Berberine Kopen Bij Diabetes Type 2? Werking, Bijwerkingen & Ervaringen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

apr 02
Berberine Kopen Bij Diabetes Type 2? Werking, Bijwerkingen & Ervaringen

Veel mensen met overgewicht, bloedsuikerproblemen of diabetes type 2 gebruiken berberine supplementen om hun bloedsuiker te verbeteren.

Maar is dit wel veilig (of überhaupt effectief)?

In dit artikel ga ik je uitleggen wat berberine is, wat de werking (en bijwerking) is en zal ik je ook vertellen of het je kan helpen als je bloedsuikerproblemen hebt of wilt afvallen.

More...

Wat is berberine?

Berberine is een stofje wat je kunt vinden in verschillende planten zoals de zuurbes, mahoniemantsjoerijse kurkboom en het slaapmutsje (ook wel bekend als goudpapaver).

Tegenwoordig kun je het bij vele webshops (Vitals, De Tuinen, Kruidvat, Holland en Barrett etc) vinden. Het supplement wordt gebracht als iets wat je kan helpen om af te vallen of als je diabetes type 2 hebt.

Sterker nog, het zou helpen bij:

 • Ontstekingen
 • Diabetes type 2
 • Afvallen
 • Hoog cholesterol
 • PCOS
berberine kopen

Het wordt voornamelijk gebruikt bij diabetes type 2 en afvallen. Daar zal ik straks verder op ingaan.

Als je de fabrikanten en de verkopers in ieder geval zou moeten geloven, is dit een wonderbaarlijk product zonder bijwerkingen.

Helaas zijn deze beweringen NIET waar (of is er zeer weinig bewijs voor). Het is allemaal een stuk genuanceerder (en gevaarlijker) dan fabrikanten en verkopers je willen doen laten geloven.


Werking van berberine

Berberine is een supplement (capsules of losse poeder) wat je kunt gebruiken bij diabetes type 2 en/of bij overgewicht.

De gangbare dosering is 1500-2000 mg per dag verdeeld over 3 tot 4 momenten. Qua werking (en bijwerking) heeft het veel weg van metformine.

Het activeert een enzym genaamd adenosine monophosphate-activated protein kinase (AMPK), en remt tegelijkertijd het protein-tyrosine phosphatase 1B  enzym (PTP1B). Hierdoor stijgt je insulinegevoeligheid. Dit helpt bij afvallen en diabetes type 2.

Andere werkingsmechanismen zijn onder meer het beschermen van je insuline producerende cellen in de pancreas, het reguleren van de afgifte van suikers in je lever en het verminderen van processen die voor ontstekingen zorgen.

Ook deze effecten van berberine helpen bij afvallen en diabetes type 2.

Klinkt allemaal geweldig nietwaar?

HET EFFECT IS MINIMAAL

Echter moet ik er wel bij zeggen dat de effecten van berberine MINIMAAL zijn.

Zo blijkt uit een onderzoek onder diabetici dat het gebruiken van 1500 mg berberine (komt overeen met 1500mg metformine) een verlaging van maar 0,7% van de HbA1c kan veroorzaken. Dit is erg weinig.

Als je HbA1c 50 mmol/mol is voor het gebruik van berberine, dan zal het na het gebruiken van berberine 49,65 mmol/mol zijn. Dat is dus een verwaarloosbare daling. 

Soortgelijke resultaten zien we ook bij onderzoeken waarbij berberine wordt gebruikt om mensen te helpen bij het afvallen. In één onderzoek daalde de BMI van mensen van 31,54 naar 30,11 na het gebruiken van berberine gedurende zes weken. Hoewel het wel een daling was, was ook hier de daling verwaarloosbaar.

Bij een BMI boven de 30 heb je officieel obesitas. Als je van 31,54 naar 30,11 gaat, heb je nog steeds officieel gezien obesitas.


Bijwerkingen van berberine

Hoewel de werking van berberine (bij afvallen en diabetes type 2) mild positief is, lijken de bijwerkingen van berberine dat niet te zijn. Die zijn iets heftiger.

Bij berberine is er een  hoog risico dat het een interactie heeft met je huidige medicatie. Sommige van deze interacties kunnen vrij ernstig zijn. Hoewel berberine een natuurlijk product is, lijkt het zich meer te gedragen als een 'echt' medicijn:

De werking is dus subtiel terwijl de bijwerkingen ernstig kunnen zijn (vooral als je al medicatie gebruikt).

De meest voorkomende bijwerkingen van berberine - afgezien van de interacties - zijn maagklachtenobstipatie of misselijkheid.

Deze vinden vooral plaats bij hoge doseringen.

Tevens is het mogelijk dat je een hypoglycemie krijgt bij een hoge dosering. Gelukkig komt dit zelden voor.

Berberine kan bij sommige mensen ook huiduitslag of hoofdpijn veroorzaken.

Weinig lange termijn onderzoek gedaan

Het voornaamste probleem met dit supplement is dat er geen lange termijn onderzoeken zijn gedaan. We weten dus hooguit wat het middel op korte termijn kan doen (lichtelijk helpen bij diabetes type 2 en afvallen) maar we hebben nog geen idee wat de lange termijn effect op het lichaam zijn.


Dat komt omdat supplementen aan veel minder strenge eisen moeten voldoen dan medicijnen.


In dit geval is de werking van berberine vrijwel hetzelfde als metformine en geeft het vrijwel dezelfde bijwerkingen. Maar bij metformine weten we WEL wat de lange termijn effecten zijn omdat hier veel onderzoek naar is gedaan.


En de uitkomsten van die onderzoeken zijn best positief. Dat kunnen we van berberine nog niet zeggen omdat we het niet weten.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Ervaringen met dit supplement

Als je het internet opgaat, dan kom je er al snel achter dat mensen zich verbazen over de bijwerkingen van dit middel. Vooral de maag-darmklachten komen als een verrassing.

Ergens hadden ze (onbewust) gehoopt dat het een supplement zou zijn met een positieve werking en zonder negatieve bijwerkingen. Helaas bestaat zoiets niet.

De reden is heel simpel:

Elk middel op aarde met een positieve werking heeft (vaak) een net zo sterke negatieve bijwerking. Des te sterker de werking, des te sterker de bijwerking(en).

Insuline kan bijvoorbeeld je bloedsuiker sterk en snel verlagen. Heel fijn als je bloedsuiker heel hoog is. Maar teveel insuline kan ervoor zorgen dat je in een coma beland. De werking en bijwerking is dus sterk.

Metformine heeft daarentegen een milde werking en ook milde bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerking van metformine (net als berberine) zijn maag-darmklachten.

Supplementen met een sterke werking worden vaak erg snel van de markt gehaald om mensen te beschermen. 

Per definitie heeft dus elk supplement wat je legaal kunt kopen een milde werking (anders zou het wel door de overheid gereguleerd worden) en automatisch ook milde bijwerkingen.

Berberine kopen bij diabetes type 2?

Nee, ik raad je niet aan om berberine te kopen bij diabetes type 2. 

De 0,7% verbetering in je HbA1c die je door berberine kunt krijgen is verwaarloosbaar. Die kun je zelfs 'per ongeluk' krijgen van de één op andere meting.

Niemand springt een gat in de lucht als de HbA1c van 50 mmol/mol naar 49,65 mmol/mol gaat. Dat is namelijk wat berberine aan 'verbetering' kan veroorzaken. 

En daarvoor moet je wel enkele bijwerkingen doorstaan NAAST de financiële prijs die je moet betalen.

Het is veel goedkoper EN makkelijker EN effectiever om gestructureerd je eetpatroon aan te passen. Daarmee pak je ook de oorzaak van je diabetes type 2 aan.

Denk bijvoorbeeld hierbij aan ons Diabetes Omkeren Methode programma.

Berberine kopen voor het afvallen?

Nee, ik zou je NIET aanraden om berberine te kopen als je wilt afvallen.

Het effect was minimaal terwijl de bijwerkingen best aanwezig zijn.

Overgewicht komt NOOIT doordat je een supplement mist in je leven.

En zelden komt het omdat je teveel eet in je leven.

Het komt bijna altijd doordat je (onbewust) ongezond eet. Dagelijks spreek ik mensen die denken dan groentesappen gezond zijn en roomboter ongezond is. Het omgekeerde is waar.

Wat ook niet helpt bij overgewicht is in een omgeving leven waar ongezond eten overal aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een huishouden waar koekjes en chips altijd in de voorraadkasten te vinden zijn. Vroeg of laat zul je grijpen naar deze ongezonde producten.

Overgewicht los je niet op met een pil.

Je lost het juist op door je te verdiepen in gezonde voeding en je leven (en vooral je voorraadkast) zo te veranderen dat je dag in dag uit gezond kunt eten. En het liefst zonder al teveel moeite.

Gezond eten moet je levensstijl worden, en NIET iets wat je tijdelijk doet. Je bent de som van de beslissingen die je elke dag maakt.

Gezonde beslissingen geven een gezond gewicht. Ongezonde beslissingen geven een ongezonde gewicht.

De beste manier om gezond te worden zonder gekke supplementen

Dit was alles wat je moest weten over berberine kopen (bij diabetes type 2 of afvallen). 

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet de meest verstandige manier om je gewicht te verliezen of je diabetes type 2 te verbeteren ondanks het positieve effect.

Er is een veel betere (en echt natuurlijke) manier om af te vallen en bloedsuiker aan te pakken.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: gebruik jij ook berberine? Wat zijn jouw ervaringen met berberine (en eventuele bijwerkingen) Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Bo schreef:

  Ik gebruik op dit moment berberine..net 2 weken en merk al het verschil..geen hooge bloedsuikers in de ochtend…sinds vorig jaar geconstateerd met diabetes type 2..echt alles aan gedaan om mijn bloedsuiker te verbeteren..2 maanden metformine gebruik ,met gevolg neuropathie..gelijk mee gestopt..daarnaast flink afgevallen..gestopt met roken..vegetariër geworden..alles vervangen door soja..behalve mijn Griekse yoghurt..dus echt alles aan gedaan, maar nu ben ik jaar verder.. wil geen medicatie gebruik, want weet wat er gevolgen van zijn ..werk zelf met medicatie..dus kortom, heb werkelijk alles geprobeerd, van voeding,..kruiden..afvallen, etcetera.. etcetera.. en nu 2 weken berberine,en ik merk het al..dus het helpt wel..

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat betekent niet dat berberine werkt :). Het kan ook het gevolg zijn van alle verbeteringen die jij hebt doorgevoerd de laatste tijd. Wat je nu ervaart is misschien het placebo effect of gewoon toeval. Stop met berberine en kijk wat er dan gebeurt. De kans is heel groot dat de boel gewoon net zo goed blijft. Maar als jij het wilt gebruiken, moet je het vooral doen natuurlijk 🙂

 • wedenheyer schreef:

  Heel interessant! De Berberine heb ik gelijk niet meer genomen! Vreselijke maag problemen, kon mn lucht niet kwijt! Hoofdpijn.

 • John Vermeent schreef:

  Ik gebruik sinds drie weken Berberine ipv Metformine. Driemaal daags 500 mg, voorheen tweemaaldaags 1000 mg Metformine, dus totaal 2000 mg. Ik herken geen van de genoemde bijwerkingen en voel mij zelfs beter.

 • >
  Send this to a friend