Afvallen en diabetes type 2 gaan niet bepaald hand in hand met de Italiaanse keuken.
Alles van pizza tot pasta doet je lichaam geen goed. En wat te denken van knoflookbrood? Het lijkt daardoor ook vrij onmogelijk om een gezond Italiaans gerecht te vinden wat zowel je gewicht als je bloedsuiker goed zal doen.
Maar met een beetje vindingrijkheid is er meer mogelijk dan je denkt.
Zo ook met deze heerlijke koolhydraatarme lasagne. Waar normale lasagne bestaat uit flink wat koolhydraten door de pastabladen die er worden gebruikt, wordt in dit recept lasagnebladen van aubergine gebruikt.
More...
Natuurlijk kun je ook lasagnebladen van courgette gebruiken maar persoonlijk vind ik aubergine een betere toevoeging bij een lasagne. Het heeft een Mediterraanse smaak en is - relatief gezien - minder waterig.
Hierdoor krijg je, in tegenstelling tot vele andere koolhydraatarme lasagnes, een gerecht wat niet heel waterig/zompig is. Met name als je de aubergine eerst roostert zoals wij in dit recept doen.
Vandaag hebben we een lasagne voor je op het menu en wellicht volgende week een koolhydraatarme pizza. Houd onze website daarom goed in de gaten!
Als je zin hebt om deze gezonde lasagne te maken? Bekijk dan de onderstaande foto's om te zien wat voor lekkers je allemaal te wachten staat.
Foto's en het recept van de koolhydraatarme lasagne (met lasagnebladen gemaakt van aubergine).
Al helemaal zin om deze koolhydraatarme lasagne met aubergine en kaas te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme lasagne.
Toch zin in een andere ovenschotel? Neem dan een kijkje naar onze koolhydraatarme ovenschotel met kip en kerrie kruiden. Het is natuurlijk geen lasagne maar zeker wel lekker en tevens koolhydraatarm.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme lasagne? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek of ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook53
- Twitter5
- Pinterest124
- Email62
- Facebook Messenger
- 244keer gedeeld
Koolhydraatarme Lasagne van Aubergine (Lekkerder dan Courgette)
Ingrediënten:
Ingrediënten saus
- 1 theelepel olijfolie
- 2 knoflookteentjes - fijngehakt
- 700 gram rundergehakt
- 400 gram tomatenblokjes - uit blik
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 theelepel zout
- 0.5 theelepel peper
Ingrediënten koolhydraatarme lasagnebladen
- 1 grote aubergine - in 8 plakjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
Ingrediënten kaasvulling
- 250 gram ricotta kaas
- 50 gram Parmezaanse kaas - geraspt
- 1 groot ei
Ingrediënten kaastopping
- 250 gram mozzarella of gewone kaas - geraspt
Zo maak je het:
Zo maak je de saus:
- Verwarm de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook in 30 seconden lichtbruin.
- Zet het vuur hoog en voeg het gehakt toe. Breng het op smaak met peper en zout. Wanneer het gehakt bruin is voeg je de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe en zet je het vuur laag.
- Laat de saus gedurende 10 minuten sudderen.
Zo maak je de koolhydraatarme lasagnebladen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Leg bakpapier op een bakplaat en leg de aubergine plakken naast elkaar. Smeer beide kanten in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Bak ze voor ongeveer 15 minuten in de oven. Laat de oven aanstaan als je ze eruit haalt.
Zo maak je de kaasvulling:
- Meng alle ingrediënten voor de kaasvulling samen in een kom.
Zo voeg je alles samen:
- Doe in een ovenschaal (23x33cm) eerst een laag aubergine plakken zodat het de bodem bedekt.
- Doe op elke schijf wat van de saus en daarna de kaasvulling. Gebruik eventueel een klein beetje van de mozzarella/kaas bovenop de kaasvulling.
- Herhaal stap 2 en voeg de overige mozzarella/kaas bovenop de lasagne.
- Bak de lasagne voor ongeveer 15 minuten in de oven.
Hoe snij je 8 plakjes uit een grote aubergine? in de lengte krijg ik er hooguit 5 uit!
Het moeten hele dunne plakken zijn :). Denk een beetje aan hoe lasagne bladen zijn bij een ‘normale’ lasagne. Zo dun kun je ze natuurlijk nooit snijden maar probeer het gewoon zo dun mogelijk te doen.
Heel lekker gerecht! Ook onze kleuter at met smaak terwijl ze super kritisch is qua eten dus dit was top!
Fijn om te horen!
Heerlijk gerecht, voor herhaling vatbaar.????
Top! Geniet ervan 🙂
Kun je ook champions toevoegen in de saus
Ja hoor 🙂
kun je de auberigene ook vervangen voor gourette’s
Zeker 🙂