Wat Is Glucose? 7 Belangrijke Feiten Bij Diabetes (Type 1 & 2)

Wat Is Diabetes Type 2

aug 04
Wat Is Glucose? 7 Belangrijke Feiten Bij Diabetes (Type 1 & 2)

Suikerziekte heeft alles te maken met glucose. Maar wat is glucose?

Er zijn maar weinig mensen die weten wat glucose is en wat het met het lichaam doet. Maar het is wel van belang om dit te weten voor een gezonde bloedglucose. Vooral bij diabetes type 1 en 2.

Daarom krijg je in dit artikel 7 feiten over glucose en leg ik uit hoe je een gezonde glucosewaarde krijgt.

More...

Wat is glucose? De feiten op een rijtje

Wanneer je diabetes hebt, wordt er een enorme sloot aan termen over je uitgestort. Één van de belangrijkste is glucose, oftewel bloedsuiker.

Jammer genoeg wordt er onvoldoende uitgelegd over wat glucose betekent en wat de functie van glucose in het lichaam is.

Als je diabetes hebt, kan je maar beter een expert worden op het gebied van glucose. Tenminste, als je hypers en hypo's wilt voorkomen. Zowel een te hoge als een te lage bloedglucose is geen pretje.

En de term 'glucose' is de sleutel tot het verloop van je ziekte.

Je lichaam heeft het nodig. Het is de voornaamste brandstof voor de meeste cellen in je lijf. Van je hersencellen tot je spiercellen: ze staan allemaal in de rij voor glucose.

Ik hoor je denken: "leuk dat glucose, maar hoe kan ik het meten in mijn eigen lichaam?"

Je bloedglucose kun je meten met een glucosemeter. Deze bepaalt dus letterlijk hoeveel glucose er in je bloed zit. Dit kan zowel nuchter als na een maaltijd. Een goede/normale glucosewaarde is dus ook afhankelijk van het tijdstip waarop de bloedglucosemeting plaatsvindt.

Zo is bijvoorbeeld een nuchtere glucosemeting in de ochtend, vaak hoger dan een meting later op de dag. Dit komt door het dageraad fenomeen. Hier kun je daar meer over lezen.

Doel van dit artikel

Glucose bevindt zich in voedingsstoffen maar dus ook in ons lichaam. De vraag: "wat is glucose?" heeft dus betrekking op meerdere aspecten.

Eigenlijk is er een soort haat/liefde verhouding tussen deze stof en ons lichaam. We hebben het nodig maar het liefst niet teveel. Hoe dit precies zit leg ik je in de onderstaande tips uit. Daarom onthul ik in dit artikel 7 feiten die je absoluut moet weten over glucose. 


#1 Wanneer is glucose gezond?

Glucose komt je lichaam in via je voeding. Het komt vooral voor in planten: groenten, granen en fruit dus. Het woord "glucose" komt van het Griekse woord voor zoet. Dit omdat het eten dat voornamelijk uit glucose bestaat, een zoete smaak heeft.

Glucose komt dus voor in groenten, fruit en granen. In je maag-darmkanaal worden alle onderdelen van die voedingsmiddelen van elkaar gescheiden, en wordt onder andere glucose eruit gehaald.

Een leuk weetje:

Wetenschappers denken dat bepaald eten zoet en dus lekker smaakt, omdat je lijf het nodig:

  • Als oermens waren er nu eenmaal weinig zoete producten op aarde te vinden. Dus als je iets vond dat zoet was, dan hoopte je lichaam dat jij je hier helemaal vol van zou eten. Door eten lekker te laten smaken was dit de enige manier om te overleven. Zoveel eten was er namelijk niet voorradig.
  • Daarnaast zorgt glucose in je hersenen voor een dopamine afgifte. Dopamine is een stof die je gelukkig laat voelen. Vroeger was ook dit handig zodat je in ieder geval genoeg at om te overleven. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer suiker nodig om zich gelukkig te voelen, ook wel een suikerverslaving genoemd. 
suiker verslaving
Van nature is het glucosegehalte in eetbare planten vrij laag.

De ó zo slechte voedingsindustrie

Maar omdat mensen glucose zo lekker vinden, heeft de voedingsindustrie manieren gevonden om planten zoveel mogelijk te ontdoen van alle onderdelen, behalve de onderdelen met glucose.

