10 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Wegovy

Medicijnen voor Diabetes Type 2

sep 13
10 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Wegovy

Wegovy gebruiken om af te vallen? Dat kan... maar de bijwerkingen van Wegovy zijn niet mis!

Wegovy is een nieuw medicijn die ingezet wordt voor de behandeling van obesitas. De werkzame stof in Wegovy (semaglutide) wordt ook gebruikt ter behandeling van diabetes type 2.

Het is namelijk gebleken dat sommige bijwerkingen van Wegovy positief kunnen uitpakken voor mensen met ernstig overgewicht.

De vraag is alleen of deze bijwerkingen wel zo positief zijn. Je kunt namelijk te maken krijgen met tal van klachten die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. In dit artikel laat ik de 10 gevaarlijke bijwerkingen zien van Wegovy.

More...

Wat is Wegovy (semaglutide)?

Wegovy is een zogenaamde GLP-1 agonist. Het is net als Ozempic

Het woordje agonist geeft aan dat de aanmaak van “iets” wordt gestimuleerd. In dit geval is dat het hormoon GLP-1 dat zowel in het darmkanaal als de alvleesklier wordt geproduceerd.

Van nature zal je lichaam een seintje geven om GLP-1 aan te maken, zodra je iets eet of drinkt. Op haar beurt zal er dan insuline worden geproduceerd.

Daarnaast heeft GLP-1 tal van andere functies binnen het lichaam. Hier ga ik zo dieper op in, aangezien dit laat zien waarom dit medicijn zo effectief kan zijn.

Doel van dit artikel

Aangezien GLP-1 zo’n grote invloed heeft op het lichaam, zal het kunstmatig stimuleren van de aanmaak hiervan een misschien nog wel grotere invloed hebben.


En dat is niet altijd even positief. Een medicijn zoals Wegovy kan behoorlijk rommelen met je lichaam en dat kan vervelende gevolgen hebben. 


Je leest hieronder wat het doet en met welke 10 veelvoorkomende bijwerkingen je te maken kunt krijgen.

Werking van Wegovy

Naast het stimuleren van de insuline-afgifte drukt het ook de aanmaak van glucagon. Glucagon is verantwoordelijk voor het vrijgeven van glucose uit de lever. Wanneer glucagon wordt gedrukt, zal een direct gevolg zijn dat de bloedsuiker wordt verlaagd.

Tevens is GLP-1 verantwoordelijk voor het gevoel van verzadiging en vertraagt het de maaglediging. Je kunt dus begrijpen dat als er meer GLP-1 door het bloed stroomt, je ook eerder vol zit.

Dat is één van de belangrijkste redenen waarom Wegovy wordt voorgeschreven bij obesitas. Voor je gevoel ben je nu eenmaal sneller en langer verzadigd.

Wegovy: vormen, dosering en vergoeding

Wegovy moet worden geïnjecteerd. Er is een opbouwend doseringsschema vastgesteld op:

 • Week 1 t/m 4: 0,25 mg eenmaal per week
 • Week 5 t/m 8 0,5 mg eenmaal per week
 • Week 8 t/m 12: 1,7 mg eenmaal per week
 • Week 13 t/m 16: 2,4 mg eenmaal per week

De 2,4 mg per week zal tevens de onderhoudsdosis worden, indien gebruik wordt voortgezet.

Op dit moment vindt er nog geen vergoeding plaats vanuit de zorgverzekering.

Dit heeft ermee te maken met dat het medicijn nog niet beschikbaar is op de Nederlandse of Belgische markt. In de toekomst kan dit wel veranderen. Houd de Wegovy vergoedingenpagina in de gaten voor de actuele status.

Wegovy kopen om af te vallen?

Aangezien Wegovy niet beschikbaar is in Nederland, proberen mensen die via allerlei wegen (vooral online) te kopen. DOE DIT AUB NIET!


Je weet nooit wat je thuiskrijgt. Het kan je letterlijk je leven kosten. Waar geld te verdienen valt, zullen criminelen misbruik maken van je wanhoop en goedgelovigheid.

Ervaringen met het gebruiken van Wegovy

Op verschillende websites zijn ervaringen met Wegovy (semuglatide) te vinden. De reacties zijn wisselend.

Sommige mensen ervaren totaal geen bijwerkingen, terwijl anderen veel lichamelijke ongemakken ervaren. Er wordt zo nu en dan gezegd dat ze andere medicijnen nemen om deze bijwerkingen tegen te gaan.

In mijn ogen is dat een slechte ontwikkeling, omdat je zo gevolg op gevolg aan het bestrijden bent. Je medicijnkastje wordt langzamerhand uitgebreid, terwijl de oorzaak blijft bestaan. Overgewicht is geen ziekte en dus moet je het ook niet behandelen met medicatie.

10 bijwerkingen van Wegovy die je moet kennen en vermijden

Afvallen met Wegovy is geen goed idee omdat je de oorzaak van het probleem niet aanpakt met het middel. Daarbovenop komen dan ook nog de vele werkingen die je kunt ervaren.

Hieronder de meest voorkomende en gevaarlijke bijwerkingen van Wegovy:

#1 Hypoglycemie is één van de meeste voorkomende bijwerkingen van Wegovy

Een van de meest voorkomende gemelde bijwerkingen van Wegovy (semaglutide) is een hypoglycemie. Oftewel een te lage bloedsuiker.

Het middel wordt natuurlijk niet voor niets voorgeschreven aan mensen met een verhoogde bloedsuiker. Het helpt namelijk om de bloedsuiker te verlagen.

Het kan echter ook gebeuren dat Wegovy zijn werk té goed doet, waardoor de bloedsuiker te ver daalt.

Dit kan vervelende en zelfs gevaarlijke situaties opleveren.

Te lage bloedsuiker door Wegovy

Symptomen van een hypoglycemie zijn:

 • Trillen en beven
 • Sterke hongergevoelens
 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid en prikkelbaarheid
 • Wazig zicht
 • In een ernstig geval kun je zelfs bewusteloos raken.

#2 Blindheid

Diabetes is al één van de grootste veroorzakers van oogproblemen wereldwijd. Dit komt doordat hoge bloedsuikerspiegels het netvlies en bloedvaatjes in het oog aantasten.

Echter is gebleken dat het stofje semaglutide in Wegovy ook voor (ernstige) oogproblemen en zelfs blindheid kan zorgen. Waarom dat zo is, wordt nog verder onderzocht.

Het heeft mogelijk te maken met de sterke bloedsuikerschommelingen die je kunt ervaren door een ongezond voedselpatroon in combinatie met het bloedsuikerverlagende middel Wegovy.


#3 Buikklachten

Misselijkheid, braken, buikpijn, opgezette buik, zuurbrand en winderigheid. Deze bijwerkingen komen bij veel gebruikers van Wegovy voor. Hoe dit komt, is makkelijk te verklaren.

Semaglutide grijpt aan op receptoren in het maag-darmkanaal.

Natuurlijke lichaamsfuncties in je maag en darmen worden daardoor verstoord. Het is dus ook niet gek dat je gewicht verliest door Wegovy. Je voelt je vaak misselijk en je eetlust vermindert. Of je op deze manier wilt afvallen is de vraag.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Vermoeidheid

Sommige mensen nemen al bewust hun dosis Wegovy vlak voor het slapengaan aan. Dit, omdat ze erg vermoeid raken door het medicijn.

Wegovy kan vermoeidheid veroorzaken

Door Wegovy gaat je lichaam anders om met de suikers die binnenkomen en de hoeveelheid voeding in je maag.

Dit kan ervoor zorgen dat je sterke bloedsuikerschommelingen krijgt en dat je maag langzamer wordt geleegd.

Beide kunnen een ervoor zorgen dat jij je een stuk vermoeider voelt. 


#5 Overgevoeligheidsreacties

Je kunt op tal van manieren overgevoeligheidsreacties krijgen door Wegovy. Dit kan op de injectieplek plaatsvinden en merkt dit door jeuk of huiduitslag.

Maar het kan ook zo zijn dat je lichaam het middel niet goed blijkt te verdragen. In dat geval kun je een allergische reactie krijgen. Hoe hoger de dosering, hoe groter de kans op deze bijwerkingen.


#6 Hypertensie

Hypertensie is een ander woord voor een extreem hoge bloeddruk.

Deze bijwerking kan ook een gevolg zijn als bijwerking van semaglutide. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als je namelijk veel gewicht verliest, dan kan dit schommelingen in je bloeddruk veroorzaken. Tijdens deze schommelingen kan de bloeddruk (veel) te hoog worden.

Daarnaast wordt de kans op hypertensie vergroot als Wegovy wordt gecombineerd met andere medicijnen bij diabetes en/of overgewicht. Het kan onvoorspelbare reacties veroorzaken.


#7 Haaruitval is een zeldzame bijwerking van Wegovy

In zeldzame gevallen kun je last krijgen van haaruitval.

Dit heeft vooral te maken met de hormonale veranderingen door Wegovy. Als je al kaal bent, denk je dat dit misschien niet zo’n probleem is.

Echter kan de haaruitval overal op je lichaam plaatsvinden

En als je als vrouw plotseling plukken haar in het doucheputje ziet verdwijnen, is dat verre van prettig.

Eén van de bijwerkingen van wegovy is haaruitval

#8 Angio-oedeem

Angio-oedeem is een plotselinge zwelling van de diepere lagen van de huid, meestal rond de ogen en lippen. Maar het kan ook andere delen van het lichaam treffen. Deze reactie wordt veroorzaakt door een plotselinge ophoping van vocht in de weefsels.

Het is een soort ernstige allergische reactie op Wegovy. Gelukkig komt het maar zelden voor, maar als je het wel krijgt dan kan de situatie levensbedreigend worden. Als deze zwellingen namelijk rondom je keel of mond opkomen, kan je ademhaling geblokkeerd worden.

Wanneer je Wegovy gebruikt en deze reactie opmerkt, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.


#9 Acute pancreatitis

Acute pancreatitis is een dure benaming voor een ontstoken alvleesklier. Als je dit krijgt, ben je ver van huis, omdat er dan ook ineens acute diabetes type 2 kan ontstaan

Eigenlijk kunnen alle medicijnen die een bloedsuikerverlagende werking hebben zorgen voor een ontstoken alvleesklier. Dit komt doordat de werking van de alvleesklier verandert, meestal door de afgifte van insuline door de alvleesklier te verhogen.

Acute pancreatitis is zeer pijnlijk, vooral vlak na het eten. Je krijgt intense pijnscheuten in de buik waardoor je bijna niet meer kunt lopen. Als je dit voelt, dien je ook direct de hulpdiensten in te schakelen.


#10 Anafylactische reactie is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van Wegovy

Een anafylactische reactie is de meest extreme allergische reactie die je kunt krijgen door Wegovy. Gelukkig komt het maar zeer zelden voor. En als je het krijgt, bouwt het zich op.

Eerst krijg je vaak last van huiduitslag en huidzwellingen. Maar al gauw kun je ademhalingsproblemen krijgen en moet je overgeven. Je kunt ook het bewustzijn verliezen.

Als je het idee hebt dat je deze reactie krijgt op Wegovy, twijfel dan geen moment en bel direct 112.

Is het slim om Wegovy te gebruiken bij overgewicht?

Nog even los van alle bijwerkingen is het in mijn optiek nooit gezond om dit soort middelen te gebruiken. Met medicijnen zoals Wegovy bedwelm je je lichaam met chemicaliën om af te vallen.

Dat is hoe dan ook ongezond en de oorzaak wordt niet aangepakt. Dat is ook waarom we een middel als Ozempic niet aanraden om af te vallen.

Maar wat nu als het wel helpt en je verliest inderdaad gewicht? In dat geval blijf je afhankelijk van het middel voor de rest van je leven. Zodra je ermee stopt, komt je eetlust weer terug en heb je de kilo’s weer terug.

Afvallen is één van de bijwerkingen van Wegovy

Het is daarom af te raden om ooit aan dit soort middelen te beginnen. Met een gezond eet- en beweegpatroon pak je de oorzaak op een duurzame en blijvende manier aan. Je krijgt dan geen last van de bijwerkingen en zult gezonder en fitter worden. 

Overgewicht heeft dan sowieso geen kans meer. Tevens daalt de kans met een gezonde levensstijl op tal van andere gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Alle bijwerkingen van Wegovy zijn te vermijden!

Zoals je ziet zijn de bijwerkingen van Wegovy niet mis. Vooral omdat het de oorzaak van het overgewicht niet aanpakt. Ik raad je dan ook om het NIET te gebruiken of kopen.

Met een gezonde levensstijl kun je namelijk overgewicht en diabetes type 2 genezen zonder ook maar één pil of spuit te gebruiken.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: gebruik jij Wegovy om af te vallen? Welke bijwerkingen van Wegovy ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend