10 Gevaarlijke Gevolgen Van Een Te Hoge Bloeddruk

Gevolgen & Complicaties Hoge Bloeddruk

dec 14
10 Gevaarlijke Gevolgen van een te Hoge Bloeddruk

De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn niet mis. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze precies zijn. 

In dit artikel leer je wat de 10 gevaarlijkste gevolgen en complicaties van een te hoge bloeddruk zijn. 

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk wordt in de medische wereld ook wel hypertensie genoemd en ontstaat vaak zonder symptomen. Dat is de reden waarom veel patiënten bij toeval een hoge bloeddruk bij de huisarts ontdekken. 

Daarnaast heb je de groep mensen die zo lang niet weten dat ze een hoge bloeddruk hebben, dat de eerste gevolgen van de aandoening al te zien zijn. Vaak melden ze zich bij huisarts met een aantal vage klachten, die het gevolg zijn van een langdurig te hoge bloeddruk.

Zo kan een veel te hoge bloeddruk het lichaam jarenlang stilletjes beschadigen voordat de eerste symptomen verschijnen.

Uiteindelijk kan een hoge bloeddruk zonder behandeling leiden tot extreme vermoeidheid, een slechte kwaliteit van leven en zelfs tot een dodelijke hartaanval of beroerte.

Ben je naast de gevolgen ook benieuwd wat de oorzaken zijn van een hoge bloeddruk? Lees dan dit artikel eens door.

Doel van dit artikel

In dit artikel lees je wat de belangrijkste gevolgen zijn van een te hoge bloeddruk.


Ken je deze gevolgen en weet je dat je een hoge bloeddruk hebt, dan kan dit het risico op levensbedreigende gezondheidsproblemen verkleinen. Tevens leer je onderaan dit artikel hoe jij je een hoge bloeddruk kunt verlagen waardoor je de kans op deze gevolgen sterk verkleint. 

#1 Hartaanval is het gevaarlijkste gevolg van een hoge bloeddruk

Één van de belangrijkste gevolgen van een hoge bloeddruk is hypertensieve hartziekte. 

Wanneer jij langdurig met een veel te hoge bloeddruk rondloopt en dan moet je denken aan bloeddruk hoger dan 140 mm/Hg, dan kun je uiteindelijk schade krijgen aan verschillende organen. 

Hoe kan een veel te hoge bloeddruk schade aan het hart brengen?

Een hoge bloeddruk kan de slagaders die het hart van bloed voorzien, vernauwen en beschadigen. Tevens kunnen de wanden van je bloedvaten ook dikker worden als gevolg van een hoge bloeddruk. Dit wordt gevaarlijker wanneer cholesterol zich ophoopt in de bloedvaten. Door die verdikking en beschadiging is de kans dat cholesterol blijft plakken groter waardoor de kans op een hartaanval toeneemt. Deze schade wordt ook wel coronaire hartziekte genoemd. 

Te weinig bloedtoevoer naar het hart kan leiden tot pijn op de borst, tot hartritmestoornissen en uiteindelijk zelfs leiden tot een hartaanval.


#2 Aneurysma

Gezonde slagaders zijn flexibel, sterk en elastisch. De binnenkant van het bloedvat is glad, zodat het bloed goed kan stromen en vitale organen en weefsels van voedingsstoffen en zuurstof worden voorzien.

Een hoge bloeddruk kan de cellen van de binnenwand van de slagaders beschadigen, zoals ik hierboven al had uitgelegd.

Na verloop van tijd kan de constante druk van het bloed dat door een verzwakte slagader stroomt ervoor zorgen dat een deel van de slagaderwand gaat uitpuilen (een verwijde slagader, zie het plaatje hiernaast). Dit heet een aneurysma. 

Een aneurysma is een levensbedreigende aandoening waarbij het bloedvat kan knappen. Dit veroorzaakt bloedingen in het lichaam. Het is één van de gevaarlijkste gevolgen van een hoge bloeddruk.

#3 Hartfalen is een groot gevolg van een hoge bloeddruk

Wanneer de bloeddruk constant hoog is, moet het hart vele malen harder werken om bloed door het lichaam te pompen. Dit kan leiden tot een verdikking van de hartspier. Dit kan uiteindelijk tot hartfalen leiden, omdat het hart niet meer voldoende bloed richting het lichaam kan pompen. 

Voordat je bij hartfalen komt, heb je vaak eerst last van:

  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Pijn op de borst
  • Zwelling van de benen en voeten
  • Hartkloppingen

Uiteindelijk kan hypertensieve hartziekte leiden tot hartfalen, een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed kan pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.


#4 Nierproblemen

Een hoge bloeddruk kan de bloedvaten vernauwen en vaten kunnen stugger worden, waardoor ze uiteindelijk beschadigen en verzwakken. De vernauwing vermindert de bloedstroom naar het orgaan, zo ook je nieren.

Als de bloedvaten van je nieren beschadigd zijn, zullen je nieren minder goed werken.

gevolgen hoge bloeddruk nier

Wanneer dit gebeurt, zijn de nieren niet in staat alle afvalstoffen en extra vocht uit je lichaam te verwijderen. 

Extra vocht in de bloedvaten kan je bloeddruk nog verder verhogen, waardoor een gevaarlijke vicieuze cirkel ontstaat en meer schade wordt aangericht. Dit kan tot nierfalen kan leiden. Dat maakt het één van de gevaarlijkste gevolgen van een hoge bloeddruk.


#5 Oogproblemen

Hypertensie kan schade veroorzaken aan de bloedvaten in het netvlies, het gebied aan de achterkant van het oog waar beelden scherp worden gesteld. Deze oogziekte staat bekend als hypertensieve retinopathie.

Hier geldt wel, hoe hoger de bloeddruk en hoe langer deze hoog is, hoe ernstiger de schade waarschijnlijk zal zijn.

Hoe kunnen ze erachter komen of je hieraan leidt?

Met behulp van een instrument dat licht projecteert om de achterkant van je oogbol te onderzoeken, zal de arts zoeken naar tekenen van retinopathie, waaronder:

gevolgen hoge bloeddruk ogen
  • Een vernauwing van de bloedvaten
  • Vlekken op het netvlies, ook wel “cotton wool spots” genoemd
  • Zwelling van de macula (het centrale deel van het netvlies) en de oogzenuw
  • Bloeding achter in het oog

De enige manier om deze problemen te behandelen is door je bloeddruk te laten dalen naar een normale waarde.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Metabool Syndroom

Het metabool syndroom is een welvaartsaandoening die wordt gekenmerkt door verschillende risicofactoren bij elkaar. Dit zijn onder andere:

  • Hoge bloeddruk
  • Overgewicht
  • Te hoog cholesterol
  • Diabetes type 2

Al deze risicofactoren en aandoeningen verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Je lijdt aan het metabool syndroom als je 3 van bovenstaande problemen ervaart.

Belangrijke informatie

Al deze problemen gaan hand in hand en daarom zie je ook al snel dat als mensen last hebben van 1 van bovenstaande risicofactoren dat ze vaak ook aan de andere risicofactoren lijden. Ze hangen namelijk allemaal nauw samen met het hebben van een ongezonde levensstijl.

Het is dus niet zozeer een direct gevolg van een hoge bloeddruk. Maar het is wel een indirect gevolg van een hoge bloeddruk als gevolg van een ongezonde levensstijl. 


#7 Hersenschade

Hersenschade door een te hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensieve encefalopathie genoemd. En dat is een ernstige aandoening. De aandoeningen die daaronder vallen zijn:

  • Hersenbloeding
  • Herseninfarct
  • Hypertensieve encefalopathie wat geen bloeding of infarct is: Hypertensief spoedgeval dat wordt gekenmerkt door ernstige hypertensie gepaard gaande met gedragsveranderingen, sufheid, epileptische aanvallen, verwardheid, zonder andere oorzaak.

Deze gevolgen van een hoge bloeddruk aan de hersenen treden (gelukkig) pas na een lange tijd op. Vaak moet je al een lange tijd een hoge bloeddruk hebben of je moet opeens een flinke stijging van de bloeddruk ervaren. Dan moet je denken aan een hoge bovendruk van 200 en een hoge onderdruk van 120 mm/HG.

Hoe kunnen deze gevolgen ontstaan?

Een extreem verhoogde bloeddruk kan ervoor zorgen dat dunne slagadertjes in de hersenen scheuren, waardoor bloed in het hersenweefsel vrijkomt. Aangezien dit bloed nergens heen kan in de schedel, verhoogt gestold bloed en vocht de druk op de hersenen.


Tevens kan het gedeelte van de hersenen dat nu geen zuurstofrijk bloed krijgt, afsterven.


En daar komt nog eens bij dat dat lekkende bloed gaat stollen in de hersenen en tijdens de afbraak van deze bloedcellen komen er gifstoffen vrij die op zichzelf de hersenen ook weer kunnen beschadigen. Je zit dus vast in een vicieuze cirkel. 


#8 Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is één van de meest voorkomende soorten van dementie. Deze vorm van dementie ontstaat door problemen in de doorbloeding in de hersenen.

Denk hierbij aan een bloedprop die de bloedstroom naar een bepaald deel van de hersenen stopt.

Veel mensen die vasculaire dementie ontwikkelen blijken ook last van hart- en vaatziekten te hebben. En één van de grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is het hebben van een hoge bloeddruk.

Ook hier is dementie dus geen direct gevolg van een hoge bloeddruk, maar wel een indirect gevolg

gevolgen hoge bloeddruk hersenen

Volgens het World Alzheimer Report uit 2014 hebben meerdere onderzoeken, waarbij grote groepen mensen gedurende 15 tot 40 jaar werden gevolgd, aangetoond dat personen (met een leeftijd tussen de 40 en 65 jaar oud) met een hoge bloeddruk veel meer kans hebben op het ontwikkelen van vasculaire dementie. Er is nog geen expliciet verband gelegd, maar de correlatie is er wel degelijk. 


#9 Tinnitus is één van de eerste gevolgen van een hoge bloeddruk

Je oren zijn een kwetsbaar systeem. Ze zijn afhankelijk van een netwerk van bloedvaten en haartjes om je te helpen horen. Wanneer één onderdeel van dit systeem beschadigd raakt, kan dit je gehoor beïnvloeden. Een hoge bloeddruk kan de bloedvaten in je oren ook aantasten.

Bij mensen met een hoge bloeddruk is tinnitus, de medische term voor oorsuizen, een veelvoorkomend gevolg.

Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek dat 44,4% van de mensen met tinnitus ook een hoge bloeddruk als klacht hadden

Wanneer de bloeddruk toeneemt, kan dit net zoals bij andere organen voor verandering zorgen. 

De verhoogde bloeddruk zorgt ervoor dat het bloed met meer kracht door je bloedvaten beweegt. Deze veranderingen in de bloedstroom kunnen tinnitus veroorzaken of de tinnitus erger maken, mocht je al klachten van tinnitus ervaren. 


#10 Vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de eerste gevolgen van een hoge bloeddruk. Tevens wordt hij vaak onder de symptomen gerekend omdat het ook één van de eerste symptomen is die je ontwikkelt als je nog niet weet dat je een hoge bloeddruk hebt.

Ben je benieuwd naar andere symptomen? Lees dan dit artikel eens door.

Vaak komt de vermoeidheid ook door één van de andere complicaties of gevolgen. Zo heb je hierboven kunnen lezen dat één van de gevolgen hartproblemen zijn.

Wanneer de bloeddruk constant hoog is, moet het hart vele malen harder werken om bloed door het lichaam te pompen. Door deze verhoogde werkdruk kan je vermoeid raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartfalen, omdat het hart niet meer voldoende bloed richting het lichaam kan pompen. En ook dat resulteert weer in vermoeidheid. 

Het Bloeddruk Verlagen Geheim

Al deze gevolgen zijn maar op één manier tegen te houden en dat is door je bloeddruk blijvend te verlagen. Bloeddrukproblemen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
  • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Heb jij al last van de gevolgen van een hoge bloeddruk? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend