11 Beste Medicijnen Tegen Hoge Bloeddruk (Minste Bijwerkingen)

Medicijnen voor Hoge Bloeddruk

mrt 29
11 Beste Medicijnen Tegen Hoge Bloeddruk (Minste Bijwerkingen)

Wat zijn de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen? Dat is iets wat veel patiënten zich afvragen.

Medicijnen zonder bijwerkingen bestaan helaas niet. Maar kun je kunt wel medicijnen gebruiken die relatief weinig bijwerkingen hebben. De vraag is natuurlijk welke dat zijn bij een hoge bloeddruk, aangezien je uit veel middelen kunt kiezen.

Daar ga ik je mee helpen! In dit artikel leer je de 11 beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen. Ook leer je wat het beste natuurlijke medicijn is wat totaal GEEN bijwerkingen heeft.

More...

Wat zijn de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk?

Alle medicijnen hebben bijwerkingen. Het is een illusie om te denken dat er middelen bestaan zonder ongewenste neveneffecten. Je kunt hooguit op zoek gaan naar medicijnen met weinig bijwerkingen zodat jij je therapie zo lang mogelijk kunt voorzetten.

Want uit onderzoek blijkt dat bijwerkingen DE bepalende factor zijn voor het wel of niet voorzetten van een bepaald middel. En dat is natuurlijk vrij logisch:

Als jij veel negatieve bijwerkingen ervaart, zul je sneller stoppen met de medicatie.

Dit is ook één van de verklaringen waarom mensen online zoeken naar de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Want hoe minder bijwerkingen je ervaart, hoe beter het is.

Wat medicatie bij een hoge bloeddruk betreft, hebben we veel middelen om uit te kiezen. Maar de beste medicijnen met de minste bijwerkingen, kun je globaal in vier categorieën plaatsen:

 • Angiotensine-1 converterend enzym (ACE) remmers zoals lisinopril
 • Angiotensine receptor-blokkers (ARB’s) zoals losartan
 • Calciumantagonisten (dihydropyridinen) zoals amlodipine
 • Beta-blokkers zoals metoprolol

Als je op zoek bent naar de beste medicijnen bij een hoge bloeddruk, dan is de kans groot dat je in één van deze categorieën uit zult komen. 

Maar voordat we ingaan op de beste middelen, is het goed om bij één ding stil te staan:

Er bestaan geen medicijnen zonder bijwerkingen

Mensen die willen weten wat de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk zijn, zijn vaak op zoek naar medicijnen die niet of nauwelijks bijwerkingen hebben. Het gaat hun dus niet zozeer om te 'beste bloeddruk verlagen' maar om de 'minst vervelende ervaring'.

Helaas bestaan er geen medicijnen zonder bijwerkingen.

Het gebruiken van medicijnen zal vrijwel altijd betekent dat je last zult krijgen van één of meerdere bijwerkingen.

De vraag is dan vooral welke bijwerkingen je zult ervaren en in welke mate. En dat is een zeer persoonlijke ervaring.

Alle medicijnen hebben bijwerkingen

Jouw buurman of buurvrouw is misschien lyrisch over metoprolol omdat hij/zij geen bijwerkingen ervaart... maar zegt helemaal niets over hoe jij dit middel zult ervaren.

Uiteraard kun je op zoek gaan naar de middelen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen, maar dat zal geen garantie zijn over hoe jij het zult ervaren.

Houd er dus rekening mee dat medicijnen altijd bijwerkingen kunnen geven. En houd er ook rekening mee dat deze bijwerkingen bij de één vrij ernstig kunnen zijn, terwijl de ander er vrij weinig last van heeft. Maar was sowieso zeker is, is dit:

Er bestaan geen medicijnen zonder bijwerkingen. Hooguit kun je middelen gebruiken waarvan bekend is dat ze relatief weinig bijwerkingen veroorzaken.

Doel van dit artikel

In dit artikel leer je de 11 beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen (voor zover mogelijk). 


Daarnaast zul je leren wat je kunt doen om nooit meer afhankelijk te moeten zijn van medicijnen bij een hoge bloeddruk. Met deze methode voorkom je niet alleen alle ellendige bijwerkingen van medicijnen, maar het is ook een stuk goedkoper en gezonder.


Je hebt bij een hoge bloeddruk veel meer in de hand dan je nu denkt!

#1 Captopril is één van de medicijnen tegen hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Captopril is één van de middelen tegen een hoge bloeddruk die graag voorgeschreven wordt bij ouderen. Dit heeft ermee te maken dat de bijwerkingen net iets minder kunnen zijn. Maar dit is geen garantie. 

Captopril valt als middel onder de ACE-remmers. Deze middelen remmen je angiotensine converterende enzym.

Door dit enzym te remmen, zullen je bloedvaten zich (meer) verwijden. Hierdoor zal de bloeddruk dalen (of in ieder geval niet verder stijgen).

Doordat deze middelen de vaten verwijden, maakt het ze ook een geliefd middel om voor te schrijven aan diabeten die ook last hebben van een hoge bloeddruk.

Captopril is één van de medicijnen tegen hoge bloeddruk

ACE remmers zoals captopril zorgen namelijk overal voor vaatverwijding. En dus ook bij/in de nieren. Hierdoor zullen de nieren minder belast worden.

Dit is ideaal bij mensen met diabetes want een hoge bloedsuiker veroorzaakt een extra belasting op de nieren. Door de vaten bij/in de nieren de verwijden, wordt een deel van deze extra druk weggenomen.

Hierdoor blijven de nieren van diabeten langer gezond.

Wat bijwerkingen betreft, heeft dit middel geen neveneffecten die bij meer dan 10% van de gebruikers voorkomen. Als je ergens last van krijgt, dan is dat waarschijnlijk een kriebelhoest of kortademigheid


#2 Lisinopril

Lisinopril is één van de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Dit is ook een middel dat graag voorgeschreven wordt aan ouderen met een hoge bloeddruk. Dit heeft wederom te maken met een gunstig bijwerkingenprofiel.

Bij dit middel zijn er geen bijwerkingen die meer dan 10% voorkomen. Indien je last krijgt van een bijwerking, dan ontstaat dit waarschijnlijk doordat het middel te goed zijn werk doet en daardoor je bloeddruk teveel verlaagt.

Dit zul je dan vooral ervaren als je snel opstaat vanuit een zittende of liggende positie. Dit wordt ook wel orthostatische hypotensie.


#3 Enalapril

Enalapril is ook een ACE remmer. Het is één van de beste en meest gebruikte medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Zowel bij ouderen als bij relatief jonge mensen.

Helaas heeft enalapril wel meerdere bijwerkingen die bij meer dan 10% van de patiënten voorkomen. Dit zijn:

 • Algehele vermoeidheid (asthenie)
 • Hoesten
 • Duizeligheid
 • Slechter en/of wazig zien
 • Misselijkheid

Dat deze bijwerkingen bij meer dan 10% van de gebruikers voorkomen, betekent natuurlijk niet dat jij ze (allemaal) zult ervaren. Overweeg dus dit middel als je een hoge bloeddruk hebt. Vooral wanneer je ook last hebt van een hoge bloedsuiker.


#4 Perindopril

De laatste ACE remmer die wordt gezien als één van de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk is perindopril. Deze werkt zoals alle voorgaande middelen en de bijwerkingen overlappen behoorlijk met alle voorgaande middelen.

Perindopril heeft geen bijwerkingen die meer dan 10% voorkomen bij mensen.

Perindopril heeft geen gekke bijwerkingen

Indien je ergens last van krijgt, dan zijn het de 'te verwachten' bijwerkingen die alle ACE remmers met zich meebrengen zoals een te lage bloeddruk, hoesten, duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid.


#5 Metoprololsuccinaat mga

Metoprolol is geen ACE remmers maar een beta blokkers. Dat betekent ook dat ze op een andere manier werken:

Deze middelen remmen zowel de slagkracht als slagfrequentie van je hart. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Hoewel de werking anders is, overlappen grappig genoeg veel van de bijwerkingen van metoprolol met ACE remmers.

De twee meest gebruikte vormen zijn metoprololsuccinaat en metoprololtartraat.

De succinaat is in principe altijd een pil met een vertraagde afgifte. De tartraat variant hoeft dat niet te zijn.

Metoprolol is één van de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Hoewel je bij dit middel relatief veel bijwerkingen kunt ervaren, zijn ze zelden van extreem gevaarlijke aard (al kan dit natuurlijk wel).

De voornaamste bijwerkingen zijn vermoeidheid en een te lage bloeddruk. Deze bijwerkingen worden dan veroorzaakt doordat metoprolol het hart teveel remt.

Deze bijwerkingen van metoprolol komen helaas bij meer dan 10% van de mensen voor. Ondanks deze bijwerkingen - die relatief veel voorkomen - heeft dit middel ook de voorkeur bij ouderen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Celiprolol is één van de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Ook celiprolol is een beta blokker. Het zal dus ook je bloeddruk verlagen door zowel de slagkracht als slagfrequentie van je hart te remmen. 

Gelukkig heeft dit medicijn geen bijwerkingen die bij meer dan 10% voorkomen. Hierdoor wordt dit middel graag voorgeschreven bij ouderen met een hoge bloeddruk.

Indien je wel bijwerkingen ervaart, zullen deze hetzelfde zijn als alle andere beta blokkers. Dus voornamelijk een te lage bloeddruk en vermoeidheid.

Al met al is celiprolol één van de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen.


#7 Nebivolol

Nebivolol is ook een beta-blokker. Ook dit middel verlaagt de bloeddruk door de beta recepteren op/in je hart te blokkeren. Hierdoor rem je de werking van de hartspier.

Gelukkig heeft nebivolol ook geen bijwerkingen die bij meer dan 10% van de gebruikers voorkomen. Ook hier zijn de voornaamste bijwerkingen een te lage bloeddruk, vermoeidheid en duizeligheid


#8 Bisoprolol

Als laatst hebben we nog bisoprolol. Ook dit is een beta blokkers. 

Dit middel wordt  - net als celiprolol - graag voorgeschreven bij ouderen vanwege het gunstige bijwerkingenprofiel.

Helaas is er één bijwerking die bij dit middel meer dan 10% voorkomt:

 • Een te lage hartslag

Natuurlijk zijn er veel meer bijwerkingen die je kunt ervaren, maar al die bijwerkingen komen minder dan 10% voor.


#9 Losartan

Losartan is een middel wat onder de angiotensine receptor blokkers valt. Dit zijn middelen die de angiotensine-2 recepten in de nieren blokkeren. Hierdoor verwijden de bloedvaten en daalt de bloeddruk.

Het goede nieuws is dat losartan geen bijwerkingen heeft die bij meer dan 10% voorkomen.

Dat is één van de redenen waarom artsen dit middel graag voorschrijven bij mensen met een hoge bloeddruk. 

En qua bijwerkingen bij losartan hoef je geen gekke dingen te verwachten.

Je kunt vooral de reguliere bijwerkingen van bloeddrukverlagende middelen ervaren zoals een te lage bloeddruk en duizeligheid. Maar het middel lijkt ook je nieren (flink) te kunnen beïnvloeden.

Hierdoor kun je teveel kalium, te lage bloedsuiker of zelfs nierfunctiestoornissen ervaren.

Maar het is natuurlijk geen garantie dat jij hier last van zult krijgen. De kans op deze bijwerkingen kun je minimaliseren door een lage dosering te slikken.


#10 Candesartan

Dit is ook een middel wat onder de angiotensine receptor blokkers valt.

Het mooie van candesartan, is dat het geen bijwerking heeft die meer dan 10% voorkomen bij gebruikers.

Indien je toch ergens last van krijgt, dan zal het voornamelijk duizeligheid, hoofdpijn of een luchtweginfectie zijn. 

Binnen de sartanen, is candesartan één van de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen.


#11 Amlodipine

Als laatste wil ik amlodipine bespreken. Dit middel valt in een aparte categorie:

De calciumantagonisten.

Dit zijn middelen die de calciumreceptoren blokkeren. Hierdoor kunnen spieren zich minder hard kunnen aanpassen. Waarom? Omdat calcium nodig is voor het aanspannen van een spier.

Door de receptor te blokkeren waar calcium op aangrijpt, zullen de spieren in je vaten zich minder kunnen aanspannen. 

Hierdoor daalt de bloeddruk.

Wat bijwerkingen betreft, is amlodipine relatief goed. Het heeft maar één bijwerking die meer dan 10% voorkomt. En dat is last krijgen van oedeem.

Dit is waarom je last krijgt van oedeem

De oorzaak hiervan is dat je bloedvaten teveel ontspannen. Hierdoor ontsnapt er teveel vocht uit de vaten en hoopt het zich op. Ook kan het meespelen dat de heropname van het vocht niet goed gaat. Die veroorzaakt (of verergert) ook oedeem.


Het oedeem zal vooral in je extremiteiten voorkomen. Denk hierbij vooral aan je voeten en onderbenen. Ook kan het plaatsvinden in je longen (wat kortademigheid kan veroorzaken).

De beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk liggen in de supermarkt

Zoals je ziet zijn zelfs de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk niet altijd even gezond voor het lichaam.

Gelukkig bestaat er ook een manier om je bloeddruk te verlagen ZONDER negatieve bijwerkingen te ervaren.

Hoe vraag jij je af?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat zijn volgens jou de beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen? Bestaat er überhaupt zoiets als 'beste medicijnen'? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Klazien schreef:

  Ik heb zelfs 3 pillen waarvan er 2 hier staan ze doen niets. Bloeddruk blijft hoog. Althans tegenwoordig de onder druk meer nog. En ja ben met ander halfe pil gewoon gestopt en???bloeddruk blijft gelijk soms zelfs iets beter. Ik weet gewoon dat veel met ons eten te maken heeft. Dus suiker. Zout vetten .heb ik al jaren vermindert. Maar blijkbaar niet genoeg. Brood maak ik zelf vooral bruin. Pakjes kruiden ken ik niet. Limo drink ik niet. Heeeeeelp.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is spijtig om te horen! Kun je ons even een mailtje sturen met je waarden en je volledige eet- en drinkpatroon? Graag ook de minder gezonde dagen/producten noemen.

   Dan hebben we een compleet beeld en kunnen we je beter helpen.

 • Margret schreef:

  Wil graag een natuurlijke manier, pil, levensstijl is er al, om van mijn hoge bloeddruk af te komen. Slikte amlodipine, kreeg tinnitus, echt erg, verder niets. Dus wil echt een andere pil zonder bijwerkingen. Lucovitaal??

  • Ben Kuiper schreef:

   Er bestaan het pillen zonder bijwerkingen. Als ze geen bijwerkingen hebben… dan hebben ze vaak ook geen werkingen ;).

   Verspil je geld dus niet aan supplementen. Ze zullen niets voor je doen. Ongeacht wat de verpakking zegt.

 • Share via
  >