Als je plotseling erg veel dorst hebt en tegelijkertijd vaak moet plassen kan dit een symptoom zijn van diabetes type 2.
Maar hoe weet je zeker dat dit er aan de hand is en het niet om iets anders gaat?
In dit artikel geef ik je de negen belangrijkste symptomen van diabetes type 2 zodat je een beter beeld krijgt van de gevolgen van deze ziekte.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Veel dorst hebben en moe is mogelijk een teken van diabetes type 2
Als je op dit moment te maken hebt met veel dorst is dat erg vervelend. Hoeveel je ook drinkt, je dorst wordt niet gelest en je wilt alleen maar meer.
Dat is niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk als blijkt dat je diabetes type 2 hebt.
Voordat ik je precies uitleg wat diabetes type 2 is en hoe je het herkent wil ik je waarschuwen. Als je denkt dat je ziek bent moet je altijd eerst naar je huisarts gaan. Hier zijn geen uitzonderingen op.
Als je op dit moment veel dorst en een droge mond hebt en je daarnaast ook nog moe voelt, dan wil ik dat je direct de huisarts contacteert en hem vertelt dat je een afspraak wilt.
Pas als je dat gedaan hebt mag je verdergaan met het lezen van dit artikel.
Voordat ik je kan uitleggen hoe dorst kan ontstaan bij diabetes type 2 wil ik je wat meer uitleggen over deze ziekte. Dat maakt het makkelijker om te begrijpen waarom sommige mensen erge dorst kunnen krijgen.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Dit is een aandoening die meer dan één miljoen mensen in Nederland treft. In de hele wereld gaat het om tientallen miljoenen.
Er zijn twee vormen van suikerziekte. De eerste is jeugdsuiker en wordt ook wel type 1 genoemd.
De tweede vorm is ouderdomssuiker en wordt ook wel diabetes type 2. Van oudsher heet deze vorm ouderdomssuiker omdat het voorheen alleen oudere mensen trof.
Tegenwoordig zien we dat steeds meer jongvolwassenen deze ziekte ook krijgen, mede doordat ze veel risico lopen. Diabetes type 1 krijg je al op jonge leeftijd door een auto-immuunziekte. Er is dus een groot verschil tussen deze ziektes.
Wanneer je iets koolhydraat- of suikerrijks eet, dan worden de suikers vanuit je darmen in je bloedbaan opgenomen. Vanuit het bloed worden ze naar alle gebieden in je lichaam getransporteerd waar energie nodig is. Dit is een proces waar je helemaal niets van merkt.
Bij mensen met diabetes gaat het echter mis. Het proces van de suikers uit je bloed halen en naar de plekken brengen waar het nodig is gebeurt in veel mindere mate dan bij normale mensen. In zo'n geval blijft er te veel suiker in je bloed ronddrijven.
Waarom gebeurt dit? Bij diabetes type 2 zijn onze lichaamscellen in eerste instantie ongevoelig voor het hormoon insuline (insulineresistentie). Dit komt doordat het lichaam jarenlang gebombardeerd is met insuline.
Insuline is een stofje wat tegen je lichaam zegt dat al die suikers snel je bloed uit moeten worden gehaald. Is er te weinig van dat stofje? Dan blijft er te veel suiker in je bloed.
Bij diabetes type 1 wordt er door de alvleesklier vrijwel/helemaal geen insuline meer aangemaakt. Dat komt omdat de fabriekjes die dit hormoon maken helemaal kapot zijn. Mensen met jeugdsuiker moeten dan ook insuline inspuiten met een injectiespuit. Als kind merken ze vaak dat ze veel dorst hebben, veel moeten plassen en moe zijn.
Is diabetes type 2 te genezen?
Waar diabetes type 1 in de jeugd ontstaat en wat nog niet te genezen is, is diabetes type 2 te voorkomen en te genezen (hoewel het eerste natuurlijk beter is).
Diabetes type 2 doordat mensen een leven lang teveel suikers en ongezonde koolhydraten eten. Het is dus een belangrijke zaak om gezond te leven om deze ziekte te voorkomen of te genezen.