Dat maakt het aantrekkelijker voor mensen om hun producten te kopen. Hier is door de voedingsindustrie dus heel slim op ingespeeld. 

  • Echter is het glucose gehalte in dit soort bewerkte producten vele malen hoger dan in planten

In de natuur komt glucose niet voor in de hoeveelheden zoals in snoep wordt gebruikt. Aardappelen en granen komen dicht in de buurt maar die zijn duizenden jaren zo verbouwd en met elkaar gekruist dat de hoeveelheid glucose is toegenomen.

Daarnaast kenden ze als oermens nog helemaal geen landbouw en dus ook geen granen en aardappelen. 

Belangrijke informatie

Ons brein denkt: "Hoe zoeter, hoe beter." Maar het denkt nog steeds dat we in een natuurlijke omgeving leven, waar mensen niet geknoeid hebben met het eten om ons heen.

Je hersenen snappen niet dat de hoeveelheid glucose in modern voedsel je smaakpapillen aantasten en je hierdoor naar steeds zoeter eten snakt. 

Hieronder vind je een lijst met bewerkte voedingsmiddelen die veel glucose bevatten:

  • Frisdrank
  • Snoep
  • Deegwaren zoals koeken, gebak, brood en pasta
  • Chocolade (melk en wit)
  • Chips
  • Rijst
  • Aardappelen

De conclusie luidt: 

  • Wanneer je suikers uit natuurlijke onbewerkte producten haalt dan is dit prima. Hierbij moet je denken aan groente en fruit
  • Echter zijn de meeste zoete producten tegenwoordig bewerkt en bevatten helemaal geen gezonde voedingsstoffen meer. Deze producten zijn voornamelijk schuldig aan jou diabetes type 2. Probeer daarom bovenstaande bewerkte producten te vermijden

#2 Wat doet het in je lichaam

Glucose is belangrijk. Het is de voornaamste brandstof in je lijf.

Allereerst is het nodig voor je hersencellen. Die hebben het nodig om te kunnen functioneren. Daarna willen de andere cellen in je lichaam ook glucose. Spieren gebruiken het bijvoorbeeld om zich aan te spannen en te ontspannen. Zonder glucose zou je lichaam niet goed functioneren.

Wanneer je iets eet, breken de enzymen in je mond, maag en darmen de voedingstoffen op. Zo wordt zetmeel opgebroken in allemaal kleine glucosemoleculen zodat het in je bloed kan worden opgenomen.

Wanneer je lichaam merkt dat er veel glucose binnenkomt, wordt er in de alvleesklier insuline vrijgemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose uit je bloed wordt gehaald om vervolgens naar de lichaamscellen getransporteerd te worden. Deze cellen kunnen de glucose vervolgens gebruiken als energie. 

insuline en glucose

DIABETES TYPE 2


Als je diabetes type 2 hebt, zijn deze cellen in eerste instantie ongevoelig voor insuline. Oftewel de glucose kanalen gaan niet open.


Hierdoor kunnen de glucosemoleculen niet naar de cellen getransporteerd worden.   Zo ontstaat er een overschot aan glucose in je bloed, wat leidt tot gezondheidsklachten. 

Wat is het verschil tussen glucose en fructose?

Fructose is een vorm van suiker die van oorsprong in fruit zit. En glucose bevindt zich over het algemeen in groente en granen. Het zijn beide suikers. Maar toch worden ze verschillend opgenomen in het lichaam. 

  • Zo moet fructose eerst verwerkt worden door de lever voordat het als energie gebruikt kan worden
  • Glucose kan gelijk door de lichaamscellen opgenomen worden in combinatie met insuline

Het gevolg is dat fructose wat minder effect heeft op je bloedsuiker. Fructose wordt veelal gebruikt als toegevoegd suiker in bewerkte producten. Dit omdat het vele malen zoeter is dan glucose. 

Pas op

Dat betekent niet dat jij je nu kunt volgieten met vruchtensap. Een "iets kleiner" effect is heel wat anders dan "geen" effect en fructose behoort overduidelijk tot de eerste categorie. Daarnaast is er aanleiding om voorzichtig te zijn met hoeveel fructose je binnenkrijgt.

Een hoge fructose inname is in verband gebracht met verschillende vormen van kanker. Daarnaast heeft je lever het behoorlijk zwaar met het verwerken van fructose. Dat is niet iets om blij van te worden. Daarom kan je maar beter voorzichtig zijn met de hoeveelheid fructose die je binnenkrijgt.

Alles wat bewerkt is en toegevoegd suiker bevat wil je sowieso vermijden. Het lichaam kan helemaal niks met deze suikers. Daarnaast zorgt het voor een torenhoge bloedsuikerspiegel.

Fructose uit fruit is een ander verhaal. De natuur heeft het zo geregeld, dat de fructose in een mooi pakketje je lijf binnenkomt waardoor deze suiker veel langzamer opgenomen worden in de bloedbaan. Er zitten vezels en andere stoffen omheen die hiervoor zorgen. Daarnaast bevat fruit vitaminen en mineralen. 


#3 Hoeveel glucose heb je nodig per dag?

Glucose. Dit is iets waarvan de meeste mensen denken dat je erg hard nodig hebt.

Gelukkig is ons lichaam zo gemaakt dat we heel goed zonder suikers en dus glucose kunnen leven. Zo blijken suikers meer kwaad dan goed te doen. 

Over het algemeen zorgt teveel inname van glucose voor heel veel welvaartsziekten. Hierbij moet je denken aan:

  • Overgewicht
  • Diabetes type 2
  • Hart- en vaatziekten
  • Kanker
  • Alzheimer (ook wel diabetes type 3 genoemd)

De gemiddelde Nederlander eet tussen de 200 en 250 gram koolhydraten en suikers per dag. Dit is nogal wat. Een menselijk lichaam kan namelijk prima werken op 50 gram koolhydraten per dag. Dit wordt dan een koolhydraatarm dieet genoemd. 

Wil jij van je diabetes type 2 af, dan zul je moeten zakken in je koolhydraat- en dus je glucose-inname.

Het zal eerst even zwaar zijn aangezien de kans groot is dat je suikerverslaafd bent. Iedereen die nu zegt dit niet te zijn, moet zich even achter de oren krabben...

  • Hoe is het anders mogelijk dat je diabetes type 2 hebt ontwikkelt en het moeilijk vindt ongezonde producten links te laten liggen.

En ik neem je ook helemaal niks kwalijk aangezien vroeger hele andere dingen verteld werden over wat wel en niet gezond was. Maar er is één ding die we wel kunnen concluderen...

...suikerziekte ontwikkel je door teveel inname van:

  • SUIKER
verminder je glucose en suiker inname

Probeer daarom de hoeveelheid glucose en koolhydraten te verlagen naar 50 gram per dag. Ik weet dat dit een hele opgave is maar het zal je zeker helpen naar een gezonde glucosespiegel. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 De verschillende namen van suiker

Stel, je bent aan het koken. En je hebt een blikje of pakje gevonden waarvan je denkt dat de inhoud je recept goed zal doen.

  • Check dan voor de zekerheid dat er geen verborgen suikers inzitten

Fabrikanten zijn er namelijk sterren in om in de meest niet-suikerachtige gerechten glucose kwijt te kunnen.

Dit doen ze op slinkse wijze, door glucose onder een andere naam op het etiket te zetten. Zo heb je niet door dat er sprake is van glucose, maar krijg je als diabetespatiënt wel de nadelige effecten.

Dat moet je dus zoveel mogelijk voorkomen.

Hier is de lijst:

Klik hier voor de namen voor suikers


#5 Het verschil tussen bewerkt en onbewerkt eten

Ik heb het al eerder genoemd. Maar de voedingsindustrie doet enorm zijn best om je eten voor te schotelen waarin zoveel mogelijk glucose zit en zo min mogelijk andere voedingsstoffen.

Die andere voedingsstoffen zorgen er juist voor dat je suikerspiegel in bedwang wordt gehouden. Deze zijn juist erg gezond. Denk hierbij aan:

  • Vezels
  • Eiwitten
  • Vetten
  • Stofjes die je insulinegevoeliger maken

De glucose in natuurlijk en bewerkt eten is hetzelfde. Maar in natuurlijke voeding zitten ook andere stoffen, die voorkomen dat je problemen ondervindt van deze suikers. 


Alle bovenstaande producten zorgen ervoor dat de glychemische index en lading van een product verlagen. Oftewel de suikers zijn beter te reguleren door het lichaam wanneer deze voedingsstoffen in een product zitten.


#6 Is glucose verslavend?

Je hoort in de media de wildste verhalen over suiker. 

Wanneer je kijkt naar de reactie van het brein op het binnenkrijgen van glucose, zie je dat het beloningscentrum van het brein actief wordt. Dat is niet vreemd.

Alle cellen in ons lichaam gebruiken glucose. Het is dus erg handig dat het beloningscentrum in je brein geactiveerd wordt. Tenminste dat was vroeger vooral handig zodat je in ieder geval genoeg at. 

Dit beloningscentrum wordt ook actief als iemand cocaïne gebruikt. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.

Zo is bepaald dat suiker het beloningscentrum net zo veel of zelfs meer activeert als dat cocaïne doet.

Dat is dus de hele reden dat suiker net zo verslavend werkt als cocaïne. Nu krijg je geen heftige ontwenningsverschijnselen (die krijg je ook bij cocaïne niet) maar je moet er niet raar van opkijken wanneer je hoofdpijn krijgt of een grote drang voelt naar suikers. 

gevolgen glucose op hersenscan

Het is zelfs zo erg, dat wanneer je een hersenscan van een cocaïneverslaafde vergelijkt met een hersenscan van een suikerverslaafde (obese persoon), deze beelden precies hetzelfde zijn.

  • Beide laten zien dat op den duur het beloningscentrum minder geactiveerd wordt doordat je hersenen aan suikers en cocaïne gewend raken. 

Net als drugs heb je van suiker steeds meer nodig om hetzelfde effect in je hersenen te bewerkstelligen. Je hebt steeds meer nodig om je gelukkig te voelen. Zie de afbeelding hieronder. 

Je kunt dit natuurlijk afleren. Vooral producten met toegevoegd suiker hebben deze effecten op je brein. Denk aan:

  • Frisdrank
  • Snoep
  • Koek
  • Gebak
  • Fastfood

Stoppen met het innemen van suikers en ongezonde producten is in het begin zeker even lastig maar het zal je gezondheid zeker goed doen!


#7 Hoe krijg je een normale bloedglucosewaarde?

Glucose is de aanstichter van suikerziekte. Vooral wanneer het toegevoegde glucose is of glucose uit vezelarme bronnen. In elke verhaal komt deze voedingsstof weer terug. Dat komt omdat het eten van te veel suikers schade aanricht aan je lichaam.

Je weet nu wat glucose met je lichaam doet en hoe je suikerziekte hebt gekregen.

Het is dus erg belangrijk om je glucose-inname te verminderen. Je bloedglucosewaarde kun je alleen verlagen door gezond te gaan eten.

Idealiter eet je dus alleen onbewerkte producten.

Wil je precies weten hoe jij je bloedglucosespiegel verlaagt? Dat kun je in dit artikel lezen. 

Wanneer je een vol bord met groenten en vlees eet, zul je merken dat je geen trek hebt in ongezonde koolhydraatrijke maaltijden. Zorg er dus voor dat je wel genoeg blijft eten, maar dan van gezonde producten.

Er zijn ontzettend veel dingen die je nog wel kunt eten daarom leer ik je in mijn voedingsadvies niet alleen wat je moet vermijden maar ook wat je juist wel moet eten.

Het Diabetesvrij Geheim

Je weet nu precies wat glucose is en wat het met je lichaam doet. Maar als jij je glucosespiegel op orde wilt krijgen en van je diabetes af wilt, zul je toch iets aan je leefstijl moeten doen.  

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren met behulp van de juiste leefstijl. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: wist jij dat suikerziekte veroorzaakt wordt door een te hoge inname van glucose? Wat doe jij om van je diabetes af te komen? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 4 augustus 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • L.verMeul schreef:

    Graag e-book diabetesvrije geheim
    MvG
    L verMeul

  • >
    Send this to a friend