13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Pravastatine

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 29
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Pravastatine

Pravastatine is een cholesterolremmer die voor verschillende doeleinden wordt ingezet. Echter gaat pravastatine gepaard met vervelende en zelfs ernstige bijwerkingen. In dit artikel lees je:

 • Wat pravastatine is en waar het voor ingezet wordt
 • Welke werking het medicijn heeft in je lichaam
 • De 13 meest voorkomende bijwerkingen

More...

De bijwerkingen van pravastatine zijn niet mild!

Pravastatine is een cholesterolremmer die wordt voorgeschreven aan mensen met hypercholesterolemie. Dit is een “aandoening” waarbij er teveel cholesterol in het bloed zit volgens de arts.

Tevens kan het medicijn worden ingezet als je (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten hebt.

De echte oorzaak van een hoog cholesterol wordt steeds meer betwist. Sommige wetenschappers beweren dat het komt door een dieet te hoog in (verzadigde) vetten en/of transvetten. Echter zijn dit volgens nieuw onderzoek conclusies op basis van achterhaalde/valse studies uit het verleden.

De correlatie tussen een koolhydraatrijk dieet en een hoog (slecht) cholesterol lijkt inmiddels eerder het probleem. Dat kan een goede verklaring zijn voor dat mensen met diabetes type 2 vrijwel altijd te maken krijgen met een te hoog cholesterol.

Pravastatine behoort tot de statines. Dit zijn wereldwijd de meest verkochte cholesterolremmers. Het medicijn zou het LDL (het slechte cholesterol) verlagen.

Doel van dit artikel

Voor veel mensen klinkt dit als een goed idee. Het slechte cholesterol wordt verlaagd, dus het risico op aderverkalking, een beroerte of hartinfarct daalt. Maar is het allemaal wel zo rooskleurig? In dit artikel lees je de 13 nare bijwerkingen van pravastatine (deze staan gewoon in de bijsluiter) en wat de werking precies is in je lichaam.

Wat doet pravastatine in het lichaam?

Iedere statine richt zich op de lever. In de lever wordt namelijk een enzym genaamd HMG-CoA-reductase geproduceerd, dat betrokken is bij de aanmaak van cholesterol.

Pravastatine remt de aanmaak van dit enzym. Hierdoor zouden de LDL en triglyceriden-waarden in het bloed moeten dalen. Ook zou het goede cholesterol HDL moeten stijgen.

Belangrijk om te weten is dat cholesterol (zowel LDL als HDL) essentieel zijn in het menselijk lichaam. Het maakt letterlijk deel uit van iedere cel in je lichaam. Zonder cholesterol kun je dan ook niet leven. Het vetachtige stofje is verantwoordelijk voor tal van lichamelijke processen binnen je organen, spieren en zenuwen.

Dat verklaart mogelijk ook waarom er zoveel bijwerkingen bij komen kijken. Een natuurlijk lichamelijk proces – de aanmaak van cholesterol – wordt verstoord. En daar kom je niet 'ongestraft' mee weg.

Pravastatine vorm, dosering en vergoeding

Je krijgt pravastatine in de vorm van tabletten voorgeschreven. De begindosering zal variëren tussen de 10 mg en 40 mg eenmaal daags. Welke dosis je in het begin krijgt is afhankelijk van de ernst van de situatie volgens jouw arts.

Indien de arts het nodig vindt kan hij de dosering eens per 4 weken ophogen. De maximale dosering wat iemand voorgeschreven krijgt is 80 mg pravastatine per dag.

Belangrijk om te weten:

Wanneer moet je pravastatine innemen? Dat is in de avond. Dat komt omdat de cholesterol aanmaak hoger is in de avond vergeleken met in de ochtend of middag.

Ben jij je pravastatine vergeten in te nemen (in de avond)? Neem hem dan in de ochtend alsnog in (of zodra jij door hebt dat je het bent vergeten in te nemen).

Voor de rest is pravastatine gewoon te combineren met alcohol (normaal gebruik) en bloedverdunners

Je kunt pravastatine NIET combineren met grapefruit of grapefruit sap. Deze versterken namelijk de effecten van dit middel.

Een alternatief voor pravastatine, is vaak een andere statine zoals simvastatine, rosuvastatine of atorvastatine.

Maar je kunt ook aan een hele andere categorie middelen denken zoals ezetimib. Dit kan worden voorgeschreven wanneer je bijvoorbeeld de bijwerkingen van alle statines niet verdraagt (aangezien daar veel overlap in is).

Een verschil tussen pravastatine en atorvastatine, simvastatine, rosuvastatine en fluvastatine is er daarom niet echt (ook al wil de fabrikant wel dat je dit gelooft). De middelen komen qua werking EN bijwerkingen voor meer dan 95% overeen. Als het niet 99% is.

Vanuit de basisverzekering wordt pravastatine vergoed, na verrekening van het eigen risico. Voor een overzicht en de voorwaarden voor vergoeding, bekijk dan deze informatiepagina.

Ervaringen van anderen met pravastatine

Op het internet zijn verschillende verhalen van mensen te lezen over pravastatine. Deze zijn niet erg lovend. Op tevredenheid scoort het medicijn een 3 van de 10. Deze zware onvoldoende heeft vooral te maken met de waslijst aan bijwerkingen en maar matige effectiviteit. 

De 13 bekendste bijwerkingen van pravastatine

#1 Huidklachten

Vrijwel alle cholesterolremmers veroorzaken iets van problemen met je huid. Dit kunnen milde of ernstige klachten zijn. Sommige mensen krijgen uit het niets last van kale plekken. Dit kan het op het hoofd zijn, maar ook op andere delen van het lichaam.

Jeuk is ook een veelvoorkomend verschijnsel, vaak gepaard met huiduitslag en eventueel grote rode bulten. Indien je een overgevoeligheidsreactie hebt – dus dat je lichaam het middel niet goed verdraagt – dan merk je dat doorgaans als eerste aan je huid.

Je krijgt dan scherpe of rode bulten, blaasjes, papels, kleurveranderingen op je huid, eczeem of blaren.

Bij iedereen uit het zich op een andere manier. Het is een soort allergische reactie die zich op die manier vertaalt.

Een allergische reactie kan uitlopen op een levensbedreigende situatie, daarover zo meer.

Huidklachten is één van de bijwerkingen van pravastatine

Andere, meer ernstige huidproblemen zijn zwellingen. Die vinden meestal in het gezicht rond je mond, ogen of keel plaats. Indien deze zwellingen ervoor zorgen dat je niet goed kunt ademhalen, schakel dan direct een arts in.


#2 Buikklachten

Pravastatine kan voor tal van buikklachten zorgen:

 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Diarree
 • Winderigheid
 • Obstipatie
 • Spijsverteringsproblematiek

Gebruikers krijgen dikwijls last van buikpijn, alleen het probleem hiervan is dat je niet altijd weet waar het precies vandaan komt. Iedere cholesterolremmer kan namelijk zenuwen en organen aantasten. Dat veroorzaakt vaak pijn. Bij buikpijn kan het van alles zijn wat geraakt is, maar het is dan gokken waar de pijn precies zit.

Het vervelende is dat je dan vaak weer naar de dokter toe moet om het te laten onderzoeken. Mogelijk krijg je weer andere medicijnen mee om die bijwerking te ‘stillen’. Zo blijf je maar bezig.


#3 Leverproblematiek

Door pravastatine krijgen mensen soms last van hun lever. Dit komt gelukkig niet veel voor. Maar als je het krijgt, is het vrij ernstig. Je lever kan namelijk ontstoken raken. Dat is op zichzelf al zorgwekkend, omdat je lever belangrijke functies vervuld in je lichaam.

Als gevolg daarvan kun je geelzucht krijgen. Je herkent dit aan dat je oogwit en/of huid geel worden. Je kunt je tegelijkertijd vermoeid voelen, erg veel last krijgen van jeuk en misselijk worden.

Ook al zijn dit vrij ernstige bijwerkingen, het kan nog erger. Want pravastatine kan levernecrose veroorzaken. Dit is het simpel gezegd afsterven van leverweefsel. Dit kan voor ernstige gezondheidsproblematiek zorgen.

Levernecrose zelf merk je niet direct op, omdat het in eerste instantie geen pijn doet. Als je hierdoor echter een vergrote lever krijgt, dan kan dit wel zorgen voor extra druk in je buik. Wel merk je het vaak indirect als er iets niet in de haak is met je lever. Je voelt je ziekig en je ontlasting en/of urine verkleuren.


#4 Nierklachten en gevolgen

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, zijn ook je nieren mogelijk de sigaar door pravastatine. Het wordt nu langzamerhand wel duidelijk dat een cholesterolremmer rommelt met zo’n beetje alles in je lichaam.

Je nieren kunnen bij gebruik verminderd gaan functioneren of zelf volledig uitvallen. Dit wordt ook wel acuut nierfalen genoemd. De verminderde functie is een duidelijk signaal van ontregelde nieren.

Je merkt het aan dat je plotseling veel vaker naar het toilet moet (ook ’s nachts) of dat je pijn hebt bij het plassen. Je urine kan een andere kleur krijgen of er kan bloed bijzitten. Een ander signaal van dat de nieren aangetast worden is als er eiwitten in de urine zitten. Ook dat is een bijwerking van pravastatine.


#5 Gewichtstoename door pravastatine

Vaak hebben mensen die voorgeschreven worden om statines te nemen te maken met overgewicht als gevolg van een ongezonde levensstijl.

Gewichtstoename door pravastatine als bijwerking

Het is echter niet wenselijk dat er nog meer gewichtstoename optreedt.

Helaas kan het gebruik van pravastatine leiden tot gewichtstoename, hoewel de exacte reden hiervoor nog steeds wordt onderzocht.

Maar het is duidelijk dat pravastatine en gewichtstoename nauw met elkaar verbonden zijn.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Psychische problematiek zijn bijwerkingen van pravastatine die je niet wilt ervaren

Tot nu toe hebben we vooral gekeken naar wat pravastatine aan bijwerkingen kan veroorzaken op lichamelijk vlak. Maar wist je dat je hier ook psychische problemen van kunt krijgen?

Verschillende mensen klagen over gevoelens van depressie en algehele lusteloosheid. Weinig motivatie om dingen te ondernemen en zelfs geheugenverlies.

Bovendien kan je slaap geteisterd worden door slapeloosheid of nachtmerries. Allemaal verschijnselen waar je niet heel vrolijk van wordt.


#7 Spierproblemen zijn bijwerkingen van pravastatine die veel voorkomen

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van pravastatine is “iets” met je spieren. Dit komt voort uit een verstoorde energievoorziening naar de spieren (myopathie) of ontsteking in de spieren (polymyositis).

Hier kun je last van krijgen:

 • Spierkramp
 • Spierpijn
 • Spierzwakte
 • Overmatige afbraak van je spieren

Mogelijk dat je al op leeftijd bent als je een cholesterolremmer voorgeschreven hebt gekregen. Dan is mobiliteit vaak al een dingetje. Als je dan ook nog overal pijn hebt in je lichaam en verzwakte spieren, doet dat kwaliteit van het leven zeker geen goed.


#8 Peesproblematiek

Over een beperking van je beweeglijkheid gesproken; je kunt ook te maken krijgen met tal van problemen aan je pezen. Dit, terwijl pezen erg belangrijk zijn omdat ze de spieren met je botten verbinden. Als deze plekken worden aangedaan, dan heb je daar hoe dan ook last van.

Problemen met je pezen zijn erg vervelend

Je kunt ontstekingen krijgen aan je pezen. Deze zorgen voor zwellingengevoeligheid of een beperkte beweeglijkheid van de aangetaste pees. De meest geraakte plekken zijn bij je schouders, ellebogen, polsen, heupen, knieën of enkels.

Deze ontstekingen gaan normaal gesproken vanzelf weer weg. Maar er kan ook blijvende aantasting plaatsvinden. Hierdoor blijf je dus, ook al stop je met het medicijn, peesklachten houden.


#9 Grieperig gevoel

Je immuunsysteem raakt ontregelt en daardoor kun je een algeheel grieperig gevoel krijgen. Dan moet je echt denken aan typische griepverschijnselen zoals:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Over het algemeen lamlendig gevoel
 • Verkoudheid

Volgens de bijsluiter verdwijnen deze klachten normaliter binnen de eerste weken weer. Blijf je hier echter langer last van houden, neem dan contact op met je arts.


#10 Zenuwschade

Een van de meest ernstige bijwerkingen van pravastatine is dat je zenuwen beschadigd raken. Ook je zenuwen vervullen belangrijke functies in je lichaam. Indien daar iets mee gebeurt, dan krijg je daar zonder meer last van.

De mate van zenuwschade is bij iedereen verschillend. De meest voorkomende klachten die hieruit ontstaan zijn gevoelsverlies en uitval van ledematen. Dit betekent dus dat het gevoel in je armen of benen kan verdwijnen, of dat er tintelingen ontstaan.

Echter blijft het hier niet bij, omdat zenuwen op veel plekken in je lichaam zitten. Het is altijd maar de vraag óf en waar dan de zenuwen beschadigd raken. Deze schade kan permanent zijn, zelfs na stoppen van gebruik.


#11 Seksuele problemen zijn vervelende en beschamende bijwerkingen van pravastatine

Ja, ook “daar beneden” kan het een en ander worden ontregeld. Zowel mannen als vrouwen ervaren soms seksuele disfunctie. Dit is een vrij brede term voor verschillende problemen op seksueel gebied.

Denk aan impotentie, verminderde seksuele verlangens of pijn bij geslachtsgemeenschap.

Mannen kunnen ook plotseling borstvorming krijgen.

Dit kan de nodige schaamte en andere psychische klachten met zich meebrengen boven alle ellende van je bloedsuiker en cholesterol.


#12 Lupus-achtige syndroom

Dit is een zeldzame, doch ernstige bijwerking van pravastatine. Bij lupus valt je eigen afweersysteem het gezonde weefsel aan. 

Dus je eigen immuunsysteem richt schade aan bij tal van lichaamssystemen en organen. De lijst met symptomen die hieruit kunnen ontstaan is eindeloos.

Denk aan vermoeidheid, zwakte en pijn op de aangedane plek(ken). Je kunt koorts krijgen en zelfs neurologische klachten ervaren zoals verwardheid of angstaanvallen

De impact is zo breed, dat het bij iedereen verschillend is. Gelukkig komt dit maar zeer zelden voor.


#13 Anafylaxie is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van pravastatine

De laatste is tevens één van de meest heftige bijwerkingen. Helaas kan vrijwel iedere cholesterolremmer anafylaxie veroorzaken. Dit is een ernstige allergische reactie die zelfs tot levensbedreigende situaties kan uitlopen.

Je herkent het meestal aan dat de symptomen zich opbouwen, maar wel in relatief korte tijd. In eerste instantie merk je het meestal aan je huid. Die wordt rood, gaat jeuken en er ontstaan zwellingen in je gezicht.

Aan je ademhaling kun je het ook merken. Je wordt kortademig, benauwd en hebt misschien zelfs het gevoel dat je stikt. Ook kun je een piep horen bij het ademhalen.

Als het zich doorzet krijg je mogelijk last van hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Je wordt duizelig, hebt het gevoel dat je flauwvalt en de bloeddruk daalt.

Overgeven, buikpijn en diarree zijn vaak bijkomende klachten. Samen met verwardheid en paniekgevoelens. In het ergste geval kan de ademhaling volledig falen of stopt de bloedcirculatie.

Beide zijn levensgevaarlijk die altijd voorkomen moeten worden. Indien je dus de eerste symptomen herkent, schakel dan direct een arts in.

Pravastatine zal je gezondheid NIET verbeteren!

De bijwerkingen van pravastatine zijn allesbehalve mild, zoals eerder besproken. Bovendien is het ironisch dat je deze bijwerkingen kunt vermijden door simpelweg een gezonder dieet te volgen.

Door gezonder te eten, kun je niet alleen je cholesterolwaarden verbeteren, maar ook je hoge bloeddruk en zelfs diabetes type 2 onder controle houden.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van pravastatine ervaar jij? Ga jij het nog gebruiken? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Wijtze schreef:

  Ik gebruik nu 20 jaar pravastine.Voorgeschreven na ernstige hartproblemen. Welke bijwerkingen deze medicijnen voor mij hebben weet ik niet allemaal.
  Wel heb ik sterk de indruk dat slapeloosheid het gevolg zou kunnen zijn.
  Ruim een jaar na eerste gebruik er van – nu 19 jaar terug- is het slaapprobleem begonnen.Het is een heel vervelend en zeer vermoeiend probleem. In de loop der tijd vaker aan de huisarts gevraagd of ik niet met pravastatine zou kunnen stoppen.
  Werd tot op heden afgeraden.
  Ondertussen via een ayurvedische arts vernomen dat er mogelijk wel een alternatief is, nl rode gistrijst.
  Tot dusver niet gebruikt.Weet niet of dat misschien- door dezelfde stof- ook veel nare bijwerkingen kan geven.
  Hoor graag van u.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Ik zou ons even je cholesterol waarden sturen EN je huidige eet- en drinkpatroon. Graag ook de minder gezonde dagen/producten. Dan kunnen we het totaal bekijken.

   Rode gistrijst is helaas onzin. Het werkt op exact dezelfde manier als pravastatine. Ik kan mij niet voorstellen dat de persoon die jij bezoekt ook echt arts is (als in een 6 jarige universitaire studie gevolgd). Want hij/zij had dit moeten weten.

   We horen in ieder geval graag van je.

 • aart deijbel schreef:

  Ik ben nu 80jaar ik heb het geslikt van 1985 in hoef het van huisarts niet meer te slikken want ik heb al genoeg pijn gehad het zal me een zorg zijn voor de rest van mij leven.

 • >
  Send this to a friend