13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Atorvastatine

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 25
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Atorvastatine

Heb jij Lipitor voorgeschreven gekregen en ben jij benieuwd wat de bijwerkingen van atorvastatine - met als merknaam Lipitor - zijn? Wacht daar dan eerst mee, want het gebruik van deze cholesterolremmer kan gepaard gaan met nare bijwerkingen.

Atorvastatine en andere cholesterolremmers kunnen op de korte termijn zorgen voor een positieve werking op je hart en bloedvaten. Echter zijn de klachten die je hiervan krijgt niet voor de poes.

Hieronder lees je alles over atorvastatine:

 • Waar het medicijn voor ingezet wordt en wat het in je lichaam doet
 • De 13 meest voorkomende bijwerkingen van atorvastatine (Lipitor)
 • Hoe je dit medicijn nooit meer hoeft te gebruiken

More...

Let op voordat je atorvastatine gaat gebruiken

Atorvastatine wordt voorgeschreven aan mensen die volgens de arts een te hoog cholesterolgehalte in hun bloed hebben. Er kan ook sprake zijn van een te hoog vetgehalte in het bloed; dan kan het medicijn ook worden ingezet.

Daarnaast kan het voorgeschreven worden aan mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals bij diabetes type 2.

Atorvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers en valt onder de zogenaamde statines. Het zou moeten helpen tegen hart- en vaatziekten door aderverkalking tegen te gaan en het LDL te verlagen. LDL wordt gezien als het “slechte” cholesterol.

Doel van dit artikel

De impact van atorvastatine op het lichaam kan hoog zijn. (Studie)resultaten van het medicijn zijn wisselend maar bijwerkingen van atorvastatine (Lipitor) kunnen heftig zijn. In dit artikel lees je hoe je atorvastatine doseert, hoe het werkt en met welke 13 klachten je te maken kunt krijgen.

Hoe werkt atorvastatine in het lichaam?

Het is misschien een beetje een technisch verhaal. Maar toch vind ik het goed om in jip-en-janneke taal uit te leggen wat een statine (zoals atorvastatine) precies doet zodat je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt.

Statines hebben namelijk een ware opmars doorgemaakt in de farmaceutische industrie. Ze behoren tot de meest gebruikte medicijnen om cholesterol te verlagen ter wereld. Met andere woorden; hier wordt heel veel geld mee verdiend.

Cholesterol wordt normaal gesproken in ieder lichaam in de lever aangemaakt. Het stofje zit in iedere cel van ons lijf. Cholesterol is daarom belangrijk voor een goede werking van onze spieren, zenuwen, organen en motoriek.

Atorvastatine en andere statines zorgen ervoor dat de lever minder cholesterol kan aanmaken. Dit doen ze door een enzym te remmen genaamd HMG-CoA reductase

Cholesterol is een lichaamseigen stof!

Dit enzym is dus verantwoordelijk voor de aanmaak van cholesterol.

Voordat ik inga op de bijwerkingen van atorvastatine is het goed om te weten dat de cholesterolaanmaak een essentieel, natuurlijk proces is. Zonder cholesterol kun je niet leven. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de lijst met bijwerkingen eindeloos is.

Want cholesterol is de bouwsteen van iedere cel en hormoon. En zodra de productie daarvan wordt belemmerd gaat dit hoe dan ook een effect hebben.

Vrijwel iedereen die atorvastatine of een andere statine gebruikt zal dan ook in zekere mate last krijgen van bijwerkingen.

Atorvastatine dosering en vergoeding

Het medicijn dient oraal te worden ingenomen. De begindosering is altijd een tablet van 10 mg eenmaal daags. Regelmatig wordt er samen met de arts gemonitord of het de gewenste effecten biedt en of de bijwerkingen niet te vervelend of ernstig zijn.

Indien nodig kan per vier weken de dagdosering worden verhoogd met 10 mg tot maximaal 80 mg per dag. Dit gaat in stappen van 10 mg, 20 mg, 40 mg en uiteindelijk 80 mg. Je hoeft dan niet 8 tabletten per dag in te nemen, maar krijgt dan 1 tablet met 80 mg werkzame stof.

Even wat vragen op een rijtje

Wanneer moet je atorvastatine innemen? Dat is in de avond. Dat komt omdat de cholesterol aanmaak hoger is in de avond vergeleken met in de ochtend of middag.

Ben jij je atorvastatine vergeten in te nemen (in de avond)? Neem hem dan in de ochtend alsnog in (of zodra jij door hebt dat je het bent vergeten in te nemen).

Voor de rest is atorvastatine gewoon te combineren met alcohol (normaal gebruik) en bloedverdunners

Je kunt atorvastatine NIET combineren met grapefruit of grapefruit sap. Deze versterken namelijk de effecten van atorvastatine.

Een alternatief voor atorvastatine, is eigenlijk een andere statine zoals simvastatine.

Maar je kunt ook aan een hele andere categorie middelen denken zoals ezetimib. Dit kan worden voorgeschreven wanneer je bijvoorbeeld de bijwerkingen van alle statines niet verdraagt (aangezien daar veel overlap in is).

Atorvastatine wordt in principe volledig vergoed vanuit de basisverzekering na verrekening van het eigen risico. Bekijk deze atorvastatine-vergoedingenpagina voor alle informatie en de voorwaarden.

Ervaringen met atorvastatine

Op het internet zijn verschillende ervaringen van gebruikers te vinden. Eigenlijk iedereen die iets heeft geschreven ervaart wel bijwerkingen van atorvastatine (Lipitor). Dit medicijn scoort erg laag in de categorie tevredenheid.

Voor sommigen vallen de klachten wel mee en blijft het bij wat lichamelijke ongemakken. Anderen komen er niet zo makkelijk mee weg en voelen zich er erg slecht door. De meeste bijwerkingen verdwijnen snel weer zodra het gebruik wordt afgebroken.

Echter kunnen er ook delen in het lichaam permanent worden aangetast dankzij dit medicijn, zoals je gehoor en zenuwen.


De 13 bekendste bijwerkingen van atorvastatine

#1 Buikklachten zijn bijwerkingen van atorvastatine die veel voorkomen

De meeste mensen die atorvastatine gebruiken krijgen in meer of mindere mate last van hun buik. Dit kan zich op tal van manieren uiten.

Zo kun je “milde” klachten krijgen zoals:

 • Obstipatie
 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Winderigheid
 • Misselijkheid
 • Zuurbrand

Hier valt voor de meeste mensen nog wel mee te leven, zolang het maar snel overgaat. En dat verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben er alleen in het begin last van, bij anderen blijven de klachten net zolang aanhouden tot ze stoppen.

Er kunnen echter ook ernstigere buikproblemen optreden. Deze spelen zich af op orgaanniveau. Je kunt te maken krijgen met:

 • Leverontstekingen
 • Nierfalen
 • Alvleesklierontsteking

Naast dat deze bijwerkingen van atorvastatine erg pijnlijk kunnen zijn, zijn ze ook gewoon gevaarlijk. De organen waar problemen mee kunnen ontstaan vervullen allemaal belangrijke functies in het lichaam. Zodra daar verstoring ontstaat is een spoedbezoek aan het ziekenhuis vaak noodzakelijk.


#2 Gewichtstoename door atorvastatine

De meeste mensen die cholesterolremmers voorgeschreven krijgen hebben al last van overgewicht. Dit is vaak het gevolg van een ongezonde levensstijl.

Het laatste waar je dan op zit te wachten is dat er nog meer kilootjes bijkomen. Toch is dit een mogelijke bijwerking van atorvastatine. Hoe dit precies komt is wordt nog onderzocht. Maar het is wel duidelijk dat gewichtstoename een bijwerking is van atorvastatine (Lipitor).


#3 Huidproblemen

Onder huidproblemen door atorvastatine vallen verschillende klachten. Je kunt last krijgen van:

 • Huiduitslag
 • Rode bulten
 • Galbulten
 • Jeuk
 • Netelroos

Gezichtszwellingen – voornamelijk op je mond, tong of keel. Een zwelling kan tevens voor benauwdheid zorgen als daarbij een deel van je ademhaling wordt geblokkeerd.

Zoals je ziet kan het slechts bij milde klachten blijven, maar kan het ook uitlopen op gevaarlijke situaties. Indien dat laatste het geval is, aarzel dan niet om direct contact te leggen met je arts.


#4 Haaruitval (alopecia) is één van de vreemde bijwerkingen van atorvastatine

Waarom je door atorvastatine last kunt krijgen van haaruitval is nog niet volledig bekend.

Bijwerkingen van atorvastatine is haaruitval

Het heeft mogelijk te maken met de door de medicijn veroorzaakte belemmeringen van belangrijke processen in het lichaam.

Zoals gezegd zit er in iedere cel van je lichaam cholesterol. En als de productie daarvan door dit medicijn wordt verstoort, dan heeft dat ongetwijfeld een negatieve invloed in je lijf. Waaronder op de productie van haar.

Als je een kaal hoofd hebt, dan is dit waarschijnlijk geen probleem. Maar indien je nog over een goede bos haar bezit, sta er dan niet van te kijken dat er plotseling kale plekken op je hoofd ontstaan. Overigens beperken de kale plekken zich niet per definitie tot je hoofd, maar kunnen die overal op het lichaam optreden.


#5 Zichtproblemen

Door atorvastatine kun je verschillende problemen met je ogen krijgen. Ook hierbij geldt dat de ene klacht mild is, terwijl een ander ernstig en blijvend is.

Mensen hebben gerapporteerd dat ze last kregen van:

 • Troebel/wazig zicht
 • Dubbelzien
 • Oogafwijkingen

Indien je diabetes type 2 hebt is er al een verhoogd risico op tal van oogproblemen. Waarschijnlijk heb je daar in meer of mindere mate dan al mee te maken gehad. De bijwerkingen van atorvastatine (Lipitor) kunnen je zichtproblemen alleen maar erger maken.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Hyperglycemie

Veel medicijnen voor diabetes zorgen ervoor dat de bloedsuiker verlaagd wordt.

Dat is op dat moment een mogelijk positief effect, omdat een verhoogde bloedsuiker gevaarlijk is.

Echter is dat laatste dus precies een mogelijke bijwerking van iedere cholesterolremmer. Dankzij atorvastatine kun je te maken krijgen met een hyperglycemie, oftewel een te hoge bloedsuikerspiegel.

Een hyper kan op zijn beurt voor vervelende klachten zorgen, zoals:

 • Slaperigheid
 • Veel plassen
 • Droge mond
 • Buikklachten
 • Humeurigheid

Daarnaast is een te hoge bloedsuiker schadelijk voor het lichaam. De te veel aan suikerdeeltjes die in het bloed zitten kunnen organen en zenuwen aantasten. Daar zit niemand op te wachten.


#7 Spier- en gewrichtsklachten zijn erg beperkende bijwerkingen van atorvastatine

Veel mensen krijgen spierpijn, -krampen en -zwakte over hun hele lichaam, of heel specifiek in hun kuiten en/of onderrug.

Deze spierproblemen gaan vaak gepaard met andere klachten zoals vermoeidheid en neerslachtigheid. 

In ernstigere gevallen krijgen mensen last van gescheurde spieren, spierafbraak (rabdomyolyse), spierspasmen en problemen met hun gewrichten zoals vochtophopingen. Hierdoor kun je minder mobiel worden door deze bijwerkingen van atorvastatine.

Spierpijn als bijwerking van atorvastatine

Indien je hier veel hinder van ondervindt is het raadzaam om met de arts te kijken naar een oplossing. De kans is namelijk erg klein dat deze klachten ooit weggaan.

Dat komt omdat je spieren voor een groot deel uit cholesterol bestaan. Als je een middel gaat slikken wat de aanmaak van cholesterol remt, dan kun je er gif op innemen dat het invloed zal hebben op elke cel in je lichaam (omdat deze ALLEMAAL voor een groot deel uit cholesterol bestaan).


#8 Griep- en verkoudheidsklachten

Je afweersysteem komt ook te lijden onder het rommelen van statines met je cholesterol. Het immuunsysteem krijgt rake klappen waardoor je sneller andere ziektes en infecties kunt krijgen.

Een veel voorkomende bijwerking is dan ook dat je griep krijgt of het krijgen van een algeheel ziek gevoel. Bijkomende klachten zijn dan:

 • Keel- en neusklachten
 • Keelpijn
 • Bloedneus
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Slapeloosheid
 • Luchtweginfecties
 • Koorts

En het lijstje gaat nog wel even door.


