11 Medicijnen Tegen Hoge Bloeddruk Met De Minste Bijwerkingen

Medicijnen voor Hoge Bloeddruk

jan 18
11 Medicijnen Tegen Hoge Bloeddruk Met De Minste Bijwerkingen

Welke medicijnen tegen een hoge bloeddruk hebben de minste bijwerkingen? Dat vragen veel hypertensie patiënten zichzelf af.

Helaas bestaan er geen medicijn zonder bijwerkingen. Maar je kunt wel de medicatie kiezen die de 'minste' bijwerkingen heeft. 

In dit artikel leer je de 11 medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen. Ook leer je wat je kunt doen om nooit meer medicatie tegen een hoge bloeddruk te hoeven slikken! 

More...

Medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen: bestaan ze?

De bijwerkingen van medicijnen zijn DE bepalende factor voor het wel of niet slikken van de middelen.

Onderzoek laat zien dat dat des te meer bijwerkingen je ervaart, des te minder lang (en vaak) jij je medicijnen zult innemen.

Wat natuurlijk heel begrijpelijk is!

Want medicijnen hebben helaas veel negatieve bijwerkingen. En dus ga je niet iets slikken wat je elke dag ellendig laat voelen.

Medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Veel hypertensie patiënten vragen zich dan ook af "welke medicijnen tegen een hoge bloeddruk de minste bijwerkingen geven?". En daar wil ik het vandaag met je over hebben.

Globaal kun je de veiligste middelen onderverdelen in vier categorieën:

 • Angiotensine-1 converterend enzym (ACE) remmers
 • Angiotensine receptor-blokkers (ARB’s) zoals losartan
 • Calciumantagonisten (dihydropyridinen)
 • Beta-blokkers

En ook tussen deze geneesmiddelgroepen kun je nog onderscheid maken tussen 'goed, beter, best'. Maar voordat ik hier verder op in ga, moet ik even iets kwijt over medicijnen tegen een hoge bloeddruk:

Er bestaan geen medicijnen zonder bijwerkingen

Het is goed om je te realiseren dat er GEEN medicijnen bestaan zonder bijwerkingen. Alle chemische stoffen die een 'werking' hebben in het lichaam... zullen ook bijwerkingen hebben. Dat is nu eenmaal waar je voor tekent bij het slikken van medicatie.

Het 'beste' wat je kunt vinden, zijn de middelen die de minste neveneffecten hebben.

Het is echter wel zo, dat bijwerkingen persoonsspecifiek zijn. Jij kunt last krijgen van A terwijl de buurman last krijg van B. En de buurvrouw helemaal nergens last van heeft.

Artsen proberen de bijwerkingen te verminderen, door je meerdere middelen te geven in een lage dosering (in plaats van één middel in een hoge dosering). 

Want des te hoger de dosering, des te meer last van bijwerkingen je zult/kunt krijgen. Maar dat is nog steeds geen garantie dat je geen bijwerkingen zult ervaren.

Hoe dan ook:

Doel van dit artikel

In artikel zul je leren wat de 11 medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen zijn.


Daarnaast zal ik je ook leren wat je kunt doen om nooit meer afhankelijk te hoeven zijn van deze medicatie. Je kunt namelijk ook de oorzaak van je hoge bloeddruk aanpakken in plaats van (enkel) je symptomen te onderdrukken met pillen. 


Wat vele hypertensie patiënten niet weten is dat jij je hoge bloeddruk zelf in de hand hebt!

#1 Bisoprolol

Bisoprolol is een beta-blokkers. Dit middel verlaagt de bloeddruk doordat het zowel de slagkracht als hartfrequentie van je hart verlaagt. 

Bij ouderen schrijven artsen liever deze beta-blokker voor vanwege de 'betere' bijwerkingen. De voornaamste bijwerking is een te lage hartslag. Dit komt bij meer dan 10% van de gebruikers voor.

Uiteraard zijn er nog veel meer bijwerkingen die je kunt ervaren. Maar aangezien dit vrij individueel is, zal ik hier verder niet op ingaan.


#2 Celiprolol is één van de medicijnen tegen hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Celiprolol is ook een beta-blokker. Ook dit middel verlaagt de bloeddruk door zowel de hartslag als slagkracht van het hart te remmen.

Dit middel heeft geen bijwerkingen die bij meer dan 10% van de patiënten voorkomen. Dit maakt het een geliefd middel om voor te schrijven bij ouderen met een hoge bloeddruk.

De bijwerkingen die voorkomen, zijn bijwerkingen die je van elke beta-blokker kunt verwachten. Indien je hier meer over wilt lezen, kun je mijn artikel over de vele bijwerkingen van metoprolol lezen.

In dit opzicht is celiprolol één van de medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen.


#3 Metoprololsuccinaat mga

Metoprolol (zowel metoprololsuccinaat als metoprololtartraat) worden ook voorgeschreven bij een hoge bloeddruk.

Hoewel je van dit middel relatief veel bijwerkingen kunt ervaren, zijn de ervaringen 'relatief' mild.

De voornaamste bijwerkingen zijn vermoeidheid en een te lage bloeddruk. Deze bijwerkingen komen bij meer dan 10% van de gebruikers voor. Ondanks de bijwerkingen heeft dit middel ook de voorkeur bij ouderen.


#4 Nebivolol

Nebivolol is ook een beta-blokker. Ook dit middel verlaagt de bloeddruk door de beta recepteren op/in je hart te blokkeren. Hierdoor rem je de werking van de hartspier.

Dit middel heeft geen bijwerkingen die bij meer dan 10% van de patiënten voorkomen. De voornaamste bijwerkingen zijn een te lage bloeddruk of de gevolgen hiervan (duizeligheid, vermoeidheid etc). 


#5 Captopril is één van de medicijnen tegen hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Captopril is ook een middel dat je kunt krijgen tegen een hoge bloeddruk. Deze werkt via een andere route dan de beta-blokkers die ik hierboven heb geschreven.

Captopril is één van de medicijnen tegen hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Captopril valt onder de zogenaamde ACE-remmers. Deze middelen remmen je angiotensine converterende enzym.

Deze zet normaalgesproken de stof angiotensine-1 om in angiotensine-2. Dit zorgt voor vaatvernauwing.

Door dit te remmen, zorgt je automatisch voor vaatverwijding. Hierdoor zal de bloeddruk dalen.

Diabeten met hypertensie krijgen dit middel

ACE remmers zijn middelen die diabeten met een hoge bloeddruk vaak krijgen.


Deze middelen zorgen namelijk voor vaatverwijding bij de nieren, waardoor er minder druk/belasting is op de nieren. De nieren staan namelijk behoorlijk onder druk door de hoge bloedsuiker bij diabetespatiënten.

Wat captopril betreft zijn er geen bijwerkingen die bij meer dan 10% van de gebruikers voorkomen. Als je ergens last van zult krijgen, dan is dat waarschijnlijk een kriebelhoest of kortademigheid. Maar dit komt bij minder dan 10% van de gebruikers voor.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Enalapril

Enalapril is ook een ACE remmer. Het is één van de meest gebruikte medicijnen tegen een hoge bloeddruk.

Helaas heeft dit middel meerdere bijwerkingen die bij meer dan 10% van de patiënten voorkomen. Dit zijn:

 • Duizeligheid
 • Wazig zien
 • Algehele lichaamszwakte (vermoeidheid)
 • Hoest
 • Misselijkheid

Of jij ook last zult krijgen van deze bijwerkingen is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. 


#7 Lisinopril

Lisinopril is één van de ACE remmende medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen. Daarom schrijven artsen het graag voor aan ouderen. Vooral als ze ook bloedsuikerproblemen hebben.

Er zijn geen bijwerkingen van dit middel die meer dan 10% voorkomen bij gebruikers. Als je ergens last van zult krijgen, dan is het hooguit dat dit middel 'doorslaat' en je bloeddruk teveel verlaagt.

Vooral wanneer je snel opstaat vanuit een zittende of liggende houding zul je hier last van krijgen. Dit noemt men orthostatische hypotensie.


#8 Perindopril

Perindopril is ook een ACE remmer die je voorgeschreven kunt krijgen. Echter zie je hem in de praktijk niet heel vaak terugkomen. Dit heeft verder niets met de bijwerkingen te maken.

Het heeft er eerder mee te maken dat het 'niet in de pen van de arts zit'.

Er zijn geen bijwerkingen van dit middel die meer dan 10% voorkomen bij gebruikers. Als je iets ervaart, dan is dit het standaard riedeltje van een te lage bloeddruk, vermoeidheid, hoesten en kortademigheid.


#9 Candesartan

Candesartan valt onder de angiotensine receptor blokkers (ARB’s). Dit zijn middelen die voornamelijk de angiotensine-2 recepten in de nieren blokkeren. Hierdoor verwijden de bloedvaten en daalt de bloeddruk.

Sartanen, zoals deze middelen ook wel worden genoemd, hebben relatief weinig bijwerkingen.

Candesartan heeft geen bijwerkingen die bij meer dan 10% van de mensen voorkomt.

Als je ergens last van krijgt dan zal dit eerder duizeligheidhoofdpijn of - gek genoeg - een luchtweginfectie

Dat maakt het één van de medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen.


#10 Losartan

Losartan is één van de broertjes van candesartan. Qua werking doen ze vrijwel hetzelfde, maar qua bijwerkingen kunnen ze wel wat verschillen.

Het goede nieuws is dat ook losartan geen bijwerkingen heeft die bij meer dan 10% van de patiënten voorkomen.

Dat maakt het daarom ook een middel dat artsen graag voorschrijven bij een hoge bloeddruk. Hoewel je de 'normale' bijwerkingen als een te lage bloeddruk en duizeligheid kunt ervaren... lijkt het ook de nieren soms iets te veel te beïnvloeden qua werking. 

Hierdoor kun je hyperkaliëmie, hypoglykemie of zelfs nierfunctiestoornissen ervaren. Maar dit komt niet heel veel voor. Vooral niet bij een lage dosering.


#11 Amlodipine

Amlodipine behoort dit een andere categorie dan alle andere medicijnen hierboven.

Dit middel is een calciumantagonist. Het blokkeert de calcium receptoren van vooral gladspierweefsel. Gladspierweefsel is het weefsel waar je bloedvaten van gemaakt zijn.

Als calcium aan een calcium receptor bindt, dan zorgt dit normaalgesproken voor het samentrekken van een spier. Door dit te blokkeren/remmen, zorgt je ervoor dat bloedvaten minder gaan samentrekken. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Amlodipine heeft één bijwerking die bij meer dan 10% van de patiënten voorkomt. En dat is oedeem

Dit wordt veroorzaakt doordat de vaten teveel ontspannen en er hierdoor teveel vocht ontsnapt (of niet goed wordt heropgenomen door de venen).

Dit kan leiden door oedeemvorming. Dit zal voornamelijk in de extremiteiten zijn (voeten en benen) en in de longen (wat kortademigheid kan veroorzaken).

De beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerking liggen in de supermarkt!

Zoals je hebt gelezen, bestaan er geen geneesmiddelen zonder neveneffecten. Maar dat betekent niet dat er niet 'producten' op aarde zijn die je kunt slikken om je bloeddruk te verlagen zonder last te krijgen van bijwerkingen.

Die producten heten namelijk: gezonde voeding!

Het is namelijk al jaren bekend dan een ongezond eet- en drinkpatroon de voornaamste verklaring is van een te hoge bloeddruk. En dat betekent dus ook dat jij je hoge bloeddruk kunt verlagen door gezonder te eten en te drinken.

De vraag is natuurlijk waar je moet beginnen? Daar kan ik je mee helpen! 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat zijn volgens jou de medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerking? Waar heb jij de beste ervaringen mee? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>