11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Trajenta

Medicijnen voor Diabetes Type 2

sep 11
11-Veelvoorkomende-&-Gevaarlijke-Bijwerkingen-van-Trajenta-Bij-Type-2

De bijwerkingen van Trajenta (linagliptine) kunnen behoorlijk heftig zijn als je pech hebt. 

Het is daarom goed om zowel de bijwerkingen als ervaringen van Trajenta voor je op een rijtje te zetten zodat je een goede beslissing kunt maken over het wel of niet nemen van dit middel.

In dit artikel geef ik je de 11 meest voorkomende (en soms dodelijke) bijwerkingen van Trajenta (linagliptine). Ook leer ik je wat je kunt doen om nooit (meer) Trajenta te hoeven slikken.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is Trajenta (linagliptine)?

Trajenta (linagliptine) is een middel wat ingezet wordt wanneer de eerste twee stappen van de medicamenteuze behandeling van diabetes type 2 niet genoeg zijn.

De drie behandelstappen van diabetes type 2 zien er zo uit:

  • Stap 1: Je krijgt alleen metformine om je bloedsuikerspiegel te verlagen
  • Stap 2: Indien metformine niet voldoende werkt, krijg je een sulfonylureumderivaat zoals gliclazide of glibenclamide bovenop de metformine.
  • Stap 3: indien het bovenstaande niet genoeg is, krijg je insuline, een DPP4-remmer (zoals Januvia) of GLP1-agonist (zoals Ozempic).

Trajenta (met als werkzame stof linagliptine) is een "DPP4-remmer" die dus pas bij stap 3 wordt ingezet.

Er zijn ook wat uitzonderlijke situatie waarbij je Trajenta eerder krijgt voorschreven. Het kan bijvoorbeeld al in stap 1 gebeuren als je allergisch bent voor metformine of als metformine een interactie heeft met een ander middel wat je al gebruikt.

Hetzelfde geldt ook voor stap 2 als je allergisch bent voor sulfonylureamderivaten of als die middelen niet samen gaan met je bestaande medicatie. 

En zo zijn er nog een paar scenario's waarbij van het bovenstaande drie stappenplan kan worden afgeweken.

Insuline is vooralsnog het meest voorgeschreven middel bij stap 3. Dit heeft deels met de prijs te maken (productiekosten van insuline zijn vrij laag) en anderzijds met de bekendheid van insuline. Insuline wordt al decennia gebruikt en wordt daardoor ook sneller door artsen voorgeschreven.

De werking van Trajenta

Trajenta is een remmer van het dipeptidylpeptidase 4 enzym (DPP 4 enzym). Door dit enzym te remmen stijgt de hoeveelheid GLP 1 (glucagon-like-peptide-1) en de GIP (glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide).

Dit zorgt er enerzijds voor dat je pancreas meer insuline kan afgeven en anderzijds dat je lichaam minder suiker afgeeft vanuit je suikervoorraden (in de lever en spieren).

Deze combinatie zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel zowel op korte als lange termijn daalt.

Trajenta: vormen, doseringen en vergoeding

Trajenta (linagliptine) is alleen in pil vorm verkrijgbaar. 

Je kunt de pil maar in één dosering krijgen van 5 mg. De maximale dosering Trajenta per dag is ook maar één zo'n pil van 5 mg.

Trajenta wordt niet standaard vergoed vanuit de zorgverzekeraars.

Ik parafraseer het Farmaceutisch Kompas (FK) voor de verklaring:

Voorwaarde:
uitsluitend voor een verzekerde met diabetes mellitus type 2 die niet behandeld kan worden met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat, geen insuline gebruikt en dit middel gebruikt als monotherapie of als een tweevoudige of drievoudige behandeling in combinatie met metformine en/of een sulfonylureumderivaat. (bron: Farmaceutisch Kompas).

Er moeten dus allerlei middelen en behandelplannen NIET voor je werken, wil je Trajenta vergoed krijgen vanuit je zorgverzekeraar. 

Als je echt heel graag Trajenta wilt gebruiken dan kan dat zeker... maar dan zijn de extra kosten voor jezelf. Je betaalt het dan volledig uit eigen zak.

Ervaringen met Trajenta (linagliptine)

De ervaringen met dit middel zijn eigenlijk niet anders dan andere medicijnen tegen diabetes. Veel mensen ervaren gelukkig geen extreme bijwerkingen en de gemiddelde score voor dit middel is dan ook een 7,5.

Waar dit middel wel bovengemiddeld last van lijkt te hebben, is dat gebruikers van Trajenta kunnen afvallen door dit middel.

Wellicht denk je dat dit momenteel een voordeel is... dat is het absoluut NIET. Het is niet gezond om met dit middel te vermageren.

Later in dit artikel zal ik je exact uitleggen waarom. Gebruik je momenteel Trajenta en heb je last van afvallen/vermageren? Blijf dit artikel dan doorlezen zodat je meer leert over de bijwerkingen van linagliptine.

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik je de 11 meest voorkomende bijwerkingen van Trajenta geven. 


Al deze bijwerkingen staan ook in de bijsluiter vermeld. Het zijn dus niet speculaties of gekke complottheorieën over Trajenta die je ergens op een gekke website kunt vinden.

#1 Maag-darmklachten is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Trajenta

Maagdarmklachten komen vaak voor bij het gebruik van Trajenta. Dit is iets wat uit de ervaringen van vele mensen blijkt helaas.

Dit komt bij meer dan 10% van de gebruikers voor. Ik weet niet hoe dit in je oren klinkt maar statistisch gezien is dat ontzettend veel. 

Iets wat je kunt ervaren is bijvoorbeeld misselijkheid. De reden dat misselijkheid zoveel voorkomt als bijwerking van Trajenta, is omdat de GLP 1 receptoren voornamelijk in de darmen voorkomen.

Daardoor vinden dus niet alleen de werkingen maar ook de bijwerkingen in de darmen plaats.

Soms noemt men de werkzame stof van Trajenta, linagliptine, ook wel een 'darmhormoon'.

De misselijkheid gaat vaak vanzelf weg

Gelukkig gaat de misselijkheid vaak vanzelf voorbij in de eerste vier weken. Heb je er langer last van? Dan is het goed om met je arts of apotheker contact op nemen. Het is dan waarschijnlijk beter dat jij op een ander middel overstapt.


#2 Diarree

Het zal je na het lezen van de bovenstaande tip denk ik niet verbazen dat je een flinke kans hebt op diarree.

Helaas heb je naast diarree ook meer last van flatulentie. Dat is een duur woordje voor windjes laten. Diarree in combinatie met windjes kan nogal gênante situaties veroorzaken.

Vooral in het openbaar natuurlijk. Diarree en flatulentie samen zijn vaak een reden voor mensen om minder het huis uit te gaan om die ongelukjes in het openbaar te voorkomen.

Diarree als bijwerkingen van Trajenta

Dat is natuurlijk erg vervelend. Daarnaast zijn er andere maag-darmklachten die je kunt ervaren. Denk hierbij aan:

  • Afname van eetlust
  • Braken
  • Oprispingen
  • Buikpijn
  • Obstipatie

#3 Wazig zien is één van de bijwerkingen van Trajenta die tijdelijk is

Wazig zien is een bijwerking die veel voorkomt bij medicatie tegen diabetes type 2. Hoewel veel mensen denken dat het komt doordat je een te lage bloedsuiker krijgt, heeft het daar helemaal niets mee te maken.

Waar het wel mee te maken heeft is dit:

Wanneer je een middel gebruikt wat je bloedsuiker verlaagt, verlaag je overal in je lichaam de bloedsuiker... en dus ook in je oog.

Door deze verlaging van suiker in je ogen, wordt de breking van het licht wat je oog binnenkomt ook anders. Hierdoor ga je tijdelijk wazig zien.

Het duurt hooguit een maand... als het goed is

Bij de één duurt het een paar dagen en bij de ander kan het tot wel een maand duren. Het enige wat je kunt doen is het afwachten. Maar maak je geen zorgen want dit is een tijdelijke bijwerking van Trajenta. Het zal dus vanzelf verdwijnen. Trek pas aan de bel als het langer duurt dan een maand.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Te lage bloedsuiker (hypoglycemie)

Een te lage bloedsuikerspiegel is helaas vaak een bijwerking van medicatie tegen diabetes type 2.

Bij Trajenta is de kans op een te lage bloedsuiker vooral hoog in combinatie met andere medicatie. Vooral als je het combineert met sulfonylureumderivaat zoals gliclazide.

Je kunt een te lage bloedsuiker krijgen

Dit komt omdat gliclazide een sterke werking heeft. Doe daar het bloedsuikerverlagende effect van Trajenta bovenop... en je hebt al snel een te lage bloedsuiker.

Een hypo is niet alleen vervelend maar ook zeer gevaarlijk. Ja, je voelt je misschien wat licht in je hoofd. En je krijgt misschien een verhoogde hartslag en begint te zweten.

Maar... je kunt ook flauwvallen. Dat dat is natuurlijk erg gevaarlijk.

Je hoeft maar één keer om te vallen en voordat je het weet heb je een botbreuk. Dat is helaas iets waar je op latere leeftijd sowieso meer last van hebt. Je wilt dus koste wat het kost een 'val' vermijden.


#5 Hoesten

Je kunt door Trajenta verkoudheidsverschijnselen ervaren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een loopneus, je niet lekker voelen of hoesten.

Statistisch komt hoesten van deze verkoudheidsverschijnselen het meest voor. 

Dit is voor de rest niet gevaarlijk... maar het is natuurlijk wel vervelend als je continue moet hoesten door dit middel.

Wat de exacte oorzaak hiervan is, is niet helemaal bekend. Maar relatief veel van de bijwerkingen van Trajenta lijken zich te uiten in de luchtwegen. Hier zal ik je later in dit artikel enkele voorbeelden van geven.


#6 Obstipatie in combinatie met insuline

De combinatie van Trajenta en insuline kan niet alleen een te lage bloedsuiker geven maar ook obstipatie. 

Ook dit is niet per se een gevaarlijke bijwerking van Trajenta maar het is natuurlijk niet ideaal. Wanneer ontlasting lang in je darmen blijft, wordt het vaak ook erg droog.

Als je dit er vervolgens uit wilt drukken, kost het veel moeite. Doordat je hard moet drukken stijgt ook de kans op aambeien.

Daarnaast doet het uitdrukken van droge ontlasting vaak pijn. Ook kan de droge ontlasting kleine scheurtjes in de anus (fissuur) veroorzaken waardoor je bloedverlies krijgt.

Door voldoende te drinken en vezelrijk te eten kun je obstipatie zoveel mogelijk voorkomen. Pas hierbij wel op met koffie want dit maakt de obstipatie erger. Probeer dit dus te minderen of vermijden.

Iets anders wat je zou kunnen proberen is meer bewegen. Lichamelijke beweging heeft namelijk een positief effect op de beweging van je darmen. Wat natuurlijk goed nieuws is, want lichamelijke beweging heeft ook een positief effect op je bloedsuiker. Twee vliegen in één klap zou ik zeggen!


#7 Afvallen is een bijwerking van Trajenta

Sommige mensen ervaren deze afvallen bijwerking van Trajenta als een voordeel.

Het hele internet zit er vol mee. Ik kwam zelfs een vraag van iemand op een forum tegen of hij niet Trajenta zou kunnen gebruiken om makkelijk af te vallen.

Dat kan diegene zeker doen.

Maar als je de 'echte' reden weet waarom je van Trajenta afvalt, dan ga je er heel anders over na denken.

AFVALLEN DOOR TRAJENTA? GEEN GOED IDEE!

De reden dat je afvalt van Trajenta is niet omdat dit middel je metabolisme verhoogt of een ander positief effect heeft op je lichaam. De reden dat je afvalt is omdat je misselijk wordt, last van je darmen krijgt, een verminderende eetlust hebt en vaker diarree ervaart.

Daardoor komt er minder eten je lichaam in en komt het er ook weer snel uit. Het is dus niet zo gek dat je afvalt van dit middel.

De enige reden dat jij afvalt is omdat jij je lichaam vergiftigt met dit middel. Daardoor heb je minder trek en val je af. Jezelf vergiftigen is geen goede manier om af te vallen.


#8 Nasofaryngitis (ontsteking van de bovenste luchtwegen)

Zoals ik eerder al zei lijkt Trajenta vaker zijn bijwerkingen te uiten op de luchtwegen.

Ook deze nasofaryngitis bijwerking is daar één van. Nasofaryngitis is een ontsteking van de bovenste luchtwegen.

Indien je hier last van krijgt kun je het beste contact opnemen met je arts. 


#9 Oedeem

Dit is één van de bijwerkingen van Trajenta waar veel mensen niet van weten waar het vandaan komt.

Ik zal het uitleggen:

Trajenta verhoogt de doorlaatbaarheid van je bloedvaten EN verandert de zouthuishouding van je nieren.

Hierdoor houd jij MEER vocht vast EN sijpelt er meer vocht uit je bloedvaten.

Beide zorgen ervoor dat je meer last krijgt van oedeem.


#10 Overgevoeligheid

Overgevoeligheid is één van de bijwerkingen van Trajenta. Dit kan zich op verschillende manieren uiten.

De twee meest voorkomende zijn:

  • Overgevoeligheid van de bronchiën (de grote vertakkingen van onze longen) 
  • Huiduitslag

Indien je last hebt van één van deze overgevoeligheidsreacties dan is het aan te raden om direct contact op te nemen met je arts. Beide bijwerkingen kunnen als zeer onprettig worden ervaren.


#11 Pancreatitis is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van Trajenta

Dit is potentieel een zeer gevaarlijke bijwerking van Trajenta. Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) veroorzaakt bij veel 'gezonde' mensen van de één op andere dag diabetes type 2.

Als je een alvleesklierontsteking krijgt van Trajenta, dan ben je verder van huis.

Waarom?

Omdat je natuurlijk al diabetes type 2 hebt!

En als je dan ook nog een alvleesklierontsteking krijgt, dan zal je bloedsuiker te hoger worden. Merk je dat je bloedsuiker is gestegen na het gebruik van Trajenta? Dan zou dit weleens kunnen komen door een acute alvleesklierontsteking.

Pas op

Chronische pancreatitis kan dodelijk zijn. Dus als je een acute alvleesklierontsteking krijgt, dan is het van levensbelang dat je aan de bel trekt. Niet alleen dus om te voorkomen dat je diabetes type 2 erger wordt maar ook om te voorkomen dat het wellicht dodelijke gevolgen kan hebben.

Voorkom de bijwerkingen van Trajenta met Het Diabetesvrij Geheim

Dit waren de meeste voorkomende bijwerkingen van Trajenta (linagliptine). Zoals je ziet zijn ze niet mild.

Gelukkig kun je al deze vervelende bijwerkingen vermijden met gezonder eten. Sterker nog, je kunt nog veel meer bereiken door gezonder te eten:

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van Trajenta (linagliptine) ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Janny Poeder schreef:

    Ik krijg erge jeuk van dit medicijn

  • De Wilde Germain schreef:

    Ik krijg grote blaren en rode vlekken die flink jeuken.
    De dermatoloog zegt dat het van mijn trajenta komt, dat ik reeds ruim een jaar neem. Bij het stoppen van trajenta blijft de werking nog maanden duren. Na 14 dagen ben ik gestopt met cortisone en zijn er terug blaren ontstaan. Kan dit van die trajenta zijn?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Ik snap niet helemaal wat cortisone hier ineens mee te maken hebt. Ik vind het een beetje een onduidelijk verhaal. Maar door Trajenta kun je huiduitslag krijgen. Ik weet niet exact wat je met blaren bedoelt, maar wellicht doel je op deze huiduitslag. Wisselen van middel kan hierbij helpen.

  • Share via
    >