13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Fluvastatine (Lescol XL)

Medicijnen voor Diabetes Type 2

jun 16
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Fluvastatine (Lescol XL)

Je hebt het medicijn Lescol XL (fluvastatine) voorgeschreven gekregen en wil je weten wat de bijwerkingen van fluvastatine zijn?

Ik kan je nu al verklappen dat deze niet mis zijn. Het medicijn zou op korte termijn gunstig werken werken, maar wordt door veel mensen niet goed verdragen. 

In dit artikel lees je: 

 • Wat Lescol XL (fluvastatine) precies is en waar het voor ingezet wordt 
 • De positieve en negatieve werking van fluvastatine 
 • 11 meest voorkomende bijwerkingen van fluvastatine

More...

Let op deze bijwerkingen van fluvastatine (Lescol XL)

Fluvastatine is het werkende stofje in het medicijn Lescol XL. Het behoort tot de statines en wordt ingezet om cholesterol te remmen in het lichaam. Het doel van fluvastatine is vooral het verlagen van het “slechte” cholesterol genaamd LDL. Anderzijds heeft het een verhogende werking op het HDL (het “goede” cholesterol). 

Hoge cholesterolwaarden worden gelinkt aan tal van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten door aderverkalking. Wereldwijd worden er daarom massaal cholesterolremmers voorgeschreven wanneer je (kans hebt op) hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of een hoge bloeddruk. 

Echter rommelen cholesterolremmers met een heel natuurlijk proces in je lichaam, namelijk de aanmaak van cholesterol. Iedere cel in ons lichaam bevat cholesterol en je zou niet zonder kunnen leven. 

Doel van dit artikel

Enerzijds zal je mogelijk voordelen ondervinden door het gebruik van fluvastatine. Anderzijds wordt er een heel belangrijke lichaamsfunctie verstoord. Dit kan voor vervelende en zelfs levensbedreigende bijwerkingen zorgen. In dit artikel lees je wat fluvastatine doet en 13 meest bekende bijwerkingen van fluvastatine. 

Werking van fluvastatine 

Cholesterol is cruciaal voor heel je lichaam. Het is de bouwsteen van iedere cel, maar speelt ook een belangrijke rol in een correcte werking van je spieren, organen en zenuwen. Zonder cholesterol ben je letterlijk niets. 

Volgens wetenschappers zijn er verschillende soorten cholesterol. De ene is goed, de ander is slecht. En als je te veel van de slechte soort in je bloed hebt, dan is dat volgens hen zeer slecht voor je gezondheid. 

In plaats van goed te kijken naar de werkelijke oorzaak van het hoge cholesterol worden er dan al gauw cholesterolremmers voorgeschreven. Waaronder fluvastatine of een andere statine. 

Fluvastatine zal zich richten op een enzym in de lever, die betrokken is bij de aanmaak van cholesterol. Door hier invloed op uit te oefenen zal er minder LDL in je bloed aanwezig zijn, maar juist meer HDL. Ook worden andere vetten sneller uit je bloed gehaald. 

Fluvastatine vorm, dosering en vergoeding

Afhankelijk van de ‘ernst’ van jouw situatie zal een dosering worden bepaald. Normaliter is het een startdosis 20 mg per dag. Dit kan worden opgehoogd met 20 mg per 4 weken tot maximaal 80 mg per dag. Het is in tabletvorm.  

Belangrijk om te weten over fluvastatine

Wanneer moet je fluvastatine innemen? Dat is in de avond. Dat komt omdat de cholesterol aanmaak hoger is in de avond vergeleken met in de ochtend of middag.

Ben jij je fluvastatine vergeten in te nemen (in de avond)? Neem hem dan in de ochtend alsnog in (of zodra jij door hebt dat je het bent vergeten in te nemen).

Voor de rest is fluvastatine gewoon te combineren met alcohol (normaal gebruik) en bloedverdunners

Je kunt fluvastatine NIET combineren met grapefruit of grapefruit sap. Deze versterken namelijk de effecten van dit middel.

Een alternatief voor fluvastatine, is vaak een andere statine zoals simvastatinerosuvastatine of atorvastatine.

Maar je kunt ook aan een hele andere categorie middelen denken zoals ezetimib. Dit kan worden voorgeschreven wanneer je bijvoorbeeld de bijwerkingen van alle statines niet verdraagt (aangezien daar veel overlap in is).

Een verschil tussen fluvastatine en atorvastatine, simvastatine, rosuvastatine en pravastatine is er daarom niet echt (ook al wil de fabrikant wel dat je dit gelooft). De middelen komen qua werking EN bijwerkingen voor meer dan 95% overeen. Als het niet 99% is.

Zolang er aan de voorwaarden wordt voldaan wordt fluvastatine volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt geen eigen bijdrage, maar wel altijd het eigen risico. Bekijk deze pagina voor meer informatie.  

Ervaringen met fluvastatine (Lescol XL)

Het is algemeen bekend dat fluvastatine zorgt voor veel bijwerkingen, maar dat de effectiviteit verschilt van persoon tot persoon. Op tevredenheid scoort fluvastatine erg laag 

De 11 bekendste bijwerkingen van fluvastatine (Lescol XL)

#1 Spierklachten zijn bijwerkingen van fluvastatine die veel voorkomen  

Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van statines zijn problemen met de spieren. 

Mensen krijgen last van spierpijn, kramp of overmatige afbraak van spieren

Er kan een algeheel gevoel van spierzwakte optreden waardoor mensen beperkt worden in hun mobiliteit. 

De kans op een val wordt hierdoor ook vergroot. Dit komt allemaal door een verstoorde energietoevoer naar de spieren.

Eén van de bijwerkingen van fluvastatine is spierpijn

Het kan bij milde klachten blijven die alleen in het begin van het medicijngebruik optreden. In sommige gevallen ontstaan er ernstige spierziekten of ontstekingen waardoor spieren (permanent) beschadigd raken. Dit heet rabdomyolyse.


#2 Peesproblemen 

Alsof ontstoken en verzwakte spieren nog niet genoeg zijn; met je pezen kunnen ook van allerlei problemen ontstaan. Het probleem is dat fluvastatine de kwaliteit van je pezen in zijn algeheel verslechterd. 

Pezen verbinden de botten met je spieren en zijn daarom erg belangrijk voor je mobiliteit. Als deze worden ‘verziekt’ dan kan de kwaliteit van het leven snel achteruitgaan.  

De klachten die hieruit ontstaan zijn pijn, stijfheid en je kunt pijnlijke bulten krijgen op je pees.  


#3 Veranderingen in het bloed 

Volgens artsen en wetenschappers hebben statines een positieve invloed op je bloed. Zo worden de volgens hen “overtollige” vetten verwijderd uit het bloed. Maar in feite solt fluvastatine met je bloed in het algeheel.  

Zo kan het gebeuren dat je door het medicijn minder bloedplaatjes aanmaakt. In eerste instantie hoeft dat niet ernstig te zijn, maar wel op het moment dat je een (interne) wond krijgt.

Door een tekort aan bloedplaatjes kan je bloed namelijk niet goed stollen

Indien je een wond oploopt kan het zijn dat je gevaarlijk veel bloed verliest. 

Een andere ernstige bijwerking door fluvastatine is dat je vasculitis kunt krijgen. Dit is een gevaarlijk verschijnsel waarbij je lichaam haar eigen bloedvaten aanvalt. Hierdoor raken je vaten ontstoken en beschadigd 

Het is daarom erg tegenstrijdig:

Enerzijds beweren wetenschappers dat een cholesterolremmer helpt tegen hart- en vaatziekten. Anderzijds kunnen letterlijk je vaten aangetast raken waar je voor de rest van je leven last van kunt blijven houden. 


#4 Buikklachten 

Fluvastatine rommelt ook met allerlei processen in je buik. Zo kun je spijsverteringsproblemen krijgen. Hierdoor kun je last krijgen van buikpijn, misselijkheid, buikkrampen en diarree 

Ook kan je smaak veranderen. Hoe dat precies komt is nog niet bekend. 


#5 Problemen met organen 

Naast de ‘milde’ bijwerkingen die in je buik kunnen optreden, kunnen organen ernstig verstoord worden en beschadigd raken door fluvastatine.  

Vooral de alvleesklier, lever en nieren zijn de klos. In alle drie de organen kunnen functies verstoord worden. Hierdoor kunnen de organen hun werk niet goed meer uitvoeren of kunnen ze zelfs volledig uitvallen. Met alle gevolgen van dien.  

Daarnaast kan er ontsteking optreden. Dit gaat soms gepaard met ernstige pijn, maar in veel gevallen merk je het niet direct. Totdat het zo ernstig is dat je naar ziekenhuis moet. 

 Een andere gemelde bijwerking is interstitiële longziekte. Dit is een aandoening waarbij het weefsel rondom de longblaasjes aangetast raakt. Als je dat krijgt ben je ver van huis. Er is altijd een behandeling nodig en in het ergste geval dient er een longtransplantatie plaats te vinden. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Diabetes type 2 is één van de bijwerkingen van fluvastatine waar je niet op zit te wachten

Zoals je nu weet wordt onder andere de alvleesklier beïnvloed door fluvastatine. Een mogelijk gevolg hiervan is dat de alvleesklier minder insuline zal aanmaken. Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor een goede suikerverwerking in je lichaam. 

Zodra dat proces verstoord wordt is een mogelijk gevolg dat je bloedsuiker niet goed meer verlaagd kan worden. Dit kan diabetes type 2 veroorzaken.

Indien je al diabetes type 2 hebt, dan is er een goede kans dat je ook vroeg of laat wordt gediagnosticeerd met een te hoog cholesterol. En dat je vervolgens cholesterolremmers voorgeschreven krijgt.

Een bijwerking van fluvastatine is diabetes type 2

Echter kan dit je diabetes ook nog eens verergeren! 

Wanneer je ook al diabetesmedicatie gebruikt, is er een grote kans dat die moet worden uitgebreid dankzij het negatieve effect van fluvastatine.  


#7 Overgevoeligheid

Indien blijkt dat je lichaam het medicijn direct niet goed verdraagt, kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen. Dit kan milde klachten geven zoals huiduitslag of jeuk. Je kunt er echter ook (potentieel gevaarlijke) zwellingen door krijgen. 

Je ogen, je mond of je keel kunnen opgezweld raken. Indien dit gebeurt en vitale functies raken geblokkeerd, zoals je ademhaling, schakel dan direct een arts in.  

Indien er overgevoeligheid optreedt dien je te stoppen met deze medicatie.  

Anafylactische reactie als gevolg van fluvastatine?

Er kan echter ook een allergische reactie ontstaan. Als dit gebeurt, ben je erg ver van huis.

We spreken dan van een mogelijke anafylactische reactie waarbij de klachten snel opbouwen van ‘mild’ naar levensbedreigend.

Je krijgt eerst diverse huidklachten zoals jeuk en branderigheidDaarna word je kortademig of benauwd. Je merkt ook aan je hart dat er iets niet in de haak is. Zo kun je hartkloppingen krijgen en pijn op de borst. Duizeligheid, een lage bloeddruk en flauwvallen kunnen daarna plaatsvinden.

Je merkt eigenlijk aan alles dat je lichaam heftig reageert, alsof je vergiftigd wordt. 

Indien hier niet snel medische hulp bij geboden wordt kan je bloedcirculatie of ademhaling stil komen te liggen. Dit kan de dood tot gevolg hebben.   


#8 Huidklachten 

Er kunnen tal van huidproblemen optreden als bijwerking van fluvastatine.

Dit kan het gevolg zijn van een overgevoeligheidsreactie, alleen komt dat gelukkig maar zelden voor. Ook zie je vaak dat een overgevoeligheidsreactie gepaard gaat met diverse andere klachten die abrupt optreden.   

Indien de huidklachten niet direct optreden na gebruik, dan is het de fluvastatine die solt met je huidsamenstelling. Je kunt dan ook last krijgen van uitslag, rode bulten en jeuk

Andere huidaandoeningen die kunnen optreden zijn:  

 • Netelroos 
 • Eczeem 
 • Grote blaren 
 • Huidinfecties 
 • Schilferige, pijnlijke huid  

#9 Zenuwschade 

Ook je zenuwen blijven niet ongedeerd. Overal in je lichaam zitten zenuwen en die kunnen aangetast raken door fluvastatine. Het probleem is dat je nooit weet of het tijdelijk is of blijvend zal zijn  

De meestvoorkomende klachten die je hierdoor kunt ervaren zijn tintelingen of gevoelloosheid in delen van je lichaam. Zo kun je een doof gevoel krijgen in je ledenmaten of onaangenamepijnlijke gevoelens in je huid zonder dat je het ziet. 

Je hele zenuwstelsel staat op zijn kop en dat ga je merken. Je kunt hierdoor ook een grieperig gevoel krijgen met vermoeidheidhoofdpijn en algehele malaise. 


#10 Seksuele problemen zijn bijwerkingen van fluvastatine waar mensen zich voor schamen

Helaas worden je geslachtsorganen ook geraakt. Mannen kunnen last krijgen van impotentie. Vrouwen kunnen pijn ervaren bij geslachtsgemeenschap.

En zowel mannen als vrouwen ervaren mogelijk minder zin in seks. Dit neemt naast de lichamelijke ongemakken vaak ook psychische klachten met zich mee. 


#11 Psychische klachten zijn ernstige bijwerkingen van fluvastatine

Over psychische klachten gesproken… dit is een bijwerking an sich van fluvastatine.

bijwerkingen fluvastatine op het brein

Je kunt je depressief gaan voelen en lusteloos worden. Er kunnen zelfs problemen met je geheugen en denkvermogen ontstaan. Dementie door fluvastatine is geen uitzondering.

Bovendien wordt je slaap mogelijk geteisterd. Je kunt moeilijk in slaap komen en je slaap is van mindere kwaliteit, al dan niet van de nachtmerries die je door fluvastatine krijgt.  

Indien je slaapproblemen ontwikkelt door deze cholesterolremmer heeft dat ook weer zijn uitwerking op de dag erna. Eén nachtje slecht slapen kan er al voor zorgen dat je de volgende dag slechter in je vel zit.  


#12 Verhoogde enzymwaarden 

Enzymen spelen in tal van lichaamsprocessen een rol. Net als cholesterol zijn enzymen onmisbaar voor het menselijk lichaam. Normaliter reguleert ons lichaam alle enzymen zelf, zodat ze altijd in balans zijn. 

Echter kunnen cholesterolremmers een disbalans veroorzaken bij deze enzymen. Het zegt je waarschijnlijk niets, maar er kunnen creatinekinase en transaminase verhogingen ontstaan. 

Dit is geen goede zaak.

Creatinekinase speelt een rol bij de energieproductie van je spiercellen. Transaminase is betrokken bij de leverfunctie. Het verstoren van deze enzymen, is vragen om problemen. Vandaar ook de al eerdergenoemde klachten zoals de spierproblemen en verminderde leverfunctie. 


#13 Ontregeld immuunsysteem is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van fluvastatine

De laatste bijwerkingen zijn tevens de meest ingrijpende.

Deze komen namelijk voort uit een verstoord immuunsysteem als gevolg van fluvastatine gebruik. 

Onderschat dit alsjeblieft niet. Want ook al komen deze bijwerkingen niet veel voor, als het net wel bij jou plaatsvindt, is het goed mis. 

Zo kun je “immuungemedieerde necrotiserende myopathie” krijgen, wat de medische benaming is voor afstervend spierweefsel. Dit ontstaat doordat het lichaam het eigen gezonde spierweefsel aanvalt waarna het beschadigd raakt en afsterft. Dit is zeer ernstig.

Je kunt ook het lupusachtige syndroom krijgen. Dit is ook een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. In dit geval zal het gezond weefsel in het algemeen gaan aanvallen. Dit kan overal in je lichaam plaatsvinden, waaronder in je zenuwen en organen. 

Fluvastatine is niet de oplossing voor je problemen!

Zoals je hebt kunnen ervaren, zijn de bijwerkingen van fluvastatine allesbehalve mild. Bovendien is het gebruik van dit middel te vermijden door simpelweg gezonder te gaan eten.

Door te kiezen voor een gezondere levensstijl kun je niet alleen je cholesterolwaarden verbeteren, maar ook je hoge bloeddruk en zelfs diabetes type 2 onder controle krijgen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van fluvastatine ervaar jij? Ga jij het nog gebruiken? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • henk schreef:

  Duidelijk verhaal, ben blij dat ik voor mijn eigen lijf heb gekozen en iom huisarts gestopt ben met fluvastatine 80mg, en Joepie obstipatie was in week verdwenen, en lijf voelt helemaal stuk fijner weer, en nee ook al zal bij volgende apk blijken dat cholesterol getal te hoog is, ik geen pillen weer, te Info totale waarde was ooit 4, en met pil 2.2 wat volgens arts 1.9 of lager diende te zijn 🥴

 • Share via
  >