Mag Je Bier Drinken Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jun 16
Mag Je Bier Drinken Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Mag je bier drinken als je diabetes type 2 hebt?

We weten allemaal wel dat bier niet het meest gezonde is om te nuttigen. Alcohol is immers als een gif voor je lichaam.

Daarnaast is bier calorierijk en gaan vaak de remmen los om ongezond voedsel te eten. Maar kan het echt kwaad bij suikerziekte of kun je op zijn tijd best bier drinken bij diabetes?

More...

Een biertje bij suikerziekte; moet kunnen toch?

Laat ik met de deur in huis vallen. Want uit een grootschalig onderzoek blijkt dat ieder glas alcohol eigenlijk al te veel is. Zelfs al heb je geen diabetes! Het lichaam behandelt alcohol als gif en zal dan ook alles op alles zetten om het zo snel mogelijk uit je lichaam te verwijderen.

Wanneer je diabetes type 2 hebt, is het sowieso van belang om goed te letten op alles wat je eet en drinkt. Een klein foutje kan desastreuze gevolgen hebben. Vooral producten die rijk zijn aan suikers/koolhydraten blijven een punt van aandacht. En dat zijn dranken vaak.

En ook bier bevat koolhydraten. Toch hopen veel diabetici dat het op zijn tijd best moet kunnen. We drinken allemaal wel eens een drankje. Zolang het maar met mate is, toch?

Doel van dit artikel

Laten we daarom de waarheid boven water halen. Kan je zo nu en dan best een biertje drinken als je diabetes hebt of absoluut niet? In dit artikel lees je het definitieve antwoord over bier en diabetes. Ook ga ik je 3 tips geven hoe je op een zo veilig mogelijke manier een biertje kan drinken bij suikerziekte.

Mag je bier drinken bij diabetes type 2?

Nou, liever niet

Het liefste zou ik willen zeggen: “Drink nooit meer bier of welke andere alcoholische versnapering dan ook.”

Feit is, het beste voor jouw gezondheid is om nooit meer een glas alcohol te drinken. Het blijkt zelfs dat die ene glas wijn toch niet zo gezond blijkt te zijn als voorheen werd beweerd.

Waarom je het liefst nooit meer bier wilt drinken is heel makkelijk te beargumenteren. Ik zou zo 50 redenen kunnen bedenken waarom je alcohol volledig wilt vermijden. Tel er nog 50 bij op voor als je diabetes hebt. 

Laat ik er hier 5 noemen:

  • Alcohol is giftig voor je lichaam, beschadigt organen en verstoort belangrijke lichaamsfuncties.
  • Alcoholische dranken bevatten helaas ook veel koolhydraten en suikers. Dat maakt ze erg ongezond (voor iedereen).
  • Alcohol veroorzaakt hongergevoelens; waardoor de kans groot is dat je ook nog eens slecht gaat eten
  • De kans op een hypoglycemie stijgt bij kleine hoeveelheden. Een beetje alcohol kan in eerste instantie een bloedsuikerverlagend effect hebben. Als je dit combineert met diabetesmedicatie kan het effect te sterk zijn waardoor een hypo op de loer ligt. Hierover straks meer.
  • Grote hoeveelheden alcohol maken je lichaam echter ongevoeliger voor insuline dan het al is. Je bloedsuiker kan hierdoor gevaarlijke hoogtes bereiken.

Tóch een bier drinken bij diabetes?

Maar…

…laten we wel reëel blijven. Ik ken bijna niemand die nooit eens een drankje drinkt. Zij het een biertje tijdens een voetbalwedstrijd of een wijntje tijdens het avondeten.

Als jij nu zonder pardon kan zeggen: “Ik drink nooit meer bier bij diabetes.” en je daar ook aan kan houden, dan zeg ik bravo! Dat is het beste voor je gezondheid.

Maar als je jezelf goed genoeg kent en weet dat je zo nu en dan toch graag een pilsje drinkt; bereid je dan op zijn minst goed voor alvorens je gaat drinken. Alles in het belang van je gezondheid en je wilt niet voor verrassingen komen te staan

Bier bij diabetes is helaas niet gezond

Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


De 3 tips om 'veilig' bier te drinken

Welk bier bij diabetes? Geen speciaal bier maar één pils

Standaard bier bevat vrij veel koolhydraten. Per 100 ml zo’n 5 gram. Dat is gelukkig lang niet zoveel als frisdrank. Maar het ding is dat “vloeibare” koolhydraten door het lichaam makkelijker worden opgenomen in het bloed; waarna je bloedsuikerspiegel dus snel zal stijgen.

Speciaal bier bevat echter vaak het dubbele aan koolhydraten dan standaard pils. En dan wordt het echt te veel. Houd het dus bij pils en vermijd speciaal bier bij diabetes. Ook alcoholvrij bier bij diabetes is verre van gezond. Hierover straks meer.

Drink bij voorkeur tijdens een maaltijd

Wanneer je alcohol drinkt tijdens een maaltijd, dan vermengt zich dit met het eten in je maag.

En dat is iets positiefs, omdat het dan langer de tijd nodig heeft voordat het wordt opgenomen.

Dat betekent dat de alcohol niet in één klap je bloed zal betreden, maar geleidelijk aan.

Dat is beter omdat het dan minder schade zal toebrengen

Stop minimaal 3 uur voor het slapen

Alcohol is onvoorspelbaar als je diabetes hebt, vooral in combinatie met diabetesmedicijnen. Want enerzijds zorgen flinke hoeveelheden alcohol ervoor dat je minder gevoelig bent voor insuline.

Anderzijds kan een matige hoeveelheid ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel makkelijker daalt. Dat klinkt misschien positief, maar niet als je ook medicijnen neemt die bloedsuikerverlagend werken.

Je loopt het risico dat de bloedsuiker te hard daalt waardoor je een hypoglycemie krijgt. Normaal gesproken wil je daar snel op handelen, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Maar als je tijdens je slaap een hypo krijgt merk je zelf natuurlijk niets, omdat je slaapt. Als je bloedsuiker echter te laag wordt kun je in een coma belanden.


Dan maar alcoholvrij bier bij diabetes?

In de meest ideale situatie drink je dus nooit meer bier. Wil je het toch en kun je jezelf ook goed in de hand houden?

Houd dan maat en drink maximaal twee avonden per week en dan niet meer dan één biertjes per keer. Weet je van jezelf weet dat de remmen losgaan zodra je het eerste biertje op hebt? Dan kun je er beter helemaal van afblijven; dan is het immers te risicovol.

Overigens is een alcoholvrij biertje GEEN goed alternatief. Deze “bieren” bevatten namelijk meer suiker en koolhydraten dan normaal bier. Per 100 ml zo’n 8 tot 10 gram! Net zoveel als cola dus. En dat is dus veel te veel voor als je diabetes hebt.

Bier is simpelweg niet ideaal bij diabetes

Zoals je hebt kunnen lezen, is bier bij diabetes helaas niet zo gezond. Mensen onderschatten vaak wat voeding met het lichaam kan doen.

Maar het is relatief simpel:

Wanneer je ongezond eet, zul je een ongezond lichaam krijgen... en wanneer je gezond eet, krijg je een gezond lichaam. Maar het gaat veel verder dan dit!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: drink jij bier bij diabetes? Waar ga jij dat nu mee vervangen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend