17 Veelgestelde Vragen Over Diabetes Type 2 Die Je Moet Lezen

Wat Is Diabetes Type 2

aug 31
17 Veelgestelde Vragen Over Diabetes Type 2 Die Je Moet Lezen

Wanneer je de diagnose van diabetes type 2 krijgt, zullen er veel vragen door je hoofd spoken.

Helaas is het niet altijd mogelijk om deze vragen te stellen. Enerzijds uit schaamte en anderzijds aan het ontbreken van een zorgverlener. Of aan het ontbreken van tijd bij een zorgverlener.

Daar breng ik verandering in voor je.

Ontdek hier de 17 veelgestelde vragen over diabetes type 2 met de correcte antwoorden.

More...

Veelgestelde vragen over diabetes type 2 die je moet kennen

Je hebt van de dokter te horen gekregen dat je diabetes type 2 hebt. Veel vragen spoken op dat moment door je hoofd alleen vergeet je ze te stellen omdat je wereld net in elkaar is gestort. Wat niet zo gek is aangezien diabetes type 2 vroeger alleen bij hele oude mensen voorkwam.

Toch wil je achteraf antwoord op die vragen.

Als jij diabetes type 2 hebt, wil je ongetwijfeld weten wat deze ziekte in de toekomst met je kan doen.

Doel van dit artikel

Zo zijn veel mensen benieuwd wat de levensverwachting bij deze ziekte is, wat de gevolgen en consequenties zijn van deze ziekte op het lichaam en of diabetes überhaupt te genezen is.


Om je een stuk op weg te helpen bij deze ziekte vind je daarom 17 veelgestelde vragen over diabetes type 2 in dit artikel.


#1 Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. Dit omdat vooral oude mensen te maken kregen met deze ziekte.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het lichaam wordt als het ware ongevoelig voor insuline en kan daarom zijn werk niet doen.

 • Daardoor blijft er teveel suiker in je bloed zitten

Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Zodra je koolhydraten en suikers eet, wordt dit in je maag en darm omgezet tot glucose. Dit wordt vervolgens opgenomen in je bloedbaan. Wanneer de suikers in je bloed zitten wordt de alvleesklier aan het werk gezet.

De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose vanuit de bloedbaan wordt getransporteerd naar de cellen in jouw lichaam.

 • Insuline zet de poorten naar de lichaamscellen open. Op deze manier kan glucose naar binnen stromen

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij suikers niet of nauwelijks door de lichaamscellen kunnen worden opgenomen. Dit noemt men insulineresistentie. Hierdoor blijven de suikermoleculen in het bloed circuleren. Dit zal op den duur veel schade veroorzaken aan allerlei omliggende weefsels.

Dit is één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2.


#2 Hoe weet ik of ik diabetes heb?

Bij diabetes type 2 horen een aantal symptomen, verschijnselen en kenmerken. Dit is ook één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2. Je hoeft natuurlijk niet alle kenmerken te ervaren om diabetes type 2 te hebben.

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Veel dorst hebben
 • Veel plassen
 • Droge mond hebben
 • Veel moe zijn
 • Wazig zien
vragen over symptomen van diabetes type 2

Dit zijn typerende symptomen van diabetes type 2.

Komen deze symptomen overeen met jouw symptomen dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Diabetes type 2 kan namelijk pas vastgesteld worden door een bloedsuikermeting, die bij de huisarts uitgevoerd wordt. Je kunt niet enkel van symptomen uitgaan. Er zijn namelijk verschillende ziekten waardoor jij je vermoeid zult voelen of meer moet plassen.


#3 Hoeveel mensen in Nederland hebben diabetes type 2?

Het scheelt dat je niet de enige bent in Nederland met diabetes type 2. Het is inmiddels zelfs zo erg dat ze denken dat in de toekomst 1 op de 3 Nederlanders deze ziekte heeft.

In 2019 waren er naar schatting 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2 bekend bij de huisarts. Dit zal in het jaar 2040 naar verwachting stijgen naar 1,4 miljoen.

De verdeling tussen mannen en vrouwen is ongeveer 50/50. In bijna alle leeftijdsgroepen komt bij mannen iets meer diabetes voor dan bij vrouwen.

Wat het nog erger maakt, is dat een deel van de mensen met suikerziekte niet bij de huisarts bekend is. Oftewel deze mensen weten zelf niet dat ze diabetes type 2 patiënt zijn. Uit het bevolkingsonderzoek gedaan door het Maastricht UMC dit percentage bij mensen boven de 45 jaar zo'n 33%.

In dit bevolkingsonderzoek zijn bij een steekproef van de bevolking bloedglucosewaarden bepaald en is gevraagd of mensen bekend waren met het hebben van diabetes. Toen bleek dat heel veel mensen pre-diabetes of diabetes hadden zonder dit zelf te weten. 

Als je nagaat dat er ongeveer 9,7 miljoen mensen in Nederland wonen die 45 jaar of ouder zijn, betekent het dat er mogelijk meer dan 3,2 miljoen mensen diabetes type 2 of pre-diabetes hebben. Een stuk meer dan de 1,1 miljoen die bekend zijn bij artsen.


#4 Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?

Een van de veelgestelde vragen over diabetes type 2 gaat over de verschillende oorzaken van diabetes type 2. Oorzaken voor diabetes type 2 zijn voor 90% te verklaren door een ongezond eetpatroon en een gebrek aan beweging.

Dat is niet mijn mening, maar wat een hoogleraar Voeding en Ziekten aan Wageningen University & Research aangeeft

Door dus gezonder te eten en meer te bewegen, kun jij de kans op het krijgen van diabetes type 2 ENORM verlagen.

Grootste oorzaken van diabetes type 2


#1 Suikerrijke dranken

Dit is misschien wel de grootste veroorzaker van diabetes type 2 in onze maatschappij. Niets - maar dan ook niets - is gezond aan suikerrijke dranken. Ze zijn een aanslag voor je alvleesklier en hebben geen toevoegde waarde voor je gezondheid.

#2 Ongezonde deegwaren

Wit brood, pizza, croissantjes, koekjes...

...ze zijn allemaal heel lekker, maar helaas allemaal ook erg ongezond. Op zich is er weinig mis met deegwaren die vol zitten met gezonde vezels. Maar helaas zitten de eerder genoemde producten niet vol met vezels. Sterker nog, ze bevatten eigenlijk helemaal geen vezels.

#3 Verkeerde tussendoortjes

Tussendoortjes zijn niet het grootste probleem... maar wanneer mensen besluiten deze te eten, eten ze vaak zeer ongezond producten. Chocolade, koekjes en snoep zijn niet gezond voor je bloedsuiker. 

En dat terwijl er ook heel veel gezonde tussendoortjes zijn. Klik hier om meer dan 100 gezonde tussendoortjes te leren.

#4 Weinig bewegen

Ook weinig lichaamsbeweging verhoogt de kans op diabetes type 2. Door vaak te bewegen blijven je lichaamscellen gevoelig voor insuline. Hierdoor kunnen suikermoleculen beter en makkelijker op worden genomen door de lichaamscellen.

Nu houdt dat niet in dat je elke dag een marathon moet lopen, maar één of meerdere wandelingen van 10 minuten per dag zijn voldoende. Of neem een kijkje naar onze Fit en Vitaal in 15 cursus.


#5 Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

Diabetes type 1 ontstaat spontaan bij kinderen en jongvolwassenen. Het tekort aan insuline ontstaat door een auto-immuunziekte en niet door ongezond eten).

Bij een auto-immuunziekte valt ons eigen lichaam gezonde cellen aan.

Bij diabetes type 1 valt je lichaam de cellen van de alvleesklier aan. En deze cellen zorgen voor de aanmaak van insuline. Deze mensen spuiten ook alleen insuline omdat dit hormoon compleet ontbreekt. Andere medicatie heeft geen zin. 

Diabetes type 2 is echter de meest voorkomende diabetes, het maakt 90% van de gevallen uit. Hier is geen sprake van het ontbreken van insuline, maar van een verlaagde insuline gevoeligheid.

De insulinereceptoren, dit zijn de koppelingsmachines voor het suiker, werken minder goed. Daardoor kan er minder glucose worden opgenomen en blijft er dus glucose in het bloed circuleren. Dit ontwikkel je vrijwel altijd door een ongezonde levensstijl.

vragen over diabetes type 1 en 2

Het verschil tussen diabetes type 1 en 2 is één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2. De oorzaak van diabetes type 2 is dus anders dan die van diabetes type 1.

Daarnaast is er bij diabetes type 1 helemaal geen aanmaak meer van het hormoon insuline en bij type 2 wel. Als laatst is diabetes type 1 (voorlopig) niet te genezen en type 2 wel.


#6 Wanneer is je bloedsuiker te laag en wanneer is je bloedsuiker te hoog?

De hoeveelheid suiker in je bloed verandert constant. Bij mensen die geen diabetes type 2 hebben is dit niet zo erg. Maar bij mensen met diabetes kan het lichaam dit minder goed reguleren.

De hoeveelheid suiker in je bloed verandert doordat je eet, drinkt, beweegt of bijvoorbeeld stress hebt. Wanneer je bloedsuiker te laag is, wordt er gesproken over een hypo. Is je bloedsuiker te hoog? Dan wordt er gesproken over een hyper.

Je hebt een hypo wanneer je bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/l komt. De volgende symptomen horen bij een hypo:

 • Zweten
 • Trillen
 • Duizelig voelen
 • Hoofdpijn
 • Moe zijn
 • Hongerig zijn

Een hypo bij diabetes type 2 kan eigenlijk alleen ontstaan door het gebruiken van teveel medicatie. Denk bijvoorbeeld aan het te veel spuiten van insuline of het teveel innemen van insuline aanmakende tabletten (zoals gliclazide). Deze hypo kun je eenvoudig oplossen door iets zoets te eten.

Je hebt een hyper wanneer jouw bloedsuikerspiegel boven de 10 mmol/l komt. De volgende symptomen horen bij een hyper:

 • Veel plassen
 • Veel dorst hebben
 • Vermoeid zijn
 • Misselijkheid
 • Overgeven

Tip!

Een te hoge bloedsuiker komt bij diabetes type 2 veel vaker voor. Dit omdat je als diabeet standaard te veel suikers in je bloed hebt zitten. Je kan een te hoge bloedsuiker verminderen door veel meer medicatie te nemen, meer water te drinken of te gaan sporten. 


Maar dit zijn allemaal maar korte termijn oplossingen (op sporten na). Om het probleem definitief op te lossen, moet je de OORZAAK van het probleem aanpakken. En dat is in 90% van de gevallen het eet en drink patroon.


#7 Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2?

De gevolgen van diabetes type 2 kunnen desastreus zijn wanneer je hier niets aan doet.

Klachten kunnen ontstaan op elke denkbare plek van het lichaam. Dit komt doordat de schade begint in de bloedvaten. De kleine bloedvaten raken namelijk verstopt door teveel suiker. En bloedvaten lopen nu eenmaal door het hele lichaam.

Hierdoor kan zuurstof niet goed afgegeven worden aan omliggende weefsels, maar ook afvalstoffen kunnen niet goed afgevoerd worden door het bloed. De meest voorkomende complicaties zijn:

vragen over de gevolgen van diabetes type 2
 • Zenuwschade (neuropathie)
 • Wonden aan voeten
 • Oogproblemen
 • Maag- en darmproblemen
 • Nierproblemen
 • Huidproblemen

Deze complicaties kun je voorkomen door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit wordt over het algemeen gedaan met medicijnen zoals metformine, gliclazide of insuline. Maar je levensstijl aanpassen zal je uiteindelijk verder brengen dan deze medicijnen.

 Met medicijnen 'behandel' je alleen de symptomen en niet de oorzaak. Met een aanpassing in je levensstijl kun jij ook daadwerkelijk genezen. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#8 Ga ik eerder dood door diabetes?

Dit is één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2 die ik altijd voorbij zie komen. Het antwoord op deze vraag is niet een simpele ja of nee.

"Als je niet bereid bent om iets aan deze ziekte te doen, is de kans zeker aanwezig dat je eerder dood gaat."

Onderzoek laat zien dat mensen met diabetes type 2 gemiddeld 10 jaar eerder overlijden. Het gaat hier vooral naar de mensen die er met de pet naar gooien.

De ziekte is tegenwoordig gelukkig goed te controleren met medicijnen. Maar genezen van diabetes type 2 met medicijnen zal nooit lukken.

Je hebt deze ziekte gekregen door een ongezonde levensstijl. Wanneer je deze ongezonde levensstijl in stand houdt, zullen er allerlei complicaties optreden zoals hierboven beschreven.

 • Ben je deze ziekte helemaal zat? Dan is het mogelijk om hiervan te genezen met voeding. Maar dan moet je er wel pro-actief mee bezig!

Op deze manier minimaliseer je de gevolgen van diabetes en zul je ook niet vroegtijdig doodgaan. Hoe je dit doet, leer ik je later in dit artikel.


#9 Wat mag ik niet meer eten bij diabetes type 2?

Om te beginnen met een gezondere levensstijl, zullen eerst een aantal producten verboden moeten worden.

 • Je hebt suikerziekte gekregen door een te hoge inname van.. je raadt het al: suikers!

Je lichaam is een hele lange tijd platgebombardeerd met suikers waardoor je pancreas overuren moest draaien om het hormoon insuline aan te maken. Nu kan je dus wel verwachten dat het eten van suikers niet het meest verstandige is bij diabetes type 2.

Maar gelukkig wordt er onderscheid gemaakt tussen snelle en langzame suikers. En vooral die snelle suikers zul je uit je dieet moeten verwijderen. Snelle suikers zitten vooral in producten zoals:

 • Frisdranken
 • Sapjes
 • Zoete zuivelproducten
 • Koekjes
 • Sauzen
 • Fastfood
 • Snoep
 • Deegwaren
 • Ijs

Maar de meeste mensen weten niet dat snelle suikers ook in producten zitten zoals: aardappelen, pasta, rijst en brood.

Vooral de eerste rij moet verboden worden wanneer je diabetes type 2 patiënt bent. Voor de tweede rij zijn er gezondere opties die je kunt kiezen. Denk hierbij aan:

 • Pasta gemaakt van groenten of peulvruchten (volkoren pasta is niet ideaal)
 • Bloemkoolrijst of broccoli rijst (zilvervlies rijst is niet ideaal)
 • Koolhydraatarm brood (volkoren brood is niet ideaal)
 • Knolselderij, pastinaak of wortelpeterselie (aardappelen zijn niet gezond)

#10 Wat kan ik nog wel eten?

En dan komen we gelijk bij de de veelgestelde vraag over diabetes type 2:

Wat mag ik dan nog wel eten?

Zoals ik hierboven beschreven heb, zijn er allerlei gezonde producten die je kunt eten. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Er zijn heel veel producten die je mag eten. Honderden om specifieker te zijn.

Denk aan:

 • Havermout
 • Peulvruchten
 • Groenten
 • Fruit

Dit zijn allemaal producten die langzame suikers bevatten. Hierdoor hebben al deze producten hebben een lage glychemische index.

De glychemische index houdt in hoe snel koolhydraten in de darm verteerd worden en hoe snel de suikers in het bloed worden opgenomen. Bij een laag glychemische index is de opname van glucose ook langzaam. Dat voorkomt hoge suiker- en insulinepieken.

Het optimale dieet bestaat dus uit:

 • Groenten
 • Fruit
 • Peulvruchten
 • Paddenstoelen
 • Vlees
 • Eieren
 • Havermout
 • Noten
 • Zaden

Dit dieet wordt ook wel 'whole food' genoemd. Al deze producten kun je in de natuur vinden en zijn dus niet bewerkt. Klik hier voor meer tips.


#11 Is sporten gezond als je diabetes hebt?

Sporten is zeker gezond wanneer je diabetes hebt. Is het de belangrijkste factor in een gezonde levensstijl? Nee dat niet.

 • Een gezond voedingspatroon is het belangrijkst wanneer je diabetes type 2 hebt.
Sporten is vooral een hele goede aanvulling op het hebben van een gezonde levensstijl.

Wanneer ik het over sporten heb, dan heb ik het niet gelijk over marathons lopen. Beweging zoals wandelen is al voldoende.

Vooral omdat de meeste mensen met diabetes type 2 overgewicht hebben kan zwaar sporten heel heftig zijn. Maar elke dag een lange wandeling maken heeft zeker een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel.

Tip!

Bij lichamelijk beweging daalt de bloedsuikerspiegel door het verbranden van suikers door de spieren en door een verbetering van de insulinegevoeligheid. Voor een blijvende verbetering van de insulinegevoeligheid moet de inspanning het liefst dagelijks herhaald worden.


#12 Hoe meet ik mijn bloedsuiker?

Als diabetes type 2 patiënt is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden. Op deze manier voorkom je een te lage bloedsuiker of een te hoge bloedsuiker.

De officiële naam voor bloedsuiker is bloedglucose. Je meet het met een bloedglucosemeter. Een glucosemeter krijg je gratis wanneer je insuline moet spuiten. Hoef je nog geen insuline te spuiten? Dan is de kans groot dat je een glucosemeter moet kopen bij de apotheek.

In de bloedglucosemeter doe je eerst een teststrip.

Vervolgens prik je met een prikpen in de zijkant van je vinger. Als het goed is, komt er dan een druppel bloed vrij.

Is dit niet het geval? Dan moet je de naald dieper ingesteld worden.

vragen over bloedsuikermeter

De druppel bloed houd je tegen de teststrip aan. Bij genoeg bloed geeft de meter een geluid af en is het wachten op de meting. Na een paar seconden verschijnt de bloedglucosewaarde in mmol/l of in mg/dl (maar net waar je woont in de wereld).

De diabetes patiënten die insuline spuiten moeten meerdere keren per dag hun bloedglucosewaarde meten. Maar ook voor patiënten die geen insuline spuiten kan het verstandig zijn om af en toe je bloedsuikerwaarde te controleren. Hierdoor weet je of je medicatie aanslaat of niet.


#13 Wat zijn de juiste bloedsuikerwaarden?

Je bloedsuiker kun je meten in nuchtere toestand, hierbij moet je minimaal 8 uur van tevoren niks hebben gegeten en gedronken, afgezien van water.

 • Een optimale bloedsuikerwaarde nuchter ligt onder de 6,0 mmol/l. 
 • Tussen de 6,0 en 6,9 mmol/l heb je pre-diabetes. Dit is de gevarenzone.
 • Is je waarde 7,0 of hoger? Dan heb je helaas volledige diabetes type 2.

De nuchtere waarde is echter niet betrouwbaar!

Uitgaan van de nuchtere ochtend waarde is helaas niet betrouwbaar.


In de nacht krijgt je lichaam geen eten en dus geen energie binnen. Maar je lichaam heeft 's-nachts wel energie nodig om bepaalde lichamelijke processen te kunnen laten draaien. Je hersenen en je maag-darmstelsel verbruiken juist in de nacht erg veel energie.

Het lichaam maakt daarom extra suikers vrij en geeft deze af aan het bloed om dit te kunnen bewerkstelligen. Hierdoor heb je vaak in de ochtend dus een hogere bloedsuiker, dan waarmee je naar bed gaat

Je kunt voor de aardigheid elk half uur nadat je bent wakker geworden je bloedsuiker meten en zien dat deze daalt. Hier kun je meer lezen over dit zogenaamde dageraad fenomeen.

Je bloedsuiker net VOOR het slapen zegt waarschijnlijk meer over je diabetes dan je bloedsuiker net NA het slapen.  

Het liefst gaan we alleen van de HbA1c waarde uit. Die liegt nooit eigenlijk.


#14 Welke medicijnen worden gebruikt bij diabetes type 2?

Ben jij diabetes type 2 patiënt?

Dan is de kans vrij groot dat je tabletten slikt. Er zijn verschillende soorten medicijnen die allemaal de bloedsuikerspiegel verlagen. Wel doen ze dit allemaal op een andere manier. Hieronder licht ik de meest gebruikte medicijnen toe:

Voorbeelden van de medicijnen die je kunt krijgen bij diabetes type 2


Metformine

Metformine is de eerste keus wanneer bepaald wordt dat de patiënt medicijnen nodig heeft. De werking van metformine berust op drie globale mechanismen:

 • Het vermindert de aanmaak van glucose in de lever
 • Het verhoogt de insulinegevoeligheid van de cellen
 • De nieren scheiden meer suiker uit doordat de opname van suiker in het bloed geremd wordt

Deze drie mechanismen hebben dus een positieve invloed op de bloedglucosespiegel.

Sulfonylureumderivaten

Gliclazide is een medicijn dat onder de sulfonylureumderivaten valt. Dit middel wordt gebruikt wanneer er onvoldoende resultaat verkregen wordt met alleen metformine.

Dit middel zorgt onder andere voor een verhoging je insulinegevoeligheid doordat het pancreas gevoeliger maakt voor suikers. Daarnaast verhoogt het de insuline productie van de pancreas. Hierdoor zal de bloedsuiker dalen.

Insuline

Insuline is het medicijn dat als laatst toegepast wordt wanneer voorgaande medicijnen niet genoeg werken. Het is een hormoon dat je alleen kan injecteren. Inslikken van insuline is geen optie aangezien het wordt afgebroken door maagzuren en enzymen.

Er zijn verschillende soorten insuline. Afhankelijk van de ernst van je diabetes, krijg je één of meerdere van deze vormen insuline voorgeschreven.


Tegenwoordig heb je ook andere middelen die in de 'laatste stap worden gegeven zoals Ozempic, Januvia of Rybelsus.


#15 Wat zijn de eventuele bijwerkingen van de medicijnen?

Bijwerkingen zijn de minste leuke effecten van medicijnen. Toch zul je deze medicijnen nodig hebben om je bloedsuiker te reguleren en om eventuele complicaties te verminderen of voorkomen.

Alle medicijnen verhogen namelijk je insulinegevoeligheid en zorgen er hierdoor voor een verlaging en stabilisering van je bloedsuikerspiegel.

Bijwerkingen van diabetes type 2 medicatie


Metformine

Voor metformine geldt dat vooral aan het begin van de behandeling bijwerkingen ervaren worden zoals:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Verlies van eetlust
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid

Ook een metaalsmaak is een bijwerking die vaak voorkomt. Het voordeel van metformine is wel dat het het enige medicijn is wat niet voor een hypo kan zorgen

Dit omdat het de aanmaak van insuline niet stimuleert, maar alleen de insulinegevoeligheid verhoogd.

Gliclazide

Voor gliclazide gelden weer andere bijwerkingen. 

Zo blijkt gliclazide voor een hypo te kunnen zorgen. Dit omdat het de aanmaak van insuline stimuleert. In het begin van de behandeling kan je last krijgen van een wazig zicht door een verandering in de bloedglucosespiegel.

Insuline

En als laatst hebben we insuline nog. Insuline heeft als vaak voorkomende bijwerking het ontstaan van een hypo. Dat komt omdat mensen soms te veel spuiten. Daarnaast hebben sommige mensen last van reacties op de injectieplaats, zoals:

 • Roodheid
 • Pijn
 • Blauwe plekken
 • Jeuk
 • Zwelling
 • List Element

Helaas valt dit niet voorkomen. Hooguit kan je van injectieplek op je lichaam veranderen om te voorkomen dat de huidige plek erger wordt.


Maar misschien is de ergste bijwerking van insuline nog wel dat je veel gewicht aankomt. En als je nagaat dan 80% van de mensen met diabetes type 2 al overgewicht heeft... is dit natuurlijk verre van ideaal.


#16 Is seks met diabetes mogelijk?

Seks is iets wat zeker mogelijk is wanneer je diabetes type 2 hebt. Maar op den duur worden de problemen die ontstaan bij diabetes type 2 wel steeds groter.

Vooral wanneer gedurende een lange periode de bloedglucosewaarden niet goed zijn. Je verhoogt dan namelijk de kans op neuropathie en de kans op versuikerde (verstopte) haarvaten. 

Neuropathie ontstaat vaak op plekken waar de bloedvaten het kleinst zijn. De bloedvaten worden steeds kleiner naarmate ze verder van het hart af zijn.

Uit onderzoek blijkt dat veel diabetespatiënten seksuele problemen hebben. De problemen zijn dus vaak het gevolg van complicaties aan de zenuwbanen en kunnen leiden tot seksueel slecht functioneren bij zowel mannen als vrouwen.

Het voornaamste probleem bij mannen is een erectiestoornis en bij vrouwen een droge vagina.

Nu hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je geen seksleven meer hebt.

Met enige creativiteit en door erover te praten met je partner kun je al een heel eind komen.

Je seksleven hoeft er niet onder te lijden

Het gebruik van middelen zoals Viagra en glijmiddel kunnen het leven een stuk leuker maken.


#17 Kun je diabetes type 2 omkeren? Eén van de vragen over diabetes type 2 die mensen vaak stellen

Dat is zeker mogelijk! Dat doen wij al jaren met onze Diabetes Omkeren Methode cursus.

Er is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt, kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Welke vraag ontbreekt nog bij deze veelgestelde vragen over diabetes type 2? Met welke vraag over diabetes type 2 zat jij het meest? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 31 augustus 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Marijan schreef:

  ik zie geen roomboter en kokosvet dacht ik in onderste driehoek, wel oliën, plantaardige oliën zoals oa. zonnebloemolie waar margarine van wordt gemaakt zetten cellen op slot wat nog een factor is voor diabetes. Eet zoals je voorouders roomboter, reuzel, niervet.

 • >
  Send this to a friend