Last Van Wazig Zien? Leer 9 Gevaarlijke Kenmerken Van Diabetes Type 2

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
Last Van Wazig Zien? Ontdek 9 Gevaarlijke Kenmerken Van Diabetes Type 2

Als je plotseling last krijgt van wazig zien, kan dit een symptoom zijn van diabetes type 2.

Gelukkig is vrij makkelijk te achterhalen of deze ziekte de oorzaak is of niet

In dit artikel leer je de 9 belangrijkste kenmerken van diabetes type 2 zodat jij actie kunt ondernemen als je deze ziekte hebt.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Is wazig zien een kenmerk van diabetes type 2?

Suikerziekte is een vervelende ziekte die steeds meer mensen krijgen. Ik wou dat het anders was maar de cijfers liegen er niet om. Er is een sterke toename van het aantal patiënten en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden.

Diabetes kent een aantal oorzaken. Ook zijn er een aantal varianten van deze ziekte, negen om precies te zijn. De belangrijkste zijn diabetes type 1 en type 2, respectievelijk jeugd- en ouderdomssuiker genoemd.

De eerste variant kun je vrijwel niet krijgen op latere leeftijd dus daar hoef jij je geen zorgen om te maken. De laatste variant - ouderdomssuiker - krijg je juist als je ouder wordt.

Het hangt sterk samen met hoe jij de afgelopen jaren hebt geleefd. Mensen die diabetes type 2 hebben bijvoorbeeld vaak last van overgewicht door een ongezonde levensstijl.

Maar niet iedereen die te dik is krijgt diabetes type 2. En niet iedereen met diabetes type 2 is te dik. Je zult echt naar een arts moeten om erachter te komen of jij deze ziekte hebt. Hij kan door te testen er snel achter komen of je last hebt van suikerziekte.

Dat gezegd hebbende: er zijn een aantal belangrijke kenmerken die iedereen zou moeten weten.

Als mensen zich er bijvoorbeeld bewust van zouden zijn dat wazig zien een belangrijk symptoom is van diabetes type 2, dan zouden meer mensen zich laten checken als ze last krijgen van hun ogen.

Doel van dit artikel

 Ik bespreek de belangrijkste 9 kenmerken van diabetes type 2 die je moet weten. En ik besteed extra aandacht aan oogproblemen omdat deze uit de hand kunnen lopen als je er niets aan doet. 

#1 Wazig zien

Er is niet één oorzaak waarom je wazig kunt gaan zien bij diabetes type 2. Dit zijn er meerdere. Ook kan het voorkomen in één of beide ogen.

Als je op dit moment last hebt van je ogen en je weet niet hoe dat komt, ga dan altijd naar een arts. Hij kan er naar kijken en je eventueel helpen om het probleem op te lossen. Hij kan ook testen of je diabetes hebt.

Laten we één voor één de oorzaken van wazig zien bij diabetes type 2 doornemen.

Oorzaak 1: wazig zien door bloedsuiker schommelingen

Je ooglens is belangrijk voor een goede werking van je oog. Hierdoor valt licht naar binnen, vergelijkbaar met een bril of met een kunstmatige lens.

Maar stel dat je de bril van iemand anders opzet. Vaak zie je dan iets compleet anders. Het beeld wordt waziger of misschien wel scherper.

Zoiets gebeurt ook in je oog. Maar dan doordat je bloedsuiker verandert. Als hier iets mee is, verandert de scherpte van je ooglens waardoor je beeld kan veranderen.

Als je diabetes hebt kunnen deze veranderingen sterker zijn dan bij andere mensen. In zo'n geval wordt je bloedsuiker zo hoog dat er ineens een scherpe verandering in je gezichtsscherpte optreedt.

Deze gaat weer terug als je bloedsuiker zakt. Maar als je diabetes hebt die nog niet gediagnosticeerd is, dan kan dit een tijdje duren.

Oorzaak 2: vocht in je ooglens

Door diabetes kan er vocht in je ooglens komen. Hierdoor zwelt deze op en kan het licht wat er doorheen valt niet meer goed doorgegeven. Hierdoor kan je niet meer goed zien.

