12 Manieren Om De Diagnose Diabetes Type 2 Snel Om Te Keren

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 08
12 MANIEREN OM DE DIAGNOSE DIABETES TYPE 2 SNEL OM TE KEREN

Te horen krijgen dat je suikerziekte hebt is niet leuk.

Je wilt niet dat de ziekte erger wordt. Maar nog liever keer je de ziekte om.

Gelukkig is dit mogelijk!

In dit artikel leer je 12 manieren om de diagnose diabetes om te keren zonder medicijnen.

More...

Diagnose diabetes? Keer het om met deze simpele tips

Als je door middel van een urine test of bloedtest (suikerwaarde of hba1c) erachter bent gekomen dat je diabetes hebt, dan zul vast geschrokken zijn bij het horen van de diagnose diabetes.

Dat neem ik je niet kwalijk. Dit soort ervaringen zijn hartstikke naar.

Want diabetes mellitus type 2 is niet zomaar een ziekte.

Na het horen van de diagnose diabetes denk je gelijk aan:

  • De vele ziekenhuisbezoekjes
  • Het aanmodderen met medicijnen
  • Bezorgde familieleden

Ik wil dat beeld graag veranderen. De grootste vraag die waarschijnlijk door je hoofd spookt is:

"En nu? Wat kan ik doen om mij weer goed te voelen?"

Gelukkig is er een breed scala aan methodes om je bloedsuikerwaarden in het gareel te houden, zodat je geen last hebt van je suikerziekte. 

Wat je namelijk niet is verteld, is dat diabetes type 2 te genezen is. Je kan naar de dokter gaan om de diagnose diabetes te laten stellen. Vervolgens kan je zelf veel doen om ervan af te komen.

Doel van dit artikel

In dit artikel geef ik je 12 bewezen manieren om zo goed mogelijk met de diagnose diabetes om te gaan en deze ziekte eventueel te kunnen omkeren. 


Manier 1: Weet wat de gezonde manier is om suikerziekte aan te pakken

Hoeveel mensen ken jij die goede voornemens maken, die ze binnen een week vergeten?

Met Nieuwjaar doet heel Nederland hier aan mee. En als er een nieuw dieetboek uitkomt en populair wordt, lijkt het alsof half Nederland het aan het uitproberen is.

Maar als je een maand later kijkt wie het heeft volgehouden, dan is een groot gedeelte afgevallen.

En als de gemiddelde Nederlander het dieet wél volhoudt, dan zitten de kilootjes er binnen een half jaar weer aan - plus een beetje meer. En na meerdere diëten ben je dus veel zwaarder geworden dan dat je in eerste instantie was. (Zie de afbeelding hieronder.)

jojo effect dieet

Hoe komt het toch dat mensen vroegtijdig stoppen met een dieet? En waarom zitten de pondjes bij de mensen die het wel volhouden er binnen no-time weer aan?

Voordat ik de redeneren presenteer, wil ik je geruststellen. Voeding speelt een grote rol in het omkeren van je diabetes diagnose. Sterker nog:

het is de enige manier om de diagnose diabetes om te keren.

Door een paar simpele aanpassingen te maken in wat je eet of drinkt, kan je in principe zonder medicijnen herstellen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Tip!

Maar je hoeft niet bang te zijn dat je voor de rest van je leven alleen maar blaadjes sla met 50 gram kipfilet mag eten. Of dat je continu met een hongergevoel rondloopt. Dat zijn technieken die bij sommige afslank diëten worden gebruikt. En zoals jij nu weet, werken die helemaal niet.

Dat komt omdat de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt. Mensen krijgen last van overgewicht omdat ze niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Dat los je niet op door minder te eten, maar door te kijken welke voedingsstof gezonder is. En deze vervolgens aan te vullen, zodat je geen honger meer hebt.

Iets vergelijkbaars is er aan de hand als je suikerziekte hebt. Als je suikerspiegel relatief laag is, denken veel mensen dat je iets moet eten wat het snel doet stijgen. Dus eet je maar iets suikerrijks zoals een Dextro. 

  • Maar hierdoor stijgt je bloedsuiker heel snel en dondert deze na een tijdje weer naar beneden. En dan begint dit riedeltje weer van voren af aan, 

Maar als je in plaats daarvan continu je bloedsuiker op peil houdt, voorkom je heftige schommelingen. En wanneer je deze heftige schommelingen voorkomt, krijg je niet een plotselinge behoefte om je bloedsuiker op te hogen met koekjes, snoep en Yogi-drink.

Belangrijke informatie

Daarom is de belangrijkste manier om je diabetes type 2 om te keren, het maken van permanente aanpassingen aan je leefstijl. Dat is de enige manier om de diagnose diabetes om te keren. 

Het is dan makkelijker dan je denkt om je bloedsuiker constant te houden. En als je mijn tips opvolgt, zul je zien dat je nog lekker eet ook.


Manier 2: Doe een wisseltruc

Het is belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Om je strijd tegen diabetes serieus te nemen. En ervoor te zorgen dat jij je aan je goede voornemens kan houden, zonder terug te vallen.

"Maar wat moet je precies doen om je suikerziekte onder controle te krijgen?"

Het is eenvoudiger dan je denkt. Je hoeft alleen maar zo te eten, dat je bloedsuiker niet heftig schommelt. Als je iets met veel suiker eet, stijgt je bloedsuiker. Daardoor kan je een "hyper" krijgen. Daarna kan je, als je te lang wacht, juist een verlaagde bloedsuiker krijgen.

Bovenstaande kan allemaal voorkomen worden als je dingen eet die je bloedsuikerspiegel constant houden.

Je bloedsuiker stabiel houden

Er zijn een aantal vuistregels om de diagnose diabetes mellitus type 2 om te keren.

Ze gaan allemaal terug naar het principe dat je alleen dingen eet die je bloedsuiker niet te snel verhogen.

Je zal dus de inhoud van je keukenkastje en wekelijkse menu moeten aanpassen aan je nieuwe situatie.

gezond eten

Als ik mensen coach hoor ik vaak geschrokken reacties. In eerste instantie is zo'n verandering een beetje spannend. Men denkt vaak dat je helemaal geen lekkere dingen meer kan eten. "Een leven zonder snoep," zei een klant ooit, "dat kan ik me niet voorstellen."

Er zijn een aantal geheimen die je kan gebruiken om ondanks je nieuwe leefstijl toch heerlijk te eten. Niet alleen wat je eet is belangrijk, maar ook met wat je het combineert en op welk moment.

Het is wat ingewikkeld. Maar door de regels één voor één door te nemen, weet ik zeker dat je eruit komt. En we beginnen direct met voedsel dat je beter kan vermijden om je diagnose diabetes om te keren.


Manier 3: Gooi DEZE slechte snacks direct weg

Snacks zijn belangrijk. Als ik eerlijk ben, kan ik niet zonder. Sommige van mijn klanten zijn er beter in om tussendoortjes te laten staan, dan ikzelf. Maar om een uur of vier, tussen de grote maaltijden door, krijg ik gewoon trek.

Er zijn twee dingen die ik kan doen:

  • Ik graai in mijn keukenkastje, en stop me vol met koekjes en chips
  • Ik open de keukenkast, en zie dat er niets ongezonds in ligt. Dan loop ik naar de kelderkast; en daar geldt hetzelfde verhaal

Tenzij je een tent hebt opgezet in het magazijn van je buurtsuper en daar permanent bivakkeert, helpt het enorm om geen ongezonde dingen in huis te hebben. Een zak snoep die je niet in huis hebt, kan je bloedsuiker niet ontregelen.

En als je eerst een minuut of tien moet lopen, door het Hollandse weer, dan heb je genoeg bedenktijd om je te realiseren dat er betere alternatieven voor handen zijn.

Daar kom ik zo op. Eerst een lijstje van de snacks die je maar beter kan vermijden:

Checklist van te vermijden snacks

  • Snoep
  • Chips, zoute stengels en andere gefrituurde granen of aardappelen
  • Cola, sinas of andere frisdranken
  • Vruchtensappen (deze bevatten net zo veel suiker)
  • Alles wat in een verpakking zit en waar "snack" op staat

Die laatste verdient wat uitleg.

"Hoe de voedselindustrie je bedondert"

Voedselproducenten hebben maar één doel. En dat is:

  • Jou zoveel mogelijk van hun producten laten verorberen

Daarvoor heeft elk concern, of het nou Unilever of McDonalds is, een heel leger wetenschappers in dienst.

Ik maak geen grapje. Deze bedrijven geven klauwen met geld uit aan onderzoek naar voedsel. Niet over wat het meest gezond is en zelfs niet wat het beste smaakt.

Hun onderzoek draait om de winstgevende combinatie van "goedkoop", "lang houdbaar" en "verslavend".

Hoe langer houdbaar een product is, hoe goedkoper het in de winkels kan liggen. Net zoals dat suiker en plantaardige olie geen fluit kosten.

Toevallig zijn suiker, plantaardige olie (of varianten daarvan) en zout heel stimulerend voor de hersenen. Zelfs wanneer je het niet echt proeft, vindt jouw lijf het heerlijk om het binnen te krijgen.

Dit heeft er mee te maken dat de hersenen een voorkeur hebben voor vettig, zout en zoet. Zelfs als een product niet zo zoet smaakt, zit er vaak een hoop suiker in.

SUIKERVERSLAVING


Voedingswetenschappers stoppen overal suiker in omdat ze weten dat je brein dit onbewust heel lekker vindt. Bij het eten van suiker komen veel geluksstofjes in de hersenen vrij. Je brein geeft daardoor seintjes af dat je meer suiker moet eten. Hierdoor heb je continu honger en krijg je uiteindelijk suikerziekte. Suiker blijkt zelf verslavender voor het brein te zijn dan cocaïne (zie afbeelding hierboven). 

Dus zelfs als een snack niet heel zoet is, of het nou zoute drop of snoep-banaantjes zijn, er zitten meer suikers in dan je denkt. En dat is slecht als je suikerziekte hebt.

De voedingsindustrie bedonderd ons

Maar dat is niet alles.

Ik zou het niet over "bedonderden" hebben als het bovenstaande allemaal uitgebreid op de verpakking stond. Zodat jij je zou beseffen wat voor troep er allemaal in dat soort producten zit. 

voedselverslaafd

Dan zou het eerlijk zijn. 

Maar Unilever en McDonalds moeten winst maken en dus zijn ze niet eerlijk.

En daarom hebben ze ook een leger marketingspecialisten in dienst, die de bevolking ervan proberen te overtuigen dat fruitgums en gefrituurde aardappelen gezond zijn.

Dit soort bedrijven hebben als enig doel om zoveel mogelijk winst te maken.

Dat is hun goed recht. Net zoals dat het jouw goed recht is, om zo gezond maar ook zo lekker mogelijk te eten.

In de rest van dit artikel leer ik je hoe je de smaken die Unilever en McDonalds hebben nagebootst, kunt halen uit voedingsmiddelen die in de natuur voorkomen. Zonder dat je bloedsuikerspiegel een enorme optater krijgt.


Manier 4: Hou altijd een gezond tussendoortje bij de hand

Vroeg of laat krijg je trek. Zeker als je diabetes hebt kan het gebeuren dat je wat loom of juist onrustig wordt en graag iets wilt eten. Gelukkig hebben alle mensen dat. 

In dat geval kan je beter voorbereid zijn. Niet met:

  • Koekjes
  • Of Franse frietjes

Maar snacks die je echte energie geven. Anders is het onmogelijk om de diagnose diabetes om te keren. 

Mijn top 3 favoriete anti-diabetes snacks:

Zwarte chocolade

Chocola is heerlijk. Helaas bestaat de meeste chocolade die je koopt voor 75% uit suiker. Dus eet je eerder suiker met een chocoladesmaak.

Hoe meer cacao er in choclade zit, hoe meer smaak. Gelukkig verkopen de meeste supermarkten tegenwoordig chocola met maar 25% suiker. Dat klinkt nog steeds best veel, maar de overige 75% is dus cacao.

En dit belangrijke ingrediënt heeft als mooie eigenschappen: 

  • Dat het heel erg vult
  • De opname van suiker vertraagt

Bonustip: Normaal ben ik niet zo van "alles biologisch", maar bij veel biologische winkels hebben ze speciale chocoladesoorten met nog meer cacao (85%,99% en zelf 100%). 

Let wel op: Er moet geen gedroogd fruit in de chocola zitten. Dat is net zo goed suiker en telt dus niet mee. Handig om te weten voor je diagnose diabetes.

Ongezoete noten

Hoe verser, hoe beter.

Ga naar de notenbar bij jou in de buurt en laat je adviseren. Vaak kunnen ze de noten "live" voor je branden. Meestal is dit niet veel duurder dan noten uit de supermarkt. En na een handje hazelnoten, amandelen of pinda's kan je er weer tegenaan.

Daarnaast bevatten noten nauwelijks suiker, waardoor ze een hartstikke goede snack zijn voor diabetespatiënten.

Fruit

"Snoep gezond, eet een appel" is niet ver van de waarheid.

Als je kijkt naar het effect van fruit op je bloedsuiker, dan zit het ergens tussen "rijst" en "groenten" in. Groenten beïnvloeden je bloedsuiker nauwelijks en rijst een stukje meer, maar valt mee zolang je er niet teveel van eet. 

Je hebt natuurlijk verschillende gradaties van gezonde fruitsoorten. Onthoud 1 ding: 

Hoe harder je op een fruitsoort moet kauwen, hoe gezonder deze is. 

Zo is een appel vele malen gezonder dan een banaan. Een appel bevat minder suikers en meer vezels dan een banaan. De meest gezonde fruitsoorten zijn:

  • Appel
  • Alle bessensoorten
  • Granaatappel

"Ik hou niet van fruit. Het is niet zoet genoeg"

Als je gewend bent om veel te snoepen, dan reageren je brein en je tong steeds minder op zoete producten. Ze zijn er letterlijk "gewend" aan geraakt. Dat houdt letterlijk in je dat je steeds zoetere producten nodig hebt om iets lekker te vinden. 

Als je merkt dat fruit niet zo zoet smaakt als dat je eigenlijk zou willen, dan is dat een indicatie dat je minder snoep moet eten. Als je dit een maandje volhoudt, raak je al minder gewend aan zoet en zul je fruit snel lekker gaan vinden. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Manier 5: Eet op tijd je stukje vlees 

Je krijgt de diagnose diabetes als je bloedsuiker te heftig fluctueert en de insuline in je lijf niet meer goed zijn werk kan doen. Je lichaam is in de war. Maar gelukkig kan jij die verwarring wegnemen, door het zekerheid te geven.

Je kan snacks eten in een noodgeval.  Maar wil je echt ziektevrij leven? Dan is voorkomen altijd beter dan genezen

Hoe bied je zekerheid aan je lijf als het zo in de war is?

Heel simpel: door op de juiste momenten te eten is het makkelijk om je diagnose diabetes te verbeteren.

Hoe vaak het beste is, verschilt van mens tot mens. Ikzelf eet alle maaltijden maar binnen een paar uur per dag, maar dit raad ik niet aan voor de meeste mensen met diabetes. Drie hoofdmaaltijden is een goede start: ontbijt, lunch en avondeten.

Bij alle drie de maaltijden is het belangrijk dat je eiwitten en vetten binnenkrijgt

Eiwitten en vetten zitten in vlees, vis en eieren. Er zit ook een beetje in zuivel, maar niet genoeg om een plekje te verdienen in de Ziektevrij Leven "hall of fame". Al bevat Griekse yoghurt wel aardig wat vetten. Ook geen slechte keuze dus. 

Je brein houdt nauwlettend in de gaten hoeveel eiwit je binnenkrijgt. Krijg je de hoeveelheid binnen waar je lichaam naar verlangt, dan geeft het je een verzadigd gevoel.

Verzadigingsgevoel voedingsbron

Hoeveel eiwitten je binnenkrijgt hangt namelijk sterk samen met hoe vol jij je voelt na een maaltijd. Zoe de afbeelding hieronder. 

Heb je een beetje trek, maar eet je dan een bord vol pasta zonder vlees, vis of een eitje? Dan is het niet vreemd als je een paar uur later weer honger hebt.

Je hebt niet genoeg eiwitten en vetten binnengekregen om je lichaam tevreden te stellen. 

  • Zoals je kunt zien zijn koolhydraten de minst verzadigende voedingsbron en zorgen daarnaast voor de meeste insuline aanmaak doordat het voor een torenhoge bloedsuiker zorgt

Oftewel: door een torenhoge bloedsuikerspiegel, krijg je snel last van honger en daarnaast verzadigen koolhydraten je amper. Het werkt dubbelop dus. 

Maar let op: je hoeft niet hele schalen vol dampende lamsbouten op te eten om je lichaam tevreden te stellen. Voor vetten is er eigenlijk geen limiet maar wanneer je teveel eiwitten binnenkrijgt worden deze in het lichaam omgezet tot suikers.

Hou daarom maximaal 100 gram eiwitten (voor vrouwen) en 150 gram eiwitten (voor mannen) per dag aan. 

Manier 6: Eet havermout

Krijg je tijdens het ontbijt echt geen gebakken eieren naar binnen?

Wil je iets lichters, puur omdat je anders anderhalf uur met het eten van je ontbijt bezig bent?

Geen nood. Ben weet raad.

Een alternatief voor een lekker ontbijtje is havermout.

Havermout is een graansoort die, in tegenstelling tot alle andere granen, barstensvol vezels, vetten en eiwitten zit.

Relatief gezien zitten er ook minder suikers in. En door de unieke samenstelling krijg je geen last van schommelingen in je bloedsuiker.

En als klap op de vuurpijl is het nog makkelijk te maken ook. Je kan het een nachtje laten weken in een bak melk, of het 's morgens koken in een pannetje. Bekijk deze recepten voor meer informatie.

Is havermout echt zo gezond voor diabetespatiënten?


In Europa zijn we gelukkig streng over wat er op een verpakking mag staan. Als Mars op zijn repen zou zetten dat je er sneller van gaat hardlopen, heeft de EU verschillende organen die in actie komen en het stopzetten.

Bedrijven moeten bewijzen dat de gezondheidsclaims op de verpakking waar zijn. Anders krijgen ze een boete, of wordt het product uit de handel genomen. En de commissie die erover gaat is gelukkig erg streng en luistert dus goed naar wat wetenschappers te zegen hebben.

  • Één van de claims die havermout producenten op de verpakking mogen zetten, is dat het je bloedsuikerspiegel verlaagt

 Zoals je hier kan lezen is dit één van de claims die door de EU is beoordeeld en is geaccepteerd. Dus als je niet van een stevig ontbijt houdt, is havermout een makkelijk te verteren alternatief dat nog goed is voor je bloedsuiker ook. Geen wonder dat dit je diagnose diabetes kan verbeteren.


Manier 7: Zo ziet de ideale avondmaaltijd eruit

Nu weet je wat je 's morgens kan eten om de dag goed te beginnen. Maar wat net zo belangrijk is, is wat je tijdens de lunch en het avondeten opsmikkelt.

Tijdens de lunch zou je eigenlijk hetzelfde kunnen eten als wat je voor het ontbijt eet. Denk hierbij aan:

  • Havermout
  • Eieren
  • Salades met ei, vlees en kaas
  • Volle yoghurt.

Tijdens het avondeten mag je goed uitpakken. Als je thuiskomt van je werk, wil je natuurlijk genieten van een lekker maaltje. Zeker als je met je gezinsleden aan tafel zit, kan je niet wegkomen met iets dat niet zo lekker smaakt.

Aan de andere kant heeft je lichaam na een lange dag veel gezonde voedingsstoffen nodig. Als jij je op dit moment volstopt met ongezond eten, wordt je daar niet beter van. Daarom moet je avondmaaltijd zowel lekker als gezond zijn.

Gelukkig heeft de natuur het zo geregeld, dat je brein geniet van de volgende combinatie:

  • Groenten
  • Vlees, vis en eieren
  • Een saus gebaseerd op een gezonde vet (geen omega-6 vetten)
  • Aardappelen, rijst of pasta

Je zult zien dat wanneer je de eerste drie goed voor elkaar hebt, je maaltijden een stuk vullender zijn. 

Daarom dien je je bord te vullen zoals het plaatje hiernaast. Dan heb je echt een gezonde maaltijd.

Vul de helft van je bord met groenten, vervolgens een kwart van het bord met vlees en als laatst pak je de koolhydraatbron. 

"Waarom moet je je bord op deze manier vullen?"

Checklist groenten

Groenten staan dus op nummer 1. Niet zo gek want van groenten kun je letterlijk nooit teveel eten. Ze vullen je behoorlijk en bevatten helemaal niets dat slecht is.

Ze zitten barstensvol met: 

  • Vitaminen
  • Mineralen
  • Vezels

De eiwit-/vetbron staat op nummer 2. Zoals je hebt geleerd zorgen de eiwitten en vetten in vlees, vis of eieren ervoor dat je een vol gevoel krijgt. Ze zijn de meest verzadigende factor van je bord.  

Zoals je ziet, staan aardappelen, rijst of pasta op de laatste plaats.

Ze zijn een stuk minder belangrijk dan de rest van het lijstje. Ik heb er zelfs niks op tegen als je deze groep helemaal weglaat. Al is dat voor de meeste mensen onmogelijk.

Pas op

Aardappelen, rijst of pasta kunnen een probleem vormen als je diabetes hebt. Het zijn voedingsmiddelen vol zetmeel, wat een ander woord is voor "suikers".

Maar wanneer je deze koolhydraatbronnen combineert met vlees en groenten, zul je er minder van eten, door de eiwitten van het vlees en minder getroffen worden door de stijging in bloedsuiker, door de groenten.

Wanneer jij bij het avondmaal je bord op deze manier vult, zul je de diagnose diabetes kunnen omkeren. 


Manier 8: Mijn geheim om aardappels en brood gezond te maken

Een veel minder besproken manier om je diner gezonder én lekkerder te maken, is het toevoegen van een vettige saus.

Belangrijke informatie

Het vet in de saus zorgt ervoor dat de suikers in je eten langzamer worden afgebroken en in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor wordt de afgifte van voedingstoffen veel geleidelijker. Geen glucoseschommelingen dus. Maar wel een constante stroom energie, voor uren na de maaltijd.

Vette sauzen hebben over de jaren heen een slechte naam gekregen. Dat komt omdat we ze associëren met vettige producten die helemaal niet gezond zijn, zoals patat of poffertjes. Maar dat die producten niet gezond zijn, komt vooral omdat ze via een omweg je bloedsuiker verhogen. Niet vanwege het vet.

Als je naar een restaurant gaat, krijg je in de meeste gevallen een vettige saus bij je stukje vlees of vis. Vanaf nu hoef je dat niet meer te laten staan.

Hoe je thuis een restaurant-waardige saus maakt

Dit is geen receptensite. Maar ik geef je een beknopt overzicht van hoe restaurants hun lekkere sausjes maken, zodat je dit gelijk thuis kunt toepassen.

De basis van de saus

  • Ongezoute grasboter
  • Kokosolie
  • Crème fraîche, zure room
  • Olijfolie
  • Avocado

Voeg een zuur toe

  • Tomaten
  • Alcoholvrije wijn
  • Citroensap
  • Limoensap
  • Azijn

Je kan de saus aanlengen met wat water of een andere vloeistof, indien dat nodig is. Voor de smaak van een specifieke keuken kan je kruiden toevoegen:

  • Italiaanse keuken: oregano, tijm, knoflook of basilicum
  • Noord- Afrikaanse keuken: Komijn en peterselie
  • Franse keuken: bieslook, knoflook en peterselie
  • Mexicaanse keukenkomijn, paprikapoeder en cayennepeper
vette saus maken

Door zo'n sausje bij je avondeten te serveren maak je het niet alleen lekker als in een restaurant. Je maakt je maaltijd tevens gezonder. Het vet zorgt ervoor dat de suikers in het eten langzamer worden opgenomen. Ideaal als jij je diagnose diabetes wil omkeren.


Manier 9: Eet zo natuurlijk mogelijk

Je hoeft niet naar de biologische winkel met een linnen tasje om je schouder om je diagnose diabetes te verbeteren. En je hoeft ook niet die vervelende familielid te worden, die altijd op het feestje met zijn vork in eten prikt en op hoge toon vraagt of "het "biologisch is".

Wat ik bedoel met natuurlijk eten, is dat jij je bij elk product afvraagt hoe het tot stand is gekomen.

Methode 1: In de fabriek

bewerkt eten

Dit komt uit de keuken van een groot voedselconcern. Een team van wetenschappers heeft jarenlang gezwoegd om de ideale smaak te vinden voor hun nieuwe creatie. Het marketingteam heeft er een prachtige verpakking voor verzonnen.

Nu staat het bij jou in de supermarkt en heeft het een houdbaarheidsdatum die pas over drie jaar verstreken is. Niet bepaald gezond dus. 

Methode 2: In de natuur

Het komt uit een dier, is een dier of zou door een dier worden gegeten. Dieren eten geen koekjes of dropjes. Ze eten wel planten en andere dieren.

De houdbaarheidsdatum verloopt binnen een paar weken. Hoe verser iets is, hoe meer je eraan hebt. Als er een verpakking omheen zit, is deze niet hip. 

Als je deze test aanhoudt, zal je zien dat het maken van beslissingen in de keuken of de supermarkt veel makkelijker wordt. Het is een goede vuistregel om te bepalen of iets je bloedsuiker op hol zal doen slaan, of niet.

natuurlijk dieet
  • Natuurlijk zijn er "natuurlijke producten" die je bloedsuiker snel doen stijgen en er zijn "fabrieksproducten" die deze juist verlagen.

Maar dit zijn uitzonderingen. Over het algemeen genomen zijn groenten, vlees en volkoren granen gecombineerd met iets vettigs vele malen veiliger dan welk fabrieksproduct in mooie verpakking ook. Vooral om je diagnose diabetes mee op te keren.


Manier 10: Voer één verandering tegelijkertijd door

De gevolgen van je diagnose diabetes zijn niet altijd helder als je deze krijgt. Waarschijnlijk voelde jij je al een tijdje niet helemaal OK. Dan kan de uiteindelijke diagnose diabetes je nog behoorlijk verrassen.

Op zo'n moment als dit is het moeilijk om je hoofd koel te houden. Ik zal je ook niet vertellen dat je rustig moet blijven. Zelf ben ik ook niet bepaald een Zen-monnik.

Wat ik je wel wil aanraden, is om je op één ding tegelijk te focussen als jij je diagnose diabetes wil omkeren.

Tip!

Wanneer je erachter bent gekomen dat diabetes type 2 te genezen is, zou je alle tips hierboven in één keer kunnen uitvoeren. Maar dan zal je zien dat je al snel in de war raakt. Geen enkel mens kan aan zoveel dingen tegelijk denken.

Dit artikel spreekt niet voor niets over "12 manieren". Ze zijn alle twaalf even waardevol. Ik heb liever dat je drie of vier manieren consequent gebruikt, dan dat je alle 12 in één week probeert te implementeren en ontmoedigd raakt.

Begin met één van de tips hierboven. Bijvoorbeeld met het maken van een vettig sausje voor bij de avondmaaltijd. Kijk hoe dit werkt, en of het bevalt.

Als je merkt dat je tevreden bent, kan je een extra manier aanpakken. 

Kies om te beginnen de manier waarvan je denkt dat hij je het meeste gaat helpen.

Heb je veel last van een hongergevoel tijdens de dag? Begin dan met mijn tip over het nemen van gezonde snacks, of met het timen van je maaltijden. Als je merkt dat dit goed gaat, schept dat vertrouwen.

Bij elke nieuwe gewoonte die je toevoegt, gaat het een beetje makkelijker.


Manier 11: Vergeef jezelf als je een foutje maakt

Het is heel makkelijk om jezelf op je kop te geven als je iets niet goed doet. Maar je gezinsleden of artsen staan ongetwijfeld klaar om dat voor je te doen. Het is belangrijk dat jij een helder hoofd houdt.

De beloning van het uitvoeren van mijn tips is groot. Het verbeteren van je gezondheid gebeurt niet zomaar, het kost veel moeite. 

Als je omgeving, inclusief bijvoorbeeld je huisarts, je daaraan blijft herinneren, kan dat je gestresst maken.

Dat vind ik heel begrijpelijk. Maar het is moeilijk om je aan je goede voornemens te houden als de stress door je aderen giert.

Spanning kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer zin krijgt in ongezonde, zoetige snacks. Daarom is het tegengaan van spanning belangrijk.

Als je merkt dat je veel druk op jezelf legt, hou dan het volgende in het achterhoofd:

  • Ben je met één manier begonnen? Je kan niet alles tegelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen niet kunnen multitasken, ook vrouwen niet. Een gewoonte veranderen duurt nu eenmaal en tijdje. Dus kies één van de manieren uit, en let hier net zolang op totdat het goed gaat. Ga dan pas naar de volgende.
  • Vergeef jezelf als je een foutje maakt. Heb je een koekje opgegeten wat heel lief naar je glimlachte vanaf het bordje dat die "onsympathieke" collega je onder je neus duwde? Terwijl je juist wilde stoppen met het aannemen van ongezonde snacks? Vergeef jezelf direct. Het is gebeurd. Hoe meer jij je hier over opwindt, hoe meer gestrest je wordt. En hoe lastiger het is om je de volgende keer in te houden.
  • Vraag je familie en vrienden om steun. Leg ze uit waar je mee bezig bent, en dat je het goed kan gebruiken dat ze je een hart onder de riem steken. Wat je probeert is voor veel mensen niet makkelijk. Het is fijn als ze dat begrijpen, en er voor je kunnen zijn.

Manier 12: Het Diabetesvrij Geheim

Er zijn dus een aantal trucjes die je toe kunt passen om de diagnose diabetes om te keren. Maar de beste tip heb ik voor het laatst bewaard. Want hoe maak je al deze informatie toepasbaar?

Recentelijk is dus ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Hoe ging jij om met de diagnose diabetes type 2? En wat doe jij eraan om hier vanaf te komen? Laat hieronder een reactie achter


About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • J.m. Gude VAN es schreef:

    Heb kolhidraad arm brood in mijn dieet en Griekse yoghurt.Maar veelstress omdat mijn man overleden is 2 jaar geleden suiker is niet altijd onder controle Hoe pak ik dit aan.

  • Chinta M.L.Koster schreef:

    Beste Ben, Ik had uw boek kunnen schrijven, i.p.v dat ik dat niet deed heb ik 20 jaar terug volkomen intuitief gekozen voor de leef- en voeding die u hier aanreikt. Geweldig!!!Twintig jaar geleden (2003)kreeg ik kanker en wist intuitief waar mijn lichaam niet naar had geluisterd. Ik ben nu 74 springlevend, arts noemt het een wonder dat ik niet al 10 jaar geleden het loodje had moeten leggen.?Maar arts vind nu, dat ik een te schommelende bloedsuiker waarde heb van 6.5 en dan weer 5.7 en bestempelde mij als diabeet. Ik heb heel erg gelachen en zei haar, deze vis gaat u met uw pillendoos niet vangen. Ik heb nog genoeg inzicht om mijn natuurlijke geneeskracht aan te wenden. En let op Ben, als ik geen drop meer inkoop en mijn dagelijkse fietstocht wat verleng van 2 naar 2 en een half uur dat hoop ik ook vooral van mijn stralingsgevoeligheid af te komen.

    Lieve groet,

    Chinta M.KL.Koster

  • Share via
    >