Bloedsuiker Verlagen Met Chroom? Lees Waarom Dit Niet Goed Is!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jul 13
Bloedsuiker Verlagen Met Chroom? Lees Waarom Dit Niet Slim Is!

Bloedsuiker verlagen met chroom bij diabetes type 2?

Chroom is een mineraal dat betrokken is bij verschillende lichaamsprocessen zoals het in standhouden van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Er gaan verhalen rond over dat je je bloedsuiker effectief kunt verlagen bij diabetes type 2 én flink kunt afvallen wanneer je chroom supplementen neemt.

Maar kloppen die uitspraken wel en hoe (on)veilig is het om chroomsuppletie te nemen? In dit artikel laat ik aan de hand van wetenschappelijk onderzoek zien hoe de vork in de steel zit.

More...

Wat is chroom?

Chroom is een essentieel sporenelement dat iedereen nodig heeft voor een goede gezondheid. Het vervult verschillende rollen in je lichaam. Met name bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten.

Je hebt het dus zeker nodig, echter wordt dit sporenelement door sommigen de hemel in geprezen. Het zou allerlei wonderbaarlijke effecten teweegbrengen zoals:

 • Een gezonde regulering van de bloedsuikerspiegel (door de bloedsuiker te verlagen)
 • Het verhogen van je HDL (goede cholesterol) en het verlagen van je LDL (“slechte” cholesterol)
 • De trek in zoet voedsel laten verdwijnen
 • Het verminderen van vetmassa
 • Het vergroten van spiermassa

Doel van dit artikel

Hoewel dit voor veel mensen als muziek in de oren klinkt… Meestal als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook. Is chroom hét wondermiddel dat alle problemen oplost of is het allemaal zwaar overdreven? Hieronder lees je of jij je bloedsuiker kunt verlagen met chroom.

Werking van chroom

Een van de belangrijkste functies van chroom is het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Chroom speelt een rol bij de productie van insuline. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van glucose naar lichaamscellen.

Chroom verbetert ook de insulinegevoeligheid. Hierdoor kan glucose efficiënter uit het bloed worden opgenomen en gebruikt als energie.

Voor een goede gezondheid is het in ieder geval erg belangrijk om voldoende chroom binnen te krijgen.

En HELEMAAL als je diabetes type 2 hebt.

Daarnaast is chroom betrokken bij de algehele stofwisseling. Het helpt het lichaam om voedsel te verwerken en bij de opname en afbraak van voedingsstoffen.

Bloedsuiker verlagen met chroom?

Maar chroom heeft ook invloed op de insulineproductie. Naast het verbeteren van de werking van insuline, speelt chroom dus ook een directe rol bij de insulineaanmaak.

Door sommigen wordt beweerd dat extra chroom nemen de productie van insuline in de alvleesklier kan stimuleren, waardoor het lichaam beter in staat is om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit gegeven alleen al maakt het voor veel diabetici aantrekkelijk om chroomsupplementen te kopen. Maar klopt dit?

Bloedsuiker verlagen met chroom bij diabetes type 2?

Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag heb ik naar meerdere onderzoeken gekeken. Er is specifiek onderzoek gedaan naar het effect van chroom supplementen op de nuchtere bloedsuikerspiegel en HbA1c waarde.

Het blijkt dat er alleen een positief effect is (als dat er al is), wanneer er een chroomtekort aanwezig is.

Buiten dat heeft het geen zin om chroom supplementen te nemen. Het maakt ook niet uit welke vorm. Chroom picolinaat, GTF chroom of welke soort dan ook. Het blijkt allemaal geen effect te hebben als er geen tekort is.

Maar als jij diabetes type 2 hebt, is het in ieder geval wel van belang om voldoende chroom binnen te krijgen. Krijg je dat niet, dan zal dit tekort de boel alleen maar verergeren. Bij een tekort kun je dus wel je bloedsuiker verlagen met chroom. 

Het is echter zeer onwaarschijnlijk is dat je een chroomtekort hebt, tenzij je erg ongezond eet. Maar als jij dagelijks je portie groenten, fruit, noten en vlees of vis binnenkrijgt, zou dit niet aan de orde moeten zijn.

Chroom kopen om je gewicht en cholesterol onder controle te krijgen?

Feit is dat een chroomtekort voor tal van problemen kan zorgen in je lichaam. Zo kan je lichaam door een tekort de bloedsuikerspiegel niet goed reguleren.

Maar het kan ook zo zijn dat je door een chroomtekort een minder goed werkende stofwisseling hebt, waardoor je moeilijker gewicht verliest en een hoger cholesterol hebt.

Chroomsupplementen kunnen dan helpen om die problemen wat te verbeteren. Echter is dit dus ALLEEN aan de orde als je een chroomtekort hebt. En zoals je nu weet is die kans heel klein.

Als je geen chroomtekort hebt, maar wel diabetes, een hoog cholesterol en/of overgewicht, dan zullen chroomsupplementen daar dus geen enkele positieve invloed op hebben.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Supplementen pakken de oorzaak niet aan

Even los van alle onderzoeken. Stel nu dat dit supplement WEL zou werken en jij wel je bloedsuiker kunt verlagen met chroom. Is dit dan een goede reden om direct het supplement aan te schaffen?

Veel mensen zijn op zoek naar een magische pil die al hun problemen in één keer oplost. Echter zijn al die pillen, waaronder diabetesmedicijnen NOOIT de oplossing voor het probleem.

Ze zullen namelijk nooit de oorzaak aanpakken. En de oorzaak voor diabetes type 2, overgewicht en hoog cholesterol is in meer dan 90% van de gevallen te herleiden naar een ongezonde levensstijl. 

Bijwerkingen van chroom

Naast dat chroomtabletten slechts een poging zal zijn om de symptomen te bestrijden, kun je er ook vervelende bijwerkingen door ervaren:

 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Verhoogd risico op lever- en nierschade
 • Hartritmestoornissen

Daarnaast kan de interactie met (diabetes)medicatie gevaarlijk zijn. Zo kan chroom het effect van bepaalde medicijnen versterken – waardoor het risico op een “overdosis” stijgt – of juist afzwakken.

Conclusie: chroom kopen om bloedsuiker te verlagen bij diabetes..... of niet?

Als je eraan zit te denken om chroomsuppletie te nemen om je diabetes te verbeteren, dan heb ik een veel effectievere tip voor je: verbeter je levensstijl.

Waarom zou je geld uit willen geven aan een duur supplement, waarvan blijkt dat het geen significant effect heeft, TENZIJ je een chroomtekort hebt.

Als je denkt dat je een chroomtekort hebt, laat je hier dan op testen. Dit kun je bij je huisarts aanvragen. Dit is echter vrij simpel op te lossen door er een gezond eetpatroon op na te houden.

Hetzelfde geldt voor afvallen, je cholesterol verbeteren en het omkeren van diabetes type 2. Dit kun je allemaal doen door een gezonde levensstijl.

De conclusie is dus dat je de focus beter op je algehele levensstijl kunt leggen, aangezien je daarmee alle vliegen in één klap slaat.

En daar kan ik je mee helpen:

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: probeer jij je bloedsuiker te verlagen met chroom? Wat ga jij nu doen na het lezen van dit artikel? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend