
Je hebt vast van diabetes type 1 gehoord. Je hebt vast ook van diabetes type 2 gehoord.
Maar wat is het verschil precies?
In dit artikel leer je wat het verschil is tussen diabetes type 1 en 2. Ook leer je een hardnekkige mythe over het genezen hiervan.
More...
Het verschil tussen diabetes type 1 en 2
Diabetes type 2 is een groter wordend probleem in Nederland. Hoewel je waarschijnlijk van 'diabetes' hebt gehoord, weet je niet wat het precies is. Ook weet je wellicht niet dat er verschillende soorten zijn. Namelijk type 1 en type 2. Je vraagt je misschien af wat het verschil tussen diabetes type 1 en 2 precies is.
Wanneer je het verschil tussen diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2 weet, weet je ook wat je er tegen kunt doen. De twee ziekten klinken bijna hetzelfde maar zijn in de praktijk enorm verschillend.

Doel van dit artikel
Daarom leer je in deze blog wat de oorzaak van diabetes precies is en wat het verschil is tussen diabetes type 1 en 2. Ook leer je de meest hardnekkige mythe over diabetes type 2.
Hoewel de medische wereld beide ziekten de afgelopen jaren in hetzelfde hokje heeft gestopt, blijkt dit onterecht te zijn. Vroeger werd gedacht dat je diabetes type 1 en 2 niet kon genezen. Dit blijkt iets genuanceerder te liggen.
Wat is diabetes mellitus precies?
Diabetes type 1 en 2 hebben veel overeenkomsten maar tegelijkertijd ook verschillen. Beide ziektes worden gekenmerkt door een ontregelde bloedsuikerspiegel en insulinespiegel. Maar het grote verschil is dat:
- De bloedsuiker van diabetes type 1 patiënten enorm kan schommelen.
- De bloedsuiker van diabetes type 2 patiënten eigenlijk constant hoog is.
Hetzelfde geldt voor de insulinespiegels in beide groepen. In de diabetes type 1 groep kan deze (tot zekere mate) schommelen terwijl deze in de type 2 groep chronisch verhoogd is.
Het staat dus vast dat beide groepen geen prettig leven hebben. Je bloedsuikerspiegel is namelijk betrokken bij de energievoorziening van je lichaam.
Wanneer de bloedsuikerspiegel niet goed is, zal jij je bijvoorbeeld veelal vermoeid voelen. Dit is één van de symptomen van diabetes mellitus. Daarnaast kunnen bloedvaten verstopt raken met suikers.
Hierdoor kunnen er zeer gevaarlijke complicaties ontstaan zoals:
- Gevoelloosheid in de ledematen
- Slecht zicht
- Nierschade
- Slecht genezen wonden

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2
Toch is het verschil tussen diabetes type 1 en 2 enorm groot.
Diabetes type 1 is een aangeboren immuunziekte. Bij een immuunziekte valt het afweersysteem van je lichaam 'iets' aan binnen het lichaam. In dit geval wordt de alvleesklier gezien als indringer. Hierdoor doet je lichaam er alles aan om deze indringer van kant te maken.
Hoewel je lichaam goede bedoelingen heeft, is het gevolg desastreus. Door het vernietigen van je alvleesklier, valt de insulineproductie vrijwel helemaal weg. De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is het orgaan wat verantwoordelijke is voor de insulineproductie.
- Zonder pancreas is er nauwelijks tot geen insulineproductie.
Je kan gezond oud worden met diabetes type 1
Gelukkig kunnen patiënten met diabetes type 1 gewoon gezond door het leven gaan. Dit kan doordat ze insuline kunnen injecteren in hun lichaam. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen met diabetes type 1 gezond oud kunnen worden ondanks hun ziekte.
Het hebben van diabetes type 1 verminderd je levensverwachting vrijwel niet. Het is natuurlijk erg vervelend aangezien je dagelijks je bloedsuikerspiegel moet controleren en insuline moet spuiten maar wanneer je dit onder controle hebt zul je niet vroegtijdig doodgaan.

Aanvullende informatie
Zolang je geen gekke dingen doet, zul je gewoon gezond oud worden. Je zult alleen wel met de ziekte moeten leren leven.
Diabetes type 2 is volkomen anders
Bij diabetes type 2 is er helemaal geen sprake van een immuunreactie tegen het lichaam.
Type 1 patiënten zijn in oorsprong gewoon gezonde mensen die zich van geen kwaad bewust zijn. Soms heerst het beeld dat mensen met diabetes type 1 heel dik zijn en een bourgondische levensstijl hebben. Maar dat heeft in principe niks met diabetes type 1 te maken.
Het klopt dat mensen met diabetes type 2 vaak wel wat kilo's overgewicht hebben. Maar het zijn, over het algemeen, geen mensen met morbide obesitas. In sommige gevallen hebben ze helemaal geen overgewicht.
Het verschil tussen diabetes type 1 en 2 is het gevolg van een verkeerd eetpatroon.
In het geval van diabetes type 2 maakt het lichaam niet te weinig insuline aan maar juist teveel. Niet omdat het lichaam niets beters te doen heeft. Maar juist omdat jij het lichaam niets anders te doen geeft. Door erg ongezond (koolhydraat- en suikerrijk eten) te eten, krijgt je lichaam een lading aan bloedsuikers te voortduren die verwerkt moeten worden.
De enige manier om suikers te verwerken is door insuline te producen. Nu kan je lichaam heel veel hebben. Dus af en toe uit eten gaan of flink wat gebak eten kan geen kwaad.
Diabetes type 2 veroorzaak je zelf
Maar dagelijks relatief hoge hoeveelheden suiker eten, is ongezond. Vooral als je dit jarenlang doet. Diabetes type 2 is ook een ziekte die zich vaak pas op oudere leeftijd ontwikkelt. Hoewel je de patiënten steeds jonger worden, is het over het algemeen een ziekte die hoort bij 40-plussers.
Doordat je pancreas jarenlang heel veel insuline moet produceren, door het eten van TEVEEL zoetigheden, fastfood en ander ongezond voedsel, raakt hij op een gegeven moment oververmoeid. Hierdoor valt de insulineproductie helemaal stil.
Daarnaast ben je door de jaren heen ook insuline ongevoeliger geworden. Dit is een term die je goed moet onthouden. Over de jaren heen heb je steeds meer insuline nodig gehad om dezelfde hoeveelheid koolhydraten/suikers te verwerken. Zie het als drugs:
Om hetzelfde 'lekkere' gevoel te krijgen, moet je bij drugs elke keer een klein beetje meer gebruiken.
Het ontwikkelen van diabetes type 2 heb je vrijwel volledig aan jezelf te danken. Het komt door het hebben van een ongezond eetpatroon, bewust of onbewust.
Zie hieronder een illustratie van het verschil tussen diabetes mellitus type 1 en type 2.

Help de diabetes type 2 mythe de wereld uit
Gelukkig is er ook een positief verschil tussen diabetes type 1 en 2! De oorzaak van diabetes type 2 is namelijk ook de oplossing voor het probleem. Ik heb het natuurlijk over je dieet.
Hoewel je diabetes type 1 nooit ZELF kunt genezen (tegenwoordig zijn ze wel bezig met hele dure stamceltechnieken), is dit wel het geval met diabetes type 2.
Vroeger werd artsen geleerd dat diabetes type 2 niet te genezen is. Deze hardnekkige mythe leeft nog altijd voort in onze maatschappij. Maar dit blijkt (gelukkig) maar een mythe te zijn.

Diabetes type 2 omkeren!
De afgelopen jaren zijn er steeds meer onderzoeken gedaan die laten zien dat je diabetes type 2 om kan keren door een gezond dieet te volgen. Het kan in sommige gevallen zelfs binnen 6 weken teruggedraaid worden.
Het Diabetesvrij Geheim
Als laatst wil ik je natuurlijk een beetje op weg helpen wanneer het gaat om diabetes type 2 omkeren. Daarom hieronder een belangrijke tip.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: Wat is volgens jou het grootste verschil tussen diabetes type 1 en 2? Sinds hoe lang weet jij dat je diabetes type 2 kan omkeren en genezen? Laat hieronder een reactie achter
Ben erg benieuwd naar jullie methode en voedingsadvies.
Groetjes,
Francisca
Is er iets wat je specifiek wilt weten :)? Dan kunnen we je dat uitleggen/vertellen.
Mijn schildklier is voor 100% operatief verwijderd. In het verleden verschillende dieten gevolgd, zonder meetbaar resultaat. Heeft opvolging van uw adviezen zin voor mijn geval?
Goede vraag. Wat wil je precies bereiken met ons eetpatroon? Dat is mij niet helemaal duidelijk.
Werkelijk belachelijk aan jezelf te danken.
Dat geldt echt niet voor iedereen.
Kan ook komen door andere dingen. Bijv. Noodzakelijk medicijngebruik
Hallo An,
Natuurlijk bestaat deze groep ook. Deze hebben wij uitvoerig besproken in de ‘oorzaken van diabetes type 2’. Helaas ontstaat het overgrote deel van diabetes type 2 voor een ongezond dieet. Dat is de groep die wij ook het meest kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,
Marloes Schuurman