardoor je na een avondje als snel eindigt met een torenhoge bloedsuiker.
Het verhaal over wijn is een beetje dubbel. Ook wijn bevat suiker, maar met name rode wijn heeft nog wat voordelen op het menselijk lichaam. Met name wanneer je een rood wijntje drinkt tijdens het avondeten, heeft het amper impact op je bloedsuikerspiegel, mits dit een gezonde maaltijd is natuurlijk.
Hoe het ook zij: beide bevatten flink wat suikers. Van rode wijn raad ik je daarom maximaal één glas aan tijdens het avondeten.
Frisdrank vermijden in alcoholische dranken
Zoals ik je eerder heb aangeraden om frisdrank te vermijden alsof het vloeibaar batterijzuur is, wil ik je vooral aanraden om rum-cola te vermijden alsof het vloeibaar batterijzuur is. Diabetes en alcohol met deze hoeveelheid suiker is moeilijk te combineren.
#4: Alcohol drinken tijdens een maaltijd maakt het veiliger
Wanneer je alcohol tijdens een maaltijd drinkt, gaat het langzamer door je maag-darm kanaal. Hierdoor komt de alcohol niet plotsklaps in je bloed terecht.
Je drankje goed timen, zorgt ervoor dat diabetes en alcohol iets beter samengaan.
Sterker nog:
Een beetje alcohol tijdens een maaltijd kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerpiek die daarbij hoort enigszins wordt ingeperkt.
En doordat het langzamer door je lijf gaat, ondervind je er minder schade van.
Dit geldt alleen bij kleine hoeveelheden. Ik het het hier over één of twee drankjes. Hooguit 3 als je echt de grens op gaat zoeken.
#5: Alcohol voor het slapen gaan is het meest gevaarlijk
Alle bovenstaande effecten zijn problematisch als je wakker bent. Van een hypo tot de interactie met je medicijnen.
Maar wat nou als dit gebeurt als je slaapt?
Dan heb je de poppen aan het dansen. Je bloedsuiker kan zo laag raken dat je in een coma raakt. De mensen om je heen kunnen denken dat jij je roes aan het uitslapen bent, terwijl je in feite in een coma bent belandt.
Zeer ernstige hypoglycemie is een noodgeval maar het kan zijn dat dit de mensen om je heen niet opvalt als je er last van krijgt in je slaap. En als je alleen woont, is het helemaal gevaarlijk.
Pas op
Drink dus niet voor het slapen gaan. En zorg ervoor dat je drie uur voordat je naar bed gaat geen nieuwe drankjes drinkt.
Ben je dronken geworden? Ga dan niet dronken slapen zonder voorzorgsmaatregelen te nemen. Je wilt er zeker van zijn dat het goed gaat met je bloedsuiker voordat je gaat slapen.
#6: Kleine hoeveelheden alcohol verhogen je insuline gevoeligheid
Gevoeligheid voor insuline is belangrijk. Hoe hoger deze is, hoe minder insuline je nodig hebt om de suikers die je eet en drinkt op de juiste plek in je lijf te krijgen.
Bij diabetes type 2 zijn hier vaak problemen mee waardoor suikers onvoldoende opgenomen kunnen worden. Hierdoor kan je bloedsuiker flink stijgen na een maaltijd. Er zijn verschillende manieren om dit onder controle te krijgen, door middel van medicatie of door aan te passen wat je eet.
Hierdoor is minder insuline nodig voor hetzelfde effect of krijg je een sterker effect bij dezelfde hoeveelheid suikers die moeten worden verwerkt. En dat is in je voordeel. Diabetes en alcohol kan dus ook voordelen hebben.
WAAROM RADEN GROTE ORGANISATIES ALCOHOL AF?
Nog niet zo lang geleden waren stichtingen, verenigingen en overheidsorganen het erover eens dat iedereen één of twee drankjes per dag zou moeten drinken. Maar tegenwoordig wordt dit advies niet meer gegeven.
Hoe komt dat?
Simpel. Alcoholisme is wereldwijd een groot probleem. Alleen al in Nederland zijn honderdduizenden mensen serieus verslaafd aan alcohol. Mensen die gevoelig zijn voor verslaving adviseren om één drankje per dag te drinken, is ronduit een slecht plan. Voor je het weet worden het er twee, drie, vijf en tot slot een fles whiskey in het magazijn op je werk.
Daarom zijn alle grote organisaties van dat advies afgestapt. Ze willen het niet op hun geweten hebben, als er nieuwe alcoholverslaafden bijkomen. Want alcoholisme is zeer ernstig, niet alleen voor diabetespatiënten.
Wil je weten wat de afschuwelijke gevolgen zijn van langdurige verslaving aan alcohol? Kijk dan eens op deze site.
#7: Grote hoeveelheden alcohol maken je diabetes erger
Heb je weleens gehoord van "binge drinken?"
Dit is de wetenschappelijke term voor "comazuipen" of "stevig drinken".
In plaats van de paar drankjes die ik nog wel kan goedkeuren, giet je hierbij grote hoeveelheden alcohol naar binnen.
Ik hoef je vast niet uit te leggen dat dit ongezond is dus ik zal er niet over preken.
Diabetes en alcohol in grote hoeveelheden gaan niet samen.
Maar wat je wel moet weten, is dat het ervoor zorgt dat je lichaam niet meer met suikers kan omgaan.
Dat komt omdat alcohol de werking van je hersenen verstoort. Daardoor kan je lichaam niet meer goed reageren op insuline. Je wordt er veel minder gevoelig voor. Daardoor worden suikers die je via eten en drinken binnenkrijgt onvoldoende afgebroken.
Je kan hierdoor gevaarlijk hoge bloedsuikerwaarden krijgen, met alle gevolgen van dien. En als je genoeg drinkt, is deze schade permanent. Wees daarom heel voorzichtig met grote hoeveelheden alcohol drinken en trek aan de bel als je vaak te grote hoeveelheden drinkt. Voordat het te laat is.
Het Diabetesvrij Geheim
Zo. Je weet nu alles wat je moet weten over diabetes en alcohol. Maar wat als ik je vertel dat je ook diabetesvrij door het leven kan?
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: wat wil jij nog weten over diabetes en alcohol? Hoe probeer jij het zo goed mogelijk te combineren? Laat hieronder een reactie achter
Graag ontva g ik het ebook
Het e-boek heb ik zojuist naar je verzonden. Wellicht beland het ook in je SPAM/ongewenste mails. Kijk daar dus ook even. Succes! En als we ergens bij kunnen helpen, horen we het graag.
Fijn artikel. Ik zit op randje
Nuchter 7.1. Lange termijn
En ben dus nu bezig met maatregelingen om te zakken
Bedankt :). Als we ergens mee kunnen helpen, dan horen we het graag 🙂
Graag ontvang ik het e boek.
Geen probleem! Het is naar je verzonden in een aparte email. Kijk ook even in je ongewenste e-mails want daar kan het helaas ook belanden.
Hallo Marloes ,
Ik ben het e-book kwijt. Wilt u het nogmaals sturen? Ik heb alle boeken en wil met het programma beginnen.
Ik durfde tot nu toe niet omdat ik bang ben dat mijn slechte cholesterol omhoog gaat als ik dierlijke produkten eet, maar nu moet ik extra medicijnen nemen omdat m’n suiker stijgt. En wat is erger??
Bij voorbaat dank,
Anneke Westera
Dat is vervelend om te lezen. Het beste is even om ons een mailtje te sturen. Dan kunnen we je het Diabetesvrij Geheim nogmaals sturen EN je helpen met je cholesterol. Over dit onderwerp is namelijk veel verwarring, ook bij artsen. Niet al het cholesterol is belangrijk en niet elke stijging is een probleem.
Ik drink graag een borreltje(uitsluitend jonge jenever).
Nooit meer dan 2, verdeelt over een dag. Ik gebruik geen enkel medicijn en prik nuchter gemiddeld 7.5 mmmol.
Ik volg het Diabetisch Omkeer Methode van jullie.
Hoe zit het met jonge jenever in relatie met suikerziekte.
Jenever mag met MATE. Elke dag van de week 2 borreltje lijkt mij wat teveel van het goede :). Wij raden niet meer dan 1-2 borreltjes per dag aan en niet meer dan 5 per week in totaal. Minderen lijkt mij dus wel gezonder.
Werken jullie ook samen met zorgverzekeraars ?
Helaas nog niet. Het traject om dat aan te gaan is heel bureaucratisch en traag. Maar we werken eraan.
Graag het E-book Het diabetesvrij geheim
Zo te zien heb je het inmiddels ontvangen in je inbox.