Oorsuizen en Hoge bloeddruk? Uitleg + 5 Tips om het te Verhelpen

Symptomen & Klachten Hoge Bloeddruk

jan 04
Oorsuizen & Hoge bloeddruk? Uitleg + 5 Tips om het te Verhelpen

Heb je last van oorsuizen en een hoge bloeddruk? Lees hieronder wat daar de verklaring voor is. 

Het hebben van oorsuizen is erg nare aandoening. Gelukkig kun je deze oorsuizen verminderen en zelfs verhelpen als deze veroorzaakt wordt door een hoge bloeddruk.

In dit artikel krijg je 5 tips om oorsuizen (en je hoge bloeddruk) te verhelpen. 

More...

Oorsuizen en een hoge bloeddruk

Ben je bekend met een hoge bloeddruk en merk je dat je last hebt van oorsuizen? Dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk. 

Het lastige van oorsuizen is dat dit een symptoom is die door verschillende dingen veroorzaakt kan worden. Je oren zijn namelijk een heel kwetsbaar systeem. Ze zijn afhankelijk van een netwerk aan bloedvaatjes en hele kleine haartjes om je te helpen horen. 

Zodra hier ook maar een kleine verandering in optreedt, dan kan het zijn dat je problemen krijgt met je oren. En dat is in dit geval een verhoogde bloeddruk die de oorzaak zijn van je oorsuizen.

Zo'n 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van oorsuizen. Natuurlijk komt dit niet bij iedereen door een hoge bloeddruk.

Bij het overgrote gedeelte van de mensen is het ongemak van de oorsuizen beperkt of onder controle te krijgen. Maar voor een heel klein aandeel kan oorsuizen leiden tot slaap- of concentratiestoornissen of een depressie. Hierbij gaat de levenskwaliteit sterk achteruit.

Doel van dit artikel

In dit artikel leg ik je precies uit hoe oorsuizen als symptoom van een hoge bloeddruk kunnen ontstaan. 


Mocht je beide hebben dan is er gelukkig een manier om de oorsuizen te verminderen of zelfs te verhelpen. Daarom krijg je in dit artikel ook nog 5 tips tegen een hoge bloeddruk zodat je oorsuizen zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. 

Wat zijn oorsuizen?

De medische term voor oorsuizen is tinnitus. Tinnitus houdt in dat je een geluid hoort zonder dat het geluid er werkelijk is. Het kunnen verschillende geluiden zijn. Hierbij moet je denken aan:

 • Ruisen
 • Geluid van de zee
 • Gefluit
 • Hoge of lage piepen

Deze geluiden kunnen continu aanwezig zijn of met tussenpozen. De tonen kunnen hoog of laag en heel hard of zacht zijn. 

Zoals ik hierboven al geschreven had zijn oorsuizen erg vervelend. Ernstige tinnitus heeft gevolgen voor het functioneren in het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk hier zo snel mogelijk iets aan te doen.

Hoe werkt het oor?

Je oor bestaat uit drie delen:

 • Het buitenoor
 • Het middenoor
 • Het binnenoor

Met name het middenoor en het binnenoor zijn belangrijk als het om je gehoor gaat.

In het middenoor ligt het trommelvlies, hier zitten gehoorbeentjes die trillingen doorgeven aan het binnenoor. In het binnenoor zit het slakkenhuis met de gehoor- en evenwichtszenuw.

De trillingen van het middenoor worden hier omgezet in signalen die naar de hersenen worden gestuurd zodat wij ze als geluiden ervaren. 

Hoe oorsuizen precies kunnen ontstaan is nog niet helemaal duidelijk, maar ze denken dat het komt, doordat een gehoorcel beschadigt raakt waardoor deze verkeerde geluidsprikkels naar de hersenen stuurt. Vaak wordt er ook een verband gelegd tussen gehoorverlies en tinnitus.  

Hoe kan een hoge bloeddruk oorsuizen veroorzaken?

Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat er een verband is tussen een hoge bloeddruk en gehoorverlies. Het verband heeft te maken met hoe je bloed door je lichaam beweegt.

Bij mensen met een hoge bloeddruk is tinnitus een veel voorkomende klacht. Uit onderzoek gepubliceerd in de NCBI bleek dat 44,4% van de mensen met tinnitus ook hypertensie had.

Hoge bloeddruk veroorzaakt oorsuizen

Wanneer de druk in de bloedvaten toeneemt, dan gebeurt dit ook in de kleine haarvaten van de oren die erg gevoelig zijn voor drukverhoging of verlagen. Die verhoogde bloeddruk kan dan leiden tot oorsuizen.


Mocht je oorsuizen ervaren waarbij het geluid kloppend en/of pulserend is dan kan het heel goed zijn dat je hoge bloeddruk hiervan de oorzaak is. 

Mocht je echter al last hebben van oorsuizen dan kan een verhoogde bloeddruk dit ook nog eens verergeren. 

Last hebben van oorsuizen is dus zeker een symptoom van een hoge bloeddruk. Tevens komen hoofdpijn en duizeligheid ook redelijk vaak voor in combinatie met oorsuizen en een hoge bloeddruk. Mocht je nog niet weten dat je een hoge bloeddruk hebt.

Ben je benieuwd wat de andere symptomen en klachten zijn van een hoge bloeddruk? Lees dan dit artikel eens door.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Tips om oorsuizen bij een hoge bloeddruk te verhelpen

In veel gevallen is er helaas weinig aan oorsuizen te doen. Er bestaan tegenwoordig wel apparaatjes die een tegengeluid geven waardoor de tinnitus minder duidelijk aanwezig is. Deze worden ook wel tinnitus-maskeerders genoemd. Bij de één helpt dit goed, bij de ander helpt dit helemaal niets. 

Maar komen de oorsuizen door een te hoge bloeddruk? Dan is de kans groot dat de oorsuizen weer verdwijnen als je bloeddruk verbeterd. 

Mar hoe verlaag je die bloeddruk nu? Het algemene antwoord is:

Door je levensstijl op een gezonde manier aan te passen

Maar dat is een vrij algemene tip. Een gezonde levensstijl wordt namelijk bepaald door verschillende aspecten. Hierbij moet je denken aan:

 • Je drink- en eetpatroon
 • Beweging
 • Rookgedrag
 • Omgang met stress

Om dat verder uit te diepen krijg je hieronder 5 specifieke tips die je gelijk kunt toepassen om je hoge bloeddruk te verbeteren en je oorsuizen te verhelpen. 

#1 Vermijd alle witte koolhydraatbronnen om oorsuizen en een hoge bloeddruk te verhelpen

Dit is één van de belangrijkste dingen die ik je kan meegeven wat betreft voeding:

Vermijd alle witte koolhydraatbronnen

Waarom?

Omdat ze eigenlijk alleen maar snel opneembare koolhydraten en GEEN vezels bevatten. 

Bij witte deegproducten moet je denken aan:

 • Wit brood
 • Witte pasta
 • Witte rijst 

Al deze producten bevatten stuk voor stuk ontzettend veel koolhydraten per 100 gram en nagenoeg geen vezels. 

oorsuizen hoge bloeddruk stress

Dat betekent automatisch dat deze koolhydraten razendsnel door het lichaam worden opgenomen en voor een flinke bloedsuikerpiek zorgen. Deze bloedsuikerpiek zorgt ervoor dat er extra vocht in de bloedvaten aangetrokken wordt waardoor je bloeddruk stijgt en je last kunt krijgen van oorsuizen. 


#2 Vermijd alle toegevoegde suikers

Bijna iedereen weet wel dat toegevoegd suiker ongezond is. En toch blijven zoveel mensen het eten. 

Toegevoegd suiker vind je in bijna 70% van de producten in de supermarkt. Denk aan:

 • Snoep
 • Koek
 • Gebak
 • Fastfood
 • Sapjes & drankjes 
 • (Veel) broodsmeersels

Dat zijn nogal wat producten. 

Toegevoegd suikers is ongezond omdat het net zoals witte koolhydraatbronnen je bloedsuiker snel laat stijgen. Zoals je aan het lijstje hierboven kunt zien is er eigenlijk niks gezonds aan deze producten om te eten. 

De waarheid over fructose

Een toegevoegde suiker die veel gebruikt wordt is fructose. Dit is een suiker die van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in fruit. Je lichaam kan de kleine hoeveelheden prima verwerken, maar wanneer dit in een grote hoeveelheid wordt toegevoegd aan bovenstaande producten, dan kan je lever dit niet goed verwerken. 


Eén van de gevolgen van teveel fructose eten, is dat je lichaam minder efficiënt wordt in het produceren van het stofje stikstofoxide.

Dit stofje (wat een gas is) ontspant je bloedvaten. Maar als je een stuk minder maakt doordat je veel fructose eet, dan zullen je bloedvaten minder kunnen ontspannen en dat leidt tot een hoge bloeddruk.


#3 Ga meer bewegen om je oorsuizen en hoge bloeddruk te verhelpen

Beweging is goed voor iedereen. En met beweging bedoel ik niet alleen intensief sporten. Want ook uit wandelen en fietsen kun je al veel voordelen behalen. 

Waarom is beweging zo goed voor je oorsuizen?

oorsuizen door hoge bloeddruk

Vaak worden oorsuizen minder als je actief ergens mee bezig bent.

Aan de ene kant omdat je minder met je oorsuizen bezig bent, aangezien je je moet concentreren op de beweging die je maakt. 

Aan de andere kant blijkt beweging de structuur van het binnenoor te verbeteren, waardoor je gehoor verbetert.

Twee keer per week matig bewegen is al voordelig voor het gehoor. Zo kan je de bloedsomloop in je hersenen en oren versterken én de symptomen van tinnitus verminderen.  

Maar niet alleen heeft beweging een positief effect op je oren, maar ook op je bloeddruk.

Tijdens het sporten verhoogt je hartslag, ga je sneller ademen en zal ook tijdelijk je bloeddruk stijgen. Maar het mooie van sporten is dat de uren na het sporten, je bloeddruk daalt onder je normale rustdruk. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een hoge bloeddruk significant daalt door lichamelijke inspanning, vergelijkbaar met de mate waarin medicijnen dat doen.

Mocht je dus regelmatig sporten, dan zal dit je bloeddruk verlagen. En mocht je bloeddruk dalen, dan is de kans groot dat ook je oorsuizen minder zullen worden. 


#4 Eet meer eiwitten en gezonde vetten

Het eten van veel eiwitten en vetten is moeilijk voor veel mensen. Zo bestaat het gemiddelde Westerse eetpatroon voor 60% uit koolhydraten. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn veel koolhydraatbronnen niet per se gezond. 

Daarom moet het aantal eiwitten en gezonde vetten in het Westerse eetpatroon omhoog 

Eiwitten en vetten hebben beide nauwelijks tot geen effect op je bloedsuiker en daarom ook niet op je bloeddruk. Daarnaast verzadigen deze twee macronutriënten je veel meer dan koolhydraten. Een win-win dus. 

In welke producten zitten voornamelijk eiwitten en vetten? Denk dan aan:

 • Vis
 • Vlees, gevogelte
 • Zuivel en kaas
 • Eieren

En de beste, makkelijkste en lekkerste manier is door meer vlees, vis, zuivel, eieren en kaas te eten. Deze producten hebben namelijk een positieve invloed op je bloeddruk. Dat komt omdat ze zowel suikerarm, koolhydraatarm als zoutarm zijn. 

Met name vette vis zoals zalm is erg gezond. Zalm bevat namelijk gezonde omega 3-vetzuren die weer allerlei gezondheidsvoordelen hebben voor het lichaam. 


#5 Het "Bloeddruk Verlagen Geheim" om je oorsuizen te verhelpen

Je kunt nu wel zien hoe belangrijk het is om gezond te eten. Zodra je ervoor kiest om je levensstijl aan te passen, zul je merken dat je hoge bloeddruk daalt en dat symptomen zoals oorsuizen verminderen.  

Maar hoe pak je dit precies aan? Gelukkig heb ik daar iets op bedacht. 

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Welke symptomen ervaar jij naast je oorsuizen? En wat doe jij om je hoge bloeddruk te verlagen? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>