Kaneel Capsules Bij Diabetes? De Waarheid + Bijwerkingen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

mei 29
Kaneel Capsules Gebruiken Bij Diabetes? Werking, Bijwerkingen en Meer

Over kaneel supplementen wordt heel veel onzin verspreid. Het zou bij van alles helpen zonder dat hier goed bewijs voor wordt geleverd.

Vooral op het gebied diabetes type 2 en bloedsuikerverlaging claimt men de gekste dingen. Maar wat is hiervan waar en wat is marketing praat om je het zoveelste supplement aan te smeren?

In dit artikel ga ik je alles vertellen over de zin en onzin van kaneel capsules en tabletten kopen.

More...

Is kaneel gezond of ongezond?

Voor diabetes type 2 (en bloedsuiker problemen in het algemeen) bestaan heel veel supplementen. Je kunt ze overal vinden: de tuinen, drogisterijen (zoals de Kruidvat) en vooral op het internet.

Het zal je misschien verbazen maar van vrijwel geen van deze supplementen is hard bewezen dat ze ook echt werken.

Net als bijvoorbeeld bij berberine waar ik onlangs een artikel over heb geschreven.

In dit artikel ga ik kaneel onder de loep nemen en kijken of de grootste beweringen die over dit goedje worden gedaan een kern van waarheid hebben.

Kaneel diabetes

Gelukkig hebben andere partijen (zoals Cochrane) al kritisch naar kaneel gekeken (en vooral richting de claims omtrent diabetes type 2). In dit artikel zal ik je de belangrijkste bevinden geven van de onderzoeken en analyses die zijn gedaan.

Wat is Cochrane?

Cochrane is een medisch platform voor iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van hoogwaardige informatie om gezondheidsbeslissingen te nemen.


Ze kijken kritisch naar bestaande onderzoeken omtrent een onderwerp, gooien ze op een heel groot stapel en proberen op basis van alles wat ze tegenkomen een conclusie te trekken. Gelukkig voor jou en mij hebben ze dat ook gedaan voor kaneel supplementen en diabetes.

De werking van kaneel

Wat ik vaak op het internet zie is dat verschillende partijen je eerst gaan vertellen 'wat kaneel is'. Ik vind dit een belediging voor jouw intelligentie.

Natuurlijk weet jij wat het is. Wie weet dit niet?

Nee, ik plaats hiervan gaan we meteen naar de kern. En dat is als eerst de werking van kaneel in kaart brengen.

Kaneel kan op verschillende manieren het lichaam positief beïnvloeden. De belangrijksten zijn:

  • Het vertragen van je maaglediging (dit is waarschijnlijk de belangrijkste)
  • Het remmen van spijsverteringssappen
  • Het verminderen van de opname van glucose
  • Het verhogen van de insulinegevoeligheid

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen voor een antimicrobiële, antivirale, antischimmel-, antitumor-, antihypertensieve en ontstekingsremmende effecten.

Klinkt allemaal goed, nietwaar? En dat is het gelukkig ook!

De vraag is alleen hoe sterk deze effecten zijn. Want als kaneel deze positieve effecten met maar 0,00000000001% verhoogt, heb je daar weinig aan. Daar ga ik je straks meer over vertellen. 

Eerst even een minder leuke kant van kaneel.

De bijwerkingen van kaneel

De bijwerkingen van kaneel zijn relatief mild en weinig blijkt uit onderzoek.

De belangrijkste is een allergische reactie voor het stofje kaneelaldehyde (kaneelalcohol) in kaneel.

Afhankelijk van je gevoeligheid voor kaneel, kan dit ook bij kleine hoeveelheden ontstaan.

Kaneel bijwerkingen

De tweede bijwerkingen van het gebruik van kaneel (supplementen) is het krijgen van maag-darmklachten.

Dit gebeurt voornamelijk in onderzoeken omdat daar hoge doseringen kaneel poeder worden gebruikt.

In sommige onderzoeken gebruiken ze zes gram per dag.

Je zou voor de grap eens zes gram kaneel moeten afwegen. Dan kom je erachter dat het ontzettend veel is. En gezien de scherpe smaak van kaneel, is het ook niet zo gek dat je darmen wat van streek raken.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Bloedsuikerverlagend effect bij diabetes type 2?

Nu het allerbelanrijkste van dit artikel:

Heeft kaneel een bloedsuikerverlagend effect?

Daardoor moeten we in de wetenschappelijke literatuur duiken.

In een onderzoek uit 2007 kregen mensen met diabetes type 2 gedurende drie maanden elke dag één gram kaneel. Na afloop van het onderzoek zagen de onderzoekers wel een daling maar die was niet significant vergeleken met de placebo groep. 

In 2003 was er echter een onderzoek gedaan bij mensen met een vrij hoge bloedsuikerspiegel (rond de 11 mmol/L). Deze mensen moesten gedurende 40 dagen dagelijks één, drie of zes gram kaneel capsules gebruiken. Hier was wel een significante daling gevonden in hun bloedsuikerspiegel.

De daling was ongeveer 2 mmol/L bij de dosering van zes gram per dag. Een verklaring hiervoor is misschien dat kaneel alleen significant bloedsuikerverlagend werkt bij mensen met een (zeer) hoge bloedsuikerspiegel.

Andere instanties vonden hetzelfde

En de Cochrane review kwam eigenlijk tot dezelfde conclusie. Het bewijs dat kaneel als supplement helpt bij diabetes type 2 of bloedsuikerproblemen is vrijwel niet aanwezig.

De onderzoeken zijn vaak niet goed uitgevoerd of met te kleine groepen gedaan. En als er een effect werd gevonden, was het vrijwel nooit een significant effect vergeleken met het gebruikte placebo.

Hooguit kun je het argument maken (op basis van het onderzoek uit 2003) dat het gebruik van kaneel capsules en tabletten bij mensen met een hoge bloedsuiker aan te raden is.

Het de belangrijkste verklaring hiervoor is dat kaneel (in hoge doseringen) de maaglediging lijkt te vertragen. Dit verklaart mogelijk het bloedsuikerverlagende effect van kaneel maar ook waarom het zou kunnen helpen bij afvallen.

Vrijwel alle "bewezen" effecten zijn minimaal

Hoewel het internet vol staat met allemaal positieve (en bijna wonderbaarlijke) effecten van kaneel, komt dit beeld niet overeen met de wetenschap.

Als je de wetenschap induikt komt er één beeld duidelijk naar voren:

De effecten van kaneel zijn minimaal en zelden statistisch significant.

En als het ene onderzoek een effect vindt, dan kan een ander onderzoek wat dezelfde resultaten probeert te reproduceren dat vaak niet vinden.

Dit zie je vaak bij een stof met een minimaal effect

Omdat het effect niet sterk is, zie je zeer wisselende onderzoeksgegevens. Ongeacht of je nu kijkt naar de bloedsuikerverlagende effect van kaneel supplementen of hun effect op afvallen.

Conclusie over kaneel supplementen

De conclusie omtrent kaneel supplementen bij diabetes type 2 is lastig.

Zijn er aanwijzingen dat er een bloedsuikerverlagend effect is? Ja.

Wordt dit effect altijd aangetoond? Nee. Het lijkt vooral het geval te zijn bij mensen met een (zeer) hoge bloedsuiker.

Zijn er potentieel andere voordelen naast het bloedsuikerverlagend effect? Ja.

Zijn deze effecten sterk? Nee, ze zijn minimaal tot niet significant.

Zijn kaneelsupplementen duur? Op zich niet, maar ze worden aardig prijzig als je zes gram per dag gaat slikken zoals in een eerder genoemd onderzoek.

Er is wellicht een andere reden waarom je kaneel niet als supplement (in hoge doseringen) wilt gebruiken.

Kaneel capsules kunnen gevaarlijk zijn

Kaneel kan coumarine bevatten. En van dit stofje is aangetoond dat het in hoge doseringen kankerverwekkend is en schade aan de lever kan veroorzaken. Het probleem is dat je eigenlijk nooit weet hoeveel coumarine in je kaneel capsules/tabletten zitten. 

Maar omdat je vrij hoge doseringen kaneel moet gebruiken om een verlaging van je bloedsuiker te ervaren, verhoog je daarmee ook de kans dat je hoge hoeveelheden coumarine binnenkrijgt.

Dit is een extra reden om geen kaneel supplementen te gebruiken.

Het maakt nog deels uit of je Ceylon of Cassia kaneel gebruikt. Ceylon kaneel is gezonder om het over het algemeen veel minder coumarine bevat.

Op basis van al het bovenstaande zou ik persoonlijk kaneel capsules/tabletten NIET aanraden. Puur omdat het effect minimaal is (zelfs bij hoge doseringen) en er potentieel wel nadelen zijn. 

Vooral de verhoogde kans op kanker, schade aan de lever en - niet te vergeten - de flink prijs die je moet betalen met je portemonnee voor zes gram kaneel per dag.

Het kan absoluut geen kwaad om hier en daar wat kaneel in je eten te doen. Ik doe het dagelijks door mijn havermout en/of yoghurt.

Maar om meerdere capsules per dag te slikken hopende op een wonderbaarlijk effect voor je bloedsuiker, dan ben ik bang dat je bedrogen uitkomt.

Daarnaast zal het slikken van zes gram kaneel capsules per dag je zo'n 50 euro per maand kosten. Als je dat bedrag bovenop je eetbudget doet, kun je hele gezonde producten kopen die waarschijnlijk veel meer bijdragen aan je gezondheid.

Het Diabetesvrij Geheim

Na het lezen van dit artikel zou je één hele duidelijke conclusie moeten trekken:

"Ik laat mij niet meer gek maken door mensen die mij kaneel supplementen willen verkopen".

Ja er zijn effecten en die zijn vrijwel altijd positief. Maar de effecten zijn zo klein dat ze zelden statistisch significant zijn. Wat is wel statistisch significant bloedsuikerverlagende effect bij diabetes type 2?

Het volgen van een gezonde levensstijl! En dat kan veel makkelijker dan je denkt.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: gebruik jij kaneel capsules of tabletten? Hoe ervaar jij de werking (en eventuele bijwerkingen)? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>