Bloedsuiker Verlagen Door Water Te Drinken? Ontdek Waarom Dit Onzin Is

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

aug 09
Bloedsuiker Verlagen Door Water Te Drinken? Lees De Waarheid!

Kun jij je bloedsuiker verlagen door extra water te drinken? Sommige mensen hebben het idee dat ze hun diabetes type 2 kunnen genezen door veel water te drinken. Of in ieder geval hun bloedsuikerspiegel te verlagen.

In dit artikel leg ik uit waar deze mythe vandaan komt en waarom het (helaas) niet werkt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarnaast geef ik je 3 natuurlijke tips hoe je WEL je bloedsuiker kunt verlagen.

More...

Je bloedsuiker verlagen door water te drinken?

Ergens snap ik de gedachte wel. Als je nu diabetes type 2 hebt, weet je maar al te goed dat je veel vaker moet plassen dan voorheen. Het lichaam probeert de overmaat aan suikers eruit te werken via de urine, omdat het via de normale weg niet meer lukt.

De nieren moeten dit klusje klaren en hebben hiervoor veel vocht nodig. Want alleen op deze manier kan je lichaam de bloedsuiker verlagen.

De gedachte is dan: als je extra water drinkt, help jij je lichaam een handje om de overtollige suikers weg te werken. Ideaal zou je zeggen?

Doel van dit artikel

Als het allemaal zou simpel zou zijn, zouden nog maar weinig mensen diabetes type 2 hoeven hebben. Dan is het gewoon een kwestie van vele liters water op een dag drinken en de suikerziekte verdwijnt als sneeuw voor de zon. Echter als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

Water drinken zal je bloedsuiker niet verbeteren

Laat ik vooropstellen dat het niet gezond is om middels je urine de overtollige suikers uit het lichaam te laten werken. Dit is niet hoe het op de natuurlijke manier hoort. Het is puur en alleen een noodoplossing, omdat het lichaam de gevaarlijk hoge bloedsuiker wil verlagen.

Aangezien het lichaam bij iemand met diabetes type 2 insulineresistent is, is er eigenlijk geen andere mogelijkheid meer om de suikerwaarden te verlagen.

Met dit gegeven alleen al zou je het niet eens moeten willen om op deze ongezonde manier de bloedsuiker te verbeteren. Het is veel gezonder (en effectiever) om de insulineresistentie bij de oorzaak aan te pakken.

bloedsuiker verlagen door water te drinken

Hoe je dit doet; dus hoe je je lichaam weer gevoelig maakt voor insuline, zodat de suikers op de natuurlijke manier verwerkt kunnen worden, laat ik je straks zien.

Maar naast dat het ongezond is, helpt het gewoon niet.

Je nieren zijn namelijk beperkt in hoeveel suikers ze via de urine kunnen lozen. Dus meer of minder water drinken zal op de lange termijn geen verschil maken.

Zal water drinken om je bloedsuiker verlagen helpen? Ja, alleen op de korte termijn

Als je veel water drinkt, kun je lagere waarden meten. Maar de reden daarvoor is minder spectaculair dan je denkt:

Er komt meer vocht in je bloedbaan door het meer drinken. Daardoor 'verdun' je de suikers in de bloedbaan in meer vocht. Hierdoor kun je tijdelijk iets lagere waarden meten.


Het is dus NIET dat je bloedsuiker daalt... maar de hoeveelheid vocht juist stijgt.


Echter... dit effect blijft enkel werkzaam totdat je weer naar het toilet moet en al het overtollige water weer uitplast.

Hierdoor daalt de hoeveelheid vocht in je bloed, en stijgt je bloedsuiker weer naar het oude niveau. Water drinken om je bloedsuiker te verlagen is dus geen 'oplossing' voor het probleem. Het is enkel symptoombestrijding.


Overigens is het symptoombestrijding die ook gevaarlijk kan zijn, omdat het meer druk uitoefent op je nieren. Die hebben het bij een verhoogde bloedsuikerspiegel al zwaarder... en nu voer jij de druk nog meer op door nog meer te drinken.


Water is wel erg belangrijk

Veel water drinken zal dus nooit de oplossing zijn voor diabetes. Gebrek aan water is niet de OORZAAK van je verhoogde bloedsuiker... dus ineens meer water drinken zal ook niet de oplossing zijn.

Er bestaat überhaupt geen magische oplossing om een hoge bloedsuiker van de een op de andere dag op te lossen.

Je bloedsuiker verbeteren is zeker wel mogelijk, alleen werkt dat op een andere manier en kost tijd.

Het moet wel gezegd worden dat het ontzettend belangrijk is om genoeg water te drinken. Als je diabetes hebt, is je lichaam ontregeld. En het laatste wat je dan wil is dat de boel verergert, omdat je niet voldoende gehydrateerd bent.

Het lichaam van iemand met suikerziekte heeft over het algemeen meer vocht nodig. Dus het kan zeker geen kwaad 2-3 liter water te drinken op een dag. Hoeveel precies is afhankelijk van je gewicht.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Wat werkt dan wel om je bloedsuiker te verlagen?

Indien je nog niet bekend bent met het ontstaan van een “chronisch” hoge bloedsuiker, zal ik het nog even kort uitleggen.

Want diabetes type 2 ontstaat in vrijwel alle gevallen door een ongezonde levensstijl. Voeding speelt hierin de grootste rol, maar er spelen ook andere factoren.

#1 Zorg voor een natuurlijk eetpatroon

Het dieet van de gemiddelde Nederlander is niet bijster gezond. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen rondlopen met een verhoogde bloedsuiker, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Gezonder eten is de juiste manier om de bloedsuiker te verslagen

Dit, terwijl voeding je medicijn kan zijn. Als je maar de juiste voeding kiest.

Door grotere instanties wordt aangeraden om dagelijks grote hoeveelheden koolhydraten te eten.

Het probleem is echter al deze koolhydraten worden omgezet naar suiker en daarmee een flinke aanslag kunnen zijn voor je bloedsuiker.

De juiste verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zijn behoorlijk zoek. Als je een gezonde bloedsuikerspiegel wilt, is het belangrijk zo natuurlijk mogelijk te eten. Hiermee bedoel ik onbewerkt voedsel met veel vezels, eiwitten en gezonde vetten.

Dus rijkelijk groenten, noten, peulvruchten, vlees, vis, eieren en suikerarme fruitsoorten.

Het gebruik van koolhydraatrijke producten zoals brood, aardappelen, rijst en pasta wil je drastisch reduceren.

Je bloedsuiker verlagen door water te drinken is dus NIET de juiste manier... maar dit wel!


#2 Kom in beweging

Naast een algeheel ongezond voedingspatroon beweegt de gemiddelde Nederlander ook nog eens te weinig.

Er wordt ongezonder gegeten, maar ook met grotere hoeveelheden. Dus mensen krijgen meer brandstof binnen, maar als er dan weinig wordt bewogen… waar moet al die energie dan naartoe?

Veel wordt opgeslagen als vet en de overtollige suikers en koolhydraten kunnen door insulineresistentie niet goed meer weg. Met als gevolg een verhoogde bloedsuiker.

Door geregeld in beweging te komen kan die energie tenminste verbruikt worden. En vinden de suikers beter hun weg.

Het kan al zo simpel zijn door dagelijks een wandeling te maken. Uit onderzoek blijkt dat een wandeling van 15 minuten na een maaltijd al wonderen doet voor de bloedsuiker. Maar van mij mag je ook gaan sporten als je dat leuk vindt. Kies iets waar je plezier uit haalt, want dat houd je langer vol.


#3 Vermijd ongezonde gewoontes

Naast voeding en beweging wil je je algehele levensstijl op orde krijgen. Eigenlijk geldt voor alles wat ongezond voor je is, dat het een negatieve impact kan hebben op je bloedsuiker.

Denk dus ook aan:

  • Slaapproblemen
  • Stress en spanningen
  • Alcohol, roken of andere verslavingen

Als je slecht slaapt of bijv. in ploegendienst werkt en daardoor een verstoord slaapritme hebt, dan kan dit de werking van insuline ontregelen. Je maakt dan vaak overdag ook meer stresshormonen aan, waardoor je lichaam nog minder gevoelig wordt door insuline.

Vaak zie je dat mensen in tijden van stress meer (en ongezonder) gaan eten, waardoor je bloedsuiker nog hoger wordt. Het wordt zo een optelsom en een aanslag op je gezondheid.

Kortom: om je bloedsuiker te verbeteren wil je er een algeheel gezonde levensstijl op na houden. Voldoende water drinken maakt hier wel deel van uit, maar is niet de oplossing van alle problemen.

Bloedsuiker verlagen door water te drinken is dus onzin

Je bloedsuiker verlagen door water te drinken is onzin zoals je hebt gelezen.

De hoge bloedsuiker is nooit ontstaan door 'te weinig water drinken'... dus de oplossing zal ook niet 'meer water drinken' zijn.

Je bloedsuiker verlaag je door een gezond eetpatroon aan te nemen. Daarmee kun je niet alleen je bloedsuikerspiegel verbeteren... maar je kunt zelfs veel meer bereiken.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: probeer jij je bloedsuiker te verlagen door water te drinken? Wat ga jij nu doen om de bloedsuiker te verlagen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend