
Wanneer je de diagnose van diabetes type 2 krijgt, zullen er veel vragen door je hoofd spoken.
Helaas is het niet altijd mogelijk om deze vragen te stellen. Enerzijds uit schaamte en anderzijds aan het ontbreken van een zorgverlener.
Daar breng ik verandering in voor je.
Ontdek hier de 17 veelgestelde vragen over diabetes type met de correcte antwoorden.
More...
Veelgestelde vragen over diabetes type 2 die je moet kennen
Je hebt van de dokter te horen gekregen dat je diabetes type 2 hebt. Veel vragen spoken op dat moment door je hoofd alleen vergeet je ze te stellen omdat je wereld net in elkaar is gestort. Wat niet zo gek is aangezien diabetes type 2 vroeger alleen bij hele oude mensen voorkwam.
Toch wil je achteraf antwoord op die vragen.
Als jij diabetes type 2 hebt, wil je ongetwijfeld weten wat deze ziekte in de toekomst met je kan doen.

Doel van dit artikel
Zo zijn veel mensen benieuwd wat de levensverwachting bij deze ziekte is, wat de gevolgen en consequenties zijn van deze ziekte op het lichaam en of diabetes überhaupt te genezen is. Om je een stuk op weg te helpen bij deze ziekte vind je daarom 17 veelgestelde vragen over diabetes type 2 in dit artikel.
#1 Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. Dit omdat vooral oude mensen te maken kregen met deze ziekte.
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het lichaam wordt als het ware ongevoelig voor insuline en kan daarom zijn werk niet doen.
- Daardoor blijft er teveel suiker in je bloed zitten
Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Zodra je koolhydraten en suikers eet wordt dit in je maag en darm omgezet tot glucose. Dit wordt vervolgens opgenomen in je bloedbaan. Wanneer de suikers in je bloed zitten wordt de alvleesklier aan het werk gezet.
De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose vanuit de bloedbaan wordt getransporteerd naar de cellen in jou lichaam.
- Insuline zet de poorten naar de lichaamscellen open. Op deze manier kan glucose naar binnen stromen
Diabetes type 2 is een ziekte waarbij suikers niet of nauwelijks door de lichaamscellen kunnen worden opgenomen. Hierdoor blijven de suikermoleculen in het bloed circuleren. Dit zal op den duur veel schade veroorzaken aan allerlei omliggende weefsels.
Dit is één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2.
#2 Hoe weet ik of ik diabetes heb?
Bij diabetes type 2 horen een aantal symptomen, verschijnelen en kenmerken. Dit is ook één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2. Je hoeft natuurlijk niet alle kenmerken te ervaren om diabetes type 2 te hebben. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Veel dorst hebben
- Veel plassen
- Droge mond hebben
- Veel moe zijn
- Wazig zien
Dit zijn typerende symptomen van diabetes type 2.

Komen deze symptomen overeen met jou symptomen dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Diabetes type 2 kan namelijk pas vastgesteld worden door een bloedsuikermeting, die bij de huisarts uitgevoerd wordt.
#3 Hoeveel mensen in Nederland hebben diabetes type 2?
Het scheelt dat je niet de enige bent in Nederland met diabetes type 2. Het is inmiddels zelfs zo erg dat ze denken dat in de toekomst 1 op de 3 Nederlanders deze ziekte heeft.
In 2015 waren er naar schatting 1.111.000 mensen met diabetes bekend bij de huisarts. Dat waren 572.000 mannen en 539.000 vrouwen. In bijna alle leeftijdsgroepen komt bij mannen meer diabetes voor dan bij vrouwen.
Wat het nog erger maakt is dat een deel van de mensen met suikerziekte niet bij de huisarts bekend is. Oftewel deze mensen weten zelf niet dat ze diabetes type 2 patiënt zijn. Uit het bevolkingsonderzoek van 2009/2010 blijkt dit percentage bij mensen tussen de 30-70 jaar op 25% te liggen.
In dit bevolkingsonderzoek zijn bij een steekproef van de bevolking bloedglucosewaarden bepaald en is gevraagd of mensen bekend waren met het hebben van diabetes. Een kwart van de mensen bij wie diabetes werd vastgesteld, wist nog niet dat ze dat hadden.
#4 Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?
Een van de veelgestelde vragen over diabetes type 2 gaat over de verschillende oorzaken van diabetes type 2. Oorzaken voor diabetes type 2 worden ook wel risicofactoren genoemd.
RISICOFACTOREN VAN DIABETES TYPE 2
#1 Erfelijkheid
Het blijkt dat erfelijkheid een rol speelt in het ontwikkelen van diabetes type 2. Je erft niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen.
Nu is het heel makkelijk om altijd alles op erfelijkheid af te schuiven. Dat is de reden waardoor jij dat koekje elke avond kan rechtvaardigen. Maar zelfs al heb je een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, de juiste leefstijl factoren zullen uiteindelijk bepalen of je het ook werkelijk ontwikkelt.
#2 Overgewicht
Daarnaast speelt overgewicht een belangrijke rol in het ontwikkelen van diabetes type 2. Mensen met overgewicht zijn namelijk minder gevoelig voor insuline. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel vaker ontregelt. Dit verhoogd natuurlijk de kans op diabetes. Mensen met overgewicht hebben dit niet zomaar gekregen.
Een ongezonde leefstijl zorgt er vaak voor dat je overtollige kilo's opslaat. Dit ontstaat voornamelijk door het eten van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers.
#3 Weinig bewegen
Ook weinig lichaamsbeweging verhoogd de kans op diabetes type 2. Door vaak te bewegen blijven je lichaamscellen gevoelig voor insuline. Hierdoor kunnen suikermoleculen beter en makkelijker op worden genomen door de lichaamscellen.
Nu houdt dat niet in dat je elke dag een marathon moet lopen maar één of meerdere wandelingen van 10 minuten per dag zijn voldoende.
#4 Roken
En als laatst is ook roken een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die roken minder goed reageren op insuline waardoor er een aanzienlijk vergroot risico bestaat op de ontwikkeling van diabetes type 2.
Hoewel je geen invloed hebt op je genen, heb je wel invloed op levensstijl factoren als ongezond eten, weinig bewegen en roken. Focus je energie zoveel mogelijk hierop.
#5 Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?
Diabetes type 1 ontstaat spontaan bij kinderen en jongvolwassenen. Het tekort aan insuline ontstaat door een auto-immuunziekte en niet door ongezond eten.
Bij een auto-immuunziekte valt ons eigen lichaam gezonde cellen aan.
Bij diabetes type 1 valt je lichaam de cellen van de alvleesklier aan. En deze cellen zorgen voor de aanmaak van insuline. Deze mensen spuiten ook alleen insuline omdat dit hormoon compleet ontbreekt. Andere medicatie heeft geen zin.
Diabetes type 2 is echter de meest voorkomende diabetes, het maakt 90% van de gevallen uit. Hier is geen sprake van het ontbreken van insuline, maar van een verlaagde insuline gevoeligheid.
De insulinereceptoren, dit zijn de koppelingsmachines voor het suiker, werken minder goed. Daardoor kan er minder glucose worden opgenomen en blijft er dus glucose in het bloed circuleren. Dit ontwikkel je eigenlijk altijd door een ongezonde levensstijl.

Het verschil tussen diabetes type 1 en 2 is één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2. De oorzaak van diabetes type 2 is dus anders dan die van diabetes type 1.
Daarnaast is er bij diabetes type 1 helemaal geen aanmaak meer van het hormoon insuline en bij type 2 wel. Als laatst is diabetes type 1 (voorlopig) niet te genezen en type 2 wel.
#6 Wat is een hyper en een hypo?
De hoeveelheid suiker in je bloed verandert constant. Bij mensen die geen diabetes type 2 hebben is dit niet zo erg. Maar bij mensen met diabetes kan het lichaam dit minder goed reguleren.
De hoeveelheid suiker in je bloed verandert doordat je eet, drinkt, beweegt of bijvoorbeeld stress hebt. Wanneer je bloedsuiker te laag is wordt er gesproken over een hypo. Is je bloedsuiker te hoog dan wordt er gesproken over een hyper.
Je hebt een hypo wanneer je bloedsuikspiegel onder de 4 mmol/l komt. De volgende symptomen horen bij een hypo:
- Zweten
- Trillen
- Duizelig voelen
- Hoofdpijn
- Moe zijn
- Hongerig zijn
Een hypo bij diabetes type 2 kan eigenlijk alleen ontstaan door het teveel spuiten van insuline of het teveel innemen van insuline aanmakende tabletten (glylcazide). Deze hypo kun je eenvoudig oplossen door iets zoets te eten.
Je hebt een hyper wanneer jouw bloedsuikerspiegel boven de 10 mmol/l komt. De volgende symptomen horen bij een hyper:
- Veel plassen
- Veel dorst hebben
- Vermoeid zijn
- Misselijkheid
- Overgeven

Tip!
Een hyper bij diabetes type 2 komt veel vaker voor. Dit omdat het lichaam al snel teveel suiker in het bloed heeft zitten. Je kan een hyper verminderen door veel WATER te drinken, te gaan sporten of eventueel insuline te spuiten.
#7 Wat zijn de complicaties van diabetes?
De gevolgen van diabetes type 2 kunnen desastreus zijn wanneer je hier niets aan doet.
Klachten kunnen ontstaan op elke denkbare plek van het lichaam. Dit komt doordat de schade begint in de bloedvaten. De kleine bloedvaten raken namelijk verstopt door teveel suiker. En bloedvaten lopen nou eenmaal door het hele lichaam.
Hierdoor kan zuurstof niet goed afgegeven worden aan omliggende weefsels maar ook afvalstoffen kunnen niet goed afgevoerd worden door het bloed. De meest voorkomende complicaties zijn:

- Zenuwschade (neuropathie)
- Wonden aan voeten
- Oogproblemen
- Maag- en darmproblemen
- Hart- en vaatziekten
- Nierproblemen
- Huidproblemen
Deze complicaties kun je voorkomen door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit wordt over het algemeen gedaan met medicijnen zoals metformine, gliclazide of insuline. Maar je levensstijl aanpassen zal je uiteindelijk verder brengen dan deze medicijnen.

Met medicijnen 'behandel' je alleen de symptomen en niet de oorzaak. Met een aanpassing in je levensstijl kun jij ook daadwerkelijk genezen.
#8 Ga ik eerder dood door diabetes?
Dit is één van de veelgestelde vragen over diabetes type 2 die ik altijd voorbij zie komen. Het antwoord op deze vraag is niet een simpele ja of nee.
"Als je niet bereid bent om iets aan deze ziekte te doen, is de kans zeker aanwezig dat je eerder dood gaat."
De ziekte is tegenwoordig goed te controleren met medicijnen. Maar genezen van diabetes type 2 met medicijnen zal nooit lukken.
Je hebt deze ziekte gekregen door een ongezonde levensstijl. Wanneer je deze ongezonde levensstijl in stand houdt zullen er allerlei complicaties optreden zoals hierboven beschreven.
- Ben je deze ziekte helemaal zat dan is het mogelijk om hiervan te genezen met voeding.
Op deze manier minimaliseer je de gevolgen van diabetes en zul je ook niet vroegtijdig doodgaan. Hoe je dit doet, leer ik je later in dit artikel.
#9 Wat mag ik niet meer eten?
Om te beginnen met een gezondere levensstijl, zullen eerst een aantal producten verboden moeten worden.
- Je hebt suikerziekte gekregen door een te hoge inname van.. je raadt het al: suikers!
Je lichaam is een hele lange tijd platgebombardeerd met suikers waardoor je pancreas overuren moest draaien om het hormoon insuline aan te maken. Nu kan je dus wel verwachten dat het eten van suikers niet het meest verstandige is bij diabetes type 2.
Maar gelukkig wordt er onderscheid gemaakt tussen snelle en langzame suikers. En vooral die snelle suikers zul je uit je dieet moeten verwijderen. Snelle suikers zitten vooral in producten zoals:
- Frisdranken
- Sapjes
- Zoete zuivelproducten
- Koekjes
- Sauzen
- Fastfood
- Snoep
- Deegwaren
- Ijs
Maar de meeste mensen weten niet dat snelle suikers ook in producten zitten zoals: aardappelen, pasta, rijst en brood.
Vooral de eerste rij moet verboden worden wanneer je diabetes type 2 patiënt bent. Voor de tweede rij zijn er gezondere opties die je kunt kiezen. Denk hierbij aan:
- Volkoren pasta
- Zilvervlies rijst
- Volkoren brood
Maar wil je echt op de gezonde tour? Dan doe je er verstandig aan om zelfs dit soort producten te laten staan.
#10 Wat kan ik nog wel eten?
En dan komen we gelijk bij de de veelgestelde vraag over diabetes type 2:
Wat mag ik dan nog wel eten?
Zoals ik hierboven beschreven heb, zijn volkoren producten dus gezonder. Maar als je nog een stap verder wilt gaan (en je diabetes echt wilt genezen met voeding) dan zul je ook deze producten af en toe moeten laten staan.
Je kunt deze producten dan vervangen door:
- Havermout
- Peulvruchten
- Groenten
- Fruit
Dit zijn allemaal producten die langzame suikers bevatten. Hierdoor hebben al deze producten hebben een lage glychemische index.
De glychemische index houdt in hoe snel koolhydraten in de darm verteerd worden en hoe snel de suikers in het bloed worden opgenomen. Bij een laag glychemische index is de opname van glucose ook langzaam. Dat voorkomt hoge suiker- en insulinepieken.
Het optimale dieet bestaat dus uit:
- Groenten
- Fruit
- Peulvruchten
- Paddenstoelen
- Vlees
- Eieren
- Havermout
- Noten
- Zaden

Dit dieet wordt ook wel 'whole food' genoemd. Al deze producten kun je in de natuur vinden en zijn dus niet bewerkt. Klik hier voor meer tips.
#11 Is sporten gezond als je diabetes hebt?
Sporten is zeker gezond wanneer je diabetes hebt. Is het de belangrijkste factor in een gezonde levensstijl? Nee dat niet.
- Een gezond voedingspatroon is het belangrijkst wanneer je diabetes type 2 hebt.
Sporten is vooral een hele goede aanvulling op het hebben van een gezonde levensstijl.
Wanneer ik het over sporten heb, dan heb ik het niet gelijk over marathons lopen. Beweging zoals wandelen is al voldoende.
Vooral omdat de meeste mensen met diabetes type 2 overgewicht hebben kan zwaar sporten heel heftig zijn. Maar elke dag een lange wandeling maken heeft zeker een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel.

Tip!
Bij lichamelijk beweging daalt de bloedsuikerspiegel door het verbranden van suikers door de spieren en door een verbetering van de insulinegevoeligheid. Voor een blijvende verbetering van de insulinegevoeligheid moet de inspanning het liefst dagelijks herhaald worden.
#12 Hoe meet ik mijn bloedsuiker?
Als diabetes type 2 patiënt is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden. Op deze manier voorkom je eventuele hyper's en hypo's.
De officiële naam voor bloedsuiker is bloedglucose. Je meet het met een bloedglucosemeter. Een glucosemeter krijg je gratis wanneer je insuline moet spuiten. Hoef je nog geen insuline te spuiten? Dan is de kans groot dat je een glucosemeter moet kopen bij de apotheek.
In de bloedglucosemeter doe je eerst een teststrip.
Vervolgens prik je met een prikpen in de zijkant van je vinger. Als het goed is komt er dan een druppel bloed vrij.
Is dit niet het geval? Dan moet je de naald dieper ingesteld worden.

De druppel bloed houd je tegen de teststrip aan. Bij genoeg bloed geeft de meter een geluid af en is het wachten op de meting. Na een paar seconden verschijnt de bloedglucosewaarde in mmol/l.
De diabetes patiënten die insuline spuiten moeten een aantal keer per dag hun bloedglucosewaarde meten. Maar ook voor patiënten die geen insuline spuiten kan het verstandig zijn om af en toe je bloedsuikerwaarde te controleren. Hierdoor weet je of je medicatie aanslaat of niet.
#13 Wat zijn de juiste bloedsuikerwaarden?
Ben je diabetespatiënt? Dan hoort je optimale waarde tussen de 4,0 mmol/l en 8,0 mmol/l te liggen. Met deze waarden heb je het minste risico op de complicaties van diabetes type 2.

Aanvullende informatie
Je bloedsuiker kun je meten in nuchtere toestand, hierbij moet je minimaal 8 uur van tevoren niks hebben gegeten en gedronken, afgezien van water. Een optimale bloedsuikerwaarde nuchter ligt onder de 6,0 mmol/l. Idealiter ligt je bloedsuikerwaarde na een maaltijd onder de 7,8 mmol/l.
#14 Welke medicijnen worden gebruikt bij diabetes type 2?
Ben jij diabetes type 2 patiënt?
Dan is de kans vrij groot dat je tabletten slikt. Er zijn verschillende soorten medicijnen die allemaal de bloedsuikerspiegel verlagen. Wel doen ze dit allemaal op een andere manier. Hieronder licht ik de meest gebruikte medicijnen toe:
MEDICIJNEN BIJ DIABETES TYPE 2
Metformine
Metformine is de eerste keus wanneer bepaald wordt dat de patiënt medicijnen nodig heeft. De werking van metformine berust op drie mechanismen:
- Het verminderd de aanmaak van glucose in de lever
- Het verhoogt de insulinegevoeligheid van de cellen
- De nieren scheiden meer suiker uit doordat de opname van suiker in het bloed geremd wordt
Deze drie mechanismen hebben dus een positieve invloed op de bloedglucosespiegel.
Sulfonylureumderivaten
Gliclazide is een medicijn dat onder de sulfonylureumderivaten valt. Dit middel wordt gebruikt wanneer er onvoldoende resultaat verkregen wordt met alleen metformine. Dit middel zorgt onder andere voor een verhoging je insulinegevoeligheid doordat het pancreas gevoeliger maakt voor suikers. Tevens verminderd het de kans op bloedpropjes en verbetert de kwaliteit van de bloedvaten.
Thiazolidinedionen
Pioglitazon is het enige thiazolidinedion die momenteel in Nederland verkrijgbaar is. Dit medicijn wordt vooral gegeven wanneer je metformine niet mag of kan gebruiken. Of wanneer er onvoldoende resultaat geboekt wordt met de maximale dosis van metformine. Het medicijn wordt dan vaak in combi met sulfonylureumderivaten of metformine gebruikt. De werking van dit medicijn is dat het ook de insulinegevoeligheid van verschillende weefsels verhoogd.
Insuline
Insuline is het medicijn dat als laatst toegepast wordt wanneer voorgaande medicijnen niet genoeg werken. Het is een hormoon dat je alleen kan injecteren. Inslikken van insuline is geen optie aangezien het wordt afgebroken door maagzuren en enzymen.
Er zijn kortwerkende, middelangwerkende en langwerkende insulinemengsels. Afhankelijk van de ernst van je diabetes, krijg je één of meerdere van deze vormen insuline voorgeschreven.
#15 Wat zijn de eventuele bijwerkingen van de medicijnen?
Bijwerkingen zijn de minste leuke effecten van medicijnen. Toch zul je deze medicijnen nodig hebben om je bloedsuiker te reguleren en om eventuele complicaties te verminderen of voorkomen. Alle medicijnen verhogen namelijk je insulinegevoeligheid en zorgen er hierdoor voor een verlaging en stabilisering van je bloedsuikerspiegel.
BIJWERKINGEN VAN DIABETES TYPE 2 MEDICATIE
Metformine
Voor metformine geldt dat vooral aan het begin van de behandeling bijwerkingen ervaren worden zoals:
- Misselijkheid
- Braken
- Diarree
- Buikpijn
- Verlies van eetlust
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
Ook een metaalsmaak is een bijwerking die vaak voorkomt. Het voordeel van metformine is wel dat het het enige medicijn is wat niet voor een hypo kan zorgen. Dit omdat het de aanmaak van insuline niet stimuleert maar alleen de insulinegevoeligheid verhoogd.
Glyclazide
Voor glyclazide gelden weer andere bijwerkingen. Zo blijkt glyclazide voor een hypo te kunnen zorgen. Dit omdat het de aanmaak van insuline stimuleert. In het begin van de behandeling kan je last krijgen van een wazig zicht door een verandering in de bloedglucosespiegel.
Pioglitazon
Bij pioglitazon zijn de bijwerkingen:
- Botfracturen bij vrouwen en mogelijk ook bij mannen
- Gewichtstoename
- Wazig zien ook in het begin van de behandeling
- Bovenste luchtweginfectie
- Lichaamszwakte
Insuline
En als laatst hebben we insuline nog. Insuline heeft als vaak voorkomende bijwerking het ontstaan van een hypo. Daarnaast hebben sommige mensen last van reacties op de injectieplaats, zoals:
- Roodheid
- Pijn
- Blauwe plekken
- Jeuk
- Zwelling
Helaas valt dit niet voorkomen. Hooguit kan je van injectieplek op je lichaam veranderen om te voorkomen dat de huidige plek erger wordt.
#16 Is seks met diabetes mogelijk?
Seks is iets wat zeker mogelijk is wanneer je diabetes type 2 hebt. Maar op den duur worden de problemen die ontstaan bij diabetes type 2 wel steeds groter.
Vooral wanneer gedurende een lange periode de bloedglucosewaarden niet goed zijn. Je verhoogt dan namelijk de kans op neuropathie en de kans op versuikerde (verstopte) haarvaten.
Neuropathie ontstaat vaak op plekken waar de bloedvaten het kleinst zijn. De bloedvaten worden steeds kleiner naarmate ze verder van het hart af zijn.
Uit onderzoek blijkt dat veel diabetespatiënten seksuele problemen hebben. De problemen zijn dus vaak het gevolg van complicaties aan de zenuwbanen en kunnen leiden tot seksueel slecht functioneren bij zowel mannen als vrouwen.

Het voornaamste probleem bij mannen is een erectiestoornis en bij vrouwen een droge vagina.
Nu hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je geen seksleven meer hebt.
Met enige creativiteit en door erover te praten met je partner kun je al een heel eind komen.

Je seksleven hoeft er niet onder te lijden
Het gebruik van middelen zoals Viagra en glijmiddel kunnen het leven een stuk leuker maken.
#17 Is diabetes type 2 te genezen?
Dat is zeker mogelijk!
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Welke vraag ontbreekt nog bij deze veelgestelde vragen over diabetes type 2? Met welke vraag zat jij het meest? Laat hieronder een reactie achter
ik zie geen roomboter en kokosvet dacht ik in onderste driehoek, wel oliën, plantaardige oliën zoals oa. zonnebloemolie waar margarine van wordt gemaakt zetten cellen op slot wat nog een factor is voor diabetes. Eet zoals je voorouders roomboter, reuzel, niervet.