De bijwerkingen van lisinopril zijn verre van onschuldig. Zowel op korte als lange termijn.
Het is daarom goed om je te verdiepen in de bijwerkingen om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over dit middel. Of om volledig te stoppen met lisinopril vanwege de bijwerkingen.
Leer hier de 11 meest voorkomende en belangrijkste bijwerkingen van lisinopril. En ontdek wat je kunt doen om dit middel nooit (meer) te hoeven slikken.
More...
De meest voorkomende bijwerkingen van lisinopril
Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, moet hier iets aan gedaan worden. Hoewel levensstijl adviezen wel worden genoemd door zorgverleners, is de regel eigenlijk het voorschrijven voor medicatie tegen een hoge bloeddruk.
En wat medicijnen tegen een hoge bloeddruk betreft, hebben ze een heel arsenaal om voor te schrijven. Wat jij krijgt, hangt sterk af van welke andere ziekten je hebt naast de hoge bloeddruk.
Heb je bijvoorbeeld last van atriumfibrilleren naast de hoge bloeddruk? Dan zul je eerder een beta blokker krijgen zoals metoprolol.
Heb je echter naast een hoge bloeddruk ook last van hartfalen? Dan zul je sneller een thiazide voorgeschreven krijgen zoals hydrochloorthiazide.
Maar heb je naast een hoge bloeddruk ook last van een hoge bloedsuiker of diabetes type 2? Dan gaat de voorkeur uit naar een ACE remmer zoals lisinopril.
En aangezien er meer dan één miljoen mensen in Nederland diabetes type 2 hebben, is de kans zeer groot dat jij zowel een hoge bloeddruk hebt als een verhoogde bloedsuiker.
Waarschijnlijk vraag jij je af of het wel zo verstandig om dit middel te slikken. Of misschien gebruik je het al, maar vraag jij je af hoe lang de bijwerkingen van lisinopril duren.
Of wil je gewoon stoppen met lisinopril vanwege de vervelende bijwerkingen.
Ik zal je hier allemaal mee helpen! Maar eerst even wat achtergrondinformatie.
Werking van lisinopril
Lisinopril werkt op een hele specifieke manier:
Lisinopril remt je 'angiotensine converting enzyme' (ACE). Dit is een enzym in je lichaam dat angiotensine-1 omzet in angiotensine-2. Als gevolg hiervan neemt de renine concentratie toe en de aldosteronconcentratie af.
Dit allemaal zal ervoor zorgen dat de vaten zich verwijden en zal daardoor de belasting op het hart afnemen. Hierdoor daalt de bloeddruk.
Lisinopril kun je in verschillende doseringen krijgen. De meest gebruikte doseringen zijn 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg en 30 mg.
Tevens zijn er verschillende fabrikanten die dit middel maken. De meest bekende fabrikanten van lisinopril zijn Accord, Teva, Sandoz, Mylan en Aurobindo.
Co-lisinopril bestaat ook!
Daarnaast kun je ook een pil genaamd 'co-lisinopril' voorgeschreven krijgen. Dit is een combinatiepil van lisinopril en hydrochloorthiazide.
Het spreekt voor zich dat de bijwerkingen van co-lisinopril zowel de bijwerkingen van lisinopril als de bijwerkingen van hydrochloorthiazide zijn.
Ervaringen met lisinopril
Zorgverleners en farmaceuten hebben al tientallen jaren ervaring met lisinopril. We hebben daardoor dus een zeer goed beeld van de plus- en minpunten.
Als eerst is het goed om te weten dat het een effectief middel is. Het werkt dus wel echt om je bloeddruk te verlagen. Dus dat is mooi!
Maar helaas is de tevredenheidscore van lisinopril niet heel hoog. Deze is namelijk maar 44 op een schaal van 100.
Dit heeft voornamelijk te maken met de bijwerkingen van lisinopril. Wat jou bij dit artikel heeft gebracht vermoed ik.
Doel van dit artikel
In dit artikel leer ik je de 11 meest voorkomende (en gevaarlijke) bijwerkingen van lisinopril.
Het is belangrijk om deze allemaal te kennen, omdat je dan pas een goede beslissing kunt maken over dit middel. Misschien is het zelfs een reden voor je om te stoppen met lisinopril.
Alle bijwerkingen van lisinopril uit dit artikel komen gewoon uit de bijsluiter. Ik heb hierbij vooral een selectie gemaakt van de belangrijkste. De lijst met neveneffecten is namelijk ontzettend lang. Wat ook genoeg zegt over dit middel.
Dit zijn bijwerkingen die je zowel bij kortdurig als langdurig gebruik kunt ervaren.
#1 Te lage bloeddruk
Alle medicijnen kunnen doorschieten in hun werking.
Een middel dat je bloedsuiker verlaagt, kan je bloedsuiker teveel verlagen.
En een middel dat je bloeddruk verlaagt, kan ook je bloeddruk teveel verlagen. Dat is helaas ook het geval bij lisinopril.
Waar je vooral last van krijgt, zijn 'orthostatische' bijwerkingen. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het niet:
Orthostatische bijwerkingen zijn de bijwerkingen die je ervaart wanneer je snel opstaat vanuit zittende of liggende houding.
Door deze onverwachtse beweging daalt de bloeddruk snel...
...en aangezien jij al een middel gebruikt wat de bloeddruk verlaagt, zal de bloeddruk extra dalen.
Dit geeft niet alleen een lage bloeddruk maar soms ook hoofdpijn en duizeligheid. Dit laatste moeten we even apart behandelen.
#2 Duizeligheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van lisinopril
Helaas is duizeligheid één van de meest voorkomende bijwerkingen van lisinopril.
Wanneer je bloeddruk teveel daalt, daalt de druk in je hersenen. Hierdoor kan er niet genoeg zuurstof (en voedingsstoffen) aangeleverd worden.
Zowel de lage druk als het gebrek aan zuurstof zorgen ervoor dat je duizelig wordt.
Dit is niet alleen vervelend maar ook erg gevaarlijk.
De reden hiervoor is dit:
Wanneer je ouder wordt, zal je motoriek minder worden. Hierdoor heb je al een hoge kans op omvallen.
Maar als je daarbovenop ook nog eens duizeligheid door lisinopril ervaart, dan is het dubbel pech.
Als je dan ook nog eens bedenkt dat je zwakkere botten krijgt naarmate je ouder wordt, krijg je een zeer gevaarlijke cocktail.
Hoewel dit misschien niet de meest vervelende bijwerking van lisinopril is, kan het zeker wel gevaarlijk zijn. Door de duizeligheid kun je niet alleen omvallen en je heup breken, maar bijvoorbeeld ook je hoofd ergens tegenaan stoten.
Tussen 1 en 10% van de gebruikers van lisinopril ervaart deze bijwerking.
#3 Hoofdpijn
Ook hoofdpijn is één van de bijwerkingen van lisinopril. En dat zou je misschien niet zeggen.
Want een symptoom van een hoge bloeddruk, is namelijk ook hoofdpijn. Door de harde dreunen in je hersenen ontwikkel je sneller hoofdpijn.
Maar een lage bloeddruk kan ook hoofdpijn veroorzaken.
Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de vaten zich zullen uitzetten. Dat is 'goed' om de bloeddruk te verlagen, maar niet als het in je hersenen gebeurt.
Doordat de vaten zich uitzetten en je schedel niet, zal de druk op je hersenen zelf stijgen. Dit veroorzaakt hoofdpijn.
Dit is voor de rest niet gevaarlijk. Maar het is wel erg vervelend als je er vaal last van hebt. Tussen 1 en 10% van de gebruikers van lisinopril ervaart deze bijwerking.
#4 Hoesten
Wanneer je hoesten als bijwerking van lisinopril, zal dit een 'niet-productieve' hoest zijn zoals dat heeft.
Dit is dus een hoest waarbij er geen slijm loskomt en/of omhoog komt.
Zie het dan ook meer als een kriebelhoest. Onderzoeken verschillen over hoe vaak dit voorkomen, maar in sommige onderzoeken ervaren 44% van de patiënten deze bijwerking.
Ook dit is één van de vele bijwerkingen van lisinopril die te verklaren is, doordat de vaten in je lichaam zich zullen uitzetten.
Hoesten kan soms ook het gevolg zijn van oedeem.
Sowieso is één van de bijwerkingen van lisinopril oedeem in het lichaam. Dit zal dan vooral in de extremiteiten zijn. Vooral de voeten en benen.
#5 Buikpijn, diarree en overgeven
Buikpijn, diarree en overgeven kunnen helaas allemaal bijwerkingen van lisinopril zijn. En hoe ze ontstaan is vrij ernstig. Ze zijn namelijk het gevolg van angio-oedeem.
Wat angio-oedeem precies is, zal ik je besparen. Maar het enige wat je moet weten is dat het levensbedreigend kan zijn. Het is één van de zeer ernstige bijwerkingen van lisinopril. Wanneer het in de darmen plaatsvindt, zal het de boel daar behoorlijk verstoren.
Het gevolg hiervan is onder andere buikpijn, diarree en overgeven.
Daarnaast kun je ook zwelling van je gezicht of/of bovenste gedeelte van de keelholte. Dit kan ook keelpijn veroorzaken.
Deze bijwerking is helaas niet uniek voor lisinopril maar kan bij alle ACE remmers voorkomen.
#6 Droge mond
Van lisinopril is bekend dat het een droge mond kan veroorzaken. Wat de exacte verklaring hiervan is, weten we niet.
Wat we wel weten, is dat lisinopril diarree en overgeven als bijwerking heeft. Hierdoor zul je veel vocht verliezen en daardoor uitdrogen.
Eén van de eerst signalen van uitdroging, is een droge mond.
Hoewel de diarree en het overgeven niet zozeer de oorzaak van een droge mond door lisinopril zijn, kunnen ze het wel erger maken.
#7 Jeuk en huidproblemen
Jeuk en huidproblemen komen relatief veel voor bij lisinopril gebruikers. Onderzoek geeft zelfs aan dat de helft van alle bijwerkingen die ervaren worden, iets met de huid te maken hebben.
Hoewel er een verklaring is voor de jeuk en huidproblemen door lisinopril, zal ik je deze medische en farmaceutische verklaren. Die is ingewikkeld en eigenlijk ook niet relevant voor dit artikel.
Wat je wilt weten over jeuk en huidproblemen als bijwerking van lisinopril is dit:
De jeuk en huidproblemen komen vooral in het begin voor.
Als je er na de eerste maand geen last van hebt gekregen, dan zal het daarna waarschijnlijk niet komen.
Hoe lang duren deze bijwerkingen van lisinopril als je er wel last van hebt? Heel lang!
Ze gaan namelijk nooit vanzelf weg en worden vaak zelfs erger. Het is daarom ook van belang om contact op te nemen met je arts als je dit ervaart.
#8 Erectie problemen zijn één van de ernstige bijwerkingen van lisinopril
Helaas kun je door lisinopril ook erectieproblemen krijgen. De verklaring hiervoor is de verlaging van de bloeddruk doordat de vaten zich verwijden.
Hoewel er hierdoor theoretisch meer bloed naar het mannelijke geslachtsdeel kan gaan door de vaatverwijding (zoals Viagra dat ook doet)...
...is de druk in het lichaam te laag om de penis goed te vullen met bloed. Hierdoor zal het voor mannen lastiger worden om een erectie te krijgen en/of te behouden.
Hoewel dit - medische gezien - niet het grootste probleem is, is het vanuit sociaal en relationeel vlak wel een probleem. En het kan ook behoorlijk beschamend zijn.
#9 Hartkloppingen
Hoewel lisinopril zelf geen invloed heeft op het hart, kan het wel hartkloppingen veroorzaken. De waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat lisinopril voor een verhoogde kaliumspiegel kan zorgen. Dit veroorzaakt hartkloppingen.
En daar blijft het vaak niet bij.
We weten dat door die hartkloppingen jij je opgejaagd kunt vullen. En daardoor kun je andere symptomen ervaren zoals rustloosheid en zweten die ook horen bij je opgejaagd voelen.
En uiteindelijk zul je vaak vermoeidheid ervaren. Vooral in combinatie met een te lage bloeddruk.
Hoewel deze bijwerking volgens de bijsluiter maar bij 1 op de 100 tot 1000 mensen voorkomt, lijkt het in de praktijk een stuk hoger te liggen. Mogelijk omdat lisinopril verschillende bijwerkingen heeft die allemaal voor hartkloppingen kunnen zorgen.
Zo veroorzaakt lisinopril een te hoge kaliumspiegel, een te lage natriumspiegel en een te lage bloedsuiker.
En alle drie hebben hartkloppingen (en vermoeidheid) als gevolg.
#10 Oorsuizen
Dit is ook één van de bijwerkingen van lisinopril die je niet zou verwachten.
Wanneer je namelijk een hoge bloeddruk hebt, kun je last krijgen van oorsuizen. Waarom dit zo is hebben we in een eerder artikel uitgebreid uitgelegd.
Het is dan ook bijzonder om te zien dat een middel tegen een hoge bloeddruk, dezelfde klachten kan geven als het hebben van een hoge bloeddruk!
De verklaring voor het oorsuizen is wederom het verwijden van de vaten.
Doordat de vaten zich open zetten, komen ze daardoor ook dichter in contact met je gehoorapparaat.
Hierdoor kunnen geluiden als een echo richting je gehoorapparaat gaan. En zul je hierdoor oorsuizen door lisinopril ervaren.
#11 Toxische epidermale necrolyse is één van de gevaarlijke bijwerkingen van lisinopril
Dit is één van de gevaarlijke bijwerkingen van lisinopril die je absoluut NIET wilt ervaren. Deze aandoening wordt ook wel het syndroom van Lyell genoemd.
Wat je nu vooral NIET moet doen foto's opzoeken die bij deze aandoening horen. Die wil je echt niet zien.
Waarom?
Omdat bij toxische epidermale necrolyse een allergische reactie in de bovenhuid plaatsvindt waardoor de opperhuid dood zal gaan en/of los zal laten. Daarbij komt er ook veel vocht en bloed vrij.
Doordat de huid open ligt, is de kans op een infectie ook erg groot
Kans op overlijden is ZEER GROOT
Dit allemaal resulteert erin dat de kans op overlijden bij toxische epidermale necrolyse ruim 30% is.
Helaas is niet op voorhand te zeggen wie last zal krijgen van deze bijwerking van lisinopril.
Gelukkig komt de bijwerking niet vaak voor... maar als je ook maar iets met je huid ervaart wat er ongebruikelijk uitziet, moet je direct contact opnemen met je arts.
Gebruik het Bloeddruk Verlagen Geheim om de bijwerkingen van lisinopril te vermijden
Zoals je hebt kunnen lezen zijn de bijwerkingen van lisinopril vrij vervelend en ernstig. En de kans is groot dat je één of meerdere voor de rest van je leven zult ervaren.
Gelukkig hoeft dit niet je toekomst te zijn. Je kunt namelijk iets aan je medicatie doen door je eetpatroon aan te passen en zo je hoge bloeddruk te verlagen.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
- De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: welke van de meeste voorkomende bijwerkingen van lisinopril ervaar jij? Wat doe jij eraan om ze te verminderen? Laat hieronder een reactie achter
Ik gebruik na eerst zinloos jaren hydrothiamide gebruik sinds 2 jaar zinloos Lisinopril 10mg nog steeds gemiddeld 155/85 precies sinds al die jaren. Ik eet kerngezond, sport iedere dag, geen alcohol sporadisch Diazepam 5mg om te slapen na intense sportavond, praktisch geen zout.