5 Verklaringen Voor Afvallen & Gewichtsverlies Bij Diabetes

Wat Is Diabetes Type 2

okt 28
5 Oorzaken Voor Afvallen & Gewichtsverlies Bij Diabetes

Veel gewichtsverlies bij diabetes in een korte tijd kan zorgelijk zijn. Het kan een teken zijn dat er iets flink mis is.

De verklaring voor dit plotseling afvallen bij diabetes type 2 is echter erg logisch. Daarnaast kunnen meerdere oorzaken tegelijkertijd spelen.

Daarom krijg je in dit artikel de vijf oorzaken die ervoor zorgen dat er (veel) gewichtsverlies kan zijn bij diabetes.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Heb jij onverklaarbare gewichtsverlies bij diabetes?

Het is algemeen bekend dat diabetes kan leiden tot een toename in gewicht. En je weet vast ook dat overgewicht en diabetes type 2 met elkaar samenhangen. Dat betekent dat dikke mensen een hogere kans hebben om ouderdomssuiker te krijgen.

Daarom is het goed om je gewicht op peil te houden. Zodat je de kans op diabetes kleiner maakt.

  • Maar wat nou als je veel gewicht verliest, waar geen goede verklaring voor is?

Je zou je weegschaal kunnen bedanken en kunnen denken: "Dat is mooi meegenomen." Maar wanneer is afvallen door diabetes type 2 zorgelijk?

Plotseling veel afvallen bij diabetes zonder reden

Als je streng aan het diëten bent, kan je wat gewicht verliezen. Maar dit zal nooit veel meer zijn dan een halve kilo per week.

Ik weet dat je in reclamespotjes hebt gezien dat je vier kilo per week kan kwijtraken met dat ene speciale dieet. Maar je kan ook de staatsloterij winnen. Helaas zijn ze beide erg onwaarschijnlijk

Afvallen is tot zekere mate gezond

Nee, spontaan gewichtsverlies van meer dan een kilo per week is niet gezond. En als je helemaal niet aan het diëten bent, is het al helemaal aanleiding om te kijken wat er aan de hand is.

Het kan zijn dat dit te maken heeft met stress. Als je in een situatie bent waar je niet uit kan ontsnappen en die je veel spanning geeft, kan dat er aan bijdragen. Bijvoorbeeld dat je weinig eet of gewoon omdat je lichaam van slag is. Maar als dat niet aan de hand is, wil ik dat je het volgende overweegt:

Gewichtsverlies bij diabetes behoort tot de symptomen van zowel diabetes type 1 als type 2. Bij type 1 komt het wat vaker voor dan bij type 2.

Het vindt meestal plaats vlak voordat je erachter komt dat je diabetes hebt.

Normaal gesproken krijg je het gewichtsverlies tijdens de behandeling onder controle.

Gewichtsverlies bij diabetes type 2

Er zijn vijf oorzaken voor het afvallen bij diabetes zonder reden. Ik vertel je precies wat deze verklaringen zijn en geef je zoveel mogelijk details. Zo kun jij zelf uitzoeken welke voor jou het meest waarschijnlijk is.

Pas op

Let op: Als je recentelijk te maken hebt gehad met veel afvallen bij diabetes, wil ik dat je zo snel mogelijk naar de dokter gaat.

Bel nu je huisarts op, vertel de assistente hoeveel gewicht je hebt verloren in hoeveel tijd en dat je een afspraak wilt om zeker te weten dat je OK bent. Dan is het aan de arts om te kijken wat er precies aan de hand is.


#1: Je lichaam neemt geen suikers op

Bij diabetes type 1 produceert je alvleesklier geen insuline meer. Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat de suikers in je eten op de juiste plek terecht komen.

Zij zorgen voor de energie die je lichaam gebruikt om zijn dagelijkse taken uit te voeren. Van ademhalen tot het lezen van dit artikel: het kan alleen maar als je spieren, hersenen en organen genoeg suikers als brandstof krijgen.

Wanneer je alvleesklier geen insuline meer produceert blijven de suikers in je bloed. Dit heeft twee gevolgen:

De gevolgen van geen glucose kunnen opnemen

  • Gevolg 1: Je lijf begint zichzelf op te eten

Doordat de suiker niet worden opgenomen, moet je lijf actie ondernemen.

Daardoor begint het zichzelf af te breken om te zorgen voor de energie die nodig is om te blijven werken. Raak je gewicht kwijt, ben je erg moe en heb je een hoge suikerwaarde? Ga dan zeker naar de dokter.

  • Gevolg 2: De nare effecten van hoge bloedsuiker

Doordat er geen insuline meer wordt aangemaakt, wordt de suiker niet uit je bloed gehaald. Als je blijft dooreten, beginnen die suikers zich te stapelen en te stapelen. Totdat je bloedsuikerwaarde op ongekende hoogte is.

Een te hoge bloedsuiker is niet gezond. Je kan er veel schade van ondervinden. Met name je organen kunnen er heel slecht tegen.

Verhoogde bloedsuiker wordt ook wel een hyper genoemd, van het woord hyperglycemie. Dat betekent letterlijk "verhoogde bloedsuiker". Deze situatie wil je koste wat het kost voorkomen.

Wat gebeurt er bij diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 is er iets anders aan de hand. Je lijf produceert nog wel insuline maar niet genoeg om de hoeveelheid suikers bij te benen. Je bent - zoals ze dat noemen - ongevoelig geworden voor insuline.

Daardoor kan het zijn dat je afvalt maar meestal niet in de mate dat het bij type 1 het geval is.

Bij een variant van diabetes type 2 kan je lijf niet meer goed omgaan met de beschikbare insuline die er is. Dit is net iets anders, maar de gevolgen zijn vrijwel hetzelfde. Je cellen krijgen niet de energie die ze nodig hebben en je hebt een te hoge bloedsuiker.


#2: Je bent uitgedroogd wat gewichtsverlies bij diabetes veroorzaakt

Lichaamsvocht is belangrijk. Het is een behoorlijk deel van je gewicht. En diabetes kan ervoor zorgen dat je daar in korte tijd veel van kwijtraakt.

Wanneer je bloedsuiker te hoog is, zal je lichaam hard zijn best doen om het kwijt te raken. Dat doet het door het vaker uit te plassen. Je nieren doen hun best om de glucose uit het bloed te halen en via je blaas naar buiten te sturen.

Wanneer je bloedsuiker zo hoog is, hebben je nieren vaak moeite om genoeg water bij elkaar te sprokkelen om de boel naar buiten te krijgen. Er valt niet tegenaan te drinken omdat je behoefte aan water zo groot is.

droge mond

Je krijgt enerzijds flinke dorst en anderzijds begin je uit te drogen.

Dat betekent:

Het is een indicatie dat je lijf het vocht weghaalt op de plekken waar het telt, omdat het op dat moment belangrijker is om je bloedsuiker te verlagen. En dat watergewicht dat je lijf verlaat leidt tot gewichtsverlies bij diabetes. Op deze manier afvallen bij diabetes is uiteraard alles behalve gezond.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3: Je spieren breken zichzelf af

Een groot gedeelte van je lijf bestaat uit spieren. Voor een man is dit bijna de helft en voor een vrouw iets meer dan een derde. Als je wat spieren kwijtraakt, heeft dit een groot effect op je totale gewicht.

En diabetes kan ervoor zorgen dat je spiermassa kwijtraakt.

Dat komt doordat een tekort aan insuline (of resistenter hiervoor zijn) het vermogen van je lijf om spieren aan te maken aantast. Je lichaam krijgt er steeds meer moeite mee.

Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat suikerziekte de afbraak van spieren kan bevorderen. Dit komt omdat je lichaam je spieren gaan 'opeten' om aan energie te komen.

Je hebt dus meer moeite om ze in stand te houden, alsmede om nieuwe spieren te kweken. Vooral wanneer je veel sport zal je merken dat je niet spiermassa aankomt maar verliest. Sterker nog, je zult merken dat je spieren zult afvallen bij diabetes.


#4: Je schildklier is op hol geslagen

Vlak boven je sleutelbeen zit je schildklier. Dit is een klier die regelt hoe snel je metabolisme werkt.

Wanneer het tempo omhoog wordt geschroefd, heeft je lichaam meer energie nodig om alle chemische processen uit te voeren.

Als dit tempo snel hoger wordt, kan het zijn dat er niet genoeg voedingsstoffen aanwezig zijn om het tempo bij te benen. Het gevolg is dat je lichaam die voedingsstoffen uit je vetweefsel, spieren of elders in je lichaam haalt.

Schildklierproblemen alleen bij diabetes type 2?

Dit kan iedereen overkomen.


Schildklierproblemen komen niet alleen voor bij mensen die diabetes hebben. Maar het komt wel vaker voor bij suikerpatiënten. Het is één van de redenen waarom sommigen gewichtsverlies bij diabetes ervaren.


#5: Afvallen bij diabetes door medicatie zoals Ozempic

Het is algemeen bekend dat sommige medicijnen ervoor kunnen zorgen dat je aankomt.

Maar wist je ook dat je van sommige diabetes medicijnen afvalt?

Bijvoorbeeld:

Drie soorten diabetes medicatie die je laten afvallen

#1 Metformine

Metformine heeft veel bijwerkingen, waaronder misselijkheid en overgeven. Dit komt gelukkig niet bij alle gebruikers voor. Wat wel vaker voorkomt, is dat je er een vol gevoel van krijgt. Daardoor heb je minder trek en eet je minder.

#2 GLP1

Dit is een middel wat veel wordt voorgeschreven aan mensen met obesitas. Hieronder valt bijvoorbeeld Ozempic wat wordt gezien als diabetes medicatie waarmee je kunt afvallen. 

Het kan honger onderdrukken waardoor de patiënt minder eet. In het geval van obesitas kan dat positief zijn. Maar als het gewichtsverlies bij diabetes te snel gaat, is het niet gezond meer.

#3 SGLT2 remmers

Deze diabetes medicijnen zorgen ervoor dat je meer glucose uitplast. Daardoor komt er minder suiker in je spieren en weefsels terecht. Het gevolg is dat je op de lange termijn zult afvallen bij diabetes, mits je niet meer gaat eten.

Gewichtsverlies bij diabetes oplossen met het Diabetesvrij Geheim

Gewichtsverlies en afvallen bij diabetes type 2 is te voorkomen als jij je eetpatroon flink op de schop neemt. Ook is het dan mogelijk om van je suikerziekte af te komen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Heb jij last gehad van gewichtsverlies? Hoe heb jij de oorzaak van je afvallen bij diabetes ontdekt? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Eeas schreef:

    Gewichtsverlies van meer dan 10kg in 12 maanden. Met bloedonderzoek blijkt er diabetes te zijn. Er wordt metformine voorgeschreven. Zorgwekkend voor de organen

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Het belangrijkste is om nu de oorzaak van het probleem aan te pakken. En dat is in 9 van de 10 gevallen het eet- en drinkpatroon.

  • Erik van Malsen schreef:

    Heb het niet ontvangen helaas

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is gek. Ik zie het dat het gewoon verzonden is. Heb je ook al in je ongewenste emails gekeken?

  • Devika Rampersad schreef:

    Goedenavond
    Ik ben diabetes type 2.
    Maar ik heb gewicht verlies.wat te doen om aan te komen.
    Ik maak me zorgen over mijn gewicht verlies.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag. Je moet dan meer eten van al het gezonde wat je mag eten. Het belangrijkste is dat je eerst leert WAT je moet eten om je diabetes type 2 om te keren en vervolgens is het belangrijk om VOLDOENDE te eten. Mijn advies is om je goed te verdiepen in de informatie die onze website gratis te bieden heeft en je in te schrijven voor het Diabetesvrij Geheim.

    • Sonja Ruis schreef:

      Datzelfde heb ik ook Devika.
      En alle wijsneuzen in diabetesland weten je alleen maar te vertellen wat je niet moet eten.
      Ja veel groente en blauwe bessen of aardbeien., maar daar kom je niet van aan.

      • Ben Kuiper schreef:

        De wijsneuzen in diabetesland zullen je dan vertellen dat je te weinig eet. Als je gezond eet en teveel afvalt, dan komt dit altijd doordat je te weinig eten.

        Dus je moet MEER eten van de dingen die je nu eet. Als je denkt dat je enkel groenten, blauwe bessen en aardbeien mag eten… dan heb jij je overduidelijk nog niet verdiept in de informatie op onze website.

        Daar zou ik maar even mee beginnen 😉

  • Mevr. Kos schreef:

    Beste …,
    Ik ben de laatste maanden 20 kg afgevallen (van 120 naar 100) vanwege diabetes type 2. Ik ben 168 cm dus mijn ‘gezonde’ gewicht zou ongeveer rond de 62 kg moeten zijn. Als ik nu met medicatie ga beginnen dan stopt waarschijnlijk mijn gewichtsverlies Kan ik niet beter nog een half jaartje wachten met mijn medicatie zodat ik op mijn ideale gewicht zit (en ik waarschijnlijk veel minder last van diabetes heb)?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag. Het hangt er een beetje vanaf welke medicatie je krijgt. Weet je al wat dit is? En wat is je huidige bloedsuiker precies? Als je gewoon gezond eet zoals de richtlijnen op onze website, dan kun je zowel je eetpatroon verbeteren als je gewicht. Twee vliegen in één klap dus. Ik hoor graag van je. Je mag ook gerust een mailtje sturen als je dat zou willen.

      • Mevr. Kos schreef:

        De arts heeft mij metformine voorgeschreven maar ik lees daar veel vervelende recensies over dus ik heb nog geen pil geslikt. Mijn huidige bloedsuiker schommelt momenteel tussen 4 en 20 mmol/liter. Ik eet momenteel gewoon gezond (ook volgens de richtlijnen van jullie website) en ik val gemiddeld bijna een kilo per week af. Mijn vraag is dus of ik niet beter zo’n 40 weken kan wachten met medicatie omdat ik dan op mijn ideale gewicht zit en mijn diabetes waarschijnlijk minder ernstig zal zijn.

        • Marloes Schuurman schreef:

          Dat zijn behoorlijke schommelingen. 20 is wel echt heel hoog. Heb je dit goed getypt of was dat een typefout? Metformine heeft geen effect op je gewicht (één van de weinige medicatie soorten bij diabetes die geen invloed heeft op je gewicht). Hoewel ik je logica begrijp klopt het dus niet. Je kunt gerust dit middel gebruik totdat je waarden gezonder zijn. Daarna kun je het afbouwen.

  • Ronald Fanggiday schreef:

    Sinds kort val ik heel snel af hebt type 2 al 20j

  • Sherida Koendjbiharie schreef:

    Hai Marlies. Ik ben ook pas geconststeerd met diabetes type2 vanaf maart 2021. Ik verlies veel gewicht sedert maart 2021. En ik plas veel . Soms voel ik ook branderigheid bij ht plassen.

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat zijn helaas allemaal gevolgen van diabetes type 2. Zodra jij je eetpatroon gaat aanpassen, zullen deze klachten ook (veel) minder worden.

    • B schreef:

      Hoi sherida
      Wat is veel gewicht? 5 kilo per week?
      Ik weet het, heb zelf diabetes en veel gewicht verloren.

  • Sergio Tolk schreef:

    Mijn huisarts heeft voor mijn suikerziekte 3 x 2 -500mg Metformine 2 x 2 – 1 x1 Daonil voorgeschreven en ben de laatste maanden behoorlijk afgevallen. Mijn gewicht is van 118 naar 82 teruggegaan binnen een tijdbestek van 6 maanden . En ervaar de laaste weken spierpijnenstrakke gevoel aan me voetentenen . Advies graag ,

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Weet je ook wat je bloedsuiker nu is? Spierpijn en spierkrampen kunnen door allerlei dingen komen. Vaak zien we dat mensen te weinig vocht binnenkrijgen en/of een magnesium tekort hebben. Het lijkt mij verstandig om dit even aan te kaarten bij je arts.

  • Eric schreef:

    Ik heb momenteel nog steeds last van ongewild gewichtverlies (diabetes type 2) en weet niet hoe dit te stoppen, na 4 maanden 19 kilo kwijt en elke week verlies ik weer meer gewicht, nu gaat het de laatste weken met gemiddeld tussen 0,5 en 1 kilo wat ik verlies, dit is niet leuk meer, heb ook veel spierpijn en hoofdpijn, ben benieuwd wanneer mijn lichaam zijn evenwicht heeft gevonden word te duur aan nieuwe kleren hahaha
    Mvg Eric

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is spijtig om te lezen. Als het afvallen een gevolg is van ongecontroleerde diabetes type 2, dan is de beste en enige manier om het op te lossen je eetpatroon gezonder te maken. Hiermee verbeter jij je diabetes en stop je het ongewilde gewichtsverlies. Of is het ongewilde gewichtsverlies juist het gevolg van gezonder eten? Dat is mij niet helemaal duidelijker in je bericht.

  • Aad Twigt schreef:

    Laatste tijd heel erg moe en prikkelbaar , nu een glucose meter aangeschaft , mijn suikerwaarde,s zijn nu tussen 7,5 en 14 , de huisarts heeft mijn glicazide 30 gisteren verdubbelt naar 2x 30 , en s,avonds nog steeds76 metformine 500 . Vandaag ben ik op de weegschaal gaan staan omdat ik bang was dat ik flink aan was gekomen , maar tot mijn verbazing 7 kilo afgevallen in enkelle weken tijd.

  • Jose schreef:

    J. R. t Jong
    Onbedoeld ben ik in de laatste maanden behoorlijk wat aan gewicht kwijtgeraakt, iets meer dan 10 kilo.
    Mijn bloed wordt regelmatig gecontroleerd ivm. mijn R.A. hiervoor word ik behandeld met een biological Cimzia/certoluzimab.
    Diabetes komt in mijn naaste fam. voor, maar type 2.
    Mijn bloedwaarden zijn verder steeds goed, maar ik ben soms extreem moe en heb veel nekklachten.
    Op een of andere manier denk ik aan diabetes en wil mij binnenkort daarop even laten testen.
    Onlangs heb ik nog een CT. scan gehad ivm. het afvallen, maar gelukkig was alles goed.
    Het lijkt mij dat ik mij niet meer ongerust hoef te maken als ik een of andere vorm van diabetes ook kan uitsluiten.
    met vriendelijke groet,
    J.R. t Jong.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Zolang de bloedsuiker waarde goed is, kan het eigenlijk geen diabetes type 2 zijn. Dan moet je de oorzaak helaas ergens anders zoeken.

  • Share via
    >