Koolhydraatarme Pizza met Bloemkool Bodem (Nieuw Recept)

Diner

apr 10
Heb je zin in een koolhydraatarme pizza met een gezonde bodem? In dit recept leer je hoe je onze koolhydraatarme pizza maakt met een bodem van bloemkool.
Koolhydraatarme Pizza met Bloemkool Bodem (Recept)

Pizza is één van de favoriete maaltijden van de gemiddelde Nederlander. Of ik kan gerust zeggen van de gemiddelde Westerling. Maar het is natuurlijk niet bepaald gezond. 

Pizza's kun je in alle soorten en maten krijgen. Ze zijn niet allemaal even slecht, maar ze bestaan wel allemaal uit diezelfde ongezonde koolhydraatrijke pizzabodem. 

Vandaar dat een pizza over het algemeen niet aan te raden is voor mensen die koolhydraatarm eten of diabetes hebben.

Daarom heb ik in dit recept een variant voor je die wel een gezonde pizzabodem bevat.

Dit is een koolhydraatarme pizzabodem van bloemkool.

More...

 Ik hoor je al denken:

"Bloemkool?"

Ja van bloemkool. En hij is ook nog eens erg lekker. 

Waar een normale pizzabodem gemaakt wordt van bloem, wordt deze pizzabodem gemaakt van bloemkool. 

Bloem is namelijk erg ongezond als je af wilt vallen, koolhydraatarm eet of diabetes type 2 hebt. Bloem bevat per 100 gram gemiddeld namelijk:

  • 70 gram koolhydraten 
  • 4 gram vezels

En volkoren tarwe meel doet het niet veel beter. Dat bevat namelijk:

  • 65 gram koolhydraten
  • 8 gram vezels

Bloem heeft ongeveer een glycemische index (GI) van 65. Dat is bijna gelijk aan tafelsuiker (GI van 70). Ter vergelijking: pure glucose heeft een glycemische index van 100, dat is de hoogte index die je kunt hebben. 

De glycemische index geeft letterlijk aan wat het effect van een product op je bloedsuiker is.

Volkoren tarwemeel ligt iets lager, maar niet veel lager (rond de 50). 

Dat betekent dus dat het weinig verschil maakt of je tafelsuiker of een pizzabodem eet als je kijkt naar het effect op je bloedsuiker. 

Hoe maak je een gezonde pizzabodem?

Met andere woorden, die pizzabodem moet dus gezonder wil je gewicht verliezen of je bloedsuiker verbeteren. Er zijn meerdere producten die je kunt gebruiken voor een gezonde koolhydraatarme pizzabodem.

 Denk dan aan:

En die laatste is waar ik het nu met je over wil hebben. 

Bloemkool is een groente die weinig koolhydraten en redelijk veel vezels bevat. Ideaal dus voor degenen die koolhydraat arm willen eten. 

Bloemkool heeft om die reden een hele lage glycemische index (<15). Dat betekent dus dat het effect hiervan op de bloedsuiker ook heel laag is. En dat is uiteindelijk wat de pizzabodem veel gezonder maakt. 

Pas op

Overigens kun je ook een koolhydraatarme pizza bodem bij supermarkten als de AH of Jumbo kopen, maar deze zijn NOOIT echt koolhydraatarm. Slechts een deel van de bodem is met gezonde ingrediënten gemaakt. De rest is gewoon met (volkoren) meel gemaakt. 

Dit maakt zo'n bodem wel 'gezonder' dan een gewone bodem maar nog lang niet gezond.

Zin om het recept te maken? Kijk hieronder wat je te wachten staat.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme pizza met een bodem van bloemkool

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme pizza.

koolhydraatarme pizza bodem bloemkool

Als je erg van de Italiaanse keuken houdt, dan heb ik naast dit recept voor de pizza, ook een recept voor een koolhydraatarme Italiaanse lasagne.

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme pizza? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek of ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

koolhydraatarme pizza maken recept

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Pizza met Bloemkool Bodem (Recept)

Koolhydraatarme Pizza met Bloemkool Bodem

Heb je zin in een koolhydraatarme pizza met een gezonde bodem? In dit recept leer je hoe je onze koolhydraatarme pizza maakt met een bodem van bloemkool.
4.25 van 4 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Koolhydraatarme Pizza, pizza
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 8 porties
Calorieën: 65kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

Ingrediënten pizzabodem

  • 800-900 gram bloemkoolroosjes
  • 1 ei - geklutst
  • 40 gram geitenkaas
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje zout

Ingrediënten toppings

  • 3 eetlepels passata (saus voor de bodem)
  • Gesneden groente naar keuze - champignons, paprika, uien, olijven, courgette, spinazie etc.
  • 50 gram geraspte kaas - naar keuze

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
  • Kook of stoom de bloemkoolroosjes beetgaar (dit is het geval als je er met een vork doorheen kunt prikken). Giet de bloemkoolroojes in een vergiet en laat deze 5 minuten uitdampen.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en hak de roosjes fijn tot een rijstachtige structuur.
  • Doe de rijst in een schone theedoek en probeer al het vocht er zoveel mogelijk uit te draaien/persen. Dit is erg belangrijk!
  • Meng in een grote kom de uitgeperste rijst, het ei, de geitenkaas en de kruiden. (Wees niet bang om je handen te gebruiken. Je wilt dat het heel goed gemengd is.)
  • Rol de deegbal uit tussen twee bladeren bakpapier tot een dikte van ongeveer 1,0 cm
  • Bak de pizzabodem gedurende ongeveer 30 minuten in de oven. Draai daarna de bodem om en bak gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Laat de pizza 5 minuten afkoelen. Garneer de pizza met 3 eetlepels passata en de gesneden groente naar keuze. Voeg tenslotte de kaas naar keuze bovenop.
  • Bak de pizza nogmaals gedurende 10 tot 15 minuten in de oven.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 65kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 5g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 2g | Cholesterol: 28mg | Zout: 95mg | Kalium: 311mg | Vezels: 2g | Suiker: 2g | Vitamine A: 124IU | Vitamine C: 48mg | Calcium: 66mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Inge schreef:

    De bodem blijft zacht. Hoort dit zo?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Zacht als in het valt uit elkaar of zacht als in minder hard dan een reguliere meelbodem? Dat tweede hoort namelijk aangezien je geen regulier meel gebruikt.

  • Bellefontaine carine schreef:

    Die 8 porties begrijp ik niet. Ik veronderstel dat ik ganse pizza mag eten als type 2 diabeet als maaltijd? Ingrediënten voor 1 pizza?

    • Marloes Schuurman schreef:

      We rekenen in dit recept een portie als één pizzapunt. Een pizza snijd je vaak in 8 punten dus vandaar 8 porties. Hoeveel je eet is aan jezelf. De één eet een halve pizza, de ander een hele.

  • Share via
    >