11 Meest Voorkomende Klachten & Kenmerken Van Suikerziekte Type 2

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
11 Meest Voorkomende Klachten & Kenmerken Van Suikerziekte Type 2

De klachten en kenmerken van suikerziekte zijn niet altijd duidelijk.

Maar de gevolgen en consequenties kunnen je lichaam volledig aftakelen. Daarom is het goed om tijdig diabetes type 2 te herkennen en behandelen.

Door leer je dit artikel de 11 meest voorkomende tekenen van diabetes. Ook leer je wat je hiertegen kan doen.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

De meest voorkomende kenmerken van suikerziekte

Of je nou te maken hebt met beginnende suikerziekte door overgewicht of al jaren onder behandeling bent van een arts maakt niet uit.

De tekenen van suikerziekte zijn altijd hetzelfde en worden met de jaren alleen maar erger. Met alle gevolgen van dien.

Daarom krijg je in dit artikel een compleet overzicht van alles wat je moet weten rond de kenmerken van suikerziekte type 2. 

Ik zeg nadrukkelijk "diabetes type 2" omdat 90% van alle diabetespatiënten deze variant heeft. Een veel kleinere groep (10%) heeft diabetes type 1, wat ook wel "jeugdsuiker" wordt genoemd.

Laten we bij het begin beginnen...

Bij diabetes type 2 is er een foutje in je lijf met betrekking tot insuline. Dit is een speciaal hormoon wat ervoor zorgt dat suikers die je eet of drinkt op de juiste plek terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan je spieren en hersenen.

Als je iets met suikers eet, zou je lijf moeten beginnen met het afgeven van insuline. Onder de invloed van dit hormoon worden de suikers uit je bloed gehaald en naar je spieren of hersenen getransporteerd.

 • Maar bij diabetes type 2 is je lichaam ongevoelig voor insuline geworden en maak je te weinig insuline aan. Daardoor blijft er teveel suiker in je bloed.

Dat is op de korte termijn lastig voor je lijf. En op de lange termijn heel schadelijk. Zo schadelijk dat diabetespatiënten meestal tien jaar eerder doodgaan dan mensen zonder diabetes. De kenmerken van suikerziekte zijn dus niet voor de poes.

Gelukkig is er een methode om diabetes type 2 te genezen. Alles wat je daarvoor nodig hebt, vind je in de supermarkt. Al met al duurt dit soms maar zes weken. Hier lees je daar meer over.

De gevolgen van een te hoge bloedsuiker

Als je lichaam te weinig insuline heeft of er onvoldoende gebruik van kan maken, stijgt je bloedsuiker tot een gevaarlijke hoogte.

Je lichaam zal moeite doen om op een andere manier af te rekenen met al die overtollige suikers die in je bloed drijven. Dit leidt tot klachten die storend zijn maar die je niet direct ziek maken.

Een hoge bloedsuiker beschadigt namelijk allerlei organen en weefsels in je lijf op lange termijn. Daarom is het maar goed dat je lichaam probeert om koste wat het kost die suikers kwijt te raken.

Doel van dit artikel

Hieronder benoem ik 11 kenmerken van suikerziekte. De eerste gaat over hoe je lichaam probeert de suikers in je bloed kwijt te raken. De rest gaat over klachten die je kunt ontwikkelen als je lichaam daar niet in slaagt.

Onthoud dat des te langer je bloedsuiker te hoog is, des te meer de kans dat je deze complicaties ontwikkelt. Daarom is het zo belangrijk om er alles aan te doen om je bloedsuiker onder controle te houden.

Hier zijn de meest voorkomende klachten van suikerziekte:


Kenmerk 1: Uitdroging

Als mensen er niet van op de hoogte zijn dat ze diabetes hebben, hebben ze vaak een reeks onverklaarbare klachten en pijntjes. De klachten en kenmerken van suikerziekte zijn niet specifiek.

Als een dokter niet per toeval een test uitvoert om te kijken hoe het met de bloedsuiker zit, zullen deze mensen er niet meteen achter komen. Daarom is het goed om bij onverklaarbare klachten zoals hieronder naar de bloedsuiker te kijken. (leestip: wat zijn gezonde HbA1c waarden?)

 • Weet je nog dat ik vertelde dat je lichaam probeert om overtollige suikers kwijt te raken?

Als insuline zijn werk onvoldoende kan doen, moet je lichaam een andere route vinden. Eigenlijk is er maar één andere route: de suikers uit plassen.

Normaal gesproken hoort er geen glucose (suiker) in je plas te zitten. Maar wanneer je bloedsuiker te hoog wordt, kunnen je nieren de suikers niet meer tegenhouden. Dan komen deze als vanzelf via je plas mee. Ook zal je veel vaker moeten plassen dan normaal.

Het gevolg is wel dat je veel vocht verliest. Suikers trekken water aan. Dus wanneer je veel suikers uitplast, komt er veel water mee.

Uitdroging zorgt voor veel plassen

Het gevolg is dat je erge dorst krijgt, die niet echt weg lijkt te gaan.

Als je op dat moment iets zoets drinkt, zoals sinas, cola of jus d'orange, maak je het probleem alleen maar erger.

Je krijgt dan zowel suikers als vocht binnen, waardoor je bloedsuiker nog verder toeneemt en je meer naar de wc moet.

droge mond diabetes

Zelfs als je water, thee of koffie drinkt is dit waarschijnlijk niet voldoende om de vocht die je uit plast te compenseren. Dus zal je lichaam vocht onttrekken op plekken waar het makkelijk bij kan. Deze lichaamsdelen drogen uit.

De meest voorkomende klachten bij suikerziekte en uitdroging zijn:

 • Droge ogen
 • Een droge mond
 • Hoofdpijn (te weinig vocht in je hoofd)
 • Spierzwakte
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal kenmerken van suikerziekte die op zichzelf lastig te verklaren zijn en niet allemaal gezamenlijk hoeven voor te komen.

Daardoor kan het verwarrend zijn, als je er last van hebt. Je kunt er alleen achter komen dat je te hoge bloedsuiker de boosdoener is, als je deze meet. Hoe je goed je bloedsuiker meet lees je in dit artikel.

Natuurlijk is het beter om dit in overleg met een arts te doen. Hij/zij kan een test uitvoeren om te kijken of je daadwerkelijk suikerziekte hebt.


Kenmerk 2: Jeuk door huidinfecties

Gisten en schimmels zijn dol op suikers. Vooral "candida albicans", een geniepig gist, kan er wat van bij diabetespatiënten. Infecties en ontstekingen over het hele lichaam komen vaak voor als kenmerken van suikerziekte.

Ondanks ijverige pogingen van onderzoekers om erachter te komen waarom mensen met diabetes vaker last krijgen van dit gist, is men er nog niet helemaal uit. Maar men heeft wel een theorie:

candida albicans

Gisten en huidschimmels zijn dol op suikers. Als je een hoge bloedsuiker hebt, is dit een goede voedingsbodem.

Niet in de laatste plaats omdat je huid vol zit met kleine bloedvaatjes.

Hierdoor hebben de gisten en schimmels voortdurend toegang tot een goede doorstroom aan suikers.

Als je jouw bloedsuiker niet onder controle krijgt, kan het lastig zijn om van de schimmel af te raken. Dan kan je er last van houden in:

 • Je liezen
 • Je mond
 • Rond de geslachtsorganen (ook in de vagina)
 • Op je billen

Dit soort infecties kunnen flink jeuken. Zeker als je er wat langer last van hebt. Op de lange termijn kunnen klachten ernstiger worden. Daarom moet je deze lichamelijke klachten van suikerziekte niet onderschatten.


Kenmerk 3: Chronische vermoeidheid

Suikers zijn belangrijk. Ze zijn de brandstof voor alle cellen in je lijf. Met name je hersenen en je spieren hebben veel suikers nodig om goed te werken.

Maar als je diabetes hebt, blijven die suikers in je bloed zweven. Dan kan je lichaam er helemaal niets mee. Ze komen niet terecht op de plekken waar je er het meeste aan hebt.

In plaats daarvan zorgen ze alleen maar voor schade aan je organen.

Doordat je hersenen en spieren niet genoeg suikers binnenkrijgen, raak je vermoeid.

Er is immers onvoldoende brandstof beschikbaar om de boel aan de praat te houden. Hierdoor wordt het dagelijks leven een stuk lastiger.

diabetici chronisch vermoeid

Hoewel je dus 'teveel' energie in je bloed hebt stromen, merk je daar praktisch niets van door je vermoeidheid. Het is daarom ook één van de kenmerken van suikerziekte die je niet zou verwachten.

De vermoeidheid kan gepaard gaan met:

 • Duizeligheid
 • Spierzwakte
 • Hoofdpijn
 • Gewichtsverlies (zelfs als je teveel eet)

Plotseling gewicht verliezen met diabetes type 2?

Misschien denk je dat iemand met een te hoge bloedsuiker moeite heeft om gewicht kwijt te raken. Maar in de praktijk werkt het heel anders.

De weefsels die veel energie nodig hebben, zoals je spieren en je hersenen, moeten kunnen rekenen op een vaste stroom aan suikermoleculen. Maar bij diabetes kunnen suikers die je eet niet meer naar de weefsels worden gestuurd. Hierdoor verbruikt je lijf meer energie dan er beschikbaar is.

Het gevolg is dat je afvalt. Dit kan veel in een korte tijd zijn, wat erg ongezond is. Heb je last van plotseling gewichtsverlies? Ga dan naar je arts.


Kenmerk 4: Impotentie

Bij mannen heeft diabetes nare gevolgen voor het seksleven. Je zal eerder last krijgen van erectiestoornissen dan de gemiddelde man.

Je wilt het misschien niet horen maar 95% van alle mannen boven de zeventig heeft moeite met het krijgen van een stijve. Dat kan variëren van een halfslappe penis tot hem helemaal niet meer omhoog kunnen krijgen.

Mannen met diabetes krijgen hier gemiddeld tien jaar eerder last van, dan mannen zonder diabetes. Het is één van die kenmerken van suikerziekte die veel schaamte met zich meebrengt.

Wetenschappers hebben een schattig gemaakt van hoe groot de kans op een erectiestoornis is. De laagste schatting ligt rond de 35% van alle diabetespatiënten die man zijn. De hoogste spreekt van 75% van de mannen.

impotentie

Nog een goede reden om je bloedsuiker laag te houden en te focussen op een goede leefstijl.

HOE ONTSTAAN ERECTIESTOORNISSEN BIJ DIABETES


Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Waaronder:

 • Problemen met de bloedtoevoer: een verhoogde bloedsuiker zorgt ervoor dat aderen kapot gaan, waardoor er geen zuurstof meer bij de weefsels kan komen. Versuikerde bloedvaatjes maken het krijgen van de benodigde bloedtoevoer voor een erectie erg lastig
 • Beschadigde zenuwen: diabetes leidt tot neuropathie ofwel de aantasting van de zenuwen. Hierdoor kunnen signalen in je hersenen niet goed worden doorgegeven waardoor je penis slap blijft

Vrouwen kunnen ook last krijgen van seksuele problemen.

Eerder noemde ik al dat je extra kans hebt op schimmelinfecties. Vrouwen kunnen deze in de vagina krijgen. Daarnaast is de kans op een blaasontsteking hoger en komt uitdroging van de vagina voor. Dat komt een goed seksleven niet ten goede.

Dit zijn onpraktische kwaaltjes die niet echt leuk zijn. Naast de psychologische last, ligt er een groter probleem op de loer. Namelijk dat je door neuropathie of versuikering van bloedvaatjes in de buurt van de vagina het gevoel kan verdwijnen.

Dan voel je niets meer als je met een man naar bed gaat, waardoor je geen lichamelijk plezier uit seks kunt halen. Suikerziekte brengt dus niet alleen lichamelijke maar ook psychische klachten met zich mee.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Kenmerk 5: Diabetische voet

Dit is een ernstige complicatie door vernauwing van de bloedvaten. Gecombineerd met een infectie en schade aan de zenuwen kan er een heftige voetzweer ontstaan.

Gedeeltes van je voet kunnen zelfs afsterven waardoor in extreme gevallen je voet moet worden afgezet. Het is ook één van de meest voorkomende klachten en kenmerken van suikerziekte.

Gelukkig voltrekt zich dit allemaal niet binnen een paar dagen. Er gaat veel aan vooraf waardoor je deze problemen van mijlen ver kunt zien aankomen.

Allereerst ontwikkel je stijfheid en spierpijn in je voeten en onderbenen, die niet samenhangt met wat je de afgelopen dagen hebt gedaan.

diabetische voeten

Wanneer je dit regelmatiger krijgt, is dit een indicatie dat er problemen zijn met je zenuwen.

De volgende stap is een doof gevoel in je voet. Dit kan beperkt blijven tot je tenen of zich verspreiden naar je onderbenen.

Meestal is dit gebrek aan gevoel symmetrisch. Het kan zo subtiel zijn dat het alleen maar opgemerkt wordt tijdens een jaarlijkse controle voor je diabetes.

Of het kan heel uitgesproken zijn, omdat het voelt alsof:

 • Je op watten loopt
 • Je kou of hitte niet meer waarneemt
 • Je onverklaarbare pijn in je voeten, tenen of benen hebt
 • Je geen druk waarneemt als je met de voet op de grond drukt
 • Krappe schoenen je niet opvallen
 • Wondjes niet voelbaar zijn

Natuurlijk is het logisch om, als je geen gevoel meer in je voet hebt, met je hand te voelen hoe warm het badwater is. Dat voorkomt dat jij je verbrand.

Maar als je te maken hebt met doofheid in je tenen, is het belangrijk om regelmatig je voeten te controleren op wondjes.

Als je geen gevoel in je voeten hebt, bestaat de kans dat je eventuele beschadigingen niet opmerkt. Als je een infectie krijgt, kan dit snel verkeerd aflopen.


Kenmerk 6: Stijfheid in je pezen

Een veelvoorkomend kenmerk van diabetes mellitus type 2 waar niet zoveel over gepraat wordt, is problemen met je pezen.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met pre-diabetes of diabetes last hebben van RSI, een bevroren schouder of andersoortige stijfheid of pijn in gewrichten.

DE VERKLARING IS ONDUIDELIJK


Wetenschappers hebben hier niet direct een verklaring voor. Het is wel bewezen dat diabetes leidt tot zwelling van pezen. Dus dat zou de oorzaak kunnen zijn.

Een andere mogelijkheid is dat pezen weinig bloedtoevoer krijgen. Als de kleine bloedvaatjes versuikeren, krijgen deze onvoldoende zuurstofrijk bloed.

Dit is zo'n complicatie die op het eerste gezicht niet vervelend lijkt maar van grote invloed kan zijn op je kwaliteit van leven. Stijfheid of pijn tijdens het bewegen kan je vrijheid erg beperken. Zeker als je er last van krijgt als je taken uitvoert die belangrijk voor je zijn of die je erg leuk vindt.

Stel bijvoorbeeld dat je last krijgt van je pols, terwijl je erg van schilderen houdt. Of niet meer kunt hardlopen, omdat je teveel pijn hebt. Of niet kunt tennissen, door een frozen shoulder. Dat maakt het leven met diabetes niet leuker.


Kenmerk 7: Maagverlamming

Dit is één van de kenmerken van suikerziekte die je niet zou verwachten.

