Bloedneus en Hoge Bloeddruk? Uitleg + 5 Tips Om Te Verhelpen

Symptomen & Klachten Hoge Bloeddruk

feb 15
Bloedneus en Hoge Bloeddruk? Uitleg + 5 Tips Om Te Verhelpen

Heb je af en toe last van een bloedneus en heb je daarnaast een hoge bloeddruk? Hieronder lees je wat het verband tussen de twee is.

Het krijgen van een bloedneus is een nare aandoening aangezien ze altijd plotseling ontstaan. Gelukkig kun je ze verminderen door je bloeddruk te verlagen.

In dit artikel krijg je daarom 5 tips om je hoge bloeddruk te verlagen en daarmee de kans op een bloedneus te verkleinen. 

More...

Kun je een bloedneus krijgen door een hoge bloeddruk?

Heb je vaak last van een bloedneus en heb je daarnaast een hoge bloeddruk? Dan is de link vaak snel gemaakt tussen de twee. Maar er zijn veel verschillende oorzaken van een bloedneus. Het hoeft dus niet altijd door een hoge bloeddruk te komen. 

Hoe ontstaat een bloedneus?

Een bloedneus ontstaat door een kleine bloeding van het neusslijmvlies. Je neusslijmvlies bestaat uit kleine, gevoelige bloedvaatjes (haarvaten) waarin gemakkelijk scheurtjes ontstaan. Een spontane bloedneus, vooral als het een heftige bloedneus betreft, kan behoorlijk schrikken zijn. Maar gelukkig houden ze in veel gevallen ook redelijk snel weer op. 

Die kleine haarvaatjes zijn een stuk gevoeliger dan de grote vaten in ons lichaam. Zodra hier ook maar een kleine verandering in optreedt, dan kan het zijn dat je problemen krijgt met deze haarvaten. Het lastige is, dat een bloedneus door verschillende dingen veroorzaakt kan worden. Daarom is het soms lastig te achterhalen wat de oorzaak van je bloedneus is.

Doel van dit artikel

De neus is een gevoelig orgaan als het op bloedingen aankomt. In dit artikel leg ik je uit wat de link is tussen een bloedneus en een hoge bloeddruk. 


Ook krijg je 5 tips om je bloeddruk te verlagen waardoor je je neusbloedingen kunt verminderen. 

Oorzaak bloedneus bij een hoge bloeddruk

Wanneer de druk in de bloedvaten toeneemt, dan gebeurt dit ook in de kleine haarvaten van de neus die erg gevoelig zijn voor drukverhogingen of verlagingen. Het is heel waarschijnlijk dat de bloedvaten in je neus dan gevoeliger worden voor schade en dat de tijd om een bloedneus te stoppen ook toeneemt.

Wat laten de onderzoeken zien?

In een recent onderzoek uit 2020 gebruikten onderzoekers gegevens van de Koreaanse National Health Insurance Service om het risico op neusbloedingen bij mensen met een hoge bloeddruk te onderzoeken.

In een groep van 71,498 deelnemers ontdekten onderzoekers dat mensen met een voorgeschiedenis van een hoge bloeddruk een verhoogd risico hadden op neusbloedingen waarvoor ziekenhuisbezoeken nodig waren, in vergelijking met mensen zonder voorgeschiedenis van een hoge bloeddruk.


Tevens liet een ander onderzoek zien dat hypertensie het risico op ernstigere neusbloedingen kan vergroten. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met een hoge bloeddruk 270% meer kans hebben op spoedeisende zorg voor neusbloedingen dan mensen met een gezonde bloeddruk.

Toch vinden artsen het lastig om echt te zeggen dat een hoge bloeddruk ook daadwerkelijk een bloedneus kan veroorzaken en bij welke bloeddrukwaarde dit is. De één is namelijk veel gevoeliger voor het krijgen van een bloedneus dan de ander.

Tuurlijk zal de kans op een bloedneus toenemen naarmate de bloeddruk hoger is.

Daarom zie je ook dat gewichtheffers een grotere kans op een bloedneus hebben omdat ze in een korte tijd heel veel inspanning moeten leveren waardoor de bloeddruk tijdelijk extreem stijgt.

Maar het is niet duidelijk bij welke waarde dat precies is.

bloedneus bij een hoge bloeddruk

Je ziet vaak dat hoofdpijn en bloedneuzen samen voorkomen als symptomen van een hoge bloeddruk. Ben je benieuwd wat andere symptomen van een hoge bloeddruk zijn? Lees dan het volgende artikel eens door

Ben jij iemand die veel last heeft van een bloedneus? Dan kan het dus helpen om je bloeddruk te verlagen. 


Tips om je bloeddruk te verlagen

Er is dus zeker een correlatie gevonden tussen een hoge bloeddruk en het ontstaan van een bloedneus. Om je bloedneuzen te minimaliseren is het zeker raadzaam om je bloeddruk dus zoveel mogelijk te verbeteren. Daarom krijg je hieronder 5 tips om je bloeddruk te verlagen en daardoor de kans op een bloedneus te verkleinen. 

#1 Vind de juiste informatie

De juiste informatie vinden omtrent je gezondheid is erg lastig. Iedereen denkt goed advies te kunnen geven als het op je levensstijl aankomt. Daarnaast zijn deze adviezen vaak zo tegenstrijdig, dat jij niet meer weet wat nu wel of niet gezond is. 

Het lastige is dat zelfs de grote overheidswebsites het 5 van de 10 keer niet bij het juiste eind hebben. Ze vertellen je hooguit dat je minder zout moet eten en dat je gewicht moet verliezen en daar laten ze het bij. 

Voor artsen geldt hetzelfde. Je krijgt vast te horen dat een gezonde levensstijl je helpt bij het verlagen van je bloeddruk, maar meer dan dat doen ze niet. Ze hebben daar niet genoeg tijd voor en zijn ze daar niet voor opgeleid. 

Pas op

Vaak word je door de huisarts doorgestuurd naar een diëtiste en hoewel je zou denken dat dit een goede stap is aangezien ze speciaal geleerd hebben voor dit vak, blijkt toch dat ook zij vaak verkeerde adviezen geven.

De informatie is veelal achterhaald en komt uit lesboeken die al enigszins oud zijn. Terwijl wetenschappelijke onderzoeken elk jaar uitkomen met nieuwe informatie omtrent gezond eten en de effecten daarvan op het lichaam. 

Lees je dus goed in bij de juiste websites of via de juiste boeken. Kijk naar wat voor bronnen er worden gebruikt.

Gelukkig heb je deze website al gevonden en ben je dus op het juiste pad. Ben en ik wijden al onze tijd aan het uitzoeken van de juiste voedingsadviezen


#2 Stop met roken

Dit zou een hele simpele tip moeten zijn. Iedereen kan je vertellen dat roken ongezond is en toch doen nog zoveel mensen het. 

Roken heeft niet alleen een negatieve invloed op je bloeddruk, maar ook op je kleine haarvaten waardoor je dus via beide wegen een vergrote kans hebt op een bloedneus. Dat werkt dus dubbel op. 

 • Tabaksrook droogt het neusslijmvlies uit en verhoogt daardoor de kans op bloedneuzen.
 • Roken zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline en noradrenaline vrijmaakt. Dit zal je hart sneller en harder laten kloppen. Hierdoor stijgt je bloeddruk en krijg je een hoge hartslag. Dit verhoogt ook de kans op een bloedneus.
 • Tevens zorgen de schadelijke stoffen in sigaretten ervoor dat de hoeveelheid aderverkalking in je lichaam toeneemt. Deze vernauwingen in je aderen verhogen ook nog eens bloeddruk. 

Al met al kun je wel zeggen dat roken nergens goed voor is. Vind je het lastig om te stoppen met roken? Zoek dan hulp!


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Vermijd ongezonde koolhydraten

Het eten van slechte koolhydraten is één van de boosdoeners voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. 

Veel mensen denk dat het alleen aan de zoutinname ligt, maar de producten waar veel zout inzit, bevatten vaak ook veel suikers en koolhydraten. En juist deze combinatie is de gouden combinatie voor een te hoge bloeddruk. 

Veel bewerkte producten bevatten deze beide componenten. Het is dus zeker verstandig om zoveel mogelijk bewerkte producten links te laten liggen. 

Eigenlijk kun je bijna 70 tot 80% van de supermarkt overslaan als het op gezond eten aankomt. Dat heeft er mee te maken dat bijna 70 tot 80% van het eten in de supermarkt bewerkt is. 

waarom bloedneus bij hoge bloeddruk

Wat zijn nu de meest ongezonde koolhydraten?

 • Witte deegwaren
 • Snoepgoed
 • Koeken
 • Pizza
 • Patat

Deze kun je het beste allemaal vermijden wil je je hoge bloeddruk verlagen en de kans op een bloedneus verkleinen. 


#4 Stress vermijden om je bloedneus en hoge bloeddruk te verhelpen

Vermijd stress om je bloeddruk te verlagen. Ik weet dat het voor veel mensen lastig is en dat het voelt alsof je daar zelf geen invloed op kunt uitoefenen, 

Maar het is wel degelijk mogelijk. 

Hoe veroorzaakt chronische stress een te hoge bloeddruk?

Chronische stress zorgt ervoor dat er continu cortisol en adrenaline door het lichaam wordt aangemaakt en deze hormonen dus niet meer terugzakken. Deze hormonen laten je hartslag en bloeddruk stijgen. 

Zo liet een belangrijk onderzoek zien dat wanneer cortisol (en adrenaline) continu hoog blijven dit de kans op hart- en vaatziekten met maar liefst 90% verhoogde.

Het is dus belangrijk dat je chronische stress zoveel mogelijk vermijd of oplost.

Dat doe je door je problemen daadwerkelijk aan te pakken. 

En schroom niet om hiervoor hulp te zoeken. Je gaat naar een arts op het moment dat je lichamelijke problemen hebt, ga dus ook naar een arts als je psychische problemen hebt.

 Daarnaast zullen ontspanningsoefeningen al een heel stuk bijdragen. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel eens door. 


#5 Gebruik het "Bloeddruk Verlagen Geheim" om je bloedneuzen te verhelpen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn alle bovenstaande tips levensstijl gerelateerd. Het is dus erg belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren als je je hoge bloeddruk wilt verlagen en bloedneuzen wilt voorkomen.  

Maar het belangrijkste onderdeel daarvan is het hebben van een gezond eet- en drinkpatroon. 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS heb jij vaker een bloedneus sinds je weet dat je een hoge bloeddruk hebt Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • gonnie schreef:

  Jammer dat je die informatie niet kan krijgen zonder een E boek.

 • >
  Send this to a friend