Oorzaak 3: verhoogde oogdruk

Op de lange termijn kan je te veel vloeistof in je ogen krijgen. Zo kan de oogzenuw in de knel komen door al dat vocht. Je oog krijgt dit niet meer goed weg en daardoor krijg je klachten zoals een verhoogde oogdruk.

Oorzaak 4: wildgroei van bloedvaten

Door diabetes kan je een wildgroei van bloedvaatjes in je oog krijgen. Door een verhoogde bloedsuiker kunnen er bloedvaatjes in je netvlies. Deze zijn echter niet zo stabiel als normale bloedvaatjes. Ze kunnen kapot gaan en schade aan je oog veroorzaken.

Oorzaak 5: problemen met bloedvaten

De bloedvaten zelf kunnen ook een probleem zijn. Ze kunnen gaan lekken waardoor er overbodige vloeistof of bloed in het oog komt. Of ze kunnen juist verstopt raken waardoor er geen voedingstoffen in het oog kunnen komen

Zoals je ziet zijn er veel redenen waarom je oogproblemen kunt krijgen bij diabetes. De meeste van deze problemen ontstaan pas als je er jaren last van hebt.

De meeste mensen die diabetes hebben ontwikkeld (en dit nog niet weten) krijgen last van de ooglens die van sterkte wisselt (oorzaak 1).

Dit is weliswaar vervelend maar het is niet zo problematisch als de andere oogproblemen. Zolang je er op tijd bij bent, kan dit goed behandeld worden. Ga hoe dan ook altijd naar een arts als er iets niet klopt met je ogen.


#2: Vermoeidheid 

Een ander vervelend kenmerk van diabetes type 2 is dat je heel erg moe bent.

Dit gebeurt als er te weinig insuline in je lijf is om de suikers op te nemen. Het gevolg is dat de suikers zich ophopen in je bloed maar niet naar de juiste plaats in je lichaam gaan.

In zo'n geval heb je een verhoogde bloedsuiker maar krijgen je hersenen, spieren en organen geen energie meer.

Hierdoor kan jij je voortdurend moe voelen ook al eet je heel veel.

Dat is een vervelende situatie omdat het moeilijk te achterhalen is waardoor het komt.

Zodra je een manier vindt om je diabetes type 2 te genezen of medicatie krijgt voorgeschreven zul je zien dat de klachten minder worden.

Dan gaan de duizeligheid en het lichte gevoel in je hoofd (of de hoofdpijn) waarschijnlijk weg.

10 kilo afvallen zonder minder te eten

Een ander gevolg van dit gebrek aan energie voor je spieren en hersenen is dat je lichaam een andere manier moet vinden om zichzelf te onderhouden.

In de meeste gevallen betekent dit dat je lichaam vetten en eiwitten verbrandt om je lichaam draaiende te houden. Hierdoor raak je vet en spieren kwijt en kan je in korte tijd heel veel afvallen.

Hoewel dit misschien klinkt als een geluk bij een ongeluk, is het minder mooi dan het lijkt. Je eet immers veel en raakt toch gewicht kwijt. Maar wat gebeurt er met die suikers die je met je voedsel binnenkrijgt?

Die blijven drijven in je bloed en richten ernstige schade aan door je hele lijf.


#3: Veel plassen en uitdroging

Een symptoom van beginnende suikerziekte is dat je veel dorst hebt en vaak moet plassen. Dat komt omdat een hoge bloedsuiker niet prettig is voor je lijf.

Je nieren zullen proberen om al die overbodige suikers kwijt te raken.

Daar hebben ze water voor nodig en dat wordt overal vandaan gehaald om zo snel mogelijk van al die suikers af te komen.

Dat gaat echter niet zomaar. Je kunt hier niet tegenop met je vochtinname. Je drinkt en drinkt en je plast en plast maar je blijft dorst houden. 

Tegelijkertijd zul je zien dat je uitdrogingsverschijnselen krijgt.

Suiker in je urine is heel ongezond.

Je nieren hebben nou eenmaal veel moeite om die suikers allemaal weg te krijgen. Veel dorst hebben en je niet goed voelen zijn daardoor een stevig teken van suikerziekte.

Hoe ziet uitdroging eruit?


Je huid zal uitdrogen maar je zult het vooral merken aan je slijmvliezen. Dat betekent dat je droge ogen krijgt. En dat je mond, vagina en andere slijmvliezen al hun vocht kwijtraken.

Het vervelende is dat je dit niet echt oplost door meer te drinken. Die suikers moeten je lichaam uit en al het vocht wat binnenkomt zal je lichaam daarvoor gebruiken. Maar of dit lukt is de vraag.

Omdat al je vocht gebruikt wordt voor iets anders kun je vervelende klachten krijgen. Denk hierbij aan verstopping.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Veel schimmelinfecties

Schimmels en gisten zijn dol op suikers. Een verhoogde bloedsuikerspiegel is een ideale voedingsbomen voor deze organismen. En dat op verschillende plekken in je lijf.

De meest storende plekken zijn je blaas, je geslachtsorganen en je huid.

Doordat je bloedsuiker te hoog is zal je lichaam proberen die suikers kwijt te raken in je plas. Dat betekent dat er veel suiker in je urine zit. In de plek waar je urine wordt verzameld, je blaas, is dus veel suikers aanwezig.

Schimmels kunnen heel goed leven op suikers

Als er één ziektekiem aanwezig is, bijvoorbeeld een schimmel, zal die zich rap kunnen vermenigvuldigen en een infectie kunnen veroorzaken.

Als er geen suiker in je urine zit krijgt de schimmel daar weinig kans voor en gebeurt er niet zoveel met een paar ziektekiemen. Maar als er veel suiker beschikbaar is krijgen ze zo voet aan de grond en voordat je het weet krijg je regelmatig blaasontstekingen.

Je geslachtsorganen - met name de vagina - worden extra kwetsbaar voor schimmels en andere ziektekiemen door een verhoogde bloedsuiker. 

Hetzelfde gebeurt in je huid. Hierbij is het verschil dat een schimmelinfectie voedsel krijgt van kleine bloedvaatjes die uitkomen in je huid. Omdat deze vol met suikerrijk bloed zitten door je suikerziekte kunnen de schimmels zich vermenigvuldigen.


#5: Seksuele stoornissen

Zowel mannen als vrouwen kunnen problemen krijgen met seks door diabetes. Je kunt hierdoor je plezier in seks verliezen. Of seks kan zelfs onmogelijk worden.

  • Bij mannen: impotentie

Hoe ouder een man wordt, hoe groter de kans op impotentie. Maar bij een man die diabetes heeft treedt dit vaak 10 jaar eerder op.

De oorzaken zijn als volgt:

  • Versuikering van de bloedvaatjes in je penis. Hierdoor wordt het onmogelijk om voedingsstoffen en zuurstof af te leveren. Het krijgen van een erectie wordt hierdoor moeilijker.
  • Problemen met je zenuwen. Hierdoor worden signalen in je hersenen niet goed doorgegeven waardoor je penis slap blijft
  • Bij vrouwen: uitdroging, schimmelinfecties en zenuwuitval

Zoals ik eerder heb besproken kan diabetes ervoor zorgen dat je uitdroogt en last krijgt van schimmelinfecties. Beide zijn heel slecht voor de vagina. Een droge vagina maakt het hebben van seks moeilijk en schimmelinfecties door diabetes zijn vaak moeilijk te behandelen.

Daarnaast kan zenuwuitval ervoor zorgen dat je vagina niet meer doorbloed raakt of je zelfs al het gevoel verliest. In dat geval raak je het plezier in seks kwijt.


#6: Diabetische voet

Men spreekt van een diabetische voet als het gevoel in je voeten en benen begint te veranderen of verdwijnt. Zo kan je het gevoel hebben dat je op watten loopt, er iets brandt in je benen of dat er helemaal niets meer te voelen is.

Als je diabetes hebt zal je arts regelmatig controleren of je voeten nog wel gevoelig zijn. Hij doet dit zowel bij je tenen als bij je hele voet. Dit doet hij om te controleren dat er geen problemen met je zenuwen zijn.

Vaak kondigt een diabetische voet zich aan doordat je pijn in je onderbenen krijgt.

Twijfel? Laat je controleren!

Dit is belangrijk om tijdig op te merken.

Als je diabetes hebt moet je regelmatig naar een behandelaar (zoals een pedicure) die controleert of je voeten nog gezond zijn.

