13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Simvastatine

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 26
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Simvastatine

Heb je simvastatine voorgeschreven gekregen en wil je weten wat de bijwerkingen zijn van simvastatine (merknaam Zocor)? 

Lees je goed in op de mogelijke (blijvende) consequenties op het lichaam voordat je het middel gaat gebruiken. Je kunt namelijk te maken krijgen met klachten die uiteenlopen van mild tot ernstig.

Sommige bijwerkingen gaan weer weg zodra je stopt, terwijl er ook blijvende schade op kan treden.

In dit artikel lees je:

 • Wat simvastatine met je lichaam doet
 • Waarom je bij simvastatine zoveel klachten kunt ervaren
 • De 13 meest voorkomende bijwerkingen van simvastatine

More...

Wat is simvastatine (Zocor)?

Simvastatine is het werkzame stofje in het medicijn Zocor. Het behoort tot de zogenaamde cholesterolsyntheseremmers.

Simvastatine wordt voorgeschreven aan mensen met (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten, hoge bloedsuiker en/of een te hoog cholesterol.

Het medicijn zou cholesterolverlagend werken en gaat aderverkalking tegen. Het risico op een hartinfarct en beroerte moet dan dalen. Dat klinkt allemaal positief, maar is het allemaal wel zo rooskleurig als het lijkt?

Doel van dit artikel

Binnen 24 uur nadat je simvastatine hebt ingenomen kun je al te maken krijgen met de eerste klachten. Blijf je het medicijn gebruiken, dan kunnen er van allerlei milde, vreemde maar ook ernstige bijwerkingen opspelen. Ik ga je precies uitleggen wat er in je lichaam gebeurt als je simvastatine neemt en met welke negatieve effecten je te maken kunt krijgen.

Simvastatine werking in het lichaam

Het werkende stofje in Zocor genaamd simvastatine, behoort tot de statines. Statines zijn wereldwijd de meest gebruikte en bestverkochte cholesterolremmers.

Zodra je dit of andere statine inneemt, zal de aanmaak van een specifiek enzym in je lever worden afgeremd. Dit enzym heet HMG-CoA reductase en is verantwoordelijk voor de aanmaak van cholesterol.

Je lever zal hierdoor minder cholesterol gaan vrijgeven. Dat klinkt als iets goeds, omdat veel mensen het idee hebben dat cholesterol slecht is. Cholesterol heeft een slechte naam opgebouwd.

bijwerkingen van simvastatine

Belangrijk om te weten is echter dat je niet zonder cholesterol kunt leven. Het is een belangrijke bouwsteen van iedere lichaamscel. En ons lichaam bezit miljarden cellen. De aanmaak en circulatie van cholesterol is dus een natuurlijk, essentieel lichaamsproces. 

Een statine zoals simvastatine sjoemelt met dit proces. Dat is vragen om problemen en daarom niet gek dat vrijwel iedereen die een statine gebruikt tal van bijwerkingen ervaart. Persoonlijk vind ik het onzin om dit middel te gebruiken.

Simvastatine (Zocor) vormen, dosering en vergoeding

Dit medicijn dient als tablet oraal te worden ingenomen. De begindosis is afhankelijk van de ernst van de situatie, zoals vastgelegd wordt door de arts. De standaard begindosis is een tablet van 5 mg, 10 mg of 20 mg die eenmaal daags in de avond ingenomen moet worden.

Indien de arts vastlegt dat het cholesterolgehalte sneller moet dalen, dan kan er een begindosis van 20 mg tot 40 mg worden voorgeschreven. De dosering kan worden opgehoogd tot maximaal 80 mg per dag, indien de arts dit nodig acht.

Even wat punten op een rijtje:

Wanneer moet je simvastatine innemen? Dat is in de avond. Dat komt omdat de cholesterol aanmaak hoger is in de avond vergeleken met in de ochtend of middag.

Ben jij je simvastatine vergeten in te nemen (in de avond)? Neem hem dan in de ochtend alsnog in (of zodra jij door hebt dat je het bent vergeten in te nemen).

Voor de rest is simvastatine gewoon te combineren met alcohol (normaal gebruik) en bloedverdunners

Je kunt simvastatine NIET combineren met grapefruit of grapefruit sap. Deze versterken namelijk de effecten van simvastatine.

Een alternatief voor simvastatine, is eigenlijk een andere statine zoals atorvastatine.

Maar je kunt ook aan een hele andere categorie middelen denken zoals ezetimib. Dit kan worden voorgeschreven wanneer je bijvoorbeeld de bijwerkingen van alle statines niet verdraagt (aangezien daar veel overlap in is).

Een verschil tussen simvastatine en atorvastatine, rosuvastatine, pravastatine en fluvastatine is er daarom niet echt (ook al wil de fabrikant wel dat je dit gelooft). De middelen komen qua werking EN bijwerkingen voor meer dan 95% overeen. Als het niet 99% is.

Simvastatine wordt volledig vergoed uit de basisverzekering, zolang er wordt voldaan aan de voorwaarden en na verrekening van het eigen risico.

Ervaringen en bijwerkingen van simvastatine (Zocor)

Op het internet zijn talloze ervaringen van simvastatine gebruikers te vinden. De verhalen zijn niet erg lovend. Mensen voelen zich ziek, lamlendig en hebben overal pijn.

Je leest nu de 13 meest voorkomende bijwerkingen van simvastatine.

#1 Spier- en gewrichtsklachten zijn bijwerkingen van simvastatine die veel voorkomen

De meest voorkomende klachten vinden plaats in de spieren.

Alleen hoe en waar het tot uiting komt is bij iedereen weer anders, aangezien overal in je lichaam spieren zitten. De één kan dus last van zijn benen krijgen, terwijl jij misschien alleen maar nekklachten ervaart. 

Daarnaast krijgen mensen vaak last van hun gewrichten.

Hier kun je mee te maken krijgen:

 • Spierpijn
 • Spasmen
 • Gewrichtspijn
 • Vochtophopingen in de gewrichten
 • Spierafbraak
 • Plotseling gescheurde spieren
 • Ontsteking in de spieren (dermatomyositis)

Sommige mensen hebben door simvastatine overal in hun lichaam pijn en kunnen daardoor moeilijker bewegen.

Bijwerkingen van Simvastatine veroorzaakt spierpijn

Vaak hebben mensen met een hoog cholesterol al mobiliteitsproblemen, die door de medicijnen dus alleen nog maar verergeren.

Normaliter verdwijnen de klachten weer zodra gebruik van de cholesterolremmer wordt gestaakt.

Echter is dat niet altijd het geval en blijven de klachten.

Het kan zijn dat de huisarts hier dan weer andere medicijnen voor gaat inzetten. Mogelijk dat daar weer bijwerkingen aan vastzitten. En zo beland je van de regen in de drup.


#2 Buikklachten

Door het gebruik van simvastatine zullen vele lichaamsprocessen worden verstoord. Vandaar dat je eigenlijk van top tot teen last kunt krijgen van dit medicijn.

Ook in je buik kunnen er tal van klachten ontstaan. Zo kun je last krijgen van:

 • Zuurbrand en misselijkheid
 • Diarree of juist obstipatie
 • Winderigheid en buikkrampen

Deze bijwerkingen zijn nog relatief mild en spelen doorgaans alleen in de eerste weken op. Maar er kunnen zich ook levensbedreigende situaties voordoen door:


#3 Orgaanontstekingen

Vitale organen kunnen ernstig worden aangetast door simvastatine. De meest gehoorde klachten zijn in de:

 • Lever
 • Nieren
 • Alvleesklier
 • Longen

Er kunnen ontstekingen en ziektes ontstaan in deze organen, of ze kunnen gewoonweg helemaal uitvallen. Ook kan er geelzucht ontstaan. In alle gevallen dient direct een arts of zelfs nooddienst te worden ingeschakeld. Meestal gaan deze bijwerkingen gepaard met ernstige pijn.


#4 Geheugenproblemen zijn ernstige bijwerkingen van simvastatine

We spreken hier dan van kortstondige vergeetachtigheid.

Echter zijn er ook berichtgevingen van blijvende dementie en zelfs dat het gebruik van statines het verouderingsproces versnelt

Verder onderzoek op dergelijke bijwerkingen loopt nog.

Simvastatine verhoogt de kans op dementie

#5 Psychische klachten

Naast de vele lichamelijke bijwerkingen heeft simvastatine ook een negatief effect op je gemoedstoestand. Dit hangt mogelijk samen met de verslechterde fysieke toestand.

Zo kun je je depressief en neerslachtig gaan voelen. Je hebt weinig zin om activiteiten te ondernemen en ziet het leven over het algemeen somber in. Dat is ook niet raar als je de hele dag ontzettende last van je buik hebt en overal pijn in je lichaam ervaart.  


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Gevoelsverlies in ledematen

Eén van de meest vreemde bijwerkingen van simvastatine is dat je tintelingen of zelfs een doof gevoel in je handen en voeten kunt ervaren

Dit kan te maken hebben met de zenuwen die beschadigd raken door het medicijn. Als de zenuwen in je handen of voeten worden aangetast, dan kan dat gevoelsverlies tot gevolg hebben.

Zeg maar gerust dat je hele lichaam wordt aangevallen door simvastine. Zenuwen zitten namelijk overal in je lichaam. Dus ook op andere plekken in je lichaam kun je last van de zenuwschade ondervinden.


#7 Gewichtstoename door simvastatine

De meeste personen die voorgeschreven worden om cholesterolremmers te nemen, hebben vaak te kampen met overgewicht als gevolg van een ongezonde levensstijl.

Het is echter niet wenselijk dat er nog meer gewichtstoename optreedt. Helaas kan gewichtstoename een mogelijke bijwerking zijn van simvastatine (Zocor), hoewel de precieze reden hiervoor nog steeds onderzocht wordt.

Maar het is duidelijk dat simvastatine en gewichtstoename hand in hand gaan.

Gewichtstoename als bijwerking van simvastatine

#8 Slaapproblemen zijn bijwerkingen van simvastatine die je niet wilt ervaren

Waarom mensen slaapproblemen ervaren door simvastatine is nog niet helemaal duidelijk. Je kunt in ieder geval last krijgen van slapeloosheid en nachtmerries

Er kunnen ook slaapstoornissen ontstaan die meestal, maar niet altijd, verdwijnen zodra je stopt met de medicatie. Houd er dus rekening mee dat er blijvende slaapproblemen kunnen optreden.


#9 Algeheel ziek voelen

Na spierklachten is het algehele zieke gevoel wat je door simvastatine kunt krijgen de meest gehoorde bijwerking. Je lichaam wordt gesaboteerd door het medicijn en dat merk je aan iedere cel (letterlijk en figuurlijk).

Simvastatine maakt het leven minder leuk

Mensen voelen zich over het algemeen slecht, vermoeid en grieperig. Denk daarbij aan verkoudheid en hoofdpijn. Bij griep krijg je ook vaak last van spierpijn, net als bij het gebruik van Zocor.

Het probleem is dat simvastatine helpt bij het verlagen van je “slechte” cholesterol; aan de andere kant word je hele afweer onderdrukt. Dat zie je ook terug bij mensen die een chemokuur krijgen.

De vraag is daarom altijd of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Dat is een vraag die je met jouw huisarts moet bespreken.


#10 Overgevoeligheid

De bijwerkingen van simvastatine die ik tot nu toe heb besproken treden meestal pas na een aantal uur na gebruik op. Er kan echter ook een acute overgevoeligheid plaatsvinden die levensbedreigend kan zijn. De klachten gaan dan in rap tempo van mild tot zeer ernstig.

Overgevoeligheid is erg vervelend om te ervaren

Deze overgevoeligheidsreactie is te vergelijken met een allergische reactie of vergiftiging van het lichaam. Het begint vaak met acute uitslag op je huid. Je herkent het aan rode bultjes en jeuk of een branderig gevoel.


Je gaat zweten, je hartslag versnelt, wordt duizelig en je keel zwelt op. Als het zich voortzet zullen ook andere delen van je gezicht gaan zwellen. Meestal de ogen en lippen.

Indien je deze acute klachten ervaart is het zaak om direct een arts in te schakelen. Wanneer er niets gedaan wordt kan het namelijk uitlopen op een zogeheten anafylaxie. In dat geval kan je ademhaling stoppen of je bloedcirculatie belemmerd worden.

Bewusteloosheid zal snel volgen als er niets aan gedaan wordt en in het ergste geval volgt de dood door een hartstilstand.


#11 Hyperglycemie

Hoe het precies komt moet nog verder onderzocht worden, maar simvastatine heeft een significant effect op het bloed. Een risicovolle bijwerking is dat er hyperglycemie (te hoge bloedsuiker) kan optreden.

Mensen met diabetes type 2 hebben naast hun te hoge bloedsuikerspiegel ook vaak te kampen een te hoog cholesterol. Het laatste waar zij dan op zitten te wachten is dat hun bloedsuikerwaarden verhoogt door de medicatie die ze krijgen. Toch is dat wel een bijwerking van simvastatine.

Of je nu diabetes type 2 hebt of niet, een verhoogde bloedsuikerspiegel is voor niemand gezond. Je kunt als gevolg daarvan namelijk weer andere klachten ervaren:

 • Uitdroging
 • Veel moeten plassen
 • Vermoeidheid
 • Troebel zien
 • Humeurigheid

Deze klachten zijn vervelend, maar het is bovenal belangrijk om te weten dat een langdurig verhoogde bloedsuiker schadelijk is. De overtollige suikerdeeltjes tasten namelijk alles in je lichaam aan.


#12 Seksuele problemen zijn bijwerkingen van simvastatine waar mensen zich voor schamen

Mannen krijgen dikwijls te maken met impotentie (erectieproblemen) door simvastatine. Er kan ook borstvorming bij mannen ontstaan door het rommelen van dit medicijn met normale lichaamsfuncties. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat er een gebrek aan libido kan ontstaan.

Naast de fysieke ongemakken gaan deze seksuele problemen vaak hand in hand met psychische klachten. Denk aan gevoelens van schaamte en depressie.


#13 Bloedafwijkingen zijn zeer gevaarlijke bijwerkingen van simvastatine

Er zijn nog tal van andere bijwerkingen die je kunt ervaren door simvastatine als je de bijsluiter leest. Echter zijn de klachten die ik tot nu toe heb besproken de meest voorkomende. De laatste bijwerking die ik wil belichten betreft afwijkingen in het bloed.

Zo kan er de zogeheten trombocytopenie optreden.

Dit is een tekort aan bloedplaatjes in je bloed. Bloedplaatjes zijn normaliter verantwoordelijk voor een goede bloedstolling. Indien je trombocytopenie hebt en een wondje krijgt, kan het bloed daardoor niet stollen.

Je kunt ook vreemde klachten krijgen door afwijkingen in het bloed. Denk aan blaren in je keel, onverklaarbare blauwe plekken over je lichaam of een te grote aanmaak van witte bloedlichaampjes.

Simvastatine is niet de oplossing voor een gezonder leven!

Zoals je hebt kunnen eten, zijn de bijwerkingen van simvastatine niet mild. En dat ook nog voor een middel wat je makkelijk kunt vermijden als je gezonder gaat eten.

Niet alleen kun je dan je cholesterol waarden verbeteren, maar ook je hoge bloeddruk en zelf je diabetes type 2.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van simvastatine ervaar jij? Ga jij het nog gebruiken? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Fred Wiecherink schreef:

  Ik heb al maanden pijn in de nek.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Alleen is ‘pijn in de nek’ niet specifiek een bijwerking hiervan. Je kunt wel spierpijn ervaren maar dat is dan vooral in de grote spieren (benen en armen).

 • T.Jansen schreef:

  Ik heb ook die medicijnen.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Gelukkig kun je dat in vrijwel alle gevallen met een gezond eetpatroon aanpakken.

 • Rinia Heijns-Bear schreef:

  Ik heb gewichts toename en verschikkelijke spierpijnen kuiten ,benen,rugpijn.Heb acupuntuur gedaan verschillende masage niets helpt.Ik dat ik met dit middel moet stopppen.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Helaas is dit allemaal te verklaringen door simvastatine. En het gaat helaas niet zomaar weg. Stoppen (of wisselen) met het middel is de enige optie.

 • tim schreef:

  Mijn waardes schommelen soms, maar goed ben nu gestopt met roken en dan zakt het altijd wel. Toch simvastine voorgeschoteld weer gekregen, slik deze al vanaf mijn 22e, maar bijna 8 jaar gestopt geweest. Sinds vorig jaar weer aan deze rommel en zeer erge maag/ darmklachten en nu hele erge misselijkheid. (ben PDS patient + issues galblaas).

  mijn waardes zijn laatste keer als volgt.

  cholesterol 7.3
  HDL 1.64
  Cholestrerel HDL Ratio 4.5
  LDL Cholesterol 5.1
  Triglyceriden 1.3
  Glucose 4.6

  ik verwacht een verlaging nu ik gestopt ben met roken, maar zijn deze waardes al verontrustend?

  • Ben Kuiper schreef:

   Helaas wordt er over het onderwerp cholesterol veel meer onzin verspreid dan bloedsuiker. Als je bepaalde artsen aanhoort, denk je dat iedereen te hoog cholesterol heeft.

   Maar zelden is dat echt het geval. Dat komt namelijk omdat niet al het cholesterol even belangrijk is.

   Het is te complex om hier uit te leggen maar dit is de samenvatting:

   Tryglycideriden en totaal cholesterol zeggen niets over je gezondheid. Ze hebben totaal geen voorspellende waarde.

   LDL zegt een beetje iets over je gezondheid.

   HDL zegt heel veel over je gezondheid. Deze wil je zo hoog mogelijk hebben. Dat is eigenlijk het enige streven. Idealiter is die boven de 1,0.

   Die van jou is dat dus je hoeft je nergens zorgen over te maken.

   • tim schreef:

    Dank Ben! Ook het stoppen met roken en nog wat meer bewegen zal het lichaam goed doen, hopelijk kom ik ook van mijn galblaas issues af (koliek), ik was ook simvastine gaan gebruiken om zo te denken, minder gal aanmaak te krijgen (omdat gal voor 90% uit cholestrol bestaat). Maar afijn, voor mij geen simvastine meer, en ondanks dit te lezen, had ik het jaren geleden ook al eens van een belgische cardioloog gehoord, geen simvastine want dat heb jij niet nodig met je waardes..

 • Thinka Bor schreef:

  Sinds ik Simvastatine / Ezetimibe (beide 10 mg) slik, heb ik (nog meer) last van spier- en gewrichtspijn en ben ik blessuregevoelig. Dank voor dit artikel. Ik kap met de pillen.
  Vraag: ik heb een hoog HDL-gehalte (2,4 / 2,5). Dit zou de kwalijke LDL / Tryglyceriden ‘compenseren’. Wat is daarvan waar?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat kan ik heel goed snappen! Dat klopt inderdaad. Eigenlijk is de HDL waarde de enige waarde die van belang is. Zolang deze boven de 1,0 zit, zit je eigenlijk heel goed. Dus ja, HDL compenseert inderdaad de LDL. HDL weegt 4x zo zwaar mee in het totaalplaatje. Dus ga vooral zo door want je HDL is echt super goed!

 • Michel Antoni schreef:

  Valt me op dat ik 2 tot 3 keeper nacht moet plassen. Voor de rest heb ik geen klachten.

 • >
  Send this to a friend