Een gastroparese of een maagverlamming is een vertraagde werking van de maag. Het kan leiden tot misselijkheid, maagzuur, een pijnlijke buik en continu een vol gevoel.

Het ontstaat wanneer de maag van snelheid verandert bij het verwerken van voedsel. Met name wanneer deze trager werkt dan normaal. Dan wordt het eten niet meer goed door je maag-darm kanaal vervoerd en kun je allerlei klachten krijgen.

Vervelender is dat je daardoor moeite kunt krijgen met het nemen van medicatie.

Dit komt omdat je niet meer weet wanneer je bloedsuiker zal stijgen en dalen, doordat de snelheid telkens veranderd.

Verder is het vooral erg oncomfortabel om weinig eetlust te hebben. Hierdoor zal het moeilijker worden om op momenten te eten die je zelf wilt.

maag darm klachten
Bij een milde vorm hebben je darmen een beetje moeite om het voedsel naar de darmdeel te duwen. In dat geval kan medicatie volstaan om je peristaltiek een handje te helpen

Maar als dit niet werkt of wanneer er sprake is van een volledige maagverlamming, moet je overschakelen op louter vloeibare voeding en puree. In het extreemste geval is sondevoeding de enige optie.

Wees er daarom vroeg bij wanneer je problemen met je maag opmerkt. Dan kan de meeste ellende tijdig voorkomen.


Kenmerk 8: Nierproblemen

Je nieren zorgen ervoor dat je bloed gefilterd wordt. De afvalstoffen worden doorgegeven aan je blaas, zodat je deze uitplast.

Wanneer je suikerziekte hebt, komt er veel suiker in je nieren terecht. Deze suikermoleculen kunnen je nieren flink beschadigen.

nierfalen diabetes

Net als elders in je lijf worden kleine bloedvaatjes opgevuld met suikermoleculen.

Het gevolg is dat het gedeelte van je nieren dat belast is met het filteren van je bloed niet meer goed werkt.

Daarnaast kunnen schommelingen in je bloedsuiker van grote invloed zijn op je nieren.

Het onder controle houden van je bloedsuiker zorgt er gelukkig voor dat je een kleinere kans op nierfalen hebt. Nierfalen is zeer ernstig dus het is verstandig om een stuk gezonder te eten.

Kenmerk 9: Schommelingen in gezichtsscherpte

Wanneer je bloedsuikerspiegel fluctueert, doet je gezichtsscherpte dat ook. Dit komt doordat de breking van je ooglens kan veranderen door een hoge bloedsuiker. Met als gevolg dat je wazig ziet.

Ook een lage bloedsuiker kan (via een ander mechanisme) zorgen voor wazig zicht.

 • Een stabiele, normale bloedsuiker is dus belangrijk om continu helder te kunnen zien

Er valt hier helaas weinig aan te doen, behalve je bloedsuiker in de gaten te houden. Je ooglens reageert daar nou eenmaal op.


Kenmerk 10: Blindheid

Diabetes is één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid in Europa. Het is daarom niet gek om voor te stellen dan één van de beginnende kenmerken van suikerziekte 'iets' met je ogen te maken zal hebben.

Dat komt - wederom - doordat kleine bloedvaatjes in de ogen versuikeren. Ze slibben dicht door kleine suikermoleculen, waardoor de ogen niet meer goed werken.

Dit gebeurt op je netvlies, het gedeelte van je oog waar binnenkomende beelden op geprojecteerd worden.

Hierdoor kan een wondje ontstaan op het netvlies wat resulteert in een litteken.

Dat hoeft geen probleem te zijn als het aan de zijkant van je netvlies zit. Dat gedeelte is minder gevoelig en daar kan je dus een stukje missen.

oogklachten

Maar als er midden op je netvlies een littekentje ontstaat, nabij de "gele vlek" zoals dat heet, heb je een probleem. Dit is het gevoelige plekje van je oog. Als hier een littekentje zit, dan neemt je visus sterk af.

In het ergste geval ontstaat er een flink "gat" in je zicht of word je zelfs blind. Er zijn meer manieren waarop diabetes dit kan veroorzaken, en daar lees je hier meer over.


Kenmerk 11: Een kortere levensduur

Aan het begin van dit artikel noemde ik al dat diabetes leidt tot een lagere levensverwachting. Na alle complicaties en kenmerken van suikerziekte die ik benoemd heb, zal dit je misschien niet verbazen.

Er is nog één belangrijk kenmerk die ik nog niet besproken heb.

Veel mensen met diabetes krijgen last van hart- en vaatziekten. 

Dat kan leiden tot plotseling hartfalen maar ook tot andere complicaties waardoor je vroegtijdig komt te overlijden.

levensverwachting bij diabetes type 2

Wetenschappers schatten dat mensen met diabetes mellitus type 2 tien jaar eerder overlijden dan mensen zonder diabetes.

Dat is nogal een verschil. Hart- en vaatziekten spelen hier een grote rol in.

Gelukkig kan een goede leefstijl het meeste van dit risico wegnemen.

Hoewel dit niet één van de kenmerken van suikerziekte is die je direct zal ervaren, is het wel goed om te onthouden wat je in de toekomst staat te wachten als je niet nu actie onderneemt.

Het Diabetesvrij Geheim

De bovenstaande symptomen zijn gelukkig niet het einde. De klachten en kenmerken van diabetes type 2 zijn namelijk te voorkomen en om te keren!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke van de bovenstaande kenmerken van suikerziekte ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Leny schreef:

  Bij de jaarlijkse controle bij de praktijkondersteuner bleek dat de suiker te hoog was, ik heb type2 volgens haar en moet aan de medicijnen. Hier ben ik absoluut niet voor. Ik ben gaan lezen op het internet en kwam (gelukkig) uit bij deze pagina en het diabetesvrij geheim. Helemaal enthousiast heb ik het gratis exemplaar besteld maar helaas NIETS ontvangen 😢 ook niet in mijn spam……. Help me alsjeblieft, ik wil heel graag het boek ontvangen. Het zou toch fantastisch zijn als je zónder medicijnen van diabetes zou kunnen afkomen.
  Dus svp, help me hoe ik alsnog aan dit boek kan komen. Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet,
  Leny

  • Ben Kuiper schreef:

   Het klopt dat je niets hebt ontvangen omdat je het boek 2 jaar geleden al hebt gekregen. Het beste is even in je eigen e-mails zoeken op Diabetesvrij Geheim. Of ons even een mailtje sturen. Ik kan je hier helaas niets sturen bij een bijlage erin.

 • G. Dijkstra schreef:

  Ik ben al jaren diabeet 2 ben erg benieuwd

 • Liesbeth idouri schreef:

  Geweldige uit een zetting v/d ziekte.
  ik heb al 2x het Ebook aan gevraagt maar het komt niet binnen op mijn eail adres,Ook niet in de spanpost.Ik heb ook wat 2tpe suiker mijn familie heeft daar allen last van met erge gevolgen dood /benen er af enz enz. Heb pas ontdekt deze ziekte te hebben.Ik ka niet tegen regelieren medicijnen zelfs niet tegen 1paracetamol.heb 1Antroposofische huisarts , Zelf heb ik natuur med gekocht Grote klis.Kaneel/zink en croom ,,
  heb iedere x lastvan blaasontstekingen al 4maanden!! Zou graag U Ebook ontvangen!! Hartelijk dank Liesbeth

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bedankt voor je attente woorden. Het boekje heb je in het verleden al gekregen zie ik. Dat is de reden dat je het niet weer krijgt (hoe je het boekje terug kunt vinden staat ook in de instructies nadat jij je email invult). Je kunt ons ook even een mailtje sturen als je het boekje niet kunt vinden.

 • >
  Send this to a friend