Stel bijvoorbeeld dat je een wondje of zweer krijgt die je door het gebrek aan gevoel niet opmerkt.

Als deze onvoldoende geneest kan dit problemen opleveren.

Ik wil je niet bang maken maar als je onzorgvuldig omgaat met deze complicaties kan het zijn dat je voet moet worden afgezet.


#7: Nierproblemen

Je nieren kunnen slecht tegen een hoog suikergehalte. Maar ze zijn wel verantwoordelijk voor het filteren van al die suikers en de afscheiding ervan via je urine. Des te lager je bloedsuiker, des te beter dit voor je nieren.

Als je suiker te hoog is beginnen de bloedvaatjes in je nieren te versuikeren. Hierdoor kunnen ze niet meer hun werk doen. Terwijl je nieren juist van belang zijn om je bloed te filteren.

Veel mensen met diabetes hebben ook een hoge bloeddruk. Dit vergroot de druk op je nieren nog verder. Je bloeddruk onder controle houden is net zo belangrijk als het genezen van je diabetes type 2.


#8: Slecht genezende wondjes

Als er wondjes ontstaan kan je lichaam deze niet altijd even goed genezen als je diabetes hebt. 

Hier zijn verschillende oorzaken voor.

Maar de belangrijkste is dat diabetes je doorbloeding verpest.

Dit komt doordat suiker zich ophoopt in je bloedvaten waardoor zuurstof en voedingsstoffen niet meer bezorgd kunnen worden op de plekken waar ze het hardste nodig zijn.

Als je zenuwen ook nog eens beschadigd zijn, zal het je niet opvallen dat je een wondje hebt. Als je er te laat achter komt dat er iets mis is, kan dit zijn gaan ontsteken.

In zo'n geval moet je een dokter waarschuwen om er zeker van te zijn dat je het wondje helpt genezen.


#9: Een kortere levensduur

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met diabetes gemiddeld tien jaar eerder doodgaan dan mensen zonder. Dat is nogal een verschil. Misschien verbaast je dit niet met alle bovenstaande problemen die je kunt ontwikkelen door je suikerziekte.

Maar de voornaamste reden dat het misgaat is dat mensen met suikerziekte een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben.

Hun aderen kunnen dichtslibben waardoor ze doodgaan aan een hartaanval.

Of ze krijgen last van plotseling hartfalen of een beroerte.

Een te hoge bloedsuiker is schadelijk voor je lichaam

Daarom is het belangrijk om er alles aan te doen om van je diabetes te genezen. Dan is de kans op een vroegtijdige dood kleiner.

Wat je ook niet mag vergeten is dat een continu iets verhoogde bloedsuiker schade aanricht in je hele lichaam.

Je lichaam is sterk... maar niet onbreekbaar

Op de lange termijn begint je lichaam hieronder te leiden en kun je problemen krijgen. Hier rekening mee houden is belangrijk om gezond te blijven.

Het Diabetesvrij Geheim

Wazig zien, en andere symptomen, is vaak het begin van diabetes type 2... maar het hoeft niet het einde te zijn.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: was wazig zien jouw eerste symptoom van diabetes type 2? Wat was voor jou de eerst stap om dit om te keren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Bart van det Meer schreef:

    Ik had hoge suikerwaarden en ben op aanraden van een diëtiste op dieet gegaan. Een paar dagen na aanvang kreeg ik klachten van wazigheid. Deze duren nu al 3 weken. Gaat dit na verloop van tijd weer over?

    • Ben Kuiper schreef:

      Een dieet van een diëtiste zeg helaas niet zoveel. Soms maakt die het namelijk nog erger. Graag ons even een mailtje sturen met wat je nu precies eet, dan kunnen we daar even naar kijken. 3 weken is wel erg lang overigens.

  • Lens Tamara schreef:

    Wazig zien bedank voor de info

  • Henk Poeder schreef:

    ja het is allemaal ok wat U schrijft maar mijn vraag was ,wat kan het beste niet eten en drinken.daar had ik graag een lijst van gehad en dan bv drinken blijft eigenlijk alleen water over , helaas

  • Joh de Vries schreef:

    Bedankt voor de goede info

  • >
    Send this to a friend