Hoe Hoog Mag Je Bloeddruk Zijn? 6 Tips Om Het Te Verlagen

Wat Is Een Hoge Bloeddruk

jan 12
Hoe Hoog mag je Bloeddruk zijn? 6 Tips om het te Verlagen

Hoe hoog mag je bloeddruk zijn? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Het antwoord hierop is niet eenduidig. 

Hieronder lees je exact wat een gezonde bloeddrukwaarde is en wat je eraan kunt doen om deze te verlagen. 

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Hoe hoog mag je bloeddruk zijn?

Hoe hoog je bloeddruk mag zijn, hangt af van verschillende factoren. Hierbij moet je denken aan een thuismeting of een meting bij de dokter en aan je leeftijd. 

Laat ik beginnen bij het begin.

Wat is je bloeddruk en in welke twee waarden wordt deze onderverdeeld?

De bloeddruk bepaalt de druk op de wand van de vaten. Deze wordt bepaald door de systolische druk en diastolische druk. 

De systolische druk (bovendruk) houdt in:

Bij het samentrekken van het hart wordt het bloed de bloedvaten in gepompt richting het lichaam. Hierbij ontstaat een hogere druk in de bloedvaten. Dit is de bovendruk en is altijd de hoogste waarde van de twee.

hoe hoog mag een bloeddruk zijn

De diastolische druk (onderdruk) houdt in: 

Bij het ontspannen van het hart stroomt het bloed verder het lichaam in. Hierdoor daalt de druk op de bloedvaten en dit wordt ook wel de onderdruk genoemd. Dit is de laagste waarde van de twee. 

Hoe hoog mag je bloeddruk zijn? Dat antwoord is in eerste instantie heel simpel. Je bovendruk moet normaal gesproken tussen de 100 en 140 mm/Hg zijn.  De onderdruk ligt normaal tussen de 60 en 90 mm/Hg

Mocht je bloeddruk hoger zijn dan dat? Dan wordt er gesproken van een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. 

Factoren die de hoogte van je bloeddruk kunnen veranderen

De bloeddruk kan in verschillende situaties hoger of juist lager zijn. Zo krijg je over het algemeen een hogere bloeddruk naarmate je ouder wordt. Puur omdat je bloedvaten steeds minder soepel worden en de druk op de vaten daardoor toeneemt. Idealiter streef je wel naar een bovendruk onder de 140 mm/Hg en een onderdruk onder de 90 mm/Hg, maar het kan soms zijn dat een iets hogere bloeddruk geaccepteerd wordt bij ouderen.

Hoe hoog je bloeddruk mag zijn als je 60, 70 of 80 jaar bent is niet precies te zeggen, maar streef er dus naar om hem onder de 140 over 90 mm/Hg te houden. 

Of de hoogte van de bloeddruk nog mag verschillen als je man of vrouw bent, dat is niet het geval. De bloeddruk van zowel mannen als vrouwen dient onder de streefwaarde van 140 mm/HG te zitten. Ook veel mensen zijn benieuwd hoe hoog de bloeddruk mag zijn bij inspanning.

Bij inspanning kan je bloeddruk flink oplopen omdat je lichaam meer zuurstof nodig heeft. Bij intensieve krachttraining kan je bloeddruk wel oplopen tot 200 mm/Hg. Maar het is belangrijk om te weten dat de bloeddruk 10 minuten na inspanning weer een normale waarde moet hebben aangenomen. 

Daarnaast bestaat het zogenaamde "witte jassen syndroom". Dat houdt in dat mensen gemiddeld een hogere bloeddruk hebben als deze door een arts of dokterassistente gemeten wordt. D

at heeft er mee te maken dat mensen gespannen zijn op het moment dat ze bij de huisarts binnenkomen. Door deze spanning stijgt je hartslag en daardoor neemt ook lichtelijk je bloeddruk toe. 

Hoe hoog mag je bloeddruk zijn bij een thuismeting? Mocht je een thuismeting doen dan heb je geen last van dit "witte jassen syndroom" en dan blijft de bloeddruk idealiter onder de 135 mm/Hg

Mocht je daarnaast nog benieuwd zijn hoe hoog je bloeddruk mag zijn in de zwangerschap? Lees dan dit artikel eens door.

Tips om je bloeddruk te verlagen

Mocht je een hogere bloeddruk hebben en benieuwd zijn hoe je deze naar beneden kunt krijgen, dan is dat in de meeste gevallen terug te herleiden naar je levensstijl. Je zou het misschien niet denken, maar je levensstijl bepaalt vrijwel altijd hoe hoog je bloeddruk is.

 Zo is het hebben van een ongezond eet- en drinkpatroon één van de grootste boosdoeners van het hebben van een hoge bloeddruk. Hieronder geef ik je verschillende tips om je bloeddruk te verlagen.

#1 Eet minder ongezonde deegwaren

Mocht je je niet meer willen afvragen hoe hoog je bloeddruk mag zijn, dan raad ik je aan om minder ongezonde deegwaren te eten.

Deegwaren zijn over het algemeen niet bepaald gezond, maar er is 1 categorie die het ongezondst is en dat zijn de deegwaren die wit zijn en vol suiker zitten. Dan moet je denken aan:

 • Gebak
 • Koekjes
 • Zoete broodjes
 • Cake

Deze drie zijn echte boosdoeners als het gaat om je bloedsuiker en je bloeddruk. 

 • Deze producten bevatten namelijk alleen snel opneembare koolhydraten en suikers. Deze verhogen je bloedsuiker waardoor het bloed meer vocht aantrekt en je bloeddruk stijgt. Mocht dit een lange tijd het geval zijn dan zul je ongevoelig worden voor insuline en zal je dus langdurig een verhoogde bloeddruk hebben. 
 • Daarnaast bevatten ze vaak ook veel zout. En voor zout geldt hetzelfde verhaal, het trekt namelijk vocht aan waardoor de bloeddruk stijgt. 

Er is letterlijk niks gezonds aan deze producten. Er is dus ook geen reden om dit te eten, behalve dan dat het "lekker" is. Laat je dus ook niet wijsmaken dat het "af en toe" wel kan, want van "af en toe" gaat het al snel naar iedere dag een lekker koekje bij de koffie. 


#2 Stop met het drinken van zoete dranken

Dit is één van de simpelste tips die ik je kan geven. Stop met het drinken van suikerrijke dranken. 

Suikerrijke dranken zijn dranken die suiker bevatten, zowel van nature als toegevoegd. 

Iedereen weet wel dat frisdranken waarbij de suiker is toegevoegd, ongezond is. 

hoe hoog moet de bloeddruk zijn bij ouderen

Maar wat veel mensen niet beseffen is dat de meeste sapjes zoals vruchtensap, appelsap en groentesap ook niet gezond zijn. Ook niet als ze versgeperst zijn. 

Het probleem met het persen van fruit is dat je al het vocht en de suikers eruit perst, maar dat alle vezels achterblijven (de pulp). Je eindigt dus met een drankje dat wat vitaminen bevat, maar daarnaast flink veel suiker.

Kijk voor de aardigheid maar eens naar de voedingswaarde van zo'n verse vruchtensap. Ze bevatten per 100 ml al snel meer dan 10 gram suiker. Dat is hetzelfde als dat cola bevat.

Mocht je dus denken gezond te doen door een lekker vers sapje te kopen, dan weet je nu dat dat niet het geval is. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Stop met roken

Stop niet alleen met roken omdat het je ontzettend veel geld bespaart, maar ook omdat het je gezondheid spaart. 

Roken is één van de ongezondste dingen op aarde die je kunt doen. Het heeft alleen maar negatieve gevolgen voor het lichaam. Hieronder som ik ze op:

 1. 1
  Roken verhoogt je bloeddruk. Nicotine zorgt er namelijk voor dat je lichaam adrenaline vrijmaakt en daardoor gaat je hart sneller kloppen en krijg je een hogere hartslag. Maar hierdoor stijgt ook je bloeddruk. Daarnaast vernauwen deze stoffen de bloedvaten. 
 2. 2
  Je bloed kan minder zuurstof opnemen. De stof koolmonoxide, die vrijkomt in het lichaam tijdens het roken, verdringt zuurstof in het bloed. Hierdoor kan het bloed minder zuurstof opnemen.
 3. 3
  Tabaksdeeltjes beschadigen de vaatwand van het bloedvat waardoor je gevoeliger wordt voor bloedstolsels en vaataandoeningen. Al deze dingen zullen tevens voor een hogere bloeddruk zorgen en de kans op hart- en vaatziekten vergroten. 

Daarnaast is er nog een indirecte weg die ervoor zorgt dat de bloeddruk verhoogt. Roken gebeurt vaak in combinatie met een ongezonde levensstijl. Dus ongezond eten, weinig bewegen en roken gaan vaak heel samen en dit is de jackpot voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. 


#4 Eet meer groente

Van al die dingen die ik hierboven genoemd heb die je NIET zou moeten doen, is er dan nu eindelijk een tip over dingen die je wel zou moeten doen om je bloeddruk te verlagen. 

En ook deze tip is vrij voor de hand liggend, namelijk:

Eet meer en vaker groente

Groenten zouden de basis moeten vormen van je eetpatroon. Ze bevatten alleen maar gezonde voedingsstoffen. Hierbij moet je denken aan:

 • Vitaminen en mineralen
 • Vezels
 • Nagenoeg tot geen suiker

Ze passen echt perfect in een gezond eetpatroon. Het liefste eet je ook eerst alle groente voordat je de rest van je bord leeg eet. 

Waarom zijn vezels zo belangrijk? Omdat ze ervoor zorgen dat de bloedsuiker laag blijft. En hierdoor dus ook je bloeddruk. Daarnaast zijn ze erg gezond voor de darmen. 

Van vezels kun je letterlijk NOOIT te veel eten.

Welke groente zijn dan het gezondst? De groente die veel vezels, antioxidanten en weinig suiker bevatten zijn over het algemeen de groente van de kruisbloemfamilie. Denk dan aan broccoli, spruitjes, bloemkool, asperges, witlof en boerenkool. Dit is één de beste tips als jij je nooit meer wilt afvragen hoe hoog je bloeddruk mag zijn.


#5 Gebruik geen kruidenzakjes meer, maar verse en gedroogde kruiden

Kruidenzakjes zijn snel en makkelijk te gebruiken in de keuken. Met die reden zijn ze ooit in het leven geroepen en de gemiddelde huisvrouw/man was er erg blij om. 

Maar helaas zijn de meeste kruidenzakjes niet ideaal voor je bloeddruk. Ze bevatten namelijk veel zout en toegevoegd suiker. Dit is namelijk de goedkoopste manier voor de fabrikant om de kruiden lekker te laten smaken. 

Van zout weten de meeste mensen wel dat dit niet ideaal is als je een hoge bloeddruk hebt. Veel mensen vermijden voornamelijk het zoutvaatje in de keuken, maar vergeten dat voorverpakte kruiden veel meer zout bevatten.

Pas op

Zo bevat een kruidenzakje van Maggie voor de prei kerrie ovenschotel al snel 15 gram zout per 100 gram. Dat houdt in dat één zakje 9,5 gram zout bevat. En daar eten gemiddeld drie personen van. Probeer maar eens 9,5 gram zout af te wegen en dat over je pan met aardappelen voor 3 personen heen te strooien. 

Je dagelijkse hoeveelheid zout zou eigenlijk onder de 2 gram moeten blijven en met één zo'n kruidenzakje zit je daar al flink overheen. 

Naast het zout bevatten de kruidenzakjes vaak ook nog onnodige koolhydraten en toegevoegde suikers,

Conclusie? Probeer wat vaker je eigen kruidenmengsels te maken, zodat je zelf invloed hebt op het zout dat je toevoegt. 


#6 Download het "Bloeddruk Verlagen Geheim" zodat je je nooit meer hoeft af te vragen hoe hoog je bloeddruk mag zijn

Mocht je na de bovenstaande tips gelijk aan de slag willen gaan met het verlagen van je bloeddruk, dan is dit document een uitkomst voor je. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Op welke leeftijd kwam jij erachter dat je bloeddruk te hoog was? En wat doe jij eraan om deze te verlagen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend