11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Metoprolol

Medicijnen voor Hoge Bloeddruk

jan 16
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Metoprolol

De bijwerkingen van metoprolol zijn verre van onschuldig. Zowel op korte als lange termijn. En dat terwijl middelen als metoprololtartraat en metoprololsuccinaat heel veel worden voorgeschreven.

Het is daarom goed om je te verdiepen in de bijwerkingen om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over dit middel.

Leer hier de 11 meest voorkomende en belangrijkste bijwerkingen van metoprolol. En ontdek wat je kunt doen om dit middel nooit (meer) te hoeven slikken.

More...

De meest voorkomende bijwerkingen van metoprolol op een rijtje

Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, kun je verschillende middelen krijgen om je bloeddruk te verlagen. Welk middel (of middelen) je krijgt, hangt sterk af van de hoogte van je bloeddruk en welke andere ziekten je hebt. 

Heb je bijvoorbeeld naast een hoge bloeddruk ook last van diabetes type 2? Dan krijg je als eerste middel een ACE remmer voorgeschreven zoals lisinopril of enalapril. 

Heb je last van hartfalen of angina pectoris naast een hoge bloeddruk? Dan is de kans groot dat je een middel voorgeschreven krijgt als metoprololtartraat of metoprololsuccinaat.

Werking van metoprolol

Metoprolol is een zogenaamde beta-blokker. Deze groep middelen verlagen de bloeddruk door de beta-receptoren in het hart te blokkeren.

Hierdoor gaat je hart minder hard en snel pompen. Daardoor daalt de bloeddruk.

Deze pillen zijn in verschillende doseringen verkrijgbaar. De meest gangbare doseringen zijn 25, 50 en 100 mg. De meest gangbare fabrikanten zijn Sandoz en Mylan. Al kan dit van maand tot maand veranderen. Maar net via welke fabrikant de apotheker de pillen het goedkoopst kan inkopen.

Verschil tussen metoprololtartraat en metoprololsuccinaat?

Veel mensen vragen zich af of er een verschil is tussen metoprololtartraat en metoprololsuccinaat.

Maar dat is er niet. 

Het enige verschil is dat de succinaat pillen hun werkzame stoffen langzaam afgeven waardoor ze langer werkzaam zijn. Deze hebben een 'gereguleerde afgifte' zoals we dat in de farmacie noemen.

De tartraat pillen geven hun werkzame stoffen sneller af waardoor ze ook sneller uitgewerkt zijn.

Maar uiteindelijk is de werking en de bijwerkingen van deze pillen exact hetzelfde.

Ervaringen met metoprolol

Er is inmiddels veel ervaring met metoprolol. Dat komt omdat patiënten het al tientallen jaren gebruiken en dus een zeer goed beeld hebben van de plus- en minpunten.

Als eerst is het goed om te weten dat het een effectief middel is. Het werkt dus wel echt om je bloeddruk te verlagen. Dus dat is mooi!

Maar helaas is de tevredenheidscore van metoprolol niet heel hoog. Deze is namelijk maar 49 op een schaal van 100.

Dit heeft voornamelijk te maken met de bijwerkingen van metoprolol. Wat jou bij dit artikel heeft gebracht vermoed ik.

Doel van dit artikel

Helaas hebben alle medicijnen tegen een hoge bloeddruk negatieve bijwerkingen. En metoprolol is helaas geen uitzondering.


In dit artikel leer je daarom de 11 gevaarlijkste en meest voorkomende bijwerkingen van metoprolol. De lijst met bijwerkingen is helaas veel langer, maar hier heb je de belangrijksten op een rijtje.


Door deze bijwerkingen te leren weet je waaraan je begint en kun je een goede beslissing nemen over het wel of niet innemen van deze medicijnen. Of het wisselen naar een ander middel.

#1 Vermoeidheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van metoprolol

Dat vermoeidheid één van de meest voorkomende bijwerkingen van metoprolol is, zou je niet moeten verbazen.

Het middel remt namelijk de klopkracht en klopsnelheid van je hart. Hierdoor daalt de bloeddruk weliswaar wel...

...maar zal je hart ook minder goed bloed rond kunnen pompen.

En daardoor komt er niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen aan bij je organen en spieren. Hierdoor zul jij je vermoeid voelen.

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van metoprolol

Helaas is dit een bijwerking van metoprolol waar je op de korte en lange termijn last van kunt hebben en die ook (in principe) niet zomaar weg zal gaan. Zolang je hart namelijk wordt geremd in zijn werking, zal je ook minder zuurstof en voedingsstoffen rondpompen.

Volgens de gegevens die bekend zijn over vermoeidheid door metoprolol, ervaren helaas meer dan 10% van de patiënten deze bijwerking.


#2 Te lage bloeddruk (hypotensie)

Het is natuurlijk niet heel ondenkbaar dat een middel dat je bloeddruk verlaagt, doorschiet in zijn werking en je bloeddruk teveel verlaagt. Dit noemt men ook wel hypotensie. 

Hierbij wordt het hart teveel geremd en daalt de bloeddruk hierdoor teveel. Dit probleem doet zich vooral voor wanneer je snel opstaat vanuit een liggende of zittende positie. Dit noemt men orthostatische hypotensie.

Hier is helaas weinig aan te doen. De enige twee opties die je hebt zijn:

  • De dosering van de metoprolol verminderen
  • Dosering van andere medicijnen die je slikt tegen een hoge bloeddruk verminderen
  • Geen medicatie slikken (indien dat een optie is)

Volgens de gegevens die bekend zijn over een te lage bloeddruk door metoprolol, ervaren helaas meer dan 10% van de patiënten deze bijwerking.


#3 Hersenproblemen (duizeligheid & misselijkheid)

Doordat metoprolol het hart remt, komt er op allerlei plekken in je lichaam niet genoeg bloed aan. Eén van de organen die daar gevoelig voor is, zijn je hersenen.

Duizeligheid door metoprolol ontstaan simpelweg doordat de bloeddruk te laag wordt in de hersenen. 

En duizeligheid is niet de enige bijwerking in de hersenen die kan plaatsvinden. 

Bijwerkingen van metoprolol die in de hersenen plaatsvinden zijn bijvoorbeeld:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Verminderde alertheid
  • Nachtmerries
  • Slaapstoornissen

Dit is allemaal het gevolg van een afname van de bloeddruk in de hersenen en/of te weinig zuurstof/voedingsstoffen in de hersenen. 


#4 Te lage hartslag (bradycardie)

Metoprolol verlaagt niet alleen de slagkracht van je hart waardoor de bloeddruk daalt...

...maar het verlaagt ook je hartslag waardoor je hart per minuut minder vaak klopt. Dit heeft ook een 'gunstig' effect op je bloeddruk.

Helaas kan ook hier metoprolol doorslaan (doordat de dosering te hoog is) en je hartslag teveel verlagen. Deze toestand noemen we in de medische wereld bradycardie.

Als je hart zowel minder hard als minder vaak pompt, betekent het dat er ook te weinig bloed (met zuurstof en voedingsstoffen) rond zal gaan in je lichaam. En dat brengt natuurlijk allerlei problemen met zich mee zoals jij je zelf wel kunt voorstellen.

Een te lage hartslag door metoprolol komt relatief vaak voor. Gemiddeld heeft 5% van de patiënten hier last van.


#5 Benauwdheid (dyspneu)

Doordat metoprolol zowel je bloeddruk als hartslag verlaagt, veranderen de drukverschillen tussen aanvoerende en afvoerende bloedvaten. Hierdoor stijgt de kans op oedeem aanzienlijk.

Wanneer oedeem (vochtophoping) zich in de ledematen plaatsvindt, zullen deze opzwellen. Dat is vervelend, maar niet zozeer gevaarlijk.

Echter:

Benauwdheid (dyspneu) is een bijwerking van metoprolol

Wanneer deze vochtophoping in je longen plaatsvindt, zul je minder goed adem kunnen halen en zuurstof op kunnen nemen. Hierdoor voel jij je benauwder.

Helaas is benauwdheid door oedeem vorming in de longen één van de bijwerkingen van metoprolol die relatief vaak voorkomt. Vooral tijdens inspanning. Helaas is hier ook weinig aan te doen behalve van medicatie wisselen.

Je kunt ook een plaspil kunnen krijgen om dit probleem te verminderen, maar dat is natuurlijk NIET de juiste oplossing. Het ene pilletje veroorzaakt nu het slikken van een ander pilletje... en dat zonder de oorzaak van het probleem aan te pakken.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Koude handen en voeten

Door de verminderende doorbloeding van het lichaam door metoprolol, zal er ook minder bloed naar je handen en voeten gaan. 

Hierdoor zul je eerder koud ervaren van je handen en voeten. 

Het kan zelfs zo erg zijn, dat je last krijgt van het fenomeen van Raynaud. Dit is een aandoening waarbij de doorbloeding in je vingers zo slecht is, dat ze lijkwit worden van kleur. Uiteraard is dit verre van gezond, want het betekent dat er te weinig bloed aankomt in je vingers.

En te weinig bloed betekent dus ook te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Hoewel de vingers eerst wit worden... zullen ze uiteindelijk blauw worden... en daarna afsterven indien je er niet tijdig iets aan doet. 


#7 Depressie

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat er een link is tussen het krijgen van een depressie en het slikken van metoprolol. 

Hoewel dit niet verklaard kan worden door de werking van metoprolol... en hoewel de link niet altijd gevonden wordt in onderzoeken... voelen mensen zich soms wel een stuk neerslachtiger door het slikken van metoprolol.

De vraag is natuurlijk wat hier nu aan de hand is?

Hoogstwaarschijnlijk is er een verband doordat mensen zich depressiever voelen door andere bijwerkingen die metoprolol kan veroorzaken. 

Metoprolol kan vermoeidheid veroorzaken zoals je eerder al hebt gelezen.

En het staat er ook om bekend dat het rare dromen kan veroorzaken. Of zelfs slapeloosheid en slaapstoornissen.

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat als jij je continu vermoeid voelt en ook nog eens slechter slaap... dat dit zich gaat vertalen in neerslachtigheid of een depressie. Niemand wordt namelijk heel vrolijk van continu slecht slapen en vermoeid zijn.


#8 Hartritmestoornissen zijn gevaarlijke bijwerkingen van metoprolol

Veel mensen denken dat metoprolol enkel de slagkracht van het hart verlaagt waardoor de bloeddruk daalt.

Maar dit is niet waar.

Metoprolol heeft ook invloed op je hartfrequentie. Het verlaagt namelijk ook hoe vaak je hart per minuut klopt.

Dat is ook een reden waarom het regelmatig wordt gegevens bij hartritmestoornissen zoals atriumfibrilleren

Wanneer een middel invloed heeft op je hartritme, kan het middel ook negatieve invloeden hebben op je hartritme. In het geval van metoprolol kan het dus ook hartritmestoornissen veroorzaken. 


#9 Verslechtering van je bloedsuiker of diabetes

Dit is één van de vrij ironische bijwerkingen van metoprolol die weinig mensen kennen:

Wanneer je een hoge bloedsuiker hebt, heb je ook meer kans op het krijgen van hypertensie.

En wanneer je een hoge bloeddruk hebt, heb je ook meer kans op het krijgen van diabetes type 2.

De reden? 

Een ongezonde eet- en drinkpatroon! Dat verklaart beide ziekten namelijk. 

Dus als hypertensie patiënt, heb je al meer kans op het krijgen van diabetes type 2. Het is dan ook ironisch dat je een middel krijgt tegen je hoge bloeddruk wat je diabetes type 2 alleen maar erger zal maken.

Hoe? Nou, zo:

Hoe metoprolol diabetes type 2 kan veroorzaken

Metoprolol blokkeert alle beta-receptoren in het lichaam. Hoewel deze veel aanwezig zijn in je hart, zijn ze ook aanwezig in je pancreas. Als metoprolol aangrijpt op de recepten in je pancreas, zul je daardoor minder insuline afgeven.

En doordat je minder insuline afgeeft, zal de bloedsuiker minder goed kunnen dalen. 

Dit zal op de lange termijn diabetes type 2 veroorzaken (vooral in combinatie met een ongezond eet- en drinkpatroon).


#10 Erectieproblemen zijn vervelende bijwerkingen van metoprolol

Er is genoeg onderzoek gedaan naar erectieproblemen bij het gebruik van metoprolol. En het is helaas ook bekend dat ze bijdragen aan erectiestoornissen...

...maar misschien niet zoals je denkt dat ze doen.

Ten eerste weten we dat een hoge bloeddruk erectiestoornissen kan veroorzaken. Dit komt doordat de hoge druk de kleine bloedvaten kapot maakt. Hierdoor kan een man moeilijker een erectie krijgen en behouden.

Ten tweede kan metoprolol de erectieproblemen erger maken (of veroorzaken) doordat het de druk in het lichaam verlaagt. 

Hierdoor komt er niet genoeg bloed/druk aan bij de penis en is het daardoor lastiger om een erectie te krijgen en te behouden.

Als laatste speelt ook het Hawthorne effect een rol. Dit is een psychologisch effect waarbij je extra aandacht gaat schenken aan iets waar je voorheen geen of weinig aandacht aan schonk. In dit geval het 'krijgen van een erectie'.

Erectiestoornissen zitten ook tussen de oren

Laat ik het even uitleggen:


Als jij in de bijsluiter hebt gelezen dat metoprolol erectiestoornissen kan veroorzaken, dan zul jij je daar ook meer zorgen over maken. En deze psychologische druk zorgt ervoor dat je (extra) last krijgt van erectiestoornissen.


Wanneer je als man 'heel graag' een erectie wilt en dit probeert te forceren, zal het vaak juist NIET lukken.


Prestatiedruk doet mannen geen goed daar beneden. En als je dus weet dat metoprolol dit probleem kan veroorzaken, dan zul je daar mentaal meer mee bezig zijn... wat je erectie geen goed zal doen.


#11 Hartkloppingen

Hoewel deze bijwerking van metoprolol onder 'hartritmestoornissen' valt, wil ik hem wel even apart benoemen.

En dat is vooral omdat het relatief vaak voor kan komen.

Hartkloppingen zijn een vorm van hartritmestoornissen. Als je hier al last van hebt, dan kan metoprolol het erger maken. En als je er nog geen last van hebt, dan kun je het van metoprolol krijgen.

Dit is allemaal te verklaren door het effect van metoprolol op je hartritme.

Helaas zal dit probleem ook niet zomaar weggaan. Het enige wat je kunt doen, is van middel wisselen en hopen dat de bijwerkingen van dat middel minder erg zijn (of niet aanwezig zijn natuurlijk).

Gebruik het Bloeddruk Verlagen Geheim om de bijwerkingen van metoprolol te vermijden

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de bijwerkingen van metoprolol niet mild. En de kans is groot dat je één of meerdere voor de rest van je leven zult ervaren.

Gelukkig hoeft dit niet je toekomst te zijn. Je kunt namelijk iets aan je medicatie doen door je hoge bloeddruk te verlagen met voeding.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
  • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke van de meeste voorkomende bijwerkingen van metoprolol ervaar jij? Wat doe jij eraan om ze te verminderen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Ton troost schreef:

    Het boek is binnen , dank

  • Share via
    >