11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Tolbutamide bij Type 2

Medicijnen voor Diabetes Type 2

jan 11
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Tolbutamide bij Type 2

De bijwerkingen van tolbutamide zijn niet mis.

Daarom is het goed om alle bijwerkingen voor je op een rijtje te zetten zodat je precies weet waar je aan begint als je dit middel moet gebruiken.

In dit artikel krijg je de 11 belangrijkste (en soms gevaarlijke) bijwerkingen van tolbutamide. Ook zal ik je leren wat je kunt doen om nooit (meer) dit middel te hoeven slikken.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is tolbutamide en wat doet het?

Voordat ik je vertel wat de bijwerkingen van tolbutamide zijn, is het goed om je eerst wat over dit middel te vertellen.

Tolbutamide is verkrijgbaar in tabletten van 500 mg en 1000 mg. Als het gebruiken van metformine niet genoeg is om je bloedsuiker onder controle te krijgen, zul je een sulfonylureamderivaat krijgen. Hier valt tolbutamide onder (samen met gliclazide, glimepiride en glibenclamide).

Afhankelijk van je bloedsuiker, zul je tussen de 500 mg en 2000 mg per dag krijgen.

De werking van tolbutamide verloopt via een ander mechanisme (en is sterker) dan metformine.

 • Tolbutamide stimuleert de afgifte van insuline door de β-cellen in de pancreas

De maximale werking is zo'n 6 tot 12 uur. Hierdoor volstaat het meestal om twee inname momenten per dag te hebben.

Hoewel tolbutamide 'maar' één werkingsmechanisme heeft (vergeleken met de zes van metformine) betekent dat niet dat de bijwerkingen onschuldig zijn. Vooral niet als je besluit de bijsluiter goed te bestuderen.

Doel van dit artikel

De bijwerkingen van tolbutamide zijn zelfs gevaarlijker dan metformine. In dit artikel krijg je de 11 meest voorkomende en gevaarlijke bijwerkingen van tolbutamide. 


Alle bijwerkingen van tolbutamide op een rijtje

Hieronder kun je de belangrijkste bijwerkingen lezen. Je kunt de 11 bijwerkingen globaal in 4 categorieën onderverdelen: gewichtstoename, hypoglycemie, maag-darm problemen en zeldzame (maar soms dodelijke) bijwerkingen.

#1 Gewichtstoename is één van de vervelendste bijwerkingen van tolbutamide

Dit is de laatste bijwerking waar je op zit te wachten als je diabetes type 2 hebt. De kans is zelfs groot dat je al overgewicht hebt en een paar kilo zou willen verliezen.

De reden dat je bij tolbutamide gewichtstoename ervaart is eigenlijk heel simpel:

Het middel zorgt ervoor dat je pancreas meer insuline aanmaakt.

En insuline is een opslaghormoon van het lichaam. Des te meer insuline er in je lichaam ronddrijft, des te meer je kunt opslaan. Geen wonder dus dat je aankomt van tolbutamide.

Overigens is dit een bijwerking die je ziet bij alle middelen die de insuline producten van je alvleesklier verhogen. Insuline spuiten zorgt ook voor een toename in gewicht.

bijwerkingen van tolbutamide gewichtstoename

Dit is helaas ook één van de bijwerkingen van tolbutamide waar je bijna niet omheen kunt. De enige manier om het binnen de perken te houden, is door je eetpatroon gezonder te maken en niet teveel te eten. 

Eet je ongezond en/of teveel? Dan zul je in gewicht toenemen. Zo onvergeeflijk is deze bijwerking van tolbutamide.


#2 Vermoeidheid

Vermoeidheid is helaas ook een bijwerking van tolbutamide die relatief vaak voorkomt.

De reden dat je dit ervaart, is omdat tolbutamide een sterk effect heeft op de productie van je insuline. En des te meer insuline je lichaam aanmaakt, des te lager je bloedsuiker zal worden.

Dat is in principe goed want als je bloedsuiker te hoog is, wil je deze verlagen. Maar wat je niet wilt is dat je bloedsuiker te laag wordt en jij een hypoglycemie krijgt.

Vermoeidheid is een teken dat je bloedsuiker te laag wordt. Officieel gezien heb je pas een hypo bij een bloedsuiker van 4,0 mmol/L of lager. Maar je kunt je al vermoeid voelen voordat je die 4,0 hebt bereikt.

Wellicht vraag jij je af:

"Waarom wordt je moe als je bloedsuiker te laag wordt"?

Heel simpel eigenlijk. Suiker in je bloed is brandstof voor je lichaam. Als je bloedsuiker te laag wordt, betekent dit dat er te weinig suiker in je bloed is... en dus ook te weinig brandstof voor je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je moe wordt.


#3 Hoofdpijn

Wanneer je bloedsuiker te laag wordt, kun je naast vermoeidheid ook last krijgen van hoofdpijn. Dit ontstaat voornamelijk doordat je hersenen weinig suikers hebben om te verbranden.

En voor je hersenen zijn suikers extra belangrijk omdat dit de favoriete brandstof is.

Wat is erger: te hoog of te laag?

Hoewel een continue verhoogde bloedsuiker slecht is voor je hersenen (het verhoogt de kans op Alzheimer en dementie bijvoorbeeld)...


...is een te lage bloedsuiker ook niet goed. Want dan hebben je hersenen weinig brandstof.

Dit kan zich overigens op verschillende manieren uit naast hoofdpijn. Hieronder vind je nog zo'n 'brein' bijwerking van tolbutamide.


#4 Verwardheid

Als er weinig suiker beschikbaar is voor je hersenen, kunnen er verschillende cognitieve (brein) bijwerkingen plaatsvinden. Hierboven heb je al vermoeidheid en hoofdpijn gelezen.

Verwardheid is de derde bijwerking die 'in je hersenen' kan plaatsvinden door de (te) sterke werking van tolbutamide.

Wanneer je hersenen te weinig energie hebben, gaan ze minder goed functioneren. Verwardheid is één van de tekenen van een hypo. Je brein heeft het op zo'n moment niet goed op een rijtje.

Of beter gezegd:

Door het gebrek aan energie kan je brein het allemaal niet goed op een rijtje krijgen.

Zodra je brein genoeg suikers heeft (door bijvoorbeeld wat te eten) functioneert het weer normaal. Daarom is ook het advies om iets te eten wat suikers/koolhydraten bevat wanneer je bloedsuiker te laag is.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Honger is één van de bijwerkingen van tolbutamide die je diabetes erger kan maken

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, kan de sterke werking van tolbutamide een te lage bloedsuiker veroorzaken.

Wist je dat het gevolg hiervan kan zijn dat jij (veel) honger krijgt?

De verklaring is eigenlijk heel simpel:

Wanneer je bloedsuiker te laag wordt, moet je lichaam op één of ander manier aangeven dat het suikers nodig heeft. Snap jij bij het krijgen van hoofdpijn of verwardheid dat je suikers moet eten? Nee, totaal niet.

Maar als je lichaam een hongerprikkel opwerkt, dan zul je binnen de kortste keren iets eten. En gaat je bloedsuiker weer omhoog. 

Eigenlijk is dit dus een heel slim mechanisme van je lichaam om ervoor te zorgen dat je bloedsuiker weer stijgt.

Het probleem is echter dat mensen tijdens een hypo ook minder wilskracht hebben

honger is één van de bijwerkingen van tolbutamide

Hierdoor grijpen ze sneller naar (hele) ongezonde producten.

Pas op

Dit kan je diabetes alleen maar erger maken. Hierdoor moet je nog meer medicatie gebruiken. En zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen die je gezondheid alleen maar erger maakt.


#6 Duizeligheid is één van de onderschatte bijwerkingen van tolbutamide

Er is nog één bijwerking die plaatsvindt in je hersenen die genoemd moet worden.

Het is namelijk één van de meest onderschatte bijwerkingen van tolbutamide. De gevolgen voor je gezondheid kunnen namelijk behoorlijk zijn.

Tijdens een te lage bloedsuiker door tolbutamide kun je duizelig worden. Het gevaar hiervan is dat je om kunt vallen. Nu is dat misschien geen probleem als je nog jong en veerkrachtig bent.

Maar als je ouder wordt, krijg je ook minder sterke botten. Hierdoor is de kans op het breken van botten (zoals je heupen) zeer verhoogd. 

Als je dan ook nog eens nagaat dat veel mensen andere middelen gebruiken die ze duizelig kunnen maken (zoals slaapmedicatie)...

...krijg je een combinatie wat hele nare gevolgen kan hebben.

Om dit allemaal te voorkomen is het van belang om GEEN lage bloedsuiker te krijgen. En het allerbeste is om je diabetes type 2 volledig te genezen met voeding om zodoende geen medicatie meer nodig te hebben. Aan het eind van dit artikel leer ik jou hoe je dit doet.


#7 Beven & trillen

Als je bloedsuiker echt te laag wordt, dan kunnen er hele vervelende reacties ontstaan in het lichaam.

Eén daarvan is dat je begint te beven en trillen. Het is gelukkig niet heel heftig zoals bij een epileptische aanval.

Maar het is wel erg genoeg dat je zelf doorhebt dat er iets niet helemaal klopt. Vaak is dit gecombineerd met één van de eerder genoemde bijwerkingen zoals duizeligheid, honger, verwardheid of vermoeidheid.

Het beven en trillen is niet gevaarlijk. Het is hooguit een signaal van je lichaam dat je suikers nodig hebt omdat je bloedsuiker te laag wordt.


#8 Zweten

In combinatie met het beven en trillen ga je vaak ook (behoorlijk) zweten. Waarom dit precies is, zal ik je besparen. Er gebeurt namelijk van alles in je lichaam wanneer je bloedsuiker te laag wordt.

En één van de manieren waarop dit zich uit is dat je flink gaat zweten. Ook dit is op zichzelf niet gevaarlijk... mits je snel iets eet om je bloedsuiker weer omhoog te krijgen.


#9 Maag-darmklachten

Nu beginnen de ergere bijwerkingen van tolbutamide. Onder deze 'maag-darmkanaal klachten' vallen verschillende bijwerkingen van tolbutamide:

 • Diarree
 • Verstopping
 • Misselijkheid
 • Braken

Gelukkig houden deze bijwerkingen van tolbutamide NIET lang aan (als het goed is).

Vaak heb je hier maar een paar dagen last van.

Heb je langer dan een week hier last van? Dan is het goed om even contact op te nemen met je arts of apotheker. Waarschijnlijk moet je dan een ander middel krijgen.


#10 Afwijkingen in je bloed

Dit is één van de heftigste bijwerkingen van tolbutamide.

Je kunt namelijk verschillende afwijkingen in je bloed krijgen. Deze kunnen zich op verschillende manieren uiten:

 • Koorts
 • Blauwe plekken
 • Blaasjes in je mond
 • Gele verkleuring van je oogwit

Als je van één van de bovenste dingen last hebt, is het zeer aan te raden om contact op te nemen met je arts of apotheker. De kans bestaat dat je last hebt van deze vrij zeldzame (maar zeer ernstige) bijwerking.

Gelukkig stopt deze bijwerking ook zodra je stopt met het middel. Als je er dus vroeg bij bent, hoeft er niets aan de hand te zijn.


#11 Allergische huidreacties zijn de gevaarlijkste bijwerkingen van tolbutamide

Een anafylactische reactie is een snelle allergische reactie die overal in je lichaam tegelijkertijd plaatsvindt. Zo'n reactie kun je vaker krijgen van dingen die je inspuit dan slikt (omdat je door het spuiten verschillende lichamelijke afweermechanismen omzeilt).

Een anafylactische schok is een hele heftige afweerreactie van het lichaam die dodelijk kan zijn. Omdat je luchtpijp zichzelf bijvoorbeeld helemaal afknijpt en jij daardoor niet meer kunt ademen.

De kans op een anafylactische reactie is zeer klein

Een anafylactische reactie komt in verschillende gradaties voor. Het hoeft dus niet altijd dodelijk te zijn.

Daarnaast komt deze reactie tussen de 0,1% en 0,01% voor. Dat betekent dat tussen de 1 op 1000 en 1 op 10000 mensen last krijgen van deze bijwerking van tolbutamide.

Wil je meer leren over een anafylactische reactie? Kijk dan ook hier.

Het Diabetesvrij Geheim

Zo, dit waren de belangrijkste (en gevaarlijkste) bijwerkingen van tolbutamide. Maar wist je dat je dit allemaal niet hoeft te ervaren? Je kunt zelfs compleet van al je tolbutamide pillen afkomen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van tolbutamide ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Fokke schreef:

  Gelukkig heb ik geen enkele negatieve reactie op het medicijn tolbutamide , dit komt ook mede denk ik door het vele sporten nl 300km op de racefietsper week bij droog weer 😂😂wanneer ik ga fietsen neem ik geen medicatie groetjes Fokke.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Sporten heeft er niets mee te maken. Het is gewoon dat de ene persoon bijwerking 1 kan ervaren en de andere bijwerking 2. En sommige ervaren helemaal geen bijwerking terwijl anderen meerdere bijwerkingen ervaren. Maar dat je veel sport is nooit verkeerd 🙂

   • Thomas Bogaard schreef:

    Mijn huisarts heeft Metformine afgeraden en weer de Tolbutamide 750 mg te herstarten om extreme hoogte van suiker te voorkomen tijdens mijn dieet zal ik da toch maar weer stoppen na dit verhaal!
    Ik heb de cursus bij u gevolgd en ik heb de mappen maar na een aantal jaren is er toch weer wat veranderd!
    Thomas

 • Grot Winanda schreef:

  Zeek leerrijk. Mooi advies

 • >
  Send this to a friend