Wanneer moet je naar het Ziekenhuis met een Hoge Bloeddruk?

Symptomen & Klachten Hoge Bloeddruk

dec 07
Wanneer moet je naar het Ziekenhuis met een Hoge Bloeddruk?

Heb jij een te hoge bloeddruk en ervaar je verschillende klachten? Dan vraag jij je waarschijnlijk af wanneer je naar het ziekenhuis moet met een te hoge bloeddruk. 

In dit artikel leg ik de verschillende factoren uit die een rol spelen bij wanneer je naar het ziekenhuis moet met een te hoge bloeddruk. Tevens leg ik uit wat de eventuele risico's zijn van een veel te hoge bloeddruk. 

More...

Wanneer moet je naar het ziekenhuis met een te hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk komt in Nederland veel voor. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Je leest het goed. Dat zijn flink wat mensen die problemen ervaren met hun bloeddruk. Boven de 65 jaar blijkt dit zelfs 1 op de 2 mensen te zijn.

Dat het hebben van een hoge bloeddruk een groot probleem is, kun je dus wel stellen. Gelukkig is hier in veel gevallen zeker wat aan te doen, maar daar zal ik meer over uitleggen verderop in dit artikel. 

Ondanks dat zoveel mensen een hoge bloeddruk hebben, zijn er maar weinig mensen die weten wanneer je naar het ziekenhuis moet met een hoge bloeddruk en welke stappen er allemaal plaatsvinden voordat je in het ziekenhuis behandeld moet worden. Daar ga ik vandaag door middel van dit artikel verandering in brengen. 

Doel van dit artikel

Wil jij weten wanneer je naar het ziekenhuis moet met een hoge bloeddruk? Helaas is dat antwoord niet zo simpel als het lijkt. Er spelen veel verschillende factoren een rol. Hieronder leg ik die verschillende factoren uit. Na het lezen van dit artikel zal het in ieder geval een stuk duidelijker zijn. 

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk? 

Om te weten wat deze verschillende factoren zijn, is het eerst handig om te weten wanneer je nu precies een te hoge bloeddruk hebt.

De bloeddruk wordt altijd onderverdeeld in een onderdruk en een bovendruk. De bovendruk wordt ook wel de systolische bloeddruk genoemd. En de onderdruk wordt ook wel diastolische bloeddruk genoemd. Maar wat is precies het verschil:

  • De bovendruk is de druk van het bloed op de bloedvaten op het moment dat het hart samentrekt.
  • De onderdruk is de druk op de bloedvaten op het moment dat het hart zich ontspant.

Je hebt een gezonde bloeddruk als:

  • De bovendruk tussen de 100 en 135 mm/Hg zit.
  • De onderdruk tussen 60 en 90 mm/Hg zit. 

Je een licht verhoogde bloeddruk als:

  • De bovendruk tussen de 135 en 160 mm/Hg zit.
  • De onderdruk tussen de 85 en 100 mm/Hg zit. 

Je hebt een hoge bloeddruk als:

  • De bovendruk tussen de 160 en 180 mm/Hg zit.
  • De onderdruk tussen de 100 en 110 mm/Hg zit. 

Je hebt een ernstig verhoogde bloeddruk als:

  • De bovendruk boven de 180 mm/Hg zit. 
  • De onderdruk boven de 110 mm/Hg zit. 

Pas op

Dan heb je eigenlijk nog een laatste rijtje die je vaak niet terug ziet komen op andere websites, maar dit wordt ook wel een hypertensieve crisis of een hypertensief spoedgeval genoemd. Dit is wanneer je een extreem verhoogde bloeddruk hebt. Hierbij kan acute schade ontstaan aan verschillende organen.

Je hebt een hypertensieve crisis als de bovendruk boven de 180-200 mm/Hg zit, En de onderdruk boven de 120 mm/Hg zit. Daarnaast zijn er verdenkingen op problemen met verschillende organen. In deze gevallen moet je eigenlijk altijd naar het ziekenhuis met een hoge bloeddruk. 

Mocht je bij de huisarts een verhoogde bloeddruk hebben, dan wordt er vaak nog een nieuwe afspraak ingepland om te kijken of die verhoogde bloeddruk later nog steeds aanwezig is. 

Ook kan het handig zijn om je bloeddruk te meten in je eigen omgeving zodat je minder spanning ervaart tijden de bloeddrukmeting. Op deze manier sluit je het "witte jassen syndroom" uit.

Het witte jassen syndroom is een syndroom waarbij mensen een iets verhoogde bloeddruk laten zien, doordat ze spanning en stress ervaren als ze een dokter zien. 

wanneer moet je naar het ziekenhuis met een hoge bloeddruk
Daarnaast kunnen artsen kiezen voor een 24-uursbloeddrukmeting thuis en/of een weekmeting thuis. Dit laat vaak beter zien hoe hoog de bloeddruk werkelijk is.

Dit is wanneer je naar het ziekenhuis moet met een te hoge bloeddruk

Nu je weet welke verschillende categorieën er bestaan bij de bloeddruk, is het goed om te weten wanneer je actie moet ondernemen. Natuurlijk is het belangrijk om zelfs bij een licht verhoogde bloeddruk al actie te ondernemen, maar dat dien je dan vooral zelf te doen door het aanpassen van je levensstijl. 

Verschillende categorieën van een te hoge bloeddruk

Bloeddruk tussen de 140 en 180 mm/Hg

Mocht je meerdere malen een bloeddrukmeting hebben gedaan waarbij de bovendruk tussen de 140 en 180 mm/Hg en een onderdruk tussen de 85 en 110 mm/Hg is? En heb je verder geen klachten/symptomen of andere risicofactoren op hart- en vaatziekten hebben? Dan blijf je onder controle bij de huisarts en is het van belang dat je door middel van levensstijlaanpassingen je bloeddruk verlaagd. 

Mocht je naast deze verhoogde bloeddrukwaarden ook een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten? Dan schrijft de huisarts vaak medicatie voor. Bij die verhoogde kans op hart- en vaatziekten moet je denken aan een combinatie van verschillende risicofactoren zoals:

  • Diabetes type 2
  • Verhoogd cholesterolwaarde
  • Overgewicht
  • Je rookt

Bloeddruk hoger dan 180 mm/Hg

Mocht de huisarts een bloeddruk meten waarbij de bovendruk hoger is dan 180 mm/Hg, dan is de kans heel groot dat je gelijk medicatie voorgeschreven krijgt. Vaak wordt eerst 1 middel voorgeschreven om te kijken of dit de bloeddruk voldoende laat dalen. 

Heb je naast deze verhoogde bloeddruk nog een verhoogde kans op hart- en vaatziekten door andere risicofactoren? Dan krijg je gelijk 2 verschillende soorten medicatie voorgeschreven. En mocht dit niet genoeg zijn, dan kunnen er zelfs 3 verschillende soorten medicatie voorgeschreven worden. 

Wanneer moet je nu naar het ziekenhuis met een hoge bloeddruk?

Mocht de streefwaarde van onder de 140 mm/Hg niet bereikt worden met 3 verschillende middelen, dan is dat wanneer je waarschijnlijk naar het ziekenhuis moet met een hoge bloeddruk. Je wordt dan vaak doorverwezen naar een cardioloog. 

Hypertensief spoedgeval 

Een hypertensief spoedgeval is een sterke verhoging van de bloeddruk (vaak een bovendruk boven de 180 mm/Hg), die gecompliceerd wordt door schade aan hersenen, hart, grote bloedvaten, nieren of retina.

Dat betekent dat er verdenkingen zijn op:

  • Hersenbloeding, herseninfarct en hypertensieve encefalopathie
  • Hartinfarct
  • Aortadissectie (scheur in de binnenwand van de aorta)
  • Kleine bloedingen in het oog
  • Acute nierfunctiestoornissen

Hypertensieve encefalopathie wordt gekenmerkt door ernstige hypertensie gepaard gaande met gedragsveranderingen, sufheid en epileptische aanvallen.

Wanneer moet je nu naar het ziekenhuis met een hoge bloeddruk? Als je naast de extreem verhoogde bloeddruk ook één van de bovenstaande complicaties ervaart. Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Welke klachten en symptomen ervaar je bij een hele hoge bloeddruk?

Helaas gaat een hoge bloeddruk vaak niet gepaard met symptomen. Vandaar dat veel mensen bij toeval achter hun hoge bloeddruk komen. Puur door een controle bij de huisarts. 

Er ontstaan vaak pas symptomen en klachten wanneer je een ernstig verhoogde bloeddruk hebt. Er wordt van een ernstig verhoogde bloeddruk gesproken als de bloeddruk (bovendruk) immers boven de 180 mm/Hg is. 

Welke klachten en symptomen kun je dan ervaren? Ik som ze hieronder op:

Al deze symptomen kunnen optreden bij een verhoogde bloeddruk, maar mocht je ook echt last hebben van meerdere van deze symptomen dan is het wel verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Mocht je meer over deze symptomen willen weten? Lees dan ook dit artikel door. Hierin licht ik de verschillende klachten en symptomen toe. 

hoofdpijn symptomen van een hoge bloeddruk

Het kan namelijk zomaar zijn dat je een extreem verhoogde bloeddruk hebt en je organen eronder beginnen te leiden. 


Wat zijn de risico's van een te hoge bloeddruk als je hier niets aan doet?

Eigenlijk heb ik deze risico's al een beetje benoemd in de tekst hierboven. Langdurig een verhoogde bloeddruk hebben, verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. De bloeddruk zal ook steeds hoger worden als je er niks aan doet. 

Je loopt onder andere meer risico op een herseninfarct, een hersenbloeding, een hartaanval, aantasting van de nieren en vermindering van je zicht

Je ziet deze punten ook terugkomen bij een hypertensief spoedgeval. Vaak hebben deze mensen dan ook langdurig een ernstig verhoogde bloeddruk.

Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk je hoge bloeddruk verlaagt. Met name omdat je pas klachten en symptomen krijgt als het al bijna te laat is. 

Het Bloeddruk Verlagen Geheim

Hierboven benoemde ik al even dat je veel zelf kunt doen met betrekking tot het verlagen van je bloeddruk. Laat het dus niet zo ver komen, dat je naar het ziekenhuis moet vanwege je hoge bloeddruk. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt, kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
  • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Hoe hoog was jouw bloeddruk toen je erachter kwam dat je bloeddruk problemen had? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend