11 Gevaarlijke Oorzaken van een Hoge Bloeddruk + Oplossingen

Wat Is Een Hoge Bloeddruk

dec 11
11 Gevaarlijke Oorzaken van een Hoge Bloeddruk + Oplossingen

Bijna 3 miljoenen mensen in Nederland hebben last van een hoge bloeddruk. Maar gek genoeg weten maar heel weinig van deze mensen wat de oorzaken van een hoge bloeddruk zijn.

En als je de oorzaak van iets niet weet, dan kun je de hoge bloeddruk (en de gevolgen ervan) ook niet goed behandelen of oplossen.

Daarom leer je in dit artikel de 11 meeste voorkomende (en gevaarlijke) oorzaken van een hoge bloeddruk bij mannen, vrouwen en ouderen. Tevens zul je leren hoe je dit voor eens en altijd kunt oplossen.

More...

Dit zijn de 10 meest voorkomende oorzaken van een hoge bloeddruk

Steeds meer mensen krijgen te maken met een te hoge bloeddruk. Hoewel we tegenwoordig vooral diabetes type 2 zien als een epidemie... is het probleem van een te hoge bloeddruk hebben veel groter.

Er zijn ongeveer 3 miljoen mensen bekend met een chronisch hoge bloeddruk. En de groep mensen die een hoge bloeddruk heeft, maar dit niet weet, is ongeveer 1,2 miljoen mensen. Maar waarschijnlijk veel hoger!

Een hoge bloeddruk is een ware sluipmoordenaar. Je voelt het bijna niet... totdat het te laat is.

De symptomen van een hoge bloeddruk zijn vaak heel mild, maar de gevolgen zijn dat totaal niet. Het is daarom goed om de oorzaken van een hoge bloeddruk te leren, zodat je er (vroegtijdig) iets aan kunt doen.

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik je de 11 gevaarlijkste en meest voorkomende oorzaken van een hoge bloeddruk leren. Zo weet je exact wat de oorzaak is van hypertensie is bij mannen en vrouwen in onze maatschappij. En dat heeft (vrijwel) niets met erfelijkheid te maken.


Tevens zal ik je leren wat de beste eerste stap is naar het verlagen van een te hoge bloeddruk. Het verbeteren van je hypertensie is namelijk veel makkelijker dan je denkt. Je kunt binnen enkele weken een gezonde bloeddruk krijgen zonder gebruik te maken van medicijnen.

#1 Ongezonde koolhydraten en suikers

Wellicht verbaast het je dat deze oorzaak van een chronisch hoge bloeddruk op nummer één staat. 

Toch is dit de belangrijkste reden waarom de meeste mensen een hoge bloeddruk krijgen.

Het zit zo:

Wanneer je jarenlang (veel) ongezonde koolhydraten en suikers eet, zal je lichaam op een gegeven moment slechter worden in het verwerken van die koolhydraten en suikers. Dit heet insulineresistentie.

Wanneer je deze staat bereikt , zal je bloedsuiker steeds meer stijgen. 

Het probleem hiervan is dat de suikers in je bloed vocht aantrekken. 

Ongezonde koolhydraten en suikers zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk

En meer vocht in je bloedbaan zal je bloeddruk laten stijgen.

Waarom je levenslang pillen blijft slikken

Het verklaart ook waarom je een plaspil zoals hydrochloorthiazide krijgt om je bloeddruk te verlagen: artsen proberen met een pil extra vocht uit je bloedvaten te drijven. Op die manier proberen ze je bloeddruk te verlagen.


Het probleem is alleen dat je hiermee de OORZAAK van het probleem niet aanpakt. De oorzaak is namelijk het eet- en drinkpatroon. 


Zolang je niet gezonder gaat eten en drinken, zal je het probleem van een hoge bloeddruk nooit aanpakken en blijf jij je hele leven medicijnen slikken.


#2 Zoutgebruik

Het is vrij bekend dat zout je bloeddruk kan verhogen. Daarom vermijden veel mensen met een hoge bloeddruk het zoutvaatje. Dat komt omdat zout ervoor zorgt dat je meer vocht vasthoudt. Hierdoor is er meer water in je 'leidingen' en stijgt de druk.

Het probleem alleen is dat het zoutvaatje maar weinig bijdraagt aan de hoge bloeddruk. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat het overgrote deel van het zout wat mensen eten, al verwerkt is in voeding. Het is dus allemaal zout wat je 'niet kunt zien'. 

Zout is één van de oorzaken van een hoge bloeddruk

Hoe groot zijn deze verschillen? Zo'n 11% van het zout wat mensen binnenkrijgen, is het zout wat mensen zelf toevoegen tijdens het koken of als een gerecht klaar is.

Ongeveer 10% van de zoutinname zit in allerlei producten van nature.

Van appels tot courgette. Al deze producten bevatten kleine hoeveelheden zout.

Maar het overgrote deel (meer dan 70%) komt uit de bewerkte voeding. Dit zit niet alleen vol met koolhydraten en suikers... maar dus ook met zout. En dat is ook de voornaamste reden voor mensen teveel zout binnenkrijgen.

Maak je dus geen zorgen om het zoutvaatje thuis... maar juist om de dingen die je tijdens het boodschappen doen in je mandje doet. Dat zijn namelijk de echte oorzaken van een hoge bloeddruk door teveel zout.


#3 Fructose is één van de gevaarlijkste oorzaken van een hoge bloeddruk

Dit is een oorzaak van een hoge bloeddruk die maar heel weinig mensen kennen.

En dat komt omdat het mechanisme erachter vrij onbekend en ingewikkeld is. Dus horen mensen het zelden in simpel taal. Vandaag ga ik dit voor je veranderen.

Fructose is een suiker wat van nature vooral in fruit voorkomt. Het komt daar in vrij kleine hoeveelheden voor. Omdat we het in kleine hoeveelheden binnenkrijgen, heeft ons lichaam er geen problemen mee om het te verwerken.

Er ontstaan pas problemen als ons lichaam teveel binnenkrijgt. Dan kan je lever het allemaal niet meer goed verwerken en ontstaat er allerlei ellende.

Eén van de gevolgen van teveel fructose eten, is dat je lichaam minder efficiënt wordt in het produceren van het stofje stikstofoxide.

Dit stofje (wat een gas is) ontspant je bloedvaten. Maar als je een stuk minder maakt doordat je veel fructose eet, dan zullen je bloedvaten minder kunnen ontspannen.

Doordat ze zich minder kunnen ontspannen, zal je bloeddruk helaas ook stijgen.

Fruit vermijden is genoeg?

Wellicht denk je nu: 


"Als fructose vooral in fruit zit, dan vermijd ik toch gewoon fruit?"


Ik snap je redenatie volledig... maar helaas is fruit nooit het probleem geweest.


Het probleem zijn toegevoegde suikers in voeding. Die toegevoegde suikers worden vaak in de vorm van 'high fructose corn syrup' toegevoegd. Dit is een stroop die voor 55% bestaat uit fructose en 45% uit glucose (en andere suikers).


Omdat het een zeer geconcentreerde suikersiroop is, krijg je ook veel meer fructose binnen dan je lief is.


Fruit moet je vooral blijven eten. Daar zit vrij weinig fructose is per 100 gram.


Maar het vermijden van toegevoegde suikers? Dat is zeker belangrijk, aangezien het één van de belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk is. Vooral van een chronisch hoge bloeddruk.


#4 Aderverkalking

Aderverkalking is een medische aandoening waarbij je plaquevorming krijgt in de bloedvaten. Zie plaque als kleine ophopingen die aan de binnenkant van de bloedvaten gaan zitten. 

Het probleem van plaque is dat het de doorgang in je bloedvaten behoorlijk kan vernauwen. En dus moet je lichaam meer druk leveren om het bloed door deze vernauwingen te drukken.

Deze verhoogde druk waarmee het hart pompt is helaas ook de verhoogde druk die je meet bij hypertensie.

Je raadt nooit (of eigenlijk doe je dat waarschijnlijk wel) wat de voornaamste redenen is waarom mensen last krijgen van aderverkalking:

Een ongezonde levensstijl waarbij hetgeen wat je eet en drink verreweg het zwaarst meeweegt, aldus wetenschappelijk onderzoek. Dit is vooral één van de oorzaken van een hoge bloeddruk bij ouderen (zowel mannen als vrouwen).


#5 Systemische vasculaire resistentie

Dit is ook één van de oorzaken van een hoge bloeddruk. En helaas kennen weinig zorgverleners het bestaan van dit fenomeen.

Systemische vasculaire resistentie is de resistentie die je kleine vaten leveren. Des te nauwer deze vaten zijn, des te meer druk je hart moet leveren om het bloed door deze kleine doorgangen te pompen.

Dat resultaat helaas in een hoge bloeddruk.

Verschillende lichaamseigen stoffen kunnen deze kleine haarvaten verwijden. Hierdoor daalt de druk.

Maar als je productie van deze lichaamseigen stoffen (zoals prostaglandines of stikstofoxide) verstoort is, zal het ervoor zorgen dat je vaten minder kunnen ontspannen. Schade aan je vaten kan ook voor een verminderde aanmaak van deze stoffen zorgen.

Een ander mechanisme wat je systemische weerstand kan verhogen, is het renine-angiotensine-aldosteron systeem. Dit systeem stuurt de hoeveelheid bloed die naar de nieren gaan aan. En het beïnvloedt hoeveel zout jij vasthoudt of uitscheidt. Beide mechanismen hebben invloed op je bloeddruk.

Als laatste is het ook goed om de viscositeit van je bloed te bespreken. Ook dit heeft namelijk effect op hoeveel 'weerstand' je hart ervaart tijdens het pompen.

Des te 'dikker' je bloed is, des te meer moeite (en dus druk) het kost om het rond te pompen.

Denk bijvoorbeeld aan het rondpompen van water en honing. Honing rondpompen zal weer zwaarder gaan, omdat de vloeistof veel 'stroperig' is. 

Des te hoger je bloedsuiker is, des te stroperiger je bloed zal zijn. En dus des te hoger je bloeddruk zal zijn.

Het is dan ook geen verrassing om te weten dat veel mensen met diabetes type 2 OOK een hoge bloeddruk hebben. En veel mensen met een hoge bloeddruk uiteindelijk ook diabetes type 2 krijgen.

Al met al genoeg mechanismen die de oorzaken van een hoge bloeddruk (vooral in ouderen) goed kunnen verklaren.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Roken

Ook roken is één van de oorzaken van een hoge bloeddruk die veel mensen niet kennen.

Dit kan via een directe en indirecte weg.

Hoe roken de bloeddruk direct verhoogt

De directe weg van hypertensie door roken, is hetzelfde als die van stress (daarover straks meer):

Roken zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline en noradrenaline vrijmaakt. Dit zal je hart sneller en harder laten kloppen. Hierdoor stijgt je bloeddruk en krijg je een hoge hartslag. Ook zullen deze stoffen je bloedvaten vernauwen, waardoor de bloeddruk verder stijgt.

Tevens zorgen de schadelijke stoffen in sigaretten ervoor dat de hoeveelheid aderverkalking in je lichaam toeneemt. Deze vernauwingen in je aderen verhogen natuurlijk ook je bloeddruk.

Hoe roken de bloeddruk indirect verhoogt

Als laatste is er ook nog de indirecte weg.

We weten uit onderzoek dat mensen die roken - over het algemeen - niet heel veel bezig zijn met gezond leven (anders zouden ze ook niet roken). Deze mensen blijken ook meer alcohol te drinken en ongezonder te eten. Deze zaken verhogen de bloeddruk ook.


#7 Stress is één van de grootste oorzaken van een hoge bloeddruk

Stress kan de bloeddruk ook flink verhogen. Ook hier is er spraken van een directe en indirecte weg. Het is goed beide te bespreken, zodat jij goed weet wat stress met je lichaam doet.