Sommige mensen die op weg zijn om diabetes type 2 te ontwikkelen zijn nog niet zover maar zijn wel op weg. Deze mensen hebben pre-diabetes. Ook dat is gevaarlijk. Je hebt dan continu een iets verhoogde bloedsuikerniveau en zelfs dit kan op de lange termijn schadelijk zijn.
Als je veel dorst hebt kan het zijn dat je al last hebt van diabetes type 2. In zo'n geval is er veel wat je kunt doen om er vanaf te komen. Hoe je dat doet kun je hier lezen.
Want je kunt erge klachten krijgen van diabetes. Misschien denk je: "Och, een beetje meer suiker in mijn bloed is toch niet zo erg?" Maar helaas kun je daar beter niet zo licht over denken.
Wat er namelijk gebeurt als er te veel suiker in je bloed zit is dat je lichaam beschadigt raakt. De meeste delen van je lichaam kunnen er niet tegen als er te veel suiker in je bloed zit.
Dan heb ik het niet alleen over je organen, zoals je ogen, je hart en je nieren. Maar over elk deel van je lijf dat verbonden is met je hart- en vaatstelsel en met je zenuwen.
Dit kun je alleen voorkomen door gezonder te leven en eventueel kun je voorkomen dan het minder erg wordt door middel van medicatie.
Doel van dit artikel
Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om zeker te weten dat je diabetes hebt. Hieronder krijg je de negen meest voorkomende symptomen zodat je kunt zien of je het één en ander herkent. Hoe het ook zij: ga bij twijfel altijd naar een arts.
Symptoom #1: Veel dorst
Dorst is één van de belangrijkste symptomen van diabetes type 2. Als je veel dorst hebt en hier is verder geen reden voor, dan is het belangrijk om uit te sluiten dat je diabetes type 2 hebt.
Waarom heb je veel dorst bij diabetes? Dat zit zo:
Het cirkeltje gaat zo:
Het vaak moeten plassen wordt polyuri genoemd. En ook dat is een indicatie voor diabetes type 2.
Veel moeten plassen en veel dorst hebben is niet normaal en betekent meestal dat er wat mis is.
Wees dus voorzichtig als je hiermee te maken krijgt.
Symptoom #2: Moeheid
Je kunt heel moe worden als je bloedsuiker continu te hoog is.
Dat klinkt gek. Je hebt immers veel suiker beschikbaar die je lijf zou kunnen gebruiken voor energie. Hoe kan het dan zijn dat jij je moe en slap voelt?
Maar als je diabetes hebt is het belangrijk om er rekening mee te houden waar die suiker precies is.
Want dat er veel suiker in je bloed zit, daar kunnen je spieren en hersenen niets mee.
Zij kunnen alleen suiker opnemen als hier het signaal voor komt door het hormoon insuline. En dat hormoon dat zijn werk niet juist waardoor de suikers NIET vanuit je bloed naar je hersenen en spieren kunnen gaan.
Het gevolg is dat jij je continu slap en moe voelt. Je zult geen energie hebben, hoeveel je ook eet of drinkt. Wat je ook doet, je krijgt je energie maar niet terug. Daarnaast gaat dit vaak gepaard met veel hoofdpijn en duizeligheid.
Symptoom #3: Uitdroging hangt samen met veel dorst
Door al dat drinken en plassen word je helemaal gek.
Maar je kunt ook merken dat je diabetes hebt doordat je slijmvliezen beginnen uit te drogen.
Denk hierbij aan een droge mond maar ook droge ogen.
Deze organen worden droog doordat vocht uit deze delen wordt ontrokken om je bloedsuiker omlaag te krijgen. Hierdoor kunnen zich plekjes en korstjes vormen.
Normaal gesproken heb je nooit een droge mond. Tenzij je alcohol hebt gedronken, ziek bent of in een warm land bent. Het is dus iets wat bijna niet voorkomt onder normale omstandigheden. Tenzij je diabetes type 2 hebt.
Veel dorst, een droge mond hebben en veel plassen hebben dus alles met elkaar te maken.
Symptoom #4: Veel honger
Veel dorst is niet het enige probleem bij beginnende diabetes. Soms namelijk ook veel honger.
Doordat je spieren en hersenen niet genoeg energie krijgen word je erg moe. Maar daar komt bij dat je ook vaak erge trek hebt. Je kunt eten wat je wilt, je raakt, maar niet verzadigd.
Dit komt doordat je lichaam niet krijgt wat het nodig heeft. De suikers blijven in je bloed zitten en worden niet netjes naar de plekken gebracht waar ze zo hard nodig zijn. Hierdoor ga je meer en meer eten...
...helaas helpt dit helemaal niets.
Je zult er niet verzadigd van raken en krijgt alleen maar meer honger. Je belandt in een vicieuze cirkel.
Symptoom #5: Wazig zien
Ook de bloedsuikerspiegel is van toepassing op de ooglens. Bij diabetes type 2 patiënten wisselt de bloedsuikerspiegel nogal veel. Dat betekent ook dat de suikerspiegel in de ooglens wisselt.
Wisselende suikerspiegel in de ooglens
De breking van jouw ooglens blijkt bepalend te zijn voor de brilsterkte.
Doordat de suikerspiegel in de ooglens verandert, verandert ook het brekend vermogen van de ooglens waardoor de brilsterkte en gezichtsscherpte ook steeds kunnen wisselen. Hierdoor kun je wazig zien.
Het mooie is dat dit effect is terug te draaien. Zodra je medicatie krijgt of nog veel beter, zodra je je levensstijl aanpast waardoor je bloedsuikerspiegel stabiliseert.
Symptoom #6: Wonden die niet helen
Als je lichaam te leiden heeft onder diabetes zullen wondjes minder goed genezen. Dat komt omdat kleine bloedvaatjes verstopt raken en de stoffen die nodig zijn om de wondjes te repareren niet meer bij het wondje kunnen komen.
RISICOFACTOREN VAN DIABETES TYPE 2
Dit zit als volgt: Je lichaam zit vol kleine haarvaatjes.
Dit zijn heel kleine bloedvaatjes waarin bloed wordt getransporteerd naar de weefsels. In dit bloed zitten voedingsstoffen en zuurstof die ervoor zorgen dat je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.
Bij diabetes raken deze haarvaatjes verstopt. Dat komt door alle suikers die je in je bloed hebt. Men zegt dan ook wel dat je bloedvaatjes aan het versuikeren zijn. Hierdoor kunnen er geen voedingsstoffen meer in die vaatjes komen.
De algehele doorbloeding van je lijf neemt zo schrikbarend af.
Met als gevolg dat je lichaam veel moeite krijgt met de meest simpele dingen. Denk aan het voorzien van wondjes met de juiste voedingsstoffen zodat deze zichzelf kunnen helen.
Als je dus merkt dat kleine wondjes niet of heel langzaam genezen, dan kan dit een signaal zijn dat je diabetes hebt.
Dit kan gevaarlijk zijn als een wondje gaat ontsteken of zweren.
Als als je niet naar de dokter gaat, kan dit tot ernstige problemen leiden.
Symptoom #7: Blaasontstekingen
Weet je wie dol zijn op suikers? Schimmels en gisten.
En die kunnen je flink ziek maken.
Stel dat je een gist in je lichaam hebt. Deze heeft suiker nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Zonder suikers gaan deze gisten dood. Bij een normaal iemand worden de gisten redelijk snel opgeruimd.
Maar als je diabetes hebt, is je bloedsuiker continu verhoogd.
Dat niet alleen: je urine zit ook vol suiker. Dat betekent dat de plek waar je urine wordt opgeslagen - je blaas - de ideale broedplaats is voor gisten. En juist die gisten veroorzaken vaak blaasontsteking. En dat ondanks het veel plassen doordat je veel dorst hebt.
Als je merkt dat je vaak een blaasontsteking hebt, dan betekent dit mogelijk dat je diabetes hebt.
Nu is het wel zo dat de meeste mensen op latere leeftijd wat vaker een blaasontsteking krijgen. Dit hoeft dus niet samen te hangen met diabetes. Maar als je meer van bovenstaande klachten hebt is het goed om je even te laten testen om zeker te weten dat er geen suikerziekte in het spel is.
Symptoom #8: Je bent humeurig
En dit bedoel ik niet slecht.
Door je diabetes heb je weinig energie. De suikers kunnen immers niet door ons lichaam gebruikt worden voor allerlei lichaamsprocessen.
