11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Perindopril

Medicijnen voor Hoge Bloeddruk

mrt 01
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Perindopril

Slik je perindopril of moet je dat binnenkort doen? Dan is het verstandig om de bijwerkingen van perindopril te kennen. Die zijn namelijk niet prettig.

Het gaat dan zowel om perindopril tert-butylamine, perindopril tosilaat als Coversyl arg (arginine).

Door goed geïnformeerd te zijn over dit middel, kun jij een juiste beslissing nemen over perindopril.

Daar leer je in dit artikel de 11 mogelijke en meest voorkomende bijwerkingen van perindopril die je kunt ervaren.

More...

De meest voorkomende bijwerkingen van perindopril

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, wil je dit zo snel mogelijk verlagen. Hoewel zorgverleners - tussen neus en lippen door - levensstijl adviezen noemen, is de regel eigenlijk het voorschrijven van medicatie tegen een hoge bloeddruk.

En wat medicijnen tegen een hoge bloeddruk betreft, hebben ze erg veel om uit te kiezen. Wat jij krijgt, hangt sterk af van welke andere ziekten je hebt naast de hoge bloeddruk

Heb je bijvoorbeeld last van boezemfibrilleren naast de hoge bloeddruk? Dan zul je waarschijnlijk een beta-blokker krijgen zoals metoprolol.

Heb je echter naast hypertensie ook last van hartfalen? Dan zul je sneller een plaspil voorgeschreven krijgen zoals hydrochloorthiazide.

Maar heb je naast een hoge bloeddruk ook last van een hoge bloedsuiker? Dan gaat de voorkeur uit naar een ACE remmer zoals lisinopril. 

Perindopril is ook zo'n ACE remmer. Je kunt ACE remmers makkelijk herkennen aan het feit dat ze op '-pril' eindigen. 

Er is een reden waarom jij dit artikel leest

Waarschijnlijk vraag jij je af of het wel zo verstandig om dit middel te slikken.

Of misschien gebruik je het al, maar vraag jij je af hoe lang de bijwerkingen van perindopril duren die jij nu ervaart.

Ik zal je hier allemaal mee helpen! Maar eerst even wat achtergrondinformatie.

Werking van perindopril

Perindopril werkt als volgt:

Perindopril remt je 'angiotensine converting enzyme' (ACE). Dit is een enzym in je lichaam dat angiotensine-1 omzet in angiotensine-2. Als gevolg hiervan neemt de renine concentratie toe en de aldosteronconcentratie af.

Dit zorgt er allemaal voor dat je vaten zich gaan verwijden en daardoor zal de belasting op het hart afnemen. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Perindopril is in verschillende varianten beschikbaar. De drie meeste gebruikte zijn perindopril tert-butylamineperindopril tosilaat en Coversyl arg (arginine).

Perindopril kun je ook in verschillende doseringen krijgen.

Perindopril tert-butylamine is verkrijgbaar in 2 mg4 mg en 8 mg.

En de meest gebruikte doseringen voor perindopril tosilaat en Coversyl arg zijn 2,5 mg5 mg en 10 mg.

De hoeveelheid actieve stoffen in de pillen zijn behoorlijk vergelijkbaar. Dus een 2 mg van de tert-butylamine is vergelijkbaar met 2,5 mg van de tosilaat.

Daarnaast bestaan er ook verschillende combinatiepillen van perindopril. Dit zijn:

 • Perindopril/amlodipine
 • Perindopril/indapamide
 • Perindopril/amlodipine/indapamide

Bij deze combinatiepillen kun je dus niet alleen de bijwerkingen van perindopril ervaren, maar ook van de andere stoffen die erin zitten.

Als laatste is het goed om te weten dat er meerdere fabrikanten zijn die dit middel maken. De meest bekende fabrikanten van perindopril zijn Glenmark, Pharmachemie, Sandoz, Mylan en Aurobindo.

Ervaringen met perindopril

Perindopril is al jaren op de markt. En daardoor hebben we gelukkig veel ervaring met het middel. Daarnaast is er uitvoerig onderzoek gedaan naar de werking en bijwerkingen van dit middel (en alle andere ACE remmers)

Het positieve om te melden is dat dit middel de bloeddruk goed verlaagt. Dus dat is mooi.

Het vervelende is dat dit middel flink wat bijwerkingen heeft. 

Het scoort bij patiënten die het gebruiken maar een tevredenheidsscore van 41 van de 100 punten. Niet bepaalde goed dus.

De voornaamste reden voor deze lage score zijn uiteraard de vele bijwerkingen van perindopril die je kunt (en zult) ervaren.

Doel van dit artikel

Daarom is het goed om bij de neveneffecten van dit middel stil te staan.


In dit artikel geef ik je de 11 meest voorkomende bijwerkingen van perindopril die je kunt ervaren. De meeste bijwerkingen komen gewoon uit de bijsluiter maar sommigen komen uit de medische literatuur. 


Door dit artikel goed te lezen, weet je exact wat je kunt verwachten qua bijwerkingen. En kun je daardoor een beter besluiten nemen over het wel of niet slikken van perindopril. 

#1 Te lage bloeddruk (hypotensie)

Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van perindopril is dat het je bloeddruk iets te veel verlaagt. Hierdoor krijg je een toestand die hypotensie heeft. Oftewel een te lage bloeddruk.

Deze bijwerkingen moeten je eigenlijk niet verbazen. Want elk middel kan doorschieten in zijn werking en dus 'te veel' effect op je lichaam hebben. Zo ook met bloeddruk verlagende middelen.

Een te lage bloeddruk zul je zelden echt merken. Als je het wel merkt, dan is dit vaak pas wanneer je snel opstaat vanuit zittende of liggende houding. Dan ervaar je iets wat men orthostatische hypotensie noemt.

Wanneer je snel vanuit zittende of liggende houding opstaat, zal je bloeddruk sowieso dalen.

Maar als je ook een middel gebruikt wat je bloeddruk verlaagt, dan zal je bloeddruk dubbel zo snel en laag dalen. Het risico is dat je bloeddruk te laag wordt.

Bij een te lage bloeddruk zul je duizelig worden en/of het bewustzijn verliezen

Duizeligheid klinkt misschien onschuldig, maar het kan grote gevolgen met zich meebrengen. Vooral bij ouderen.

Als jij valt, kun je zomaar je hoofd stoten. Of zelfs een heup breken. En dat allemaal omdat perindopril iets te goed werkt.


#2 Hoesten

Net als lisinopril kan perindopril ook hoesten veroorzaken. Het gaat hier om een 'niet-productieve' hoest zoals dat heet. Dat is een hoest waarbij er geen slijm bij betrokken is. Praktisch gezien is het gewoon een kriebelhoest.

Hoesten is één van de bijwerkingen van perindopril

Deze bijwerking van perindopril wordt veroorzaakt door het uitzetten van de vaten.

Dat is ook de reden waarom mensen oorsuizen ervaren door perindopril. Dat komt ook door uit uitzetten van de vaten.

Helaas kun je niets aan deze hoest doen. En deze gaat ook niet zomaar weg. Als je er last van hebt, zal dat altijd zo blijven.

Het enige wat je kunt doen is wisselen van medicatie. Maar het probleem is dat alle ACE remmers hoesten als bijwerking hebben. Dus moet je waarschijnlijk een compleet andere groep medicijnen slikken.


#3 Droge mond

Ook een droge mond behoort helaas tot één van de bijwerkingen van perindopril die relatief veel voorkomt.

Dit probleem wordt vaak nog erger gemaakt doordat perindopril ook overgeven en diarree kan veroorzaken. Het gevolg hiervan is dat je nog meer vocht verliest, waardoor je nog meer dorst krijgt. 

Helaas is er weinig aan deze bijwerkingen te doen. Uiteraard kun je wel meer drinken...

...maar veel drinken kan je bloeddruk alleen maar verhogen.

En uiteindelijk zul je het ook weer uitplassen, waardoor de droge mond net zo hard weer terugkomt. Ook hier is de enige oplossing om te stoppen met perindopril en een ander middel te gebruiken.


#4 Problemen met je ogen (slechter zien)

Je ogen zijn zeer goed doorbloed. En dat betekent helaas ook dat perindopril hier effect op kan hebben.

Door het uitzetten van de bloedvaten in je ogen, kun je wazig zien. Dit is vooral het geval aan het begin van de therapie en/of als je een hoge dosering gebruikt.

Ook kun je last krijgen van oedeem in en rond de ogen (daarover straks meer). Ook dit kan ervoor zorgen dat je slechter gaat zien en last krijgt van je ogen.


#5 Jeuk en huiduitslag

Helaas is één van de mogelijke bijwerkingen van perindopril het krijgen van jeuk, uitslag en andere eczeem- of psoriasis-achtige huidproblemen.

En als je al last hebt van huidproblemen, eczeem of psoriasis? Dan kan perindopril het erger maken.

Het probleem is dat deze klachten veel meer voorkomen dan de bijsluiter aangeeft.

Onderzoek laat zien dat bijna 50% van de bijwerkingen die mensen krijgen van ACE remmers met de huid te maken hebben.

Huidproblemen en jeuk zijn bijwerkingen van perindopril

Er is één heel klein lichtpuntje:

De jeuk en huiduitslag doen zich vooral aan het begin van het gebruik voor. Heb je er aan het begin geen last van? Dan is de kans nihil dat je er later last van krijgt.

Het is helaas ook zo dat als je er wel last van hebt, dat deze problemen nooit weg zullen gaan. Zoals dat eigenlijk bij elke allergische reactie het geval is. 

Je zult dan ook van middel moeten wisselen indien je last hebt van jeuk, huidproblemen, eczeem of psoriasis door perindopril.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Te hoog kalium

Van ACE remmers zoals perindopril is helaas bekend dat ze de werking van de nieren flink kunnen verstoren. Hierdoor zullen allerlei waarden uit balans raken.

Eén hiervan is de hoeveelheid kalium in je lichaam. Door perindopril kan deze te hoog worden. 

Dit kan verschillende gevolgen hebben zoals:

 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Gevoelloosheid
 • Tintelingen
 • Misselijkheid
 • Algehele malaise
 • Hartkloppingen
 • Kortademigheid/benauwdheid
 • Pijn op de borst
 • Misselijkheid
 • Overgeven

Zoals je ziet is dat een flinke lijst. 

En naast dit allemaal kun je ook nog eens last krijgen van een te lage bloedsuiker en een te lage natriumspiegel

Een te lage bloedsuiker brengt ook vermoeidheid en zwakte met zich mee.

Als ook duizeligheid en de kans op flauwvallen

En een te laag natrium gehalte heeft gevolgen zoals hoofdpijn, verwardheid, vermoeidheid, epileptische aanvallen en zelfs in coma raken.

Deze bijwerkingen van perindopril wil dus allemaal compleet vermijden. Vermoed je dat je last van één of meerdere hebt? Trek dan snel aan de bel bij je arts! Het kan namelijk levensbedreigende gevolgen hebben.


#7 Trillen

Eén van de bijwerkingen van perindopril die mensen ervaren maar niet in de bijsluiter staat, is dat ze last krijgen van trillen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

Als eerst kun je last krijgen van een te hoge kaliumspiegel zoals je hierboven al hebt gelezen. Een te hoog kaliumspiegel kan voor hartkloppingen en ademhalingsproblemen (benauwdheid) zorgen. Als gevolg hiervan kun je trillen.

Ten tweede zijn bekende bijwerkingen van perindopril overgeven en diarree. Hierdoor is de kans op uitdroging hoger. Eén van de symptomen van uitdroging is trillen.

Ten derde kun je last krijgen van een te lage bloedsuiker door perindopril. Een symptoom van een te lage bloedsuiker is trillen.

Dit allemaal kan verklaren waarom je kunt trillen van perindopril zonder dat het expliciet in de bijsluiter staat.


#8 Oedeem

Oedeem is één van de mogelijke bijwerkingen van perindopril die vaker voorkomt dan de bijsluiter aangeeft.

De oorzaak van het oedeem is simpelweg het uitzetten van de bloedvaten. Hierdoor 'lekt' er meer vocht uit de vaten. Dit hoopt zich vervolgens op tussen je lichaamscellen. Er is dan meer interstitieel vocht zoals dat medisch heet.

Het oedeem zal zich vooral ophopen in je extremiteiten. Denk hierbij vooral aan je voeten en onderbenen

Je kunt last krijgen van angio-oedeem

Als je echt pech hebt, kun je ook last krijgen van iets wat angio-oedeem heet. Zie dit als een zeer extreme en levensbedreigende vorm van oedeem.


Dit kan zich op allerlei manieren uiten, maar de meeste voorkomende manieren zijn het opzetten van je gelaat, lippen, slijmvliezen, tong, stembanden en bovenste gedeelte van je keel.


Hierdoor kun je letterlijk dood stikken!


Mocht je hier last van krijgen, dan dien je DIRECT contact op te nemen met je arts. 


#9 Spierpijn en spierkrampen zijn vervelende bijwerkingen van perindopril

Perindopril heeft helaas ook invloed op je spieren. Dit kan zich uiten als spierzwakte, spierpijn of/of spierkrampen.

Alle drie zijn het gevolg van een verstoring van je elektrolyten huishouding. Mogelijk ook in combinatie met het verstoren van je bloedsuiker.

Alle ACE remmers (waaronder perindopril) kunnen zowel je kaliumspiegel verhogen als je natriumspiegel verlagen.

Het gevolg van beide effecten is helaas een verstoring van de impulsopwekking en impulsgeleiding van je zenuwen/spieren.

Hierdoor zullen de spieren hun werking niet meer goed kunnen doen.

Spierpijn en spierkrampen zijn bijwerkingen van perindopril

Dit resulteert in spierzwakte, spierpijn en/of spierkrampen.

Helaas zullen deze bijwerkingen niet zomaar verdwijnen. Zolang perindopril je nierfunctie verstoort, zal het ook je kalium- en natriumspiegel verstoren. En daardoor dus ook de spierklachten veroorzaken, aanhouden en verergeren.


#10 Vermoeidheid

Ook vermoeidheid is helaas één van de mogelijke bijwerkingen van perindopril die mensen veel ervaren.

Ook hier weer is de oorzaak de verstoring van je kalium- en natriumspiegel. Deze hebben niet alleen spierzwakte als gevolg, maar ook een algehele vermoeidheid en zwakte. Iets wat in de medische wereld asthenie heet.

Hoe erg de vermoeidheid is, hangt sterk af van hoe verstoord je kalium- en natriumspiegel zijn. 


#11 Hartinfarct is één van de gevaarlijke bijwerkingen van perindopril

De lijst met gevaarlijke bijwerkingen van perindopril is helaas erg lang. Je kunt kiezen uit hartritmestoornissen, angina pectoris, beroertes, pancreatitis (waardoor je diabetes type 2 krijg) en allerlei verstoringen van je bloedwaarden.

Eentje die erg van belang is om te weten...

...is het krijgen van een hartinfarct

Eén van de mogelijk bijwerkingen van perindopril op je hart, is het krijgen van een hartinfarct. Dit ontstaat ook door de verstoring van kalium en natrium die relatief veel voorkomt bij perindopril.

Aangezien zowel kalium als natrium betrokken zijn bij de hartwerking, is het niet heel gek dat een verstoring hiervan hartproblemen kan geven. In dit geval gaat het om zeer ernstige probleem waarbij je hart volledig stopt met werken.

De bijwerkingen van perindopril vermijden met het Bloeddruk Verlagen Geheim

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de bijwerkingen van perindopril alles behalve prettig.

Gelukkig kun je dit middel volledig vermijden door je hoge bloeddruk bij de bron aan te pakken.

Hoe? Met ons Bloeddruk Verlagen Geheim!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke van de meeste voorkomende bijwerkingen van perindopril ervaar jij? Wat doe jij eraan om ze te verminderen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend