11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Losartan

Medicijnen voor Hoge Bloeddruk

mrt 13
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Losartan

Gebruik je losartan of moet je dat binnenkort doen? Dan is het verstandig om de bijwerkingen van losartan te kennen. Die zijn namelijk niet prettig, en kunnen gevaarlijk zijn!

Het gaat dan zowel om losartan kalium (kaliumlosartan) als Cozaar.

Door goed geïnformeerd te zijn over dit middel, kun jij een juiste beslissing nemen over losartan.

Daarom leer je in dit artikel de 11 mogelijke en meest voorkomende bijwerkingen van losartan die je kunt ervaren. Zowel op de korte als lange termijn.

More...

De 11 meest voorkomende bijwerkingen van losartan

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, wil je dit zo snel mogelijk verlagen. Hoewel zorgverleners - tussen neus en lippen door - levensstijl adviezen noemen, is de regel eigenlijk het voorschrijven van medicatie tegen een hoge bloeddruk.

En wat medicijnen tegen een hoge bloeddruk betreft, hebben ze erg veel om uit te kiezen. Wat jij krijgt, hangt sterk af van welke andere aandoeningen je hebt naast hypertensie

Heb je bijvoorbeeld last van diabetes type 2 naast de hoge bloeddruk? Dan zul je waarschijnlijk een ACE-remmer krijgen zoals lisinopril of perindopril.

Heb je echter naast hypertensie ook last van hartfalen? Dan zul je sneller een plaspil voorgeschreven krijgen zoals hydrochloorthiazide.

Heb je last van atriumfibrilleren naast de hoge bloeddruk? Dan zul je waarschijnlijk een beta-blokker krijgen zoals metoprolol.

Een groep die je ook voorgeschreven kunt krijgen, zijn de angiotensine receptor-blokkers (ARB's). Daar valt een middel als losartan onder.

Deze kan voorgeschreven worden wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, naast het hebben van hartfalen, nierproblemen, diabetes type 2 en/of atriumfibrilleren.

Werking van losartan

Losartan werkt als volgt:

Losartan is een angiotensine receptor blokker. Om preciezer te zijn, is het een selectieve type-1 angiotensine-2 receptor blokker. Hele mond vol dus.

Hierdoor blokkeert het de effecten van angiotensine-2 op de bloeddruk, de bloeddoorstroming in de nieren, de werking van gladde spiercellen en de afgifte van aldosteron. Dit leidt onder andere tot het verwijden van de bloedvaten en een afname van de aldosteronsecretie.

Al deze effecten samen verlagen de bloeddruk.

ARB's zoals losartan vertonen qua werking veel overlap met ACE remmers zoals lisinopril en perindopril. Beide groepen verlagen de bloeddruk door de werking van angiotensine-2 te verminderen.

 • ACE remmers doen dit door de aanmaak van angiotensine-2 te remmen
 • ARB's doen dit door de angiotensine-2 receptor te blokkeren

Doordat de werking veel overlapt, zullen de bijwerkingen van losartan ook veel overlappen met die van ACE remmers.

Varianten en doseringen van losartan

Losartan is in verschillende varianten beschikbaar. De twee meeste gebruikte zijn losartan kalium (ook wel bekend als kaliumlosartan) en Cozaar (merknaam).

Ook is losartan is verschillende doseringen verkrijgbaar. De meest gangbare zijn 25 mg, 50 mg en 100 mg

Er bestaan ook een combinatiepil van losartan

Er is ook een combinatiepil van losartan en hydrochloorthiazide. Deze is onder verschillende namen verkrijgbaar. Denk hierbij aan:

 • Cozaar Plus
 • Fortzaar
 • Hyzaar
 • Losartan/hydrochloorthiazide (generiek)
 • Loortan Plus (dit is hoe het in België heet)

Bij deze combinatiepil kun je dus niet alleen de bijwerkingen van losartan ervaren, maar ook van hydrochloorthiazide.

Als laatste is het goed om te weten dat er meerdere fabrikanten zijn die dit middel maken.

De meest bekende fabrikanten van losartan zijn Accord, Sandoz, Xiromed, Aurobindo, Mylan en Pharmachemie.

Ervaringen met losartan

Losartan is al tientallen jaren op de markt. En daardoor hebben we gelukkig veel ervaring met het middel. Daarnaast is er uitvoerig onderzoek gedaan naar de werking en bijwerkingen van losartan (en alle andere ARB's)

En helaas is er zowel goed nieuws als slecht nieuws:

Het goede is dat losartan ook echt de bloeddruk verlaagt. En het handig is om te geven bij hypertensiepatiënten die daarnaast last hebben van ziekten zoals atriumfibrilleren of diabetes type 2. 

Het slechte nieuws is, is dat de ervaringen met losartan niet altijd even goed zijn.

Het scoort bij patiënten maar een tevredenheidsscore van 43 van de 100 punten. Niet bepaalde goed dus.

De voornaamste reden voor deze slechte ervaren en score zijn de tientallen bijwerkingen van losartan die je kunt (en zult) ervaren.

Doel van dit artikel

Het is daarom goed om stil te staan bij mogelijk bijwerkingen van dit middel. 


In dit artikel geef ik je de 11 meest voorkomende bijwerkingen van losartan die je kunt ervaren. Zowel op de korte als lange termijn. De meeste bijwerkingen komen gewoon uit de bijsluiter, maar sommigen komen uit de medische literatuur. 


Door dit artikel goed te lezen, weet je exact wat je kunt verwachten qua bijwerkingen. En kun je daardoor een beter besluiten nemen over het wel of niet slikken van losartan. 

#1 Te lage bloeddruk (hypotensie)

Alle middelen die de bloeddruk verlagen, kunnen helaas (flink) doorschieten in hun werking. En dat geldt ook voor losartan.

Als je iets te veel neemt, kun je vrij snel een te lage bloeddruk krijgen. Iets wat medisch gezien hypotensie wordt genoemd.

De lage bloeddruk zul je vooral ervaren wanneer je snel opstaat vanuit een zittende of staande houding. Doordat je van een horizontale positie naar een verticale positie gaat, daalt bloeddruk. 

Als je dan ook nog losartan gebruikt, zal de bloeddruk nog verder dalen. Met een te lage bloeddruk als gevolg.

Een te lage bloeddruk zul je vaak merken doordat je zwart voor je ogen ziet en/of duizelig wordt. Ook kun je direct hierna hartkloppingen ervaren, omdat je hart de lage bloeddruk probeert te compenseren.


#2 Hoesten is één van de meest voorkomende bijwerkingen van losartan

Zoals ik eerder al aangaf, is het werkingsmechanisme van losartan behoorlijk gelijk aan die van ACE-remmers zoals lisinopril en perindopril. Het zal je dan ook niet verbazen dat de bijwerkingen van losartan ook enorm overlappen met die van ACE-remmers.

Hoesten is één van die bijwerkingen die overlapt.

Ook hier is er sprake van een 'niet-productieve' hoest

Dit is een hoest waarbij er geen slijm loskomt en/of omhoog komt. Zie het dan ook meer als een kriebelhoest.

Deze bijwerking van losartan ontstaat door het uitzetten van de vaten in en rondom de longen.

Het uitzetten van de vaten zal dus niet alleen de bloeddruk verlagen, maar ook meerdere bijwerkingen veroorzaken.

Hoesten is één van de meest voorkomende bijwerkingen van losartan

#3 Last van je ogen

Dit is één van de bijwerkingen van losartan die niet in de bijsluiter staat, maar waar mensen wel last van hebben.

De reden dat je last krijgt van je ogen door losartan is eigenlijk heel simpel:

Losartan zal alle vaten in je lichaam verwijden. Dat betekent dus ook dat de vaten in je ogen zullen uitzetten. Dit veroorzaakt wazig zien of slechter zien. Deze bijwerking ervaren mensen vooral aan het begin van de therapie en/of als je een hoge dosering gebruikt.

Ook kun je last krijgen van oedeem in en rond de ogen. Ook dit kan ervoor zorgen dat je slechter gaat zien en last krijgt van je ogen.

Oedeem is sowieso een probleem bij dit ARB's en ACE remmers. Maar daarover straks meer.


#4 Hoofdpijn

Helaas kun je ook hoofdpijn krijgen. Gelukkig is dit wel één van de bijwerkingen van losartan die in de bijsluiter staat.

De hoofdpijn ontstaat door een combinatie van factoren:

Ten eerste kan een te lage bloeddruk voor hoofdpijn zorgen. Aangezien een te lage bloeddruk bij zo'n 10% van losartan gebruikers voorkomt, is het denkbaar dat je hoofdpijn ervaart.

Ten tweede zorgt het uitzetten van de vaten in de hersenen voor hoofdpijn. Doordat de vaten uitzetten, zetten je hersenen (tot zekere mate) ook uit. Maar je schedel zal (en kan) niet uitzetten. Hierdoor stijgt de druk in de schedel. Dit veroorzaakt hoofdpijn.

Eén van de bijwerkingen van losartan is hoofdpijn

Ten derde kun je (tot zekere mate) last krijgen van oedeem in de hersenen.

Door het uitzetten van de bloedvaten, is de kans ook groter dat er 'vocht' uit je bloedvaten ontsnapt.

Dit vocht zal de druk in de hersenen verhogen en daarmee ook hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Al met al genoeg verklaringen waarom één van de bijwerkingen van losartan hoofdpijn is.


#5 Nierproblemen

Eén van de ernstige en gevaarlijke bijwerkingen van losartan, is dat het allerlei nierproblemen kan veroorzaken.

Dat komt omdat ARB's zoals losartan veel invloed uitoefenen op je nieren. Hierdoor kun je klachten krijgen zoals:

 • Nierfunctiestoornis
 • Nierfalen
 • Te hoog kalium
 • Een te lage bloedsuiker
 • Een te lage natrium
 • Teveel ureum in het bloed
 • Teveel creatinine in het bloed

Het probleem van nierproblemen bij een hoge bloeddruk, is dat de bloeddruk verder zal stijgen. Een hoge bloeddruk belast namelijk de nieren. Hierdoor zal de bloeddruk verder stijgen. Je belandt hierdoor in een vicieuze cirkel.

Maar als je dan ook nog een pil krijgt die de nierfunctie verder verslechtert, dan zal je bloeddruk alleen maar hoger worden. En dat is natuurlijk erg ironisch:

In plaats van een bloeddruk verlaging, zal losartan op dat moment juist een bloeddruk verhoging veroorzaken!


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Gewichtstoename

Dit is één van de bijwerkingen van losartan die niet in de bijsluiter staat. En ook niet echt te verklaren is. Toch melden relatief veel mensen dat ze hier last van hebben.

Het is raar om het volgende:

Onderzoek laat zien dat mensen door losartan een beetje gewicht kunnen verliezen. Wat de verklaring hiervan is, is niet helemaal duidelijk. Het gaat hier om een paar kilo.

Maar er zijn ook mensen die juist een gewichtstoename door losartan ervaren. Wat lijnrecht tegenover de bevindingen van sommige wetenschappelijke onderzoeken staat.

Gewichtstoename is één van de bijwerkingen van losartan

De vraag is natuurlijk wat de verklaring hiervan is.

Gewichtstoename door losartan via nierfalen?

Een zeer logische doch gevaarlijke verklaring voor de gewichtstoename, kan gevonden worden bij één van de bijwerkingen van losartan.


Losartan kan de nierfalen veroorzaken. Hierdoor ga je meer vocht vasthouden. En dit vocht heeft natuurlijk een bepaald gewicht.#7 Duizeligheid

Duizeligheid bij losartan ontstaat doordat je bloeddruk te laag kan worden. Hierdoor valt de druk in je hersenen weg (en krijg je niet genoeg zuurstof).

Als de bloeddruk erg laag wordt, kun je niet alleen duizeligheid worden, maar ook flauw vallen.

En dat is zeer gevaarlijk. Want zelden zul je flauwvallen op een zachte ondergrond. Dat betekent dus dat je vaak tegen harde en scherpe voorwerpen zult vallen. En daardoor kun je botten breken of jezelf ophalen.

Dat is op jonge leeftijd al erg vervelend en gevaarlijk...

...maar wanneer je ouder bent, is het extra gevaarlijk.

Pas op

Je botten worden namelijk een stuk zwakker naarmate je ouder wordt. En dus is de kans op een botbreuk een stuk hoger.

Daarnaast herstel je veel langzamer en is de kans op levensbedreigende complicaties hoger. Al met al genoeg reden om deze bijwerking van losartan zoveel mogelijk te voorkomen.


#8 Depressie is één van de bijwerkingen van losartan die weinig artsen kennen

Eén van de bijwerkingen van losartan die niet in de bijsluiter staat en die weinig artsen kennen, is dat losartan depressies en psychische problemen kan uitlokken. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.

Hoewel er ook studies zijn die laten zien dat losartan de hersenfunctie lichtelijk kan verbeteren, zijn er helaas dus ook onderzoeken die laten zien dat het de boel flink kan verstoren.

Wat hier precies gaande is, weten we niet.

Hoewel er tientallen casussen te vinden zijn waarin beschreven wordt dat patiënten last kregen van depressies, psychische problemen, slaapproblemen en hallucinaties...

...weet tot op heden niemand wat het mechanisme hierachter is. 

Mocht je dus ineens last krijgen van allerlei problemen 'tussen de oren', weet dan dat dit de mogelijk bijwerkingen van losartan kunnen zijn.


#9 Hartkloppingen en zweten

Losartan kan ook allerlei hartproblemen veroorzaken. Denk hierbij vooral aan:

 • Hartkloppingen
 • Pijn op de borst (angina pectoris)
 • Atriumfibrilleren (boezemfibrilleren)

De meeste voorkomende bijwerking van dit rijtje, zijn de hartkloppingen.

De waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat losartan een verhoogde kaliumspiegel kan veroorzaken. Dit veroorzaakt hartkloppingen.

Door deze hartkloppingen, kun je weer andere problemen ervaren.

Wanneer je namelijk hartkloppingen ervaart, zul jij je opgejaagd voelen. Daardoor kun je bijwerkingen ervaren als zweten en rustloosheid. Dit zijn dingen die je namelijk voelt en ervaart als jij je opgejaagd voelt.

Zolang losartan je nieren verstoort en daarmee ook je mineralenhuishouding, zullen deze problemen blijven. De enige manier om deze bijwerkingen van losartan te stoppen, is door het middel te wisselen (of ermee te stoppen).

Pas hierbij wel op dat ACE remmers - zoals lisinopril - deze problemen ook veroorzaken.


#10 Maag-darmproblemen

Losartan kan helaas ook verschillende maag-darmproblemen veroorzaken zoals buikpijn, misselijkheid, overgeven, obstipatie en diarree. Een hele waslijst dus!

En al deze problemen zijn het gevolg van een proces wat angio-oedeem heet. Wat dit exact is, gaan we zo behandelen (omdat het ook erg gevaarlijk is).

Voor nu is het belangrijk om te weten dat angio-oedeem zich op allerlei plekken in je lichaam kan uiten en de boel flink kan verstoren.

In je darmen veroorzaakt het dus allerlei maag-darmklachten.

En daarnaast kun je ook jeuk en huiduitslag ervaren.

Angio-oedeem door losartan

Helaas zullen deze bijwerkingen - net als de maag-darmproblemen - niet zomaar weggaan. Vaak worden ze zelfs erger met de tijd. De enige manier om ze te stoppen, is door van medicatie te wisselen (of te stoppen).


#11 Angio-oedeem is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van losartan

Angio-oedeem is een vorm van oedeem die plaatsvindt in zachte weefsels. Denk hierbij aan je mond, tong, lippen, gezicht, darmen en gehemelte

Door losartan zal er vocht uit je bloedvaten lekken en in deze weefsels belanden. Aangezien deze plekken niet stevig zijn (en dus weinig tegendruk bieden) zullen ze gevoeliger zijn voor oedeem vorming.

Het probleem van angio-oedeem is dat het gevaarlijk en levensbedreigend kan zijn. Niet alleen kan het je darmen flink verstoren zoals je hiervoor hebt gelezen, maar kan het je ook verstikken.

Door het opzwellen van je mond, gezicht en bovenste gedeelte van je luchtwegen, zal je minder goed adem kunnen halen. En ik hoef je natuurlijk niet te vertellen wat het gevolg hiervan kan zijn.

De bijwerkingen van losartan vermijden met het Bloeddruk Verlagen Geheim

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de bijwerkingen van losartan alles behalve prettig. Zowel op de korte als lange termijn.

Gelukkig kun je dit middel volledig vermijden door je hoge bloeddruk bij de bron aan te pakken.

Hoe? Met ons Bloeddruk Verlagen Geheim!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke van de meeste voorkomende bijwerkingen van losartan ervaar jij? Wat doe jij eraan om ze te verminderen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Richard Schenk schreef:

  Hallo Ben… na jullie DOM cursus gevolgd te hebben ben ik ook geïnteresseerd in het boek “Het Bloeddruk Verlagen Geheim”.
  Echter als ik mijn e-mail adres invullen komt er geen “controle mail” (ook niet in de spam)
  p.s… van Losartan werd ik bijna impotent… ook een zeer verveelde bijwerking van deze medicatie.

  Gr Richard Schenk

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen! Stuur ons even een mailtje, dan sturen we je het alsnog. Vermoedelijk komt het omdat je al bij ons bekend bent via de Diabetes tak 🙂

 • Share via
  >