Droge Mond Bij Diabetes Type 2? Oorzaak + 5 Behandel Tips

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

okt 22
Droge Mond Bij Diabetes Type 2? Oorzaak + 5 Behandel Tips

Heb jij last van een droge mond? Vooral 's nachts en misschien ook in combinatie met een droge tong of keel?

Ik vrees dat dit allemaal komt door een verhoogde bloedsuiker. Het hebben van een droge mond is namelijk één van de symptomen van diabetes. 

Leer in dit artikel de exacte oorzaak van een droge mond en ook 5 tips om een droge mond bij diabetes te verhelpen.

More...


Last van een droge mond bij diabetes (vooral 's nachts)?

Bij het ontstaan van diabetes type 2 gaan aardig wat symptomen gepaard. Deze zijn erg vervelend en zullen niet van de een op andere dag verdwijnen. Dat geldt ook voor een droge mond bij diabetes type 2.

Een droge mond en tong door diabetes type 2 is één van de eerste symptomen die je ervaart bij suikerziekte. Het is één van de problemen waarmee je bij de huisarts komt. Een droge mond en lippen ervaren de meeste mensen 's nachts. En daarnaast ook:

Deze symptomen zullen pas weggaan wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel is. Er zijn goede manieren om deze bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen en te houden.

Een droge mond voelt niet alleen onprettig aan, maar kan ook leiden tot tandbederf en een onaangename geur van de adem. 

Doel van dit artikel

Daarom krijg je in dit artikel een korte uitleg over hoe een droge mond kan ontstaan bij diabetes type 2. Daarnaast geef ik jou 5 tips om een droge mond te verhelpen.


Oorzaak van een droge mond

Bij diabetes type 2 is er een probleem met de suikerhuishouding. Het lichaam is insulineresistent geworden.

Dat houdt in dat het lichaam steeds meer insuline nodig heeft om suiker te kunnen transporteren naar de lichaamscellen. Wanneer het lichaam dit niet meer aankan, blijft er dus suiker achter in de bloedbaan.

Als er te veel suiker in het bloed aanwezig is, wordt er vocht uit omliggende weefsels onttrokken. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.

Wanneer er water onttrokken wordt uit het lichaam en naar het bloed wordt getransporteerd, dan daalt de suikerconcentratie van het bloed. En ook zul je ook vaak plassen om de overtollige suikers te lozen.

Dit minimaliseert de schade aan de weefsels. Maar dit heeft wel gevolgen op de rest van het lichaam. Dat verklaart ook de volgende symptomen van diabetes:

Een droge mond is geen pretje. Vaak voelt de tong ook droog aan, de binnenkant van de mond is plakkerig en slikken is ook lastiger dan normaal.

Daarnaast is eten lastiger met een droge mond en dan gaat het met name om droog voedsel. Wanneer je gedurende een langere tijd een droge mond hebt kan dit weer andere mondproblemen veroorzaken, zoals:

 • Stinkende adem
 • Gevoelige tanden
 • Scheurtjes in de lippen
 • Bloedend tandvlees
 • Tandbederf

Tip!

Bij diabetes type 2 is het niet handig om een droge mond specifiek te behandelen, aangezien de symptomen worden veroorzaakt door de diabetes zelf.

Wel is het dus belangrijk om de diabetes te behandelen. Wanneer je suikerhuishouding in orde is dan zullen de symptomen vanzelf verdwijnen. Wel zijn er enkele tips om een droge mond bij diabetes te minimaliseren. Vooral als je er 's nachts last van hebt.


#1 Blijf water drinken bij een droge mond bij diabetes

Door diabetes heb je een verhoogd suikergehalte in het bloed.

Vocht wordt uit omliggende weefsels onttrokken zodat de suikerconcentratie daalt. Het teveel aan glucose wordt vervolgens via de urine afgevoerd. Doordat vocht onttrokken wordt krijg je last van een droge huid, droge slijmvliezen en een droge tong.

Hierdoor is de kans groot dat een overmatige groei aan schadelijke bacteriën ontstaat. Deze kunnen op zichzelf weer veel mondklachten veroorzaken. Om uitdroging van het lichaam te voorkomen moet je dus veel drinken.

En wanneer ik het over drinken heb dan heb ik het niet over het drinken van frisdranken.

Deze kunnen het namelijk nog veel erger maken, aangezien ze je bloedsuikerspiegel nog hoger laten stijgen.

Hou het simpel en drink veel water of thee. In deze twee dranken zitten geen suikers of onnodige zoetstoffen zoals aspartaam.

water drinken droge mond

Over het algemeen drinken 'gezonde' mensen al veel te weinig, wat natuurlijk niet gezond is. Maar wanneer je diabetes type 2 patiënt bent is dit extra gevaarlijk. Zorg er dus voor dat je altijd een flesje water bij je hebt en neem hier regelmatig een slokje van.


#2 Pas op met zoutrijke producten

In de Nederlandse keuken worden eigenlijk maar twee soorten kruiden over elk gerecht gedaan:

 • Zout
 • Peper

Niet heel erg spannend dus.

En dan wordt er met name meer zout over het eten heen gegooid dan dat er peper gebruikt wordt. Dat is erg jammer want van peper kunnen we in ieder geval nog zeggen dat het gezond is. Van zout helaas iets minder.

droge mond zout

Nu moet ik jou wel iets bekennen: zout dat je kan zien is vaak geen probleem.

Wat bedoel ik hiermee?

Zout dat over het eten gestrooid wordt en zout dat bijvoorbeeld op noten zit.

Het blijkt dat dat maar 10% van je totale zoutinname is. Waar komt die overige 90% dan vandaan?

Dit zit verstopt in heel veel producten.

Denk hierbij aan:

 • Kruidenzakjes
 • Kant-en-klaarmaaltijden
 • Fastfood

Eigenlijk in alle bewerkte producten. Je zou het niet zeggen maar zelfs in ijs zit een lading zout. En dit allemaal omdat vrijwel alles lekkerder smaakt wanneer zout wordt toegevoegd. Vooral de combinatie van vet en zout.

Maar zoals ik je hierboven heb uitgelegd bij suikers, wordt er veel vocht aan het lichaam onttrokken om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Hetzelfde geldt voor zout.

Dit is precies de reden waarom je vaak dorst krijgt bij het eten van een zak chips.

Je hebt al dit zout niet nodig!

Het is dus verstandig om zoutrijke producten te vermijden. Je lichaam heeft het al zwaar genoeg met het verwerken van de suikers.

Een droge mond bij diabetes kun je dus deels vermijden. Kook met zo min mogelijk bewerkte producten. Vermijd fastfood, deegwaren en kruidenzakjes.


#3 Medicijnen kunnen voor een droge mond zorgen

Veel mensen gebruiken tegenwoordig medicatie. Iets waar we heel blij mee zijn, aangezien dit de levensduur van de mens verlengd heeft. Toch zorgt medicatie grotendeels voor symptoom bestrijding en zal het je (bijna) nooit genezen.

Maar sommige medicijnen zijn nodig bij bepaalde ziektebeelden.

Daarom is het wel handig om te weten welke medicijnen een droge mond bij diabetes type 2 kunnen veroorzaken.

Anders heb je natuurlijk dubbel zo veel klachten. En dat is niet de bedoeling, aangezien een droge mond al vervelend is.

medicijnen droge mond

Medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken

Zo zijn er vochtafdrijvende geneesmiddelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Plastabletten: vele diuretica
 • Geneesmiddelen die zelf een zout zijn: lithium

Daarnaast staan de geneesmiddelen met een zogenaamd anticholinerg effect bekend om de bijwerking droge mond.

Deze middelen werken door het blokkeren van bepaalde zenuwbanen in het lichaam, waaronder ook de zenuwbaan die de speekselklieren tot speekselvorming aanzet.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Luchtwegverwijders: ipratropium en tiotropium
 • Sommige antidepressiva: amitriptyline en clomipramine
 • Sommige middelen tegen allergie: promethazine, polaramine en hydroxyzine

En zo is er nog een lange lijst met medicijnen die als bijwerking een droge mond hebben. Wanneer je diabetes patiënt bent en daarnaast ook nog andere medicijnen slikt voor bepaalde aandoening is het handig om je huisarts te raadplegen. Stop dus niet zomaar met de andere medicatie!


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Stop met agressieve mondwaters

Wanneer je een droge mond hebt krijg je vaak ook last van een stinkende adem, bacteriële infecties en gevoelige tanden. Om dit tegen te gaan, grijpen veel mensen naar een simpele oplossing:

Mondwater

Vaak wordt dan niet gekozen voor de meest milde vorm. Je wilt je mond namelijk snel schoon hebben en kiest daarom voor een agressief mondwater met een sterke smaak. Deze zal de geur namelijk het makkelijkst verbloemen.

mondwater

Maar is dit wel zo handig?

Het is niet zo dat een droge mond van zichzelf het probleem is. Het wordt veroorzaakt door de diabetes.

Het kiezen van een agressieve alcoholhoudende mondwater, kan dit juist erger maken.

Deze mondwaters kunnen je mond namelijk nog meer uitdrogen en de symptomen nog veel heviger maken.

Tip!

Gelukkig zijn er ook goede mondwaters beschikbaar maar gebruik altijd één in overleg met de tandarts. Geef aan dat je diabetespatiënt bent en dat je last hebt van een droge mond.


#5 Vermijd suikerrijke dranken en voeding

Zo ben ik beland bij de laatste tip en ook de belangrijkste!

De belangrijkste oorzaak van diabetes type 2, is namelijk de inname van teveel slechte koolhydraten en suikers. Bij slechte suikers moet je denken aan suikers in:

 • Frisdranken
 • Deegwaren
 • Snoepgoed
 • Fastfood

Diabetes type 2 krijg je namelijk niet zomaar. Dit heb je ontwikkelt door jarenlang een verkeerd eetpatroon te hebben gevolgd.

Overtollige suikers hebben ervoor gezorgd dat je lichaam dit niet meer kan reguleren en suiker in je bloed blijft circuleren. Vooral bewerkte producten zitten vol met stoffen waar je lichaam niets mee kan.

Aanvullende informatie

De snelle koolhydraten en suikers in deze producten zorgen ervoor dat je insuline ongevoelig wordt. Je doet er dus verstandig aan om je gehele eetpatroon om te gooien, wil je niet doodgaan aan de gevolgen van diabetes type 2.

Gebruik het Diabetesvrij Geheim om een droge mond bij diabetes te verhelpen

Diabetes type 2 is een ziekte die grote gevolgen kan hebben.

Een droge mond bij diabetes is namelijk nog maar het begin. Als je er helemaal niks aan doet dan zullen er zeker complicaties optreden die je levensduur zullen verkorten. Maar waar moet je precies beginnen?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: heb jij ook last van een droge mond bij diabetes type 2? Wat heb jij gedaan om van je droge mond bij diabetes af te komen? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 22 oktober 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • rita schreef:

  Beste Marloes .Ik heb diabetes 2 , Heb hep .b , c , Schildklier problemen alsook longfibrose , daardoor maak ik vermoedelijk teveel suiker aan in mijn bloed , waarschijnlijk door de medicatie of de ziekte zelf ?als ik mijn dokter mag geloven ? IK rook of drink niet ,nooit . Eet soms eens een gebakje , en snoep niet , eet nooit bereide maaltijden , altijd verse eetwaren met veel kruiden , en toch is mijn bloedsuiker onstabiel ??? Vorige week heeft mijn dokter mij nieuwe pillen voorgeschreven daar mijn oude uit de handel genomen zijn , nu moet ik terug veranderen omdat ik erg reageer op de medicatie . Mijn vraag : bestaat er een kruiden middel in pil vorm zodat ik die pillen niet meer hoef te nemen ??? . Hartelijke groeten . Rita

  • Marloes Schuurman schreef:

   Hallo Rita,

   Dat is spijtig om te horen. Het klinkt alsof je vrij goed eet. Kun je mij dan wel vertellen wat je wel eet en drinkt?

   Er bestaan bestaan kruiden die je insulinegevoeligheid verbeteren (vooral kaneel maar eigenlijk alle kruiden) maar om te zeggen dat dit een vervanging is voor medicatie is zeker niet verantwoord.

   Groetjes,
   Marloes

 • Share via
  >