11 Meest Voorkomende Bijwerkingen van Hydrochloorthiazide

Medicijnen voor Hoge Bloeddruk

feb 01
11 Meest Voorkomende Bijwerkingen van Hydrochloorthiazide

De bijwerkingen van hydrochloorthiazide zijn verre van onschuldig. En helaas komen ze ook veel voor. Zowel op korte als lange termijn. En dat terwijl dit middel veel wordt voorgeschreven.

Het is daarom goed om je te verdiepen in de bijwerkingen om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over dit middel.

Leer hier de 11 meest voorkomende en belangrijkste bijwerkingen van hydrochloorthiazide. En ontdek wat je kunt doen om dit middel nooit (meer) te hoeven slikken.

More...

Wat zijn de bijwerkingen van hydrochloorthiazide?

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, moet hier iets aan gedaan worden. Hoewel levensstijl adviezen wel worden genoemd door zorgverleners, is de regel eigenlijk het voorschrijven voor medicatie tegen een hoge bloeddruk.

En wat medicijnen tegen een hoge bloeddruk betreft, hebben ze een heel arsenaal om voor te schrijven. Wat jij krijgt, hangt sterk af van welke andere ziekten je hebt naast de hoge bloeddruk

Heb je bijvoorbeeld naast een hoge bloeddruk ook last van diabetes type 2? Dan gaat de voorkeur uit naar een ACE remmer zoals lisinopril.

Heb je daarentegen last van atriumfibrilleren naast de hoge bloeddruk? Dan zul je eerder een beta blokker krijgen zoals metoprolol.

Eén van de vele middelen die je kunt krijgen tegen een hoge bloeddruk, is hydrochloorthiazide. 

Werking van hydrochloorthiazide

Hydrochloorthiazide is een zogenaamd diureticum. Dat is een moeilijk woord voor 'een pil die je meer laat plassen'. Specifiek gezien gebeurt dit door de terugresorptie van NaCl (keukenzout) te remmen in het distale deel van de niertubulus.

Maar simpel gezegd zorgt het ervoor dat de nieren meer vocht gaan uitscheiden.

Dit is goed voor de bloeddruk! Want de bloeddruk zal hoger zijn, des te meer vocht er in je bloedvaten aanwezig is. En als je dit overtollige vocht uitplast, zal de bloeddruk ook dalen.

Hydrochloorthiazide kun je in verschillende doseringen krijgen. De meest gebruikte doseringen zijn 12,5 mg, 25 mg en 50 mg.

Tevens zijn er verschillende fabrikanten die dit middel maken. De meest bekende fabrikanten van hydrochloorthiazide zijn Mylan, Teva, Sandoz, 1A Pharma, Ratiopharm (Rp) en Aurobindo.

Hydrochloorthiazide kun je op zichzelf krijgen of als combinatiepil waarbij er een ander bloeddrukverlagend middel aan toe is gevoegd. Middelen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld:

 • Enalapril/hydrochloorthiazide
 • Fosinopril/hydrochloorthiazide
 • Lisinopril/hydrochloorthiazide
 • Quinapril/hydrochloorthiazide
 • Ramipril/hydrochloorthiazide
 • Candesartan/hydrochloorthiazide
 • Eprosartan/hydrochloorthiazide
 • Irbesartan/hydrochloorthiazide
 • Losartan/hydrochloorthiazide
 • Olmesartan/hydrochloorthiazide
 • Telmisartan/hydrochloorthiazide
 • Valsartan/hydrochloorthiazide
 • Bisoprolol/hydrochloorthiazide
 • Metoprolol/hydrochloorthiazide
 • Amlodipine/valsartan/hydrochloorthiazide
 • Olmesartan/amlodipine/hydrochloorthiazide
 • Amiloride/hydrochloorthiazide
 • Triamtereen/hydrochloorthiazide

Bij al deze middelen kun je de bijwerkingen van hydrochloorthiazide ervaren NAAST de bijwerkingen van het andere middel. 

Ervaringen met hydrochloorthiazide

Er is - medisch gezien - veel bekend over thiazides zoals hydrochloorthiazide. Tevens hebben we ook al veel jaren ervaring met dit middel in de praktijk. Dat komt omdat hypertensiepatiënten het al tientallen jaren gebruiken en we dus een zeer goed beeld hebben van de plus- en minpunten.

Het is goed om te weten dat dit middel de bloeddruk flink kan verlagen. Misschien soms iets te goed (daarover straks meer). 

Dat zie je helaas ook terug in de tevredenheidscore van hydrochloorthiazide. Deze is namelijk maar 52 op een schaal van 100.

Dit heeft voornamelijk te maken met de bijwerkingen van hydrochloorthiazide.

Doel van dit artikel

Geloof het of niet, maar alle medicijnen hebben bijwerkingen. De één zal ze iets meer ervaren dan de ander. En helaas is hydrochloorthiazide geen uitzondering.


In dit artikel leer je daarom de 11 meest voorkomende bijwerkingen van hydrochloorthiazide bij mannen, vrouwen en ouderen boven de 70. Deze bijwerkingen staan allemaal in de bijsluiter.


De lijst met bijwerkingen is helaas erg lang. Dus heb ik hier een selectie gemaakt van de belangrijkste bijwerkingen.


#1 Te laag kalium (hypokaliëmie)

Hydrochloorthiazide verlaagt de bloeddruk door je meer vocht uit te laten plassen. Het probleem hiervan is echter dat je niet alleen water uitplast.

Wanneer de nieren meer vocht gaan uitscheiden, zullen er ook allerlei andere stoffen in de wc verdwijnen. Eén van deze stoffen is kalium.

Op zich is er geen probleem als je een milde verlaging hebt. Het gevaar zit hem in een te laag kaliumgehalte in het bloed.

Indien je hiervan last krijgt, kun je allerlei gevolgen ervaren zoals:

Te laag kalium is één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide
 • Vermoeidheid 
 • Spierzwakte 
 • Spierpijn
 • Obstipatie 
 • Verminderde eetlust

Indien je een ernstig tekort hebt aan kalium in je bloed, dan kun je ook ernstige symptomen ervaren zoals:

 • Verlammingsverschijnselen
 • Hartritmestoornissen

Kalium is betrokken bij de prikkelwerking van je spieren. Zonder deze prikkel, kunnen spieren (en andere lichaamsdelen) hun functie niet uitoefenen.

Wanneer je te weinig kalium hebt, zullen je spieren ook minder goed kunnen werken. Wat bijvoorbeeld de spierzwakte, verlammingsverschijnselen en hartritmestoornissen verklaart. 

De kans is het grootst in de eerst 3 tot 4 weken

Het krijgen van een te laag kaliumgehalte is vooral aan het begin van de therapie het grootst. Daarom moet je na de eerste 3-4 weken langskomen bij de arts om je elektrolyten te meten (vooral kalium).


En daarna moet het ook elke 4-6 maanden gemeten worden om er zeker van te zijn dat er geen verstoringen zijn in je elektrolytenhuishouding.


Als je geen laag kaliumgehalte ervaart in de eerst 3-4 weken, dan is de kans klein dat je er daarna wel last van krijgt.


#2 Te laag natrium (hyponatriëmie)

Niet alleen kun je door hydrochloorthiazide een te laag kaliumgehalte krijgen, maar ook een te laag natriumgehalte.

Dit komt doordat de NaCl co-transporter in de nieren wordt geremd. Dit zorgt er enerzijds voor dat je vocht verliest en zo de bloeddruk verlaagt...

...maar het zorgt er anderzijds ook voor dat je meer natrium en chloride uitscheidt.

Een beetje laag in je natrium zitten is geen ramp. Maar zodra het te veel wordt, kun je verschillende rare symptomen ervaren. Denk ik hierbij aan:

 • Misselijkheid (zonder braken)
 • Verwardheid
 • Hoofdpijn

Bij een ernstig natrium gebrek in het bloed, zul je ook ernstige gevolgen ervaren. Denk hierbij aan:

 • Braken
 • Verslechtering van je hartfunctie en ademhaling
 • Slaperigheid
 • Epileptische aanval
 • Coma

Ook hier is de kans het grootst in het begin

Ook het krijgen van een te laag natriumgehalte is aan het begin van de therapie het grootst. Ook hier zal de hoeveelheid natrium in je bloed gemeten moeten worden na 3-4 weken.


En moet je daarna elke 4-6 maanden langskomen voor een meting.


Gelukkig geldt hier ook dat als je geen laag natriumgehalte ervaart in de eerst 3-4 weken, dat de kans nihil is dat je er daarna wel last van krijgt.


#3 Te hoog calcium (hypercalciëmie) is één van de gevaarlijke bijwerkingen van hydrochloorthiazide

Wanneer het lichaam teveel natrium uitscheidt, zal het dit compenseren door een ander mineraal vast te houden. In dit geval is dat calcium.

Het risico is dan ook dat je calciumgehalte te hoog wordt.

Wellicht denk je nu dat dit handig is, aangezien je op latere leeftijd toch last krijgt van zwakke botten... en dat klopt deels ook.

In sommige landen worden hydrochloorthiazide middelen voorgeschreven aan mensen die zowel last hebben van zwakke botten als een hoge bloeddruk.

Echter kan ook hier de bijwerking van hydrochloorthiazide doorslaan en een te hoge gehalte veroorzaken. Indien je hiervan last hebt, kun je verschillende symptomen ervaren:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Buikpijn
 • Verstopping
 • Prikkelbaarheid
 • Somberheid
 • Hartritmestoornissen

Overigens komt het ook regelmatig voor dat je een te hoog calciumgehalte hebt zonder deze symptomen te ervaren. Dat klinkt misschien als goed nieuws, maar dat is het niet!

Op de lange termijn kan een hoog calciumgehalte allerlei ellende zich meebrengen zoals verkalkingen van je nieren, nierstenen, nierfunctiestoornissen, ontsteking van de alvleesklier of maagzweren.

Oedeem vorming door nefrotisch syndroom

Doordat hydrochloorthiazide aangrijpt op de nieren, kan het de werking van de nieren behoorlijk beïnvloeden zoals je hebt kunnen lezen.


Niet alleen verstoort het je mineralenhuishouding, maar kan het ook ervoor zorgen dat je last krijgt van oedeem.


#4 Algehele vermoeidheid (asthenie)

Wanneer je medicatie tegen een hoge bloeddruk gebruikt, is de kans groot dat je een algehele vermoeidheid zul ervaren. 

Dit wordt veroorzaakt doordat de middelen soms de bloeddruk teveel verlagen.

Hierdoor krijgen je organen en spieren niet genoeg voedingsstoffen/zuurstof. En daardoor kunnen ze niet optimaal functioneren.

Je moe voelen is helaas één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide die veel voorkomt.

Wat bij hydrochloorthiazide extra meespeelt, is dat de verstoringen in je elektrolytenhuishouding (kalium, natrium etc) ook voor vermoeidheid kunnen zorgen.

Deze mineralen zijn namelijk betrokken bij de zenuwprikkels die van en naar organen en spieren gaan. Wanneer deze prikkelopwekking en prikkelgeleiding niet optimaal kan verlopen, zul je dat (onder andere) gaan merken als vermoeidheid.


#5 Hoge bloedsuiker of diabetes type 2 is één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide

Het is ironisch dat je door hydrochloorthiazide diabetes type 2 kunt krijgen.

We weten uit onderzoek dat mensen die last hebben van een hoge bloeddruk, ook vaak last hebben (of krijgen) van een hoge bloedsuiker.

En andersom ook:

Mensen met een hoge bloedsuiker hebben vaak ook een hoge bloeddruk. Of krijgen dit uiteindelijk ook.

De verklaring? Een ongezond eet- en drinkpatroon!

Het is niet geheel toevallig dat een hoge bloeddruk, diabetes type 2, slecht cholesterol en overgewicht als cluster voorkomen in mensen. Deze ziekten hebben allemaal een ongezonde levensstijl als oorzaak.

Het is dan ook extra zuur als je al last heb van een hoge bloedsuiker, en je door hydrochloorthiazide extra last krijgt van je bloedsuiker. Want dat is een bijwerkingen van hydrochloorthiazide die relatief vaak voorkomt.

Hoe hydrochloorthiazide de bloedsuiker verhoogt

Hydrochloorthiazide zal de hoeveelheid kalium in het bloed verlagen. Hierdoor zal het lastiger worden voor je pancreascellen om een elektrische prikkel op te wekken voor het afgeven van insuline.


Des te lager je kaliumgehalte is, des te lastiger het voor je pancreas zal zijn om insuline af te geven. In het medische wereld noemt men dit een 'hyperpolarisatie van het rustpotentiaal'.


Het probleem is natuurlijk dat je insuline nodig hebt om suikers uit je bloedbaan op te nemen. Als je pancreas te weinig insuline afgeeft door de hydrochloorthiazide, dan zal de bloedsuiker stijgen.


#6 Verslechtering cholesterolwaarden

Het is bekend dat één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide het verslechteren van je cholesterol is. Helaas weten we niet wat het mechanisme hierachter is.

We zien simpelweg dat mensen die dit middel gebruiken, hogere EN slechtere cholesterolwaarden krijgen.

Dit is extra vervelend bij hypertensie patiënten, want die hebben in 9 van de 10 gevallen al slechte cholesterolwaarden om mee te beginnen.

Er is een klein lichtpuntje aan de horizon:

Dit probleem lijkt zich vooral voor te doen wanneer mensen hoge doseringen krijgen. Bij een lage dosering lijkt het probleem minder vaak/ernstig voor te komen. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#7 Maag-darmklachten

Je kunt ook maag-darmklachten krijgen door hydrochloorthiazide. Hier vallen dingen onder als:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Verminderde eetlust

Deze bijwerkingen worden mogelijk verklaard door de verstoringen die kunnen optreden in je natrium, kalium etc. Door deze verstoringen kunnen de spieren van je darmen hun werking minder goed doen.

Daarnaast zal de prikkelopwekking en prikkelgeleiding van de zenuwen van je darmen ook verminderd zijn bij een verstoring van je elektrolytenhuishouding.


#8 Jicht (hyperurikemie)

Hydrochloorthiazide kan ook de urinezuurspiegel in het bloed verhogen. Dit gaat - min of meer - via hetzelfde mechanisme als het krijgen van een te hoge calciumspiegel.

Thiazides, zoals hydrochloorthiazide, verhogen de reabsorptie van urinezuur in de nieren via de OAT-1 transporter.

Het probleem hiervan is dat een hoge urinezuurspiegel jichtaanvallen kan uitlokken.

Dit is vooral het geval bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Het is dus één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide die weinig ouderen boven de 70 zullen ervaren.


#9 Last van ogen (wazig zien en slecht zien)

Slechter zien is een symptoom van een hoge bloeddruk. Maar helaas is het ook één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide.

Er zijn verschillende oogproblemen gemeld bij het gebruiken van dit middel. Denk hierbij aan:

 • Choroïdale effusie met visusstoornissen
 • Acute myopie
 • Gesloten-kamerhoekglaucoom

Waarom je deze oogproblemen van hydrochloorthiazide krijgt, is niet duidelijk. We zien wel dat de kans op deze oogaandoeningen stijgt indien iemand in het verleden een allergische reactie heeft gehad voor sulfonamide of penicilline.

Schommelende bloedsuiker zorgt ook voor wazig zien

Waar veel mensen (inclusief zorgverleners) geen rekening mee houden, is dat een stijgende bloedsuiker ook voor wazig zien kan zorgen.


Door een stijgende bloedsuiker (die hydrochloorthiazide ook veroorzaakt) zal de viscositeit van de vloeistof in je oog veranderen. Dit verandert de breking van het licht die in je oog komt. Hierdoor ga je ook wazig zien.


#10 Teveel plassen (droge mond)

Dit is één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide die voor de hand ligt. Een pil die je meer laat plassen, kan ook doorschieten qua werking en je teveel laten plassen. 

Het is vooral vervelend omdat mensen dan 's nachts vaker het bed uit moeten. Dit is bij ouderen (boven de 70) extra gevaarlijk omdat het de kans op vallen flink verhoogt. Wanneer je 's nachts uit bed moet, ben je namelijk vrij wankel. Ongeacht de leeftijd.

Dit probleem kun je enigszins opvangen door je plaspil in de ochtend te slikken, maar een garantie voor succes is het zeker niet.

Niet alleen is het veel moeten plassen vervelend... maar het heeft ook gevolgen.

Veel plassen zal er ook voor zorgen dat je veel dorst krijgt. Je raakt namelijk teveel vocht kwijt. Het gevolg hiervan is dat je veel moet drinken om het te compenseren... maar het probleem daarvan is natuurlijk dat je al dat vocht weer uit moet plassen. Zo blijf je steeds van de kraan naar de wc lopen.

Ook zal het veel plassen zorgen voor een droge mond. Dit kan op den duur zorgen voor een slechte adem of een slecht gebit.


#11 Allergische huid reacties zijn vervelende bijwerkingen van hydrochloorthiazide

Je kunt ook last krijgen van je huid door hydrochloorthiazide. 

Dit komt voornamelijk door 'fotosensibilisatie'. 

Dit is het proces waarbij de hydrochloorthiazide die door je bloedbaan stroomt, reageert met de UV-straling die op je huid valt.

Aangezien je huid goed doorbloed is, komen veel hydrochloorthiazide deeltje in aanraking met UV-straling. 

Huid problemen zijn één van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide

Dit kan uitslag veroorzaken of zelfs blaasjes. Indien je hier last van hebt, dien je dit direct te melden aan je arts.

Ook stijgt de kans op het krijgen van huidkanker hierdoor. Vooral op de lange termijn heb je meer kans op huidkanker (zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom).

Heb je ooit al eens huidkanker gehad? Dat is het af te raden om hydrochloorthiazide te slikken.

Voorkom de bijwerkingen van hydrochloorthiazide door dit te doen!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de bijwerkingen van hydrochloorthiazide niet onschuldig. Daarnaast komen ze ook nog eens vaak voor. De kans is dus groot dat je één of meerdere van deze bijwerkingen zult ervaren.

Gelukkig hoeft dit niet je toekomst te zijn. Je kunt namelijk iets aan je medicatie doen door je hoge bloeddruk te verlagen met voeding.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van hydrochloorthiazide ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend