Mag Je Brood Eten Bij Diabetes Type 2? Ontdek Het Beste Brood!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

apr 19
Mag Je Brood Eten Bij Diabetes Type 2? Ontdek Het Beste Brood!

Is brood gezond als je diabetes type 2 hebt? Brood bevat immers veel koolhydraten die voor een bloedsuikerstijging kunnen zorgen.

Brood is niet altijd ideaal als je suikerziekte hebt. In dit artikel doe ik alles uit de doeken. Van stokbrood tot eiwitbrood en alles daartussen; wat doet het met het lichaam als je diabetes hebt? 

Welk brood bij diabetes kun je maar beter laten staan en welke is juist heel gezond? En wat is het beste brood bij diabetes?

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Is brood gezond bij diabetes?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Er bestaan namelijk ontzettend veel broodsoorten. Maar eerlijk is eerlijk, zo’n 90% van al het brood is niet gezond als je diabetes type 2 hebt.

Waarom?

Omdat het meeste brood te veel eenvoudige koolhydraten bevat. En er zit een groot verschil tussen eenvoudige en complexe koolhydraten die voor iedereen met suikerziekte van belang is.

Eenvoudige koolhydraten worden makkelijk opgenomen in het lichaam. Het lichaam heeft weinig moeite met het opknippen van deze koolhydraten tot suikerdeeltjes. 

Die suikers zullen dus snel je bloedbanen betreden. Na consumptie krijg je snel een verhoogde bloedsuiker. Als diabeet is dat nu precies wat je wilt voorkomen.

Slechte koolhydraten zoals brood verhogen de bloedsuiker

Complexe koolhydraten daarentegen zijn moeilijker door het lichaam op te nemen. Dat is een goede zaak, omdat deze koolhydraten langzamer worden afgegeven aan het bloed. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stabieler blijft.

Je herkent deze producten doorgaans aan het hoge vezelgehalte. Groente en noten bijvoorbeeld bezitten deze complexe koolhydraten.

Dat is precies wat je wilt als je suikerziekte hebt. Je hebt dan minder insuline nodig om alle suikerdeeltjes te kunnen verwerken en het lichaam wordt minder belast.

Doel van dit artikel

Veel broodsoorten bevatten vrijwel alleen de snelle koolhydraten. Daarnaast zijn er ook nog broodsoorten die worden gepromoot als zijnde gezond, maar zijn dat helemaal niet. Ik laat je zien hoe je ze kunt herkennen.


Ook geef ik je 4 voorbeelden van het beste brood wat je kunt eten als suikerpatiënt. Laten we beginnen.


Het slechtste brood wat je maar kunt eten

Al het brood wat wit is valt onder de categorie ‘volledig vermijden’. Je moet dan denken aan:

 • Croissants
 • Stokbrood
 • Witbrood
 • Witte afbakbroodjes
 • Witte bolletjes
 • Italiaanse bollen
 • Witte pistoletjes
 • Kaiser broodjes
 • Hamburgerbroodjes

En de lijst gaat nog wel even door. Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar het meest ongezonde brood bij diabetes beslaat alsnog het grootste gedeelte van de broodafdeling in de supermarkt.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Waarom ben ik zo’n tegenstander van alle witte broodsoorten?

Omdat ze allereerst rijk zijn aan snelle koolhydraten. Ze kunnen daarom een belangrijke oorzaak zijn van diabetes type 2. Vooral als het ook wordt belegd met zoet broodbeleg en er een glas sinaasappelsap bij wordt gedronken. Al met al een regelrechte ramp voor je bloedsuikerspiegel.

Daarnaast is dit brood volledig ontdaan van voedingswaarde voor ons lichaam. Bij het maken van witte broodsoorten wordt alleen het meellichaam van de tarwekorrel gebruikt.

Terwijl daar de meeste koolhydraten, maar de minste vezels en andere belangrijke voedingsstoffen in zitten.

Een wit bolletje of een stroopwafel eten; qua voedingswaarde en effect op je bloedsuikerspiegel is het nagenoeg hetzelfde.

Broodmisleiding

Een ander deel van de broodafdeling wordt gevuld met ongezonde broodsoorten die als gezond worden aangeprezen. Voorbeelden:

 • Bruinbrood
 • Meergranenbrood
 • Desembrood
 • Speltbrood
 • (Extra) donkerbrood
 • Waldkornbrood

Ook deze lijst gaat nog wel even door. Rustiek brood bijvoorbeeld mag dan heel sjiek klinken, zolang er niet expliciet volkoren op staat, is het gewoon witbrood in een verleidelijk jasje. Ook deze broodsoorten vallen onder de categorie ‘vermijden’.

Luister niet naar de voedingsfabrikanten

De voedselfabrikanten proberen ons te laten geloven dat deze broden gezonder voor ons zijn. Waar ze echter niet omheen kunnen, is dat de waarheid gewoon terug te vinden is in de ingrediëntenlijst.

Het meest linkse ingrediënt in de lijst is tevens het hoofdingrediënt van het product. En dat is bij al deze voorbeelden gewoon tarwemeel, net als bij witbrood.

Kortom; rijk aan snelle koolhydraten, arm aan vezels en nauwelijks voedingswaarde.

Volkorenbrood is al gezonder, maar nog steeds niet geweldig

Dan hebben we ook nog het brood dat wel gezonder is dan al het voorgaande, maar nog steeds niet ideaal is bij diabetes. Ik heb het dan over al het brood waarbij ‘volkoren’ op de verpakking vermeld staat.

Volkorenbrood bij diabetes is beter maar niet ideaal

Bij bereiding van volkorenbrood wordt de gehele tarwekorrel gebruikt, in plaats van alleen het meellichaam. Dit maakt dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witbrood.

Gezien vezels de koolhydraatopname in het lichaam afremmen, is volkorenbrood in die zin dus gunstiger. Toch bevat het te weinig vezels en te veel koolhydraten waardoor het niet ideaal is.

Ondanks wat sommige gezondheidblogs of instanties dus beweren, kun je maar beter helemaal geen volkorenbrood eten bij diabetes. Hetzelfde geldt vaak ook voor zuurdesembrood. Dat voldoet ook zelden aan de richtlijnen om gezond te zijn.


Het beste brood bij diabetes

Als witbrood, bruinbrood en zelfs volkorenbrood allemaal geen optie zijn, wat dan wel? Gelukkig zijn er wel degelijk gezonde broodsoorten. Ik zal 4 voorbeelden geven.

Koolhydraatarm brood is het beste bij diabetes

Voorheen had je het alleen van Atkins brood...

...maar inmiddels hebben de meeste supermarkten een eigen huismerk koolhydraatarm brood (of koolhydraat verlaagd brood). Hier kun je bijna niet de mist ingaan. Een groot voordeel is dat dit brood qua smaak en structuur het meest lijkt op “normaal” brood.

Koolhydraatarm brood is het beste bij diabetes

Met nog meer vezels dan koolhydraten is dit koolhydraat verlaagde brood van de Albert Heijn perfect. Bovendien bevat het brood meer eiwitten dan standaard brood. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zorgen ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent.

Roggebrood

Rogge is een gezondere graansoort dan tarwe voor diabetici. Dit komt doordat rogge(brood) minder koolhydraten en juist meer vezels bevatten.

Dit is een goed voorbeeld van een product met complexe koolhydraten. Je mag zeker genieten van een plak roggebrood met het juiste broodbeleg.

Eiwitbrood

Het woord zegt het al; hier zitten meer eiwitten in dan in andere broodsoorten. Dit komt doordat er ingrediënten gebruikt worden die rijk zijn aan eiwit. Denk aan soja en erwten.

Sporters eten dit brood als extra ondersteuning voor de opbouw van spiermassa. Dat betekent niet dat je een sporter hoeft te zijn om het te mogen eten. Het is voor iedereen goed. Een ander voordeel is dat het zeer laag is in koolhydraten maar rijk aan vezels.

Je kunt eiwitbrood gewoon in de supermarkt kopen. Veel mensen vinden die echter nogal droog smaken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het proteïnebrood van Body en Fit.

Haverbrood

Zoals je wellicht weet is haver(mout) erg gezond bij diabetes.

Haver is weer een mooi voorbeeld van een graansoort met complexe koolhydraten. Van haver kan ook brood gemaakt worden. Dit kun je zelf doen, maar tegenwoordig is haverbrood ook te koop in de supermarkt.

Ook dit brood mag je eten bij diabetes type 2.

Wees alert op welk brood je koopt bij diabetes

Zoals je hebt gemerkt dien je een groot deel van de broodafdeling links te laten liggen. Wanneer je jouw gezondheid belangrijk vindt, is het broodaanbod beperkt.

Je wilt altijd goed op de labels blijven letten. Waar je vooral naar wilt kijken is de hoeveelheid koolhydraten ten opzichte van het aantal vezels.

Dit geldt niet alleen voor brood, maar voor alle producten waar koolhydraten in zitten. Met de juiste voeding kun je namelijk veel bereiken en gezonder worden.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wil jij elke dag brood eten bij diabetes type 2? Wat was volgens jou (voor het lezen dan dit artikel) het beste brood bij diabetes?. Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Helma van Puijenbroek schreef:

  Ik denk dat koolhydraatbeperkt brood goed is bij diabetes 2.
  Maar ga nu ook haverbrood eten.

 • Share via
  >