Je kunt wel handenvol eten naar binnen scheppen, maar de energie komt niet op de plek waar deze thuishoort. Vooral je hersenen kunnen er slecht tegen als ze onvoldoende voedingsstoffen krijgen.
Als je weleens een dag op pad bent geweest zonder dat je eten bij je had is je waarschijnlijk opgevallen dat dit geen pretje was. Na verloop van tijd ben je niet te genieten en kan je flink chagrijnig zijn.
Als je meer van bovenstaande symptomen hebt en je daarbij ook chagrijnig bent, dan is dit een stevige indicatie dat je diabetes hebt. Het kan zich ook manifesteren als stemmingswisselingen waarbij je het ene moment nog relatief goed in je vel zit maar niet veel later je ineens heel ongemakkelijk voelt.
Symptoom #9: Jeuk
Ik noemde al eerder dat schimmels en gisten dol zijn op suikers. Dat kan zich niet alleen uiten in blaasontstekingen. Nee, je kunt ook andere infecties krijgen. Over je hele lichaam.
Een schimmelinfectie kan zich kenmerken door een:
Als je een hoge bloedsuiker hebt krijgen die schimmel alle energie die zij nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. De kans dat deze erger wordt, is zeer groot.
De naam van een bekende schimmel is de Candia Albicans.
Het is belangrijk om in zo'n geval in te grijpen.
Schimmelinfecties zijn onschuldig zolang ze op je huid blijven zitten.
Ondanks dat dit wel veel nare klachten met zich mee kan brengen. Maar ze kunnen zich ook door je lichaam verplaatsen en zich nestelen op plekken waar je ze echt niet wil hebben.
Als je wat vaker schimmelinfecties hebt is het goed om hier een gesprek over te voeren met je arts. Laat je dan teven testen op diabetes type 2.
Het Diabetesvrij Geheim om veel dorst op te lossen
Ervaar je veel van bovenstaande symptomen? Dan is het tijd om hier iets aan te doen. En wij kunnen je hierbij helpen!
Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Welke van bovenstaande symptomen ervaar jij? Ervaar jij veel dorst, vermoeidheid en hoofdpijn? Laat hieronder een reactie achter.
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 20 oktober 2023
Tja…. Geloof dat ik ook maar eens ga bellen voor een afspraak..
Dat is nooit een verkeerd idee 🙂
Dankjewel voor de tip om direct een afspraak te maken met de huisarts
Geen dank 🙂
Heb in november 2022 vernomen dat ik suiker ziek ben type 2.heb het momenteel een zware periode helemaal niet gemakkelijk. Voel me elke dag ellendig na het spuiten, hopelijk gaat dit snel over.Heeft iemand hier ervaring mee en wat kan ik verwachten op termijn ?
Dat is vervelend om te lezen. Waarom voel jij je ellendig? Mogelijk spuit je teveel insuline en wordt je bloedsuiker te laag. Wellicht is dit even iets om met de huisarts te bespreken. Wat je voor de rest kunt verwachten hangt sterk af van wat je besluit te doen: besluit je met de informatie op onze website gezonder te eten, dan zul jij je ongetwijfeld beter gaan voelen.
Besluit je door te gaan met het ‘oude’ eetpatroon, dan is de kans erg groot dat het allemaal alleen maar erger wordt.
Wat je kunt verwachten hangt dus sterk af met wat JIJ besluit te doen.
Bijna alle symptomen vertoon ik. Enige waardoor ik twijfel is dat ik net corona heb gehad en een aantal symptomen daar ook bij voor komt. Snel maar naar de huisarts
Ik zou inderdaad naar de huisarts en je bloedsuiker laten meten. Dan weet je heel snel of het diabetes type 2 is of niet. Mochten we ergens bij kunnen helpen, dan horen we het graag.
Hallo Marloes,
Ik herken de symptomen en denk dat ik diabetes type 2 heb. Graag had ik
De prijs van het e book geweten.
Welk e-boek bedoel je precies? Het Diabetesvrij Geheim kun je gewoon gratis krijgen door je e-mail in te vullen. Die kost niets.
Ik heb inderdaad vaak een droge mond en regelmatig een blaasontsteking, metformine verdraag ik niet constant diarree