Het drinken van alcohol bij een hoge bloeddruk wordt vaak afgeraden. Maar in hoeverre is dit waar? En wanneer is te veel alcohol te veel?
In het onderstaande artikel leg ik je uit of het drinken van alcohol echt zo slecht is voor je bloeddruk.
More...
Krijg je van alcohol een hoge bloeddruk?
Het is een lastig onderwerp. En dat heeft er mee te maken dat alcohol in verschillende drankjes zit. En dus ook verschillende effecten heeft op het lichaam.
Zo is bier vele malen ongezonder dan een wijntje. En dat komt niet door de alcohol, maar door de hoeveelheid koolhydraten en suikers die het bevat. Dan kun je ook nog onderscheid maken tussen cocktails met sterke drank of pure sterke drank zoals een glas whiskey. Een cocktail bevat ook een flinke hoeveelheid suiker, terwijl sterke drank zoals whiskey nauwelijks tot geen suikers bevat.
Het drinken van bier en cocktails heeft dus sowieso negatieve gevolgen voor de gezondheid, aangezien ze beide voor een flinke bloedsuikerpiek zorgen.
En mocht je dit dagelijks doen, dan is de kans groot dat je alleen daarvan al een hoge bloeddruk krijgt.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen is het drinken van bier en cocktails bij een hoge bloeddruk absoluut niet aan te raden door de ongezonde hoeveelheid koolhydraten en suikers die het bevat. Hierbij is het hele effect van alcohol op het lichaam nog niet eens meegenomen.
Doel van dit artikel
Om dit artikel duidelijk te kunnen houden voor jou, ga ik kijken wat de effecten van alcohol zijn op het lichaam en je hoge bloeddruk zonder daarbij specifiek te kijken naar de soort drank die gedronken wordt.
Uiteindelijk leg ik je natuurlijk wel uit welke alcoholische consumpties dan het verstandigst zijn om te drinken. Maar in eerste instantie lees je specifiek wat het verband is tussen alcohol en een hoge bloeddruk.
1. De effecten van alcohol
Alcohol heeft verschillende effecten op het lichaam. Zo weet iedereen dat je er dronken van kan worden. De merkbare gevolgen komen vaak vanuit de hersenen.
Alcohol werkt verdovend. Dat is de reden waarom mensen met grote zorgen vaak alcohol gebruiken. Je hoort wel eens de opmerking: "je zorgen wegdrinken" voorbij komen. Één van de symptomen van het drinken van alcohol is dat het je minder laat voelen. Dat heeft in eerste instantie een bloeddruk verlagend effect waardoor je vaak wat suf, moe en duizelig wordt. Maar dat verandert later al snel naar een verhoogde bloeddruk.
Daarnaast zorgt alcohol voor ontremming. Dit is vaak het "leuke" gevolg van alcohol en waarom veel jongvolwassenen het drinken.
Dat betekent namelijk dat je dingen sneller durft. Alcohol laat je namelijk de controle over jezelf verliezen. Hierdoor word je vrolijker en enthousiaster. Maar dat betekent ook dat je dingen kunt doen waar je later spijt van hebt.
Dit zijn allemaal merkbare gevolgen van alcohol. Maar die verdovende gevoelens kunnen als je te veel drinkt ook op de korte termijn nare gevolgen met zich meebrengen. Het verdooft belangrijke functies zoals de hartslag en de ademhaling. Zo kun je bewusteloos of zelfs in coma raken. Dat gebeurt bij een alcoholvergiftiging.
Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld met je hartslag en bloeddruk vlak nadat je alcohol hebt gedronken? En wat zijn de langetermijngevolgen? Dat leg ik je hieronder uit.
2. De korte termijneffecten van alcohol op je hoge bloeddruk
Naast de merkbare gevolgen zijn er ook zeker gevolgen voor het lichaam die niet merkbaar zijn. Of waar jij je niet bewust van bent. Dat is ook zo bij de bloeddruk.
Na een relatief grote hoeveelheid alcohol (meer dan 3 glazen) daalt de bloeddruk in eerste instantie (tot 12 uur na het drinken.) Daarna stijgt de bloeddruk juist (tot 24 uur na drinken).
Er zijn verschillende wegen die ervoor zorgen dat alcohol invloed heeft op je bloeddruk, zo blijkt uit dit belangrijke onderzoek. Hieronder licht ik ze toe:
Het RAAS
Dit is een systeem die beïnvloed wordt door hormonen. Het zogenoemde renine-angiotensine-aldosteronsysteem en dit systeem reguleert onder andere de bloeddruk.
Het RAAS wordt gecontroleerd door de nieren en zijn functie is het reguleren van de bloeddruk via drie hormonen:
Alcohol zorgt ervoor dat de afgifte van het hormoon renine verhoogt, waardoor de bloedvaten vernauwen. Dit betekent dat ze kleiner worden in diameter. Renine vermindert ook de hoeveelheid vocht die het lichaam als urine verlaat, dus hou je meer vocht vast.
De combinatie van zowel meer vloeistof in het lichaam als het vernauwen van kleine bloedvaten verhoogt de bloeddruk en leidt tot hypertensie.
Vasopressine
Om met nog maar een moeilijk woord in huis te vallen vermindert alcohol ook de hoeveelheid vasopressine die het lichaam aanmaakt.
Vasopressine is een antiplas hormoon. Het zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat doorgaans beperkt hoeveel urine de nieren uitscheiden.
Alcohol vermindert dit hormoon wat betekent dat je meer gaat plassen en dat leidt tot uitdroging. Hierdoor krijg je last van bijvoorbeeld hoofdpijn, maar dit zou er ook voor moeten zorgen dat je bloeddruk lichtelijk daalt.
Cortisol
Een ander hormoon dat alcohol beïnvloed is cortisol. Cortisol is een hormoon dat de reactie van het lichaam op stress reguleert. Het reguleert ook het metabolisme, de immuunfunctie en ontstekingsroutes. Alcohol zorgt ervoor dat er meer cortisol vrijkomt.
Cortisol verhoogt de afgifte van adrenaline, noradrenaline en dopamine, dit zijn stofjes in het lichaam die veel processen helpen reguleren en ervoor zorgen dat het lichaam naar behoren blijft functioneren.
Wanneer er meer adrenaline, noradrenaline en dopamine vrijkomt, dit zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen, harder gaat kloppen en de vaten vernauwen in het lichaam. Hierdoor stijgt de bloeddruk.
Baroreceptoren
Helaas is ook dit weer een moeilijke term, die ik zo simpel mogelijk voor je ga proberen uit te leggen.
Barorecepeptoren zitten in de wand van de halsslagaders. Het zijn kleine mechanismen die de bloeddruk helpen reguleren.
Wanneer de bloeddruk daalt, registreren de baroreceptoren dat waardoor ze de bloedvaten vernauwen, hierdoor stijgt de bloeddruk weer. Andersom, wanneer de bloeddruk stijgt, zullen deze receptoren ervoor zorgen dat het bloedvat verwijd, om zo de bloeddruk te verlagen.
Alcohol verhindert dat de baroreceptoren de noodzaak waarnemen om de bloedvaten te verwijden en hun diameter te vergroten wanneer de bloeddruk stijgt. Hierdoor stijgt de bloeddruk dus nog meer.
Calcium
Alcoholgebruik verhoogt de hoeveelheid calcium die vrijkomt in de bloedvaten en hart. Meer calcium in de bloedvaten betekent dat de bloedvaten vernauwen waardoor de bloeddruk stijgt. Daarnaast zorgt calcium ervoor dat het hart harder gaat kloppen waardoor ook de bloeddruk stijgt.
Kan alcohol een hoge bloeddruk veroorzaken? Al met al kun je wel zeggen dat alcohol op de korte termijn je bloeddruk verhoogt (ondanks dat deze in eerste instantie verlaagt). Mocht je dus een hoge bloeddruk hebben, dan kan alcohol ervoor zorgen dat deze nog hoger wordt. Ben je benieuwd wat andere oorzaken zijn van een hoge bloeddruk? Lees dan dit artikel eens door.
3. Alcoholgebruik en classificaties
Om iets te kunnen zeggen over de effecten van alcohol op je hoge bloeddruk op de lange termijn is het wel belangrijk onderscheid te maken tussen hoeveel je drinkt. Iemand die maar 2 glazen alcohol per week drinkt, zal zich veel minder snel druk hoeven te maken over zijn of haar hoge bloeddruk dan iemand die elke dag 3 glazen alcohol drinkt.
Er zijn 4 belangrijke classificaties van drinken:
- 1Geen drinker: iemand drinkt helemaal geen alcohol
- 2Matige drinker: heeft in het afgelopen jaar weleens alcohol gedronken OF drinkt maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en 2 per dag voor mannen
- 3Overmatige drinker: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Dat is dus ongeveer gelijk aan 2 glazen per dag voor vrouwen en 3 glazen per dag voor mannen.
- 4Zwaar drinken (binge drinken): minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Met één drankje wordt bedoeld: één glas bier, een normaal glaasje wijn van 150 ml of een kleine sterke alcoholische drank van 35 ml.
Met die laatste classificatie (zwaar drinken) wordt meer het incidentele drinken bedoelt (onder bijvoorbeeld studenten).
Die drinken al snel heel veel op een avond, maar drinken de rest van de week niet of vrij weinig. Dit is eigenlijk aparte categorie.
Tenzij je natuurlijk elke dag 4 glazen alcohol drinkt, dan val je zeker onder de zware drinkers.
Bij de meeste onderzoeken vergelijken ze het alcoholgebruik wat als matig, overmatig en zwaar wordt gezien.
4. Lange termijneffecten van alcoholgebruik op de hoge bloeddruk
Dat op korte termijn de bloeddruk kan stijgen, hoeft op zich geen ramp te zijn, aangezien dit weer bijtrekt. Maar wanneer je langdurig veel drinkt, is de kans dat je een hoge bloeddruk houdt heel groot. Dat is wanneer er blijvende schade optreedt.
Daarom zijn de lange termijneffecten van alcohol op de bloeddruk nog belangrijker. Recente gegevens suggereren namelijk dat zowel matig, overmatig als zwaar drinken bijdraagt aan hoge bloeddruk bij zowel mannen als vrouwen.
Dit zijn twee hele grote onderzoeken geweest en zeggen om die reden ook heel veel over de effecten van alcohol op je hoge bloeddruk.
5. Andere risico's die je loopt wanneer je matig tot overmatig alcohol gebruikt
Niet alleen heeft overmatig en zwaar alcohol gebruik effect op de bloeddruk, maar het kan ook nog voor andere ernstige gevolgen zorgen zoals:
Het probleem met alcoholgebruik is dat de ene aandoening ook de andere uitlokt.
Mocht je last hebben van levercirrose door de drank, dan kan je lever minder goed functioneren wat ook kan resulteren in een hogere bloeddruk.
Zo kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht van verschillende aandoeningen.
Mag je alcohol bij een hoge bloeddruk?
De meeste onderzoeken laten zien dat het gezond is om zo min mogelijk alcohol te drinken of volledig te stoppen met het drinken van alcohol. Er zijn nog wel eens onderzoeken die laten zien dat maximaal één glas alcohol per dag een bijdrage kan leveren aan een lagere bloeddruk op de lange termijn. De kans is groot dat dit afkomstig is van bijvoorbeeld de antioxidanten die in de wijn zitten, maar niet zozeer de alcohol die dit effect veroorzaakt.
Je zou dus prima weg kunnen komen met één alcoholische versnapering per dag, ook als je een hoge bloeddruk hebt. Maar ik zou het absoluut bij dat ene glaasje houden en niet meer.
Zoals ik hierboven al beschreef, is er ook nog eens onderscheid te maken tussen wat voor alcoholisch drankje je drinkt. Mocht je dan toch een drankje overwegen, ga dan voor een rood wijntje. Deze bevat nog gezonde voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. Dat kun je van alle andere alcoholische drankjes niet zeggen.
Dan is er nog één laatste punt die ik wil bespreken. Mensen die vaak overmatig alcohol gebruiken, hebben daarnaast vaak ook een ongezonde levensstijl. Vaak gebeurt alcoholgebruik in combinatie met roken, ongezond eten en weinig tot geen beweging. Al deze punten dragen stuk voor stuk bij aan een hoge bloeddruk. Mocht je dus je hoge bloeddruk willen verbeteren, dan is het verstandig om alle punten aan te pakken.
Hoe zit het met alcohol en hoge bloeddruk medicijnen?
Nu zijn er flink wat mensen die medicatie slikken voor hun hoge bloeddruk. Maar kun je alcohol gebruiken als je medicijnen slikt tegen een hoge bloeddruk?
Er zijn verschillende middelen die gegeven worden bij een hoge bloeddruk. Het ene middel heeft andere bijwerkingen dan het andere middel. Bij de één kan je daardoor wel een glaasje alcohol drinken, terwijl dat bij de andere absoluut afgeraden wordt. Dit staat sowieso altijd duidelijk op de bijsluiter.
Over het algemeen wordt over alle medicijnen gezegd dat je dit beter niet kunt combineren met alcohol.
Dus wil je het zekere voor het onzekere, dan zou ik geen alcohol aanraden.
Praktisch gezien kun je er vast mee wegkomen, maar je schiet er eigenlijk nooit iets mee op als je het combineert.
Mocht je medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken en daarbij alcohol drinken, dan kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid en een zwak gevoel omdat je bloeddruk in die eerste 12 uur daalt. Dit risico is groter wanneer iemand vaak en veel drinkt.
Gebruik het Bloeddruk Verlagen Geheim
Nu je weet dat het drinken van alcohol niet echt aangeraden wordt bij een hoge bloeddruk, kun je alvast de eerste stappen zetten naar ene gezonder leven.
Niet alleen overmatig alcoholgebruik kan de bloeddruk verhogen, maar er zijn nog veel meer levensstijlgerelateerde dingen die je bloeddruk verhogen. Mocht je deze elimineren, dan zul je merken dat je bloeddruk zal dalen.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
- De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
PS Hoeveel alcoholische drankjes drink jij per week? En welke drankjes zijn dit dan? Laat hieronder een reactie achter.