Hoe stress de bloeddruk direct verhoogt

Wanneer je stress ervaart, komen er verschillende hormonen in je lichaam vrij. Denk hierbij aan cortisol, adrenaline en noradrenaline.

Vooral adrenaline en noradrenaline hebben invloed op je hart en bloedvaten. Zo zorgen ervoor dat je hart harder gaat pompen, sneller gaat pompen en dat je vaten zich gaan vernauwen. Dit verhoogt de bloeddruk en ook de hartslag.

Hoe stress de bloeddruk indirect verhoogt

Het stofje cortisol daarentegen werkt aderverkalking in de hand. Door de vernauwingen die hierdoor ontstaan, zal je bloeddruk (bij chronische stress) stijgen.

Daarnaast weten we dat mensen die stress ervaren, slechtere keuzes maken op het gebied van eten en drinken. Waarom? Omdat mensen bij chronische stress weinig zin, energie en tijd hebben op boodschappen te doen en koken.

Helaas zorgt dit er wel voor dat ze producten eten en drinken die hun bloeddruk flink kan verhogen omdat de producten veel koolhydraten, suikers en zout bevatten.


#8 Slaap apneu en slaapstoornissen

Slaap apneu en slaapstoornissen kunnen de bloeddruk ook verhogen. Dat kan via verschillende wegen gaan:

 • Gebrek aan zuurstof
 • Overschot aan koolstofdioxide
 • Grote negatieve intrathoracale drukverschillen

Dit allemaal zorgt voor het vernauwen van de kleine bloedvaten in het lichaam. Wat voor een verhoging van de bloeddruk zorgt.

Daarnaast zorgt slecht slapen voor een verhoging van je cortisol, adrenaline en noradrenaline. Hierdoor zal je hart sneller (hoge hartslag) en harder pompen... en zullen je bloedvaten vernauwen. Waardoor je bloeddruk verder stijgt.

En als klap op de vuurpijl weten we ook dat mensen die slecht/kort slapen, slechter keuzes maken op het gebied van eten en drinken.

Sneeuwbal effect van een ongezonde levensstijl

Het is goed om te weten dat overgewicht een enorme rol speelt bij slaap apneu en slaapstoornissen. En overgewicht komt vooral voort uit een ongezond eet- en drinkpatroon.


Een hoge bloeddruk krijg je ook (voornamelijk) door een ongezond eet- en drinkpatroon. Je ziet dus dat een ongezonde levensstijl van alles erger kan maken... en dat die gevolgen elkaar ook weer erger kunnen maken.


#9 Nieraandoeningen

Verschillende nieraandoeningen kunnen je bloeddruk verhogen. Het probleem hiervan is ook nog dat een hoge bloeddruk van zichzelf al nierproblemen kan veroorzaken.

Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij je bloeddruk de nieren kapot maakt.. en deze kapotte nieren de bloeddruk verder verhogen.

Wanneer de nieren niet (meer) goed werken, zal er ook minder vocht door de nieren stromen. Hierdoor blijft er meer vocht en zout in je lichaam, en stijgt de bloeddruk.


#10 Hormoonstoornissen

Als je goed hebt opgelet tijdens dit artikel, heb je gelezen dat verschillende hormonen invloed hebben op je bloeddruk.

Het zal je dan ook niet verbazen dat hormoonstoornissen een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan:

 • Bijnierschors stoornissen of bijnierschorstumoren
 • Schilklierproblemen
 • Gebrek aan oestrogeen (door de overgang bij vrouwen)
 • Syndroom van Conn
 • Feochromocytoom

Dit is maar een kleine greep van alle aandoeningen waar hormonen centraal staan en de bloeddruk kunnen verhogen.

Veel hormonen beïnvloeden de bloeddruk

Het belangrijkste om te onthouden, is dat hormonen vaak een invloed hebben op je bloeddruk. Dit kan zowel een bloeddruk stijging als daling zijn.


Heb je last van een ziekte waar hormonen een belangrijke rol spelen? Dan is de kans groot dat het invloed zal hebben op je bloeddruk. 


#11 Bepaalde medicijnen kunnen de oorzaken zijn van hoge bloeddruk

Er zijn verschillende medicijnen die de bloeddruk (licht) kunnen verhogen. Hoewel dit niet één van de meeste voorkomende oorzaken van een hoge bloeddruk is, is het wel goed om deze te behandelen.

Je kunt namelijk in een situatie belanden waarbij je alles goed doet, maar toch een te hoge bloeddruk hebt. En dan ga je de antwoorden misschien zoeken in de verkeerde plekken.

Gebruik jij medicijnen en wil je weten of ze de oorzaken zijn van je hoge bloeddruk? Dan is het goed om de onderstaande lijst goed te bestuderen:

Pijnmedicatie

 • Indometacine
 • Ibuprofen
 • Naproxen

Medicatie tegen verkoudheid

 • Pseudoephedrine
 • Fenylefrine

Antidepressiva & antipsychotica

 • Tranylcypromine
 • Moclobemide
 • Rasagiline
 • Safinamide
 • Selegiline
 • Amitriptyline
 • Clomipramine
 • Dosulepine
 • Imipramine
 • Maprotiline
 • Nortriptyline
 • Citalopram
 • Dapoxetine
 • Escitalopram
 • Fluoxetine
 • Fluvoxamine
 • Paroxetine
 • Sertraline

Anticonceptie op basis van hormonen

 • Oraal anticonceptie
 • Vaginale ring
 • Anticonceptie pleister
 • Desogestrel pil (minipil)
 • Etonogestrel staafje 
 • Medroxyprogesteron (prikpil)
 • IUD met levonorgestrel (hormoonspiraal)

Medicatie op basis van antilichamen (biologicals)

 • Bevacizumab
 • Gefitinib
 • Imatinib
 • Pazopanib
 • Ramucirumab

Immunosuppressiva

 • Cyclosporine
 • Tacrolimus

Stimulerende middelen

 • Methylfenidaat (zoals Concerta en Ritalin)

Staat er een middel bij wat jij gebruikt en heb je last van een hoge bloeddruk? Dan zou het zomaar kunnen dat het de oorzaak is van je hoge bloeddruk.

In dat geval kun je het in gesprek gaan met je arts of apotheker. Mogelijk kunnen ze het middelen wisselen in een middel dat geen hoge bloeddruk geeft. Al is het probleem van alle medicatie dat er bijwerkingen kunnen ontstaan. Dus dan krijg je straks iets anders terug in ruil voor de hoge bloeddruk.

Gezonder eten en drinken is altijd de eerste stap

Het is daarom beter om EERST zoveel mogelijk je levensstijl te veranderen om zodoende de bloeddruk te verlagen.

In dit artikel heb ik meerdere oorzaken van een hoge bloeddruk gegeven die levensstijl gerelateerd zijn.

Waarschijnlijk zal het verbeteren van je eet-, drink- en beweegpatroon genoeg verlaging kunnen geven. Hierdoor hoef je helemaal geen overleg te voeren met je arts of apotheker voor het wisselen van je medicatie. Je kunt dan een overleg aanvragen voor het afbouwen van je medicatie.

De oorzaken van hypertensie aanpakken met het Bloeddruk Verlagen Geheim?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk veelal te voorkomen met een gezonde levensstijl.

Niet alleen zijn de oorzaken makkelijker te voorkomen, maar je kunt zelfs je hoge bloeddruk snel verlagen zonder medicijnen (als je al last hebt van hypertensie).

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk bij jou? Hoe ga jij dit aanpakken of oplossen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Hans Nieuwenhuis schreef:

  Prima complete informatie. Met plezier gelezen, duidelijk en begrijpelijk. Aanrader voor iedereen. E book gedownload en ik ga er zeker gebruik van van maken. Hartelijk bedankt.

 • >
  Send this to a friend