#9 Seksuele problemen zijn bijwerkingen van atorvastatine waar mensen zich voor schamen

Problemen op seksueel gebied zijn meestal niet direct ernstig, maar wel vervelend. Mannen kunnen last krijgen van erectieproblemen en zelfs borstvorming.

Deze klachten uiten zich dus eerst fysiek, maar kunnen vervolgens ook voor psychische problemen zorgen. Vooral gevoelens van schaamte spelen daarbij een rol.

Bovendien kan de zin in seks ernstig aangetast raken bij het gebruik van atorvastatine. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.


#10 Gehoorproblemen en doofheid

Sta er niet raar van te kijken als je allerlei vage klachten krijgt aan je gehoor. Waarom je gehoor aangetast wordt door atorvastatine wordt ook nog verder onderzocht. Maar het kan zich op verschillende manieren uiten.

Zo kun je last krijgen van tinnitus (oorsuizen), een verminderd gehoor en zelfs volledige doofheid. Sommige, maar niet alle problemen verdwijnen weer zodra gebruik van het medicijn stopt. Houd er dus rekening mee dat er blijvende schade kan optreden.


#11 Zenuwschade (perifere neuropathie)

Vrijwel alles in het lichaam en dus ook de zenuwen worden geraakt door deze medicatie. Zenuwschade kan deels de spierzwakte verklaren, maar levert ook tal van andere problemen op.

Onze zenuwen zijn immers verantwoordelijk voor diverse lichaamsfuncties. Als hun werking verstoord raakt is het niet de vraag of, maar wanneer je daar last van gaat krijgen. En natuurlijk op welke manier precies, want het is maar net welke zenuw beschadigd is.

Enkele voorbeelden van klachten die voortkomen uit zenuwschade door atorvastatine:

 • De al eerdergenoemde spierproblemen
 • Doof gevoel en tintelingen in armen of benen
 • Veranderingen in de huid zoals blauwe plekken, uitslag of onverklaarbare wondjes
 • Verminderd pijngevoel
 • Onverklaarbare bloeddrukveranderingen
 • Verstoring van de spijsvertering

Echter kunnen zenuwproblemen op 101 manieren tot uiting komen. Indien je vage klachten ervaart over je lichaam die je eerder niet had, dan is er een goede kans dat deze met het medicijn te maken hebben.

#12 Psychische klachten zijn onderschatte bijwerkingen van atorvastatine

De lijst met fysieke klachten lijkt eindeloos. Overal in je lichaam kun je problemen krijgen. Echter kun je ook mentaal en emotioneel bijwerkingen ervaren. Zo krijgen verschillende gebruikers last van:

 • Depressieve gevoelens
 • Neerslachtigheid
 • Algehele malaise
 • Weinig zin om dingen te ondernemen

Als je fysiek gezien al niet in de beste staat bent, dan kunnen deze psychische klachten ervoor zorgen dat je nog verder wegzakt.

#13 Overgevoeligheid/allergische reacties

De laatste bijwerkingen van atorvastatine die ik wil bespreken zijn directe, gevaarlijke reacties van het lichaam op het medicijn. De effecten hiervan kunnen mild zijn, maar ook zo ernstig dat de situatie levensbedreigend wordt.

Er kan anafylaxie optreden waarbij sprake is van een belemmering van je ademhaling of bloedcirculatie. Beide zijn gevaarlijk waardoor je bewusteloos kunt raken. In het allerergste geval is het dodelijk.

Dergelijke gevolgen vinden meestal niet binnen enkele seconden plaats. Er zullen zich eerst andere klachten voordoen die in ernst oplopen. Het is zaak om zo'n reactie tijdig te herkennen en in te grijpen.

Mensen die een anafylactische reactie krijgen zullen dit vaak eerst merken aan hun huid. Er treedt extreme jeuk of branderigheid op in combinatie met huiduitslag. Je hartslag versnelt en hebt het idee dat je keel opzwelt.

Daarna kan de zwelling in je keel verergeren en zullen andere delen van je gezicht ook opzwellen. Meestal vindt dit plaats bij de ogen en lippen.

Neem bij deze klachten altijd contact op met je arts

Indien het zich doorzet – eigenlijk zou je bij dergelijke signalen direct een arts moeten inschakelen – krijg je buikpijn. Misselijkheid, overgeven en diarree zijn ook bijkomende klachten.


Je gaat ernstig zweten en hebt het gevoel flauw te vallen. Indien er niet tijdig wordt ingegrepen kun je daadwerkelijk het bewustzijn verliezen en kan er een hartstilstand optreden.

Indien het zich doorzet – eigenlijk zou je bij dergelijke signalen direct een arts moeten inschakelen – krijg je buikpijn. Misselijkheid, overgeven en diarree zijn ook bijkomende klachten.

Je gaat ernstig zweten en hebt het gevoel flauw te vallen. Indien er niet tijdig wordt ingegrepen kun je daadwerkelijk het bewustzijn verliezen en kan er een hartstilstand optreden.

Deze bijwerkingen treden (gelukkig) maar zeer zelden op, maar het zijn wel risico’s als je met atorvastatine begint.

Als je gezondere cholesterolwaarden wilt, moet je gezonder eten!

Zoals je hebt kunnen eten, zijn de bijwerkingen van atorvastatine vrij ernstig. En dan ook nog voor een middel dat je makkelijk kunt vermijden als je gezonder gaat eten.

Niet alleen kun je dan je cholesterol waarden verbeteren, maar ook je hoge bloeddruk en zelf je diabetes type 2.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van atorvastatine ervaar jij? Ga jij het nog gebruiken? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Hans Verhoeven schreef:

  Ik heb last gekregen van longfibrose wat volgens de specialist van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein vermoedelijk het gevolg is van gebruik van avorstatine.
  Ik moest er ook per direct mee stoppen.

 • Hans Foekens schreef:

  Ben, met genoegen je artikel gelezen. Ik deed dat omdat ik dat medicijn voor jaren en dagelijks gebruik. Het begon na een hart aanval. Veel te hoog Cholesterol. Reden voor dat, een te hoog biergebruik. Bier is een deel van mijn bejaarde leven. Het was/is een keus. Ik heb vooralsnog geen enkel probleem met een dagelijkse pil van 40mg. Dank voor je originele en simpele uitleg over de bijwerkingen.

 • Mirjam schreef:

  Hallo,
  Sinds mei aan de atorvastatine, sinds dec gestopt ivm maagklachten, hoe lang duurt het normaal gesproken voor dit middel uit je lichaam is verdwenen, en er geen klachten meer van zou moeten ervaren?

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Maar over welke december hebben we het precies? Vorige jaar of dit jaar?

   Eigenlijk zouden de klachten binnen een weekje of twee wel moeten verdwijnen. Anders komt het misschien door iets anders (of andere medicatie).

 • Ik schreef:

  Zijn de effecten/bijwerkingen van atorvastatine blijvend of verdwijnen deze na het stoppen met het gebruik hiervan?
  En dan bedoel ik met name geheugenproblemen.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat verdwijnt gelukkig met een paar weken. Zodra je het stopt, start de ‘normale’ cholesterol productie van de hersenen weer en herstelt de boel zich (relatief) snel.

 • Elly schreef:

  Beste,
  Ik gebruik al een aantal jaren atovastatine vanwege een hoger cholesterol gehalte familiair. Heb spierkrampen, diarree. Ik wil hiermee stoppen. Kan ik als alternatief van new care, Q10 50 mg& kokosolie gebruiken?
  Mvg Elly

  • Marloes Schuurman schreef:

   Het alternatief wat je noemt is geldklopperij. Ik zou daar niet aan beginnen. Wat zijn je cholesterolwaarden precies? Graag die even naar ons mailen zodat we ze kunnen bestuderen.

   Graag ook je huidige eet- en drinkpatroon meesturen. Ook de ongezondere dagen/producten graag.

 • fred zwaan schreef:

  Ik gebruik de medicijnen nu 2.5 jaar,maar wil er van af,echter ik heb het zgn erfelijk hoog cholesterol kan ik dat ook op een andere manier naar beneden brengen?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te horen. Kun je ons even al je waarden mailen EN je huidige eet- en drinkpatroon? Dan kijken wij er even naar.

 • Arthur schreef:

  Bedankt voor de heldere en zakelijke informatie over atorvastatine.
  Daar kan ik iets mee.

 • >
  Send this to a friend