13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Rosuvastatine

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 27
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Rosuvastatine

Heb je het medicijn rosuvastatine (merknaam Crestor) voorgeschreven gekregen en wil je weten wat de bijwerkingen van rosuvastatine zijn?

Ook al kunnen statines helpen bij het verlagen van je cholesterol, het is de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Crestor is namelijk een cholesterolremmer die gepaard gaat met vele lichamelijke klachten. In dit artikel benoem ik de 13 meest voorkomende bijwerkingen van rosuvastatine.

More...

Zijn de bijwerkingen van rosuvastatine (Crestor) gevaarlijk?

Rosuvastatine is het werkzame stofje van het medicijn Crestor. Het valt onder de cholesterolsyntheseremmers en wordt ook wel een statine genoemd. Hier vallen simvastatine en atorvastatine ook onder.

Een statine kan worden voorgeschreven als blijkt dat je:

 • Een te hoog cholesterolgehalte hebt
 • Een (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten hebt; zoals bij diabetes type 2

Cholesterol is een essentiële stof in je lichaam. Het maakt namelijk deel uit van iedere cel in je lijf. Zonder cholesterol kan niemand leven. Volgens de artsen kun je echter ook te veel cholesterol in je bloed hebben wat voor aderverkalking kan zorgen.

Rosuvastatine zou dit tegen moeten gaan door het LDL te verlagen. LDL wordt gezien als het ‘slechte’ cholesterol.

Doel van dit artikel

Rosuvastatine heeft een heel gerichte werking in het lichaam. Het blokkeert een natuurlijk proces in je lever waardoor je minder cholesterol aanmaakt. Hierdoor zou de kans op een beroerte of hartinfarct moeten dalen. Maar welke lichamelijke klachten ontstaan er als je rosuvastatine gebruikt?


In dit artikel leer je hoe het medicijn werkt en welke 13 bijwerkingen van rosuvastatine je ervan kunt krijgen (deze staan ook in de bijsluiter).

Hoe werkt rosuvastatine (Crestor) in het lichaam?

Ook al heeft cholesterol de laatste jaren een slechte reputatie opgebouwd, het is een cruciaal stofje in ons lichaam. Het wordt in de lever aangemaakt met behulp van het enzym HMG-CoA-reductase.

Cholesterol is een lichaamseigen stof!

Nu zijn er cholesterolremmers, waaronder Crestor, die dit enzym remmen. Hierdoor laat het lichaam minder cholesterol in het bloed toe.

Voor veel mensen klinkt dit als muziek in de oren, want "cholesterol is slecht".

En dus zou minder cholesterol iets goeds moeten zijn. Toch?

Nou, niet per se. We kunnen namelijk niet zonder. Het stofje is voor veel lichamelijke processen belangrijk, bijvoorbeeld:

 • De aanmaak van nieuwe cellen
 • Je hormoonhuishouding
 • De hersenen, zenuwen en spieren

Je kunt dus rustig stellen dat (de aanmaak van) cholesterol vrij cruciaal is. En Crestor blokkeert dat.

Statines verstoren dit natuurlijke mechanisme in je lichaam. Dat zorgt geheid voor problemen. Vandaar dat zo veel mensen bijwerkingen ervaren bij rosuvastatine en andere cholesterolremmers.

Rosuvastatine dosering en vergoeding

Rosuvastatine (Crestor) wordt als tablet ingenomen. De begindosering is 5 mg of 10 mg eenmaal daags.

Indien de arts dit nodig acht kan de dosering per 4 weken worden verdubbeld tot maximaal 40 mg per dag. Die dosering is echter pas echt van toepassing bij hypercholesterolemie (een te hoog cholesterol).

Goed om te weten:

Wanneer moet je rosuvastatine innemen? Dat is in de avond. Dat komt omdat de cholesterol aanmaak hoger is in de avond vergeleken met in de ochtend of middag.

Ben jij je rosuvastatine vergeten in te nemen (in de avond)? Neem hem dan in de ochtend alsnog in (of zodra jij door hebt dat je het bent vergeten in te nemen).

Voor de rest is rosuvastatine gewoon te combineren met alcohol (normaal gebruik) en bloedverdunners

Je kunt rosuvastatine NIET combineren met grapefruit of grapefruit sap. Deze versterken namelijk de effecten van dit middel.

Een alternatief voor rosuvastatine, is vaak een andere statine zoals simvastatine of atorvastatine.

Maar je kunt ook aan een hele andere categorie middelen denken zoals ezetimib. Dit kan worden voorgeschreven wanneer je bijvoorbeeld de bijwerkingen van alle statines niet verdraagt (aangezien daar veel overlap in is).

Een verschil tussen rosuvastatine en atorvastatine, simvastatine, pravastatine en fluvastatine is er daarom niet echt (ook al wil de fabrikant wel dat je dit gelooft). De middelen komen qua werking EN bijwerkingen voor meer dan 95% overeen. Als het niet 99% is.

Rosuvastatine wordt, na verrekening van het eigen risico, volledig vergoed door de zorgverzekering. Bekijk de voorwaarden via deze informatiepagina om te zien of dat in jouw geval ook zo is.

Ervaringen met rosuvastatine

Op het internet zijn tientallen ervaringen te vinden over rosuvastatine. Op tevredenheid scoort het medicijn een zware onvoldoende. Voornamelijk doordat de werking middelmatig blijkt te zijn, terwijl er wel veel bijwerkingen optreden.

Ook lees ik verhalen dat het vereiste cholesterolgehalte telkens wordt verlaagd door artsen. Mensen krijgen dan uit het niets een hogere dosis voorgeschreven, om het cholesterol in het bloed nog verder te laten dalen.

Dit zorgt meestal voor meer en ernstigere bijwerkingen. Daar moeten vaak weer andere medicijnen voor worden voorgeschreven. En zo belanden mensen langzaamaan in de farmaceutische molen.

De 13 bekendste bijwerkingen van rosuvastatine (Crestor)

#1 Griepverschijnselen

Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van rosuvastatine is het hebben van een algeheel ziek gevoel. Het is vergelijkbaar met griep.

Je kunt last krijgen van:

 • Hoofdpijn
 • Ernstige vermoeidheid
 • Verkoudheidsklachten
 • Benauwdheid

En je voelt je over het algemeen zwak. Veel mensen klagen hierover. Maar deze bijwerking is goed te verklaren. Namelijk vanwege het destructieve effect van een cholesterolremmer op het lichaam.


#2 Spierproblemen zijn bijwerkingen van rosuvastatine die veel voorkomen

Cholesterol speelt ook een belangrijke rol voor je spieren. Het fungeert als energievoorziening en helpt bij de opbouw van spieren. Dit proces raakt verstoord door rosuvastatine. Hierdoor krijgen veel mensen te maken met:

 • Spierpijn
 • Stijfheid
 • Spierkramp
 • Spierzwakte
 • Gescheurde spieren

Helaas blijft het daar niet bij. Die bijwerkingen zijn nog relatief mild. Er kunnen ook ernstige complicaties optreden zoals diverse spierziekten (myopathie) en/of de afbraak van spiercellen (rabdomyolyse).

Alleen deze eerste twee bijwerkingen zouden voor mij al genoeg reden zijn om niet met het medicijn in zee te gaan. Vooral omdat deze klachten vrij vaak voorkomen onder gebruikers. En dan komt de rest van de waslijst nog.


#3 Gewrichtsproblemen

Je kunt ook last krijgen van de gewrichten en pezen. Zo kan er artralgie optreden. Dit is een overkoepelende benaming voor tal van gewrichtsklachten, zoals:

 • Gewrichtspijn
 • Stijve gewrichten
 • Moeilijk bepaalde bewegingen kunnen maken
 • Verhoogde kans op artrose

Echter zijn je pezen ook de klos. Er kan tendinopathie optreden, wat een ander woord is voor peesziekten. Ook dit is een overkoepelende benaming voor tal van peesklachten waar je mee te maken kunt krijgen:

 • Pijn in de pezen
 • Peesblessures
 • Ontstekingen
 • Kwaliteitsverlies van pezen

Deze klachten kunnen overal in je lichaam plaatsvinden, net als bij de gewrichtsproblemen. Dus denk aan de knieën, schouders, voeten, polsen enzovoorts.


#4 Diabetes type 2

Je leest het goed. Door statines kun je diabetes type 2 krijgen, of het kan de diabetes verergeren als je dat al hebt. Hier ligt een zeer groot probleem, omdat veel diabetes type 2 patiënten tevens een hoog cholesterol hebben.

Ze krijgen dan vaak al medicatie tegen de diabetes type 2, zoals metformine of gliclazide. Dit zijn medicijnen die de insuline-gevoeligheid tijdelijk verhogen en/of de aanmaak van insuline stimuleren.

Het ding met rosuvastatine is dat het ook invloed uitoefent op de alvleesklier. Dit medicijn zorgt er namelijk voor dat er minder insuline aan wordt gemaakt.

Dit kan erin resulteren dat je lichaam niet goed meer in staat is om suikers uit je bloed te halen. En dat zorgt er weer voor dat je een verhoogde bloedsuiker krijgt.

Dat kan diabetes type 2 veroorzaken

Diabetes type 2 is één van de bijwerkingen van rosuvastatine

Maar als je het al hebt, dan zal rosuvastatine de bloedsuiker dus alleen maar verergeren. Met een grote kans dat je diabetesmedicatie-kastje nog verder moet worden uitgebreid om deze bijwerking van de statine tegen te gaan.


#5 Zenuwschade

Je gehele lichaam en dus ook de zenuwen kunnen aangetast raken door deze cholesterolremmer. De diverse spierproblemen en gewrichtsklachten komen deels voort uit deze zenuwschade. Maar het zorgt ook voor andere problemen.

Het zenuwstelsel is immers enorm belangrijk voor ons lichaam. Indien daarin iets verstoord raakt, ga je dat hoe dan ook merken. Alleen is het altijd maar de vraag hoe en hoe ernstig.

Andere problemen die hieruit kunnen ontstaan zijn:

 • Doof of tintelend gevoel in ledematen
 • Onverklaarbare huidveranderingen zoals blauwe plekken of wonden
 • Je voelt minder snel als een plek pijn doet
 • Spijsverteringsstoornissen

Echter is dit slechts een greep van de klachten waar je mee te maken kunt krijgen. Indien je andere, wellicht vreemde klachten hebt die je eerder niet had, dan is dat mogelijk te danken aan dit medicijn.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Ontstekingen aan de organen zijn ernstige bijwerkingen van rosuvastatine

Door rosuvastatine kun je te maken krijgen met:

 • Alvleesklierontsteking
 • Leverontsteking en geelzucht
 • Nierfunctiestoornis

Dit zijn ernstige bijwerkingen.

Als je lever of nieren niet goed functioneren, word je bloed niet goed gefilterd. Afvalstoffen en gifstoffen worden niet voldoende uit je bloed gehaald. En zo zijn er nog tal van andere problemen waar je mee te maken kunt krijgen. Het is echt een aanslag op je lichaam.  


#7 Buikklachten

De ernstige bijwerkingen die zelfs levensbedreigend kunnen zijn, treden (gelukkig) niet vaak op. De mildere klachten zijn vaker een probleem. Die moeten echter normaliter na enkele weken weer verdwijnen.

Ik heb het dan over buikklachten zoals:

 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Verstopping
 • Buikkrampen
 • Winderigheid

Deze bijwerkingen zouden minder moeten zijn als het medicijn bij een maaltijd wordt ingenomen. Echter is dat niet voor iedereen het geval, maar hebben ze hier hoe dan ook last van.


#8 Gewichtstoename door rosuvastatine

Vaak hebben mensen die voorgeschreven worden om cholesterolremmers te nemen, te maken met overgewicht als gevolg van een ongezonde levensstijl.

Gewichtstoename als bijwerking van rosuvastatine

Echter, het is ongewenst dat er nog meer gewichtstoename optreedt. 

Helaas kan het gebruik van rosuvastatine leiden tot gewichtstoename. De exacte reden is (nog) niet bekend.

Het is echter duidelijk dat er een verband bestaat tussen rosuvastine (Crestor) en gewichtstoename.


#9 Bloedcomplicaties

Vrijwel iedere cholesterolremmer “solt” met je bloed. Enerzijds zou het aderverkalking moeten voorkomen; dat is iets positiefs voor het bloed. Anderzijds heeft het ook een negatieve invloed. Er kunnen allerlei afwijkingen in je bloed voorkomen.

De meest voorkomende bloedafwijking door rosuvastatine is trombocytopenie. Dit is de medische benaming voor een verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Dit heeft als gevolg dat je bloed minder goed stolt.

Dat hoeft niet direct een gevaar te zijn, maar wel als je op de een of andere manier een wond oploopt. Je kunt dan veel vocht verliezen omdat je bloed niet stolt.


#10 Psychische problemen zijn bijwerkingen van rosuvastatine die je niet wilt ervaren

Naast de eindeloze lijst van lichamelijke bijwerkingen, kan rosuvastatine ook een uitwerking hebben op je psyche. Vaak heeft dit ook wel een wisselwerking met je lichamelijke welzijn.

Dementie is een bijwerking van rosuvastatine

Je kunt namelijk depressief en neerslachtig gaan voelen. Dat is niet raar als je je de hele dag ziek voelt en je niet goed kunt bewegen omdat je overal pijn hebt.

Maar je kunt ook te maken krijgen met acute dementie.

Voor zover bekend is de dementie door rosuvastatine niet blijvend, al is niet iedereen het hier over eens. 

Echter nemen het geheugenverlies en vergeetachtigheid wel ongemakken met zich mee.


#11 Slaapproblemen

Ben je ook zo toe aan een welverdiende, aangename nachtrust? Zelfs al sliep je voorheen altijd als een roos, cholesterolremmers kunnen dat helaas verstoren. Gerapporteerde slaapproblemen zijn:

 • Uiteenlopende slaapstoornissen
 • Slapeloosheid
 • Nachtmerries

Helaas gaan deze klachten vaak niet voorbij

Hier valt weinig aan te doen. Deze klachten zouden moeten verdwijnen zodra gebruik van het medicijn wordt gestaakt. Echter zie je vaak dat er dan andere medicatie wordt voorgeschreven, zoals slaappillen of andere rustgevende middelen.

Zo beland je van de regen in de drup en ben je medicijn na medicijn aan het gebruiken om alle bijwerkingen tegen te gaan. Daar zit niemand op te wachten.


#12 Urineproblemen

Als je ineens pijnlijke steken in je onderbuik of onderrug krijgt en donkere urine hebt, dan kan dat duiden op zogeheten proteïnurie.

Bloed en eiwitten in de urine door rosuvastatine

Dit betekent dat je te veel eiwitten in de urine hebt. Dit kan in het geval van rosuvastatine het gevolg zijn van disfunctioneren van de lever en/of nieren.

Hetzelfde geldt voor bloed in de urine (hematurie). Dit gaat vaak ook gepaard met pijn en is een teken dat er iets niet helemaal in de haak is.

Deze klachten komen maar zelden voor bij rosuvastatine en zouden normaliter vanzelf weer over moeten gaan.

Is dat niet het geval, contacteer dan je arts.


#13 Lupusachtig syndroom is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van rosuvastatine

De laatste bijwerking die ik bespreek in dit artikel is het lupusachtig syndroom. Dit is tevens een van de meest gevaarlijke bijwerkingen van rosuvastatine. Het indiceert namelijk een aandoening aan het immuunsysteem.

Veel van de eerder genoemde “milde” bijwerkingen zijn het gevolg van lupus. Echter kunnen zich ook levensbedreigende situaties voordoen. Je afweersysteem wordt “gesaboteerd” waardoor het zijn normale werk niet goed meer kan uitvoeren.

Hierdoor ben je vatbaarder voor ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Ook kun je eerder last krijgen van (ernstige) infecties of blijvende orgaanschade.

Rosuvastatine is niet de oplossing voor je problemen!

Zoals je hebt kunnen ervaren, zijn de bijwerkingen van rosuvastatine allesbehalve mild. Bovendien is het gebruik van dit middel te vermijden door simpelweg gezonder te gaan eten.

Door te kiezen voor een gezondere levensstijl kun je niet alleen je cholesterolwaarden verbeteren, maar ook je hoge bloeddruk en zelfs diabetes type 2 onder controle krijgen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van rosuvastatine ervaar jij? Ga jij het nog gebruiken? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • kathleen schreef:

  Ik ben een vrouw van 52 met (veel) te hoge slechte cholesterol. Ik neem sinds kort rosuvastatine 5mg maar heb het moeilijk met de bijwerkingen (grieperig gevoel, hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, huiduitslag).
  Ik ben een week gestopt en voelde me beter en nu net terug begonnen sinds 3 dagen en de bijwerkingen zijn terug.
  Je zegt in je artikel dat Rosuvastatine eenvoudigweg vermeden kan worden door een gezonde levensstijl aan te houden. Echter, ik eet al super gezond dus aan mijn voeding kan het echt niet liggen!
  Zijn er alternatieven met minder bijwerkingen voor genetisch aangelegde hoge cholesterol?
  Groeten,
  Kathleen

  • Ben Kuiper schreef:

   Bedankt voor je bericht. Hoog cholesterol zegt eigenlijk niets. Als het juist cholesterol hoog is, dan is dat juist goed.

   Er wordt helaas veel onzin verspreid over dit onderwerp door zorgverleners.

   Ik zou ons even je waarden sturen EN je eet- en drinkpatroon. Graag ook de minder gezonde dagen/producten.

   Dan kunnen we alles bekijken voor je.

 • Tessa schreef:

  Beste Ben,

  Sinds een paar weken ben ik aan de Rosuvastatine vanwege mijn hoge LDL en kalk in mijn aderen. Ben begonnen met bloedverdunners Promocard en Rosuvastatine 20 Mg.

  Met de Promocard ben ik na 2 weken gestopt vanwege heftige hoofdpijnen. Met de statine ben ik na 4 weken gestopt, had erg veel last van een druk op maag en borst en veel onrust.

  Na gesprek met de cardioloog toch weer begonnen met Rosuvastatine maar dan 10 Mg, helaas de 1e dag een uurtje of 4 na inname meteen weer last van deze nare druk op maag en borst.

  Cardioloog zegt dat dit geen bijwerking is van deze medicatie, maar toen ik gestopt was had ik hier geen last van.

  Ik begrijp heel goed dat mijn LDL van 5 omlaag moet, maar ik hou mijn hart vast als deze klachten aan blijven houden. Heb je wellicht een tip/advies voor mij Ben?

  Zijn er meer mensen met deze klachten? Ze staan namelijk niet bij de bijwerkingen?

  Alvast hartlijk dank

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen.

   Helaas wordt er over het onderwerp cholesterol veel meer onzin verspreid dan bloedsuiker. Als je bepaalde artsen aanhoort, denk je dat iedereen te hoog cholesterol heeft.

   Maar zelden is dat echt het geval. Dat komt namelijk omdat niet al het cholesterol even belangrijk is.

   Het is te complex om hier uit te leggen maar dit is de samenvatting:

   Tryglycideriden en totaal cholesterol zeggen niets over je gezondheid. Ze hebben totaal geen voorspellende waarde.

   LDL zegt een beetje iets over je gezondheid.

   HDL zegt heel veel over je gezondheid. Deze wil je zo hoog mogelijk hebben. Dat is eigenlijk het enige streven. Idealiter is die boven de 1,0.

   Wat is jouw HDL?

   Buikklachten staat gewoon tussen het rijtje van bijwerkingen (bijwerking #7). Borstklachten zijn wel raar, misschien was dat gewoon de spanning?

   • Tessa schreef:

    Beste Marloes,

    Hartelijk dank voor je snelle reactie.

    De arts heeft besloten tot statine vanwege mijn slechte LDL cholesterol en na een hart CT is er kalk aan beide kanten van mijn aderen te zien.

    en inderdaad kon ik deze bijwerkingen niet vinden druk op borst en maag, maar word er erg onrustig van. Spanning is bekend bij mij, maar dit voelt toch anders en toen ik gestopt was een paar dagen met de statine was dit gevoel weg.

    Ik heb net even mijn cholesterol waardes opgezocht en zet deze hieronder neer. Ik slik ook bloedverdunner.

    Cholesterol/HDL-cholesterol ratio
    Uw waarde: 7,5 Normale waarde:

    HDL-Cholesterol
    Uw waarde: 1,08 Normale waarde: 1.1 – 2.2

    Cholesterol totaal
    Uw waarde: 8,1Normale waarde: Lager dan 6.5

    LDL-Cholesterol
    Uw waarde: 5,04 Normale waarde: Lager dan 2.5

    Triglyceriden
    Uw waarde: 5,27
    Normale waarde: 0.6 – 2.2

    Alvast hartelijk dank.

    • Marloes Schuurman schreef:

     Bedankt hiervoor. Je HDL is op het randje. Kun je ons even een uitgebreid mailtje sturen met wat je eet en drinkt op een dag? Graag ook de minder gezonde dagen/producten noemen.

     Ik krijg sterk het vermoeden dat daar iets niet helemaal goed gaat. Mailtje kan naar [email protected] adres gestuurd worden.

 • Giesberts schreef:

  Hoi ik maak me zorgen om me man hij heeft tijdje geleden een medicijn gekregen waardoor je lever aangetast kan worden hij moest maand slikken en dan bloed prikken daar bleek uit dat zijn lever waarde boven de 200 was dat was dus niet goed hij heeft nu ook paar weken al dag medicijn gekregen voorheen was hij veel moe nie lekker en verschillende klachten nu slik hij het medicijn en gaat alleen maar slechter slaap problemen koorts aanvallen geen puf hebben pijn in zijn gewrichten het gaat em niet lekker hij is geen dokter loper maar ik wil dat hij naar huisarts gaat kunt u mij iets vertellen of helpen wat beste is het gaat em niet lekker en zo ken ik hem echt niet snachts zit hij beneden en overdag s kent tie gewoon slapen terwijl het altijd een stevige slaper is geweest alles behalve dat nu help ook is hij duizelig trilt af en toe dat ie moet eten komt nie snel genoeg wordt tie niet goed en eten doet hij als geen ander

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te horen. Ik kan op basis van dit verhaal niet zomaar conclusies trekken. Mijn advies is om naar de huisarts te gaan om hem te laten controleren. Misschien is er meer aan de hand. Het klikt alsof hij behoorlijk ziek is.

 • Herman schreef:

  Ik heb de laatste tijd heel veel last van duizeligheid, zwaar hoofd en regelmatig hoofdpijn. Kan dit ook door het gebruik van rosuvastatine komen?

  • Ben Kuiper schreef:

   Van statines is bekend dat ze de functies van de hersenen kunnen verstoren. Dus het zou zeker kunnen. Maar het zou ook kunnen komen door andere dingen. Bijvoorbeeld ook een te hoge bloedsuiker (diabetes type 2). Of iets totaal anders.

   Je zou het kunnen testen door:

   1. Stop tijdelijk met de rosuvastatine. Gaat het weg? Dan zou het mogelijk door het middel kunnen komen.

   In dat geval doe je het onder staande:

   2. Begin weer met rosuvastatine. Komt het weer terug? Dan is de kans zeer aannemelijk dat het door dit middel komt.

 • Lot schreef:

  Sinds een paar weken opnieuw begonnen met dit middel. Heb veel last van bil/heuppijn en zijkant flank. Ook heb ik het gevoel dat ik vaker ontlasting heb dan normaal. De pijn is echt heel vervelend en ik vraag mij af of het verstandig is om weer even te stoppen met dit middel of denkt u dat deze klachten hier niets mee te maken kunnen hebben?

  • Ben Kuiper schreef:

   De bil/heup klachten is mogelijk de spierpijn die het kan veroorzaken. Pijn in de zijflanken in mogelijk iets met je galblaas. Maar dat kan ik vanaf hier natuurlijk nooit met 100% zekerheid zeggen.

   Wat je kunt doen is een weekje of twee stoppen met het middelen en kijken of het weggaat. Gaat het weg? Slik dan het middel weer en kijk of het terugkomt. Dan weet je zeker of het door dit middel komt of niet. Maar de kans is erg groot dat het door dit middel komt.

 • J. Clemens schreef:

  Ben sinds 10 weken aan de Rosuvastatine. Te hoge cholesterolwaarden waren de aanleiding, tezamen met het gegeven dat iedereen in het gezin waar ik uit kom, te hoge waardes heeft. Nu ervaar ik een andere consistentie van de defecatie. Precies sinds ik dat middel gebruik. Derhalve was ik op zoek, of dat beschreven staat. Eerlijk gezegd ben ik het niet helemaal tegen gekomen. Wel dat er spijsverteringsproblemen kunnen optreden, maar waaruit die dan bestaan, is niet helemaal helder voor mij. Ik gebruik maar een heel lage dosis (5 mg).

  • Marloes Schuurman schreef:

   Het kan zeker daardoor komen. De ontlasting is dan ‘vetter’. Niet een hele gebruikelijke bijwerking, maar zeker eentje die kan plaatsvinden.

 • Jan schreef:

  Rosuvastatine. Na circa 3 jaar: pijnlijke gewrichten, obstipatie, minder goed slapen, minder slaap nodig, vaak maagzuur en rennies nemen, gebruik bloedverdunnend acenocoumarol , onder controle via trombosedienst, vergeetachtigheid, snel vermoeid, geen nierproblemen, volgende week naar vaatchirurg voor controle, zelf vermoed ik wisselwerking met de twee medicijnen. Genoemde klachten te vinden op internet als wisselwerking van de medicijnen. Ik hoor graag of genoemde problemen herkenbaar zijn.

  • Ben Kuiper schreef:

   Veel van de problemen die je noemt kunnen zeker door rosuvastatine ontstaan. Een makkelijke manier om het te ’testen’ is gewoon een week of twee te stoppen met de rosuvastatine. Als jij je dan een stuk beter voelt, weet je waardoor het komt. Tijdelijk even stoppen met de medicatie is voor de rest ook niet ‘gevaarlijk’.

 • Share via
  >