Ervaar je stress en heb je (deels) daardoor een hoge bloeddruk? Ik leg in dit artikel uit hoe dat de oorzaak kan zijn.
Ook leer je wat andere symptomen zijn van stress en hoe je deze stress (en hoge bloeddruk) het beste kunt elimineren.
More...
Hoge bloeddruk door stress
Iedereen ervaart wel eens stress. Vooral in de samenleving waarin we nu leven wordt de druk als hoog ervaren op zowel werk als in ons privéleven. Zo nu en dan stress ervaren is geen probleem. Het helpt je namelijk scherp te blijven in deze situaties.
Dan treed namelijk de zogenaamde "fight-or-flight" reactie op waardoor je alerter wordt en je concentratie verbeterd. Dit helpt je om je prestaties te verbeteren. Maar het wordt gevaarlijk als het omslaat in chronische stress.
Door de jaren heen hebben onderzoekers niet alleen geleerd hoe en waarom deze reacties optreden bij stress, maar ze hebben ook inzicht gekregen in de langetermijneffecten van chronische stress op de fysieke en psychologische gezondheid. Na verloop van tijd eist herhaalde activering van de stressreactie zijn tol van het lichaam.
Last hebben van chronische stress is dus ongezond. En toch zijn er veel mensen die chronische stress ervaren. Zo heeft ongeveer 20% van de Nederlanders chronische stress. Dat is nogal wat.
Uit onderzoek blijkt dat chronische stress bijdraagt aan:
Doel van dit artikel
Je begrijpt dus wel dat het belangrijk is om chronische stress te verminderen en aan te pakken.
In dit artikel leer je hoe stress voor een hoge bloeddruk kan zorgen. Er zijn verschillende aspecten die daarbij een rol spelen. Je leert welke symptomen ontstaan bij een hoge bloeddruk en als laatst lees je verschillende tips om zowel je stress te verminderen als je bloeddruk te verlagen. Beide zijn namelijk nauw met elkaar verbonden.
Krijg je van stress een hoge bloeddruk?
Om te begrijpen hoe stress een hoge bloeddruk veroorzaakt, moet je eerst weten hoe stress ontstaat en wat het effect op het lichaam is.
De stressreactie begint in de hersenen. Wanneer iemand geconfronteerd wordt met een gevaar zoals een plotselinge tegenligger, sturen de ogen en oren de informatie naar verschillende delen in de hersenen. Vervolgens wordt een signaal naar de rest van het lichaam gestuurd, zodat de persoon de energie heeft om te vechten of te vluchten (fight or flight reactie).
Hierbij gaat de ademhaling, bloeddruk en hartslag omhoog.
Tevens verwijden of vernauwen belangrijke bloedvaten en kleine luchtwegen in de longen.
Vervolgens wordt het signaal naar de bijnieren gestuurd. Waarbij de hormonen adrenaline en noradrenaline vrijkomen.
Functie van adrenaline en noradrenaline
Adrenaline en noradrenaline zorgen ervoor dat het hart sneller gaat kloppen en stuwt het bloed naar de spieren, het hart en andere vitale organen. De polsslag en de bloeddruk gaan omhoog.
Je begint sneller te ademen zodat er meer zuurstof naar het brein en andere organen gaat. Meer zuurstof naar het brein betekent dat je alerter wordt en beter kunt horen en zien.
Tevens zorgt adrenaline ervoor dat er meer suiker wordt vrijgemaakt en wordt afgegeven aan het bloed waardoor je bloedsuiker stijgt. Hierdoor krijgen organen en spieren meer energie om te vluchten of te vechten.
Al deze veranderingen gebeuren zo snel dat mensen zich er niet van bewust zijn. In feite is dit signaal zo efficiënt dat deze reactie op gang wordt gebracht nog voordat de hersenen de kans hebben gehad om deze volledig te verwerken.
Dat is de reden waarom mensen wegspringen van een tegemoetkomende auto, nog voordat ze nadenken over wat ze moeten doen.
Nadat adrenaline zijn werk heeft gedaan en de piek daalt (dat gebeurt heel snel), dan wordt er ook nog het hormoon cortisol aan het bloed afgegeven. Hierdoor blijft het lichaam scherp en alert.
Dit zijn allemaal natuurlijke reacties op stress. Deze reacties zijn noodzakelijk en behoeden ons tegen allerlei ongelukken. Het mooie van deze korte reacties van stress is dat wanneer het gevaar weg is alles weer terugkeert naar normaal.
Je hartslag en bloeddruk zakken weer terug naar een normale waarde.
Chronische stress zorgt voor een blijvende hoge bloeddruk
Op het moment dat tijdelijke stress overgaat in chronische stress, dan krijgt het lichaam geen tijd om terug te gaan naar de normale waardes.
Je cortisol hoort dus weer te zakken. Dit zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam weten dat alles weer veilig is. Maar bij chronische stress is deze reactie verstoord waardoor cortisol niet meer terugzakt, omdat de dreiging nooit "voorbij is gegaan".
Gewichtstoename is weer een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.
Chronische stress is ongezond voor je hart. Dit geldt zelfs voor mensen de nog helemaal gezond zijn. In een onderzoek keken onderzoekers naar de stressniveaus over een periode van 13 jaar (2005-2018) bij 412 mensen (tussen 48 en 87 jaar) zonder hypertensie.
Onderzoekers testten de stressniveaus in de urine door de hormonen te meten die in het lichaam worden aangemaakt zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Een verdubbeling van cortisolwaardes – maar niet van noradrenaline en adrenaline – ging alleen al gepaard met een 90 procent hoger risico op hart- en vaatziekten.
Mocht je zwanger zijn en veel stress ervaren? Dan kan ook dit resulteren in een hoge bloeddruk wat dan weer niet goed voor de baby is. Ook hier is het belangrijk om je stress te verminderen.
Symptomen van stress (naast een hoge bloeddruk)
Door stress kun je dus zeker een hoge bloeddruk krijgen. Dat is één van de symptomen. Maar veel mensen ervaren ook nog andere symptomen en klachten.
Zo krijgt de één last van buikpijn, de ander krijgt hoofdpijn en de derde slaapt heel slecht. Het is dus lastig zeggen, maar hieronder benoem ik meestvoorkomende symptomen.
Mocht je een aantal van bovenstaande symptomen ervaren, dan is het bijna zeker dat je last hebt van chronische stress. Ben je naast de symptomen van stress ook benieuwd naar de symptomen van een hoge bloeddruk? Lees dan dit artikel eens door.
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om chronische stress te verminderen.
Tips om je stress te verminderen en je bloeddruk te verlagen
Wat te doen bij een hoge bloeddruk door stress? Hieronder lees je verschillende tips die zowel bijdragen aan het verminderen van stress als je hoge bloeddruk.
#1 Pak de oorzaak van je stress aan
Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip die je kunt bedenken, maar het is ook de belangrijkste.
Als je de oorzaak van je stress niet aanpakt, zul je ook de symptomen van stress niet kunnen vermijden.
Chronische stress kan ontstaan door veel verschillende problemen. Denk aan:
Maar de enige oplossing hiervoor is door je problemen aan te pakken en aan te kloppen bij iemand die daar ervaring mee heeft.
Bij geldzorgen is het verstandig een budgetcoach in te huren.
Ben je iemand verloren of heb je relatieproblemen dan raad ik je aan naar een psycholoog te gaan.
Bij werkproblemen kun je dit melden bij HR en die kunnen met jou zoeken naar een oplossing.
Het klinkt nu heel simpel en zo voelt dat voor jou waarschijnlijk niet, maar niks doen is geen oplossing. Anders wordt het ook erg lastig om die bloeddruk omlaag te krijgen.
#2 Doe aan ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen klinken voor de meeste mensen nog erg zweverig en willen hier niets mee te maken hebben. Maar toch is het een ideale manier om stressreacties tegen te gaan. En onder ontspanningsoefeningen valt echt niet alleen meditatie.
Bij ontspanningsoefeningen kun je denken:
Er moet dus zeker iets tussen zitten wat je wel leuk vindt om te doen. En zelfs meditatie is tegenwoordig niet meer zoals je het voor je ziet. Er worden allerlei leuke manieren aangeboden om te mediteren.
Het nut van ontspanningsoefeningen
Zo bleek uit een onderzoek waarbij twee verschillende groepen werden getest, waarbij de ene helft ontspanningsoefeningen kreeg en de andere groep alleen informatie kreeg over levensstijlveranderingen, dat de bloeddruk bij 50% van de mensen die ontspanningsoefeningen deed met meer dan 5 mm/Hg daalde.
Die mensen mochten door naar de tweede fase in het onderzoek, waarin ze de hoeveelheid bloeddrukmedicatie die ze innamen verlaagden. Tijdens die tweede fase kon 50% ten minste één bloeddrukmedicijn elimineren – aanzienlijk meer dan in de controlegroep, waar slechts 19% hun medicatie elimineerde.
#3 Begin met sporten
Iedereen weet wel dat sporten gezond is voor je lichaam. Het verkleint de kans op ontzettend veel welvaartsziekten en het laat je ook nog eens gelukkig voelen.
En daarvoor hoef je echt geen gekke dingen te doen. Een flinke wandeling of fietstocht draagt al veel bij aan je gezondheid.
Sporten en bewegen is goed voor zowel je brein als voor je lichaam. Dat is misschien lastig geloven als je helemaal niks met sporten hebt, dan zal het in eerste instantie meer als werk aanvoelen dan als plezier. Maar uiteindelijk zul je er steeds beter in worden en zul je de positieve gevolgen opmerken.
Welke hormonen komen er vrij tijdens het sporten waardoor jij je beter gaat voelen?
Lichaamsbeweging vermindert de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam, zoals adrenaline en cortisol. Het stimuleert ook de productie van endorfines, stofjes in de hersenen die dienen als natuurlijke pijnstillers. Endorfines zijn verantwoordelijk voor het ontspannen gevoel en de blijheid tijdens en na het sporten.
Bijna elk type oefening zal helpen. Zelfs een simpele wandeling van 20 minuten je stress verminderen.
Niet alleen is sporten goed voor het verlagen van je stress, maar ook voor het verlagen van je bloeddruk.
Ben je benieuwd hoe dat precies zit? Lees dan dit artikel eens door.
#4 Stop met ongezond eten
Stress zorgt er vaak voor dat je ongezond eet, waardoor je nog meer stress zult ervaren. Maar ongezond eten verhoogt ook de kans op een hoge bloeddruk. Dus mocht je zowel chronische stress hebben als een ongezond eetpatroon, dan werkt dat dubbel op je bloeddruk.
Voedingsmiddelen met weinig voedingsstoffen en veel calorieën, denk aan bewerkte voeding zoals koekjes, chips, frisdranken en fastfood verhogen stress op een aantal manieren.
Het gebrek aan gezonde voedingsstoffen betekent dat je lichaam niet krijgt wat het nodig heeft om zichzelf soepel te laten functioneren.
Met name toegevoegde suikers en snelle koolhydraten zijn de boosdoener.
Deze zorgen namelijk voor een snelle en hoge bloedsuikerpiek. Wanneer je bloedsuikerspiegel snel stijgt, dan moet je lichaam insuline aanmaken om deze weer omlaag te brengen. Hierdoor krijg je een zogenaamde "suikerdip", en het schommelen van je bloedsuiker heeft een domino-effect op andere hormonen in je lichaam.
Dit proces kan leiden tot een toename van cortisol, het belangrijkste stresshormoon.
Naast dat ongezonde voeding de kans op stress verhoogt, verhoogt het ook onnodig de bloeddruk.
Het probleem van snelle koolhydraten en suikers, is dat ze ervoor zorgen dat je meer vocht gaat vasthouden.
Des te meer vocht je vasthoudt, des te meer vocht je in je bloedbaan zult hebben. Dit zorgt ervoor dat de druk op de vaatwand groter wordt waardoor je bloeddruk stijgt. Ook hier weer een dubbel effect.
#5 Gebruik het "Bloeddruk Verlagen Geheim" om stress te verminderen en je bloeddruk te verlagen
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, verhoogt ongezond eten de kans op stress en op een hoge bloeddruk. Het is dus belangrijk dat je je eet- en drinkpatroon op orde krijgt.
Eet minder toegevoegde suikers, snelle koolhydraten en bewerkte producten. Dat is de basis van een gezond eetpatroon.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
- De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
PS Waarvan ervaar jij de meeste stress en hoe ga je hiermee om? Laat hieronder een reactie achter.