
Slik je perindopril of moet je dat binnenkort doen? Dan is het verstandig om de bijwerkingen van perindopril te kennen. Die zijn namelijk niet prettig.
Het gaat dan zowel om perindopril tert-butylamine, perindopril tosilaat als Coversyl arg (arginine).
Door goed geïnformeerd te zijn over andermans ervaringen met perindopril, kun afwegen of je dit middel wel wilt gebruiken.
Daarom leer je in dit artikel de 11 mogelijke en meest voorkomende bijwerkingen van perindopril die je kunt ervaren.
More...
Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van perindopril?
- Te lage bloeddruk
- Hoesten
- Droge mond
- Problemen met je ogen
- Jeuk en huiduitslag
- Te hoog kalium
- Trillen
- Oedeem
- Spierpijn en spierkrampen
- Vermoeidheid
- Hartinfarct

Doel van dit artikel
In dit artikel ga ik dieper in op de 11 meest voorkomende bijwerkingen van perindopril. De meeste bijwerkingen komen direct uit de bijsluiter. Andere komen van persoonlijke ervaringen van gebruikers of uit de medische literatuur.
Door dit artikel goed te lezen, weet je met welke bijverschijnselen je te maken kunt krijgen en ook waarom deze optreden bij een bloeddruk verlagend middel als deze. Hierdoor kun je een weloverwogen besluit nemen over het wel of niet slikken van perindopril.
Wat is perindopril?
Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, wil je dit zo snel mogelijk verlagen. Hoewel zorgverleners - tussen neus en lippen door - levensstijl tips geven, is de regel eigenlijk het voorschrijven van medicatie tegen een hoge bloeddruk.
En wat bloeddrukverlagers betreft, hebben ze veel om uit te kiezen.
Welke jij krijgt, hangt sterk af van welke andere ziekten je hebt naast de hoge bloeddruk.
Heb je bijvoorbeeld last van boezemfibrilleren naast de hoge bloeddruk? Dan zul je waarschijnlijk een bètablokker krijgen zoals metoprolol.

Heb je echter naast hypertensie ook last van hartfalen? Dan zul je sneller een plaspil voorgeschreven krijgen zoals hydrochloorthiazide.
Wanneer krijg je dit middel voorgeschreven?
Maar heb je naast een hoge bloeddruk ook last van een hoge bloedsuiker? Dan gaat de voorkeur uit naar een ACE remmer zoals lisinopril.
Perindopril is ook zo'n ACE remmer. Je kunt ACE remmers makkelijk herkennen aan het feit dat ze op '-pril' eindigen.
Welke effecten heeft perindopril?
Het is een beetje een technisch verhaal, en je hoeft het ook niet te onthouden. Maar voor de geïnteresseerde werkt perindopril alsvolgt:
Perindopril remt je 'angiotensine converting enzyme' (ACE). Dit is een enzym in je lichaam dat angiotensine-1 omzet in angiotensine-2. Als gevolg hiervan neemt de renine concentratie toe en de aldosteronconcentratie af.
Vormen, doseringen en combinaties van perindopril
Perindopril kan alleen oraal worden ingenomen, in de vorm van een tablet. Wel zijn er meedere varianten beschikbaar. De drie meestgebruikte zijn perindopril tert-butylamine, perindopril tosilaat en Coversyl arg (arginine).
Perindopril kun je ook in verschillende doseringen krijgen.
Perindopril tert-butylamine is verkrijgbaar in 2 mg, 4 mg en 8 mg. De meest gebruikte doseringen voor perindopril tosilaat en Coversyl arg zijn 2,5 mg, 5 mg en 10 mg.
De hoeveelheid actieve stoffen in de pillen zijn behoorlijk vergelijkbaar. Dus een 2 mg van de tert-butylamine is vergelijkbaar met 2,5 mg van de tosilaat.
Pillen met meerdere bloeddrukverlagende stoffen
Daarnaast bestaan er ook verschillende combinatiepillen van perindopril. Denk aan de bloeddruk verlagende tabletten met:

Bij deze combinatiepillen krijg je dus de zowel de bloeddruk verlagende effecten ALS de bijwerkingen van de additieve medicijnen.
Tenslotte is het goed om te weten dat er meerdere fabrikanten zijn die dit middel maken. De meest bekende fabrikanten van perindopril zijn Glenmark, Pharmachemie, Sandoz, Mylan en Aurobindo.
Ervaringen met perindopril (en met de bijwerkingen)
Perindopril is al jaren op de markt. En daardoor hebben we gelukkig veel ervaring met het middel. Daarnaast is er uitvoerig onderzoek gedaan naar de werking en bijwerkingen van dit middel (en alle andere ACE remmers).
Het positieve om te melden is dat dit bloeddruk-verlagende middel effectief is op de korte termijn.. Het werkt dus snel.
Het vervelende is echter dat dit middel flink wat lichamelijke ongemakken kan veroorzaken. Zowel op de korte als de lange termijn.
Het scoort bij patiënten die het gebruiken een tevredenheidsscore van slechts 41 van de 100 punten. Niet bepaald lovend dus.
11 belangrijkste bijwerkingen van perindopril
Deze lage score zit hem vooral in de vele bijwerkingen die dikwijls optreden.

Pas op
Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat er al gauw een soort afhankelijkheid, maar tegelijkertijd tolerantie ontstaat.
Hierdoor hebben mensen die dit soort medicatie gebruiken naar verloop van tijd steeds hogere doseringen en/of extra medicatie nodig.
Hun medicijnkastje breidt alsmaar uit, de bijwerkingen stapelen zich op en ondertussen raken ze steeds verder van huis.
#1 Te lage bloeddruk (hypotensie)
Een van de grootste problemen waar perindopril-gebruikers tegenaanlopen, is dat het middel soms doorslaat qua werking. Hierdoor krijg je een te lage bloeddruk; ook wel hypotensie genoemd.
Deze bijwerking zal je waarschijnlijk niet verbazen. Want elk middel kan doorschieten in zijn werking en dus 'te veel' effect op je lichaam hebben. Zo ook met bloeddruk verlagende middelen.
Een te lage bloeddruk zul je zelden echt merken. Als je het wel merkt, dan is dit vaak pas wanneer je snel opstaat vanuit zittende of liggende houding. Dan ervaar je iets wat men orthostatische hypotensie noemt.
Deze daling van je bloeddruk is meestal maar kortdurend.
Maar als je ook een middel gebruikt wat je bloeddruk verlaagt, dan kan de bloeddruk snel te ver dalen.
En een te lage bloeddruk is ook niet gezond.
Wanneer je bloeddruk te snel en te ver daalt kun je dit ervaren::

In de wat meer ergere gevallen kun je zelfs tijdelijk buiten bewustzijn raken. En dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Overigens geldt dat ook voor duizeligheid of als je wazig ziet.
Stel dat je duizelig wordt door de perindopril op het moment dat je aan het autorijden bent. Of je bloeddruk daalt zo snel waardoor je flauwvalt, net op het moment dat je een trap afloopt. ik sta niet in voor de gevolgen.
Deze bijwerking treedt vaker op bij oudere gebruikers van dit middel. Aangezien ouderen over het algemeen kwetsbaarder zijn en sneller iets breken wanneer ze vallen, vormt deze bijwerking dus een extra groot risico voor hen.
#2 Kriebelhoest is één van de meest voorkomende bijwerkingen van perindopril
Net als lisinopril kan perindopril ook hoesten veroorzaken. Het gaat hier om een 'niet-productieve' hoest zoals dat heet. Dat is een hoest waarbij er geen slijm bij betrokken is. Praktisch gezien is het gewoon een kriebelhoest.

Deze bijwerking van perindopril wordt veroorzaakt door het uitzetten van de vaten.
Dat is ook de reden waarom mensen oorsuizen ervaren door perindopril. Dat komt ook door uit uitzetten van de vaten.
Helaas kun je niets aan deze hoest doen. En deze gaat ook niet zomaar weg. Als je er last van hebt, zal dat altijd zo blijven.
Het enige wat je kunt doen is wisselen van medicatie. Maar het probleem is dat alle ACE remmers kirebelhoest als bijwerking hebben. Dus moet je waarschijnlijk een compleet andere groep medicijnen slikken.
#3 Droge mond
Ook een droge mond behoort helaas tot één van de bijwerkingen van perindopril die relatief veel voorkomt.
Dit komt doordat vrijwel alle middelen die een bloeddrukverlagende werking hebben invloed hebben op de werking van je speekselklieren en/of de vochtbalans in je lichaam.
Dit probleem wordt vaak nog erger gemaakt doordat perindopril ook overgeven en diarree kan veroorzaken. Het gevolg hiervan is dat je nog meer vocht verliest, waardoor je nog meer dorst krijgt.
Helaas is er weinig aan deze bijwerking te doen. Uiteraard kun je wel meer drinken...
...maar veel drinken kan je bloeddruk op zijn beurt weer verhogen.
En uiteindelijk zul je het ook weer uitplassen, waardoor de droge mond net zo hard weer terugkomt. Als je hier last van hebt zal het overgaan naar een ander bloeddrukmedicijn helaas niet helpen. Helemaal niet als je ervoor in de plaats een diuretica krijgt; aangezien die het urineren stimuleert.
#4 Problemen met je ogen (slechter zien)
Je ogen zijn zeer goed doorbloed. En dat betekent ook dat perindopril hier effect op kan hebben.
Door het uitzetten van de bloedvaten in je ogen, kun je (tijdelijk) wazig gaan zien. Dit is vooral het geval aan het begin van de therapie en/of als je net begonnen bent aan een hogere dosering..
Ook kun je last krijgen van oedeem in en rond de ogen (daarover straks meer). Ook dit kan ervoor zorgen dat je slechter gaat zien en last krijgt van je ogen.
#5 Jeuk en huiduitslag
Helaas is één van de mogelijke bijwerkingen van perindopril het krijgen van jeuk, uitslag en andere eczeem- of psoriasis-achtige huidproblemen.
En als je al last hebt van huidproblemen, eczeem of psoriasis? Dan kan perindopril het erger maken.
Het probleem is dat deze klachten veel vaker voorkomen dan de bijsluiter aangeeft.

Er is één heel klein lichtpuntje:
De jeuk en huiduitslag doen zich vooral aan het begin van het gebruik voor. Heb je er aan het begin geen last van? Dan is de kans nihili dat je er later alsnog last van krijgt.
Het is helaas ook zo dat als je er wel last van hebt, dat deze problemen nooit weg zullen gaan. Zoals dat eigenlijk bij elke allergische reactie het geval is.
Je zult dan ook van middel moeten wisselen indien je last hebt van jeuk, huidproblemen, eczeem of psoriasis door perindopril.
#6 Te hoog kalium
Van ACE remmers zoals perindopril is helaas bekend dat ze de werking van de nieren flink kunnen verstoren. Hierdoor zullen allerlei waarden uit balans raken.
Eén hiervan is de hoeveelheid kalium in je lichaam. Door perindopril kan deze te hoog worden.
Dit kan verschillende gevolgen hebben zoals:
Zoals je ziet is dat een flinke lijst.
En naast dit allemaal kun je ook nog eens last krijgen van een te lage bloedsuiker en een te lage natriumspiegel.

Een te lage bloedsuiker brengt ook vermoeidheid en zwakte met zich mee.
Als ook duizeligheid en de kans op flauwvallen.
En een te laag natrium gehalte heeft gevolgen zoals hoofdpijn, verwardheid, vermoeidheid, epileptische aanvallen en zelfs in coma raken.
Deze bijwerkingen van perindopril wil je dus allemaal compleet vermijden. Vermoed je dat je last van één of meerdere hebt? Trek dan snel aan de bel bij je arts! Het kan namelijk levensbedreigende gevolgen hebben.
#7 Trillen
Eén van de bijwerkingen van perindopril die mensen ervaren maar niet in de bijsluiter staat, is dat ze last krijgen van trillen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:
Als eerst kun je last krijgen van een te hoge kaliumspiegel zoals je hierboven al hebt gelezen. Een te hoog kaliumspiegel kan voor hartkloppingen en ademhalingsproblemen (benauwdheid) zorgen. Als gevolg hiervan kun je gaan trillen.
Ten tweede zijn bekende bijwerkingen van perindopril overgeven en diarree. Hierdoor is de kans op uitdroging hoger. Eén van de symptomen van uitdroging is trillen.
Ten derde kun je last krijgen van een te lage bloedsuiker door perindopril. Een symptoom van een te lage bloedsuiker is trillen.
Er zijn dus meerdere verklaringen mogelijk waarom je gaat trillen van perindopril, zonder dat het expliciet in de bijsluiter staat.
#8 Oedeem
Oedeem is één van de mogelijke bijwerkingen van perindopril die vaker voorkomt dan de bijsluiter aangeeft.
De oorzaak van het oedeem is simpelweg het uitzetten van de bloedvaten. Hierdoor 'lekt' er meer vocht uit de vaten. Dit hoopt zich vervolgens op tussen je lichaamscellen. Er is dan meer interstitieel vocht zoals dat medisch heet.
Het oedeem zal zich vooral ophopen in je extremiteiten. Denk hierbij vooral aan je voeten en onderbenen. Dit kan op zijn beurt je mobiliteit in negatieve zin beïnvloeden.

Je kunt last krijgen van angio-oedeem
Als je echt pech hebt, kun je ook last krijgen van iets wat angio-oedeem heet. Zie dit als een zeer extreme en levensbedreigende vorm van oedeem.
Dit kan zich op allerlei manieren uiten, maar de meeste voorkomende manieren zijn het opzetten van je gelaat, lippen, slijmvliezen, tong, stembanden en bovenste gedeelte van je keel.
Hierdoor kun je letterlijk overlijden door verstikking!
Mocht je dit bij jezelf op voelen komen, dan dien je DIRECT contact op te nemen met een medisch hulpdienst. We spreken hier namelijk van een spoedgeval.
#9 Spierpijn en spierkrampen zijn vervelende bijwerkingen van perindopril
Perindopril heeft helaas ook invloed op je spieren. Dit kan zich uiten als spierzwakte, spierpijn of/of spierkrampen.
Alle drie zijn het gevolg van een verstoring van je elektrolyten huishouding. Mogelijk ook in combinatie met het verstoren van je bloedsuiker.
Alle ACE remmers (waaronder perindopril) kunnen zowel je kaliumspiegel verhogen als je natriumspiegel verlagen.
Het gevolg van beide effecten is helaas een verstoring van de impulsopwekking en impulsgeleiding van je zenuwen/spieren.
Hierdoor zullen de spieren hun werking niet meer goed kunnen doen.

Dit resulteert in spierzwakte, spierpijn en/of spierkrampen.
Helaas zullen deze bijwerkingen niet zomaar verdwijnen. Zolang perindopril je nierfunctie verstoort, zal het ook je kalium- en natriumspiegel verstoren. En daardoor dus ook de spierklachten veroorzaken, in stand houden en zelfs verergeren.
#10 Vermoeidheid
Ook vermoeidheid is helaas één van de mogelijke bijwerkingen van perindopril die mensen veel ervaren.
Ook hier weer is de oorzaak de verstoring van je kalium- en natriumspiegel. Deze hebben niet alleen spierzwakte als gevolg, maar ook een algehele vermoeidheid en zwakte. Iets wat in de medische wereld asthenie heet.
Hoe erg de vermoeidheid is, hangt sterk af van hoe verstoord je kalium- en natriumspiegel zijn.
#11 Hartinfarct is één van de gevaarlijke bijwerkingen van perindopril
De lijst met gevaarlijke bijwerkingen van perindopril is helaas erg lang.

Je kunt kiezen uit een hartritmestoornis, angina pectoris, een beroerte, pancreatitis (waardoor je diabetes type 2 krijgt) en allerlei verstoringen van je bloedwaarden.
Eentje die erg van belang is om te weten...
...is het krijgen van een hartinfarct.
De kans op een hartinfarct door perindopril ontstaat ook door de verstoring van kalium en natrium in het lichaam.
Aangezien zowel kalium als natrium betrokken zijn bij de hartwerking, is het niet heel gek dat een verstoring hiervan hartproblemen kan geven. In dit geval gaat het een noodsituatie waarbij je hart volledig stopt met werken.
De bijwerkingen van perindopril vermijden met het Bloeddruk Verlagen Geheim
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de bijwerkingen van perindopril allesbehalve prettig.
Gelukkig kun je dit middel volledig vermijden door je hoge bloeddruk bij de bron aan te pakken.
Hoe? Met ons Bloeddruk Verlagen Geheim!
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
- De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: welke van de meeste voorkomende bijwerkingen van perindopril ervaar jij? Wat zijn verder jouw ervaringen met perindopril? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 19 februari 2025
Mijn hart werk goed?? Alleen soms klopt het regelmatig 2 of 3 slagen en dan stopt het , even uitrusten en gaat hij verder.. dat gebeurd regelmatig vooral als je op bed ligt , ik vind het wel grappig , en zie zijn er meer rare dingen.k
Het betekent dat je hart onregelmatig klopt en soms een slag overslaat (of eigenlijk samenvoegt met een andere). Ik zou even naar de huisarts met deze klachten.
Waarom schrijft men dat dan voor als ik al de neven effecten lees
Omdat men toch iets moet doen om de bloeddruk te verlagen. Het voorschrijven van pillen is makkelijker en winstgevender dan mensen vertellen dat ze anders moeten eten en drinken.
Is het ingrediënt Erythritolpoeder in uw Toetjesboek hetzelfde als Pure Via?
Dat klopt. Alleen bevat Pure Via ook nog Stevia waardoor het zoeter is. Dus mogelijk moet je er minder van gebruiken.