Vocht Vasthouden En Een Hoge Bloeddruk? Oorzaken + 10 Tips!

Symptomen & Klachten Hoge Bloeddruk

mrt 21
Vocht Vasthouden En Een Hoge Bloeddruk? Oorzaken + 10 Tips!

Heb je last van een hoge bloeddruk en hou je vocht vast? Dan kun je in dit artikel de verklaring lezen waarom beide zoveel voorkomen. 

Daarnaast krijg je nog 10 gezonde tips om je hoge bloeddruk te verlagen en daardoor minder vocht vast te houden in je ledematen. 

More...

Vocht vasthouden door een hoge bloeddruk?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Je begrijpt dus wel hoe belangrijk vocht voor ons lichaam is. Om even aan te geven hoe belangrijk vocht voor bepaalde organen is, lees je hieronder uit hoeveel water bepaalde organen bestaan:

 • De longen bestaan bijvoorbeeld voor 90% uit water
 • De huid bestaat voor 80% uit water 
 • De hersenen bestaan voor 70% uit water. 

Door al dat vocht hebben verschillende stoffen de mogelijkheid om zich door het lichaam te verplaatsen, vaak regelrecht door de wand van organen en cellen heen.

Ook de vaatwand van kleine bloedvaten kunnen vocht doorlaten, zoals een koffie-filter wel waterige koffie, maar geen koffiedik doorlaat. Zo werkt dat dus ook bij bloedvaten. 

Gelukkig is ons lichaam heel erg goed in het reguleren van vocht. Vocht speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de bloeddruk. 

Maar wat hebben vocht vasthouden en een hoge bloeddruk met elkaar gemeen? Dat leer je allemaal in dit artikel. 

Doel van dit artikel

In dit artikel leer je onder andere waarom je vocht vasthoudt als je een hoge bloeddruk hebt. Mocht je bij de arts nog niet bekend zijn met een hoge bloeddruk, maar hou je wel vocht vast? Dan is het zeker verstandig even naar de huisarts te gaan. 


Als laatste krijg je 10 tips om minder vocht vast te houden. Deze tips helpen je ook gelijk je hoge bloeddruk te verlagen. 

Oorzaak vocht vasthouden bij een hoge bloeddruk?

Om te weten waarom je vocht vasthoudt, ga ik eerst beginnen waarom de meeste mensen überhaupt een hoge bloeddruk ontwikkelen. 

Een ongezond eet- en drinkpatroon vol koolhydraten, suikers en zout hebben een negatieve invloed op je bloeddruk. Deze snelle koolhydraten, suikers en zout worden namelijk door het bloed opgenomen. Hierdoor stijgt je bloedsuiker en ook het zoutgehalte in het bloed. En beide voedingsstoffen trekken vocht aan. 

Hierdoor ga je in eerste instantie meer vocht gaat vasthouden in de bloedvaten. En des te meer vocht in je 'leidingen' aanwezig is, des te hoger je bloeddruk zal zijn.

Dit is stap 1 waardoor veel mensen met een ongezonde levensstijl een hoge bloeddruk ontwikkelen. Maar hoe zorgt een hoge bloeddruk er nu voor dat je meer vocht vasthoudt in je ledematen?

hoge bloeddruk vocht vasthouden

Om de bloeddruk te verlagen wordt er vocht uit je vaten geperst en dat hoopt zich op in het weefsel buiten de vaten.

Dat blijft zo totdat de druk in de bloedvaten daalt en het vocht weer terug kan stromen naar de bloedsomloop om zo te worden afgevoerd. Maar als jij dus een blijvende hoge bloeddruk hebt, dan blijf je ook vocht vasthouden in je ledematen. 

Waar houd je het eerst vocht vast in je lichaam?

Vocht vasthouden doe je als eerste op de plekken die het verst van het hart verwijderd zijn omdat daar grotere drukverschillen zijn. Dan moet je dus denken aan:

 • Voeten en onderbenen
 • Handen 

Overige oorzaken van vocht vasthouden in het lichaam

Er zijn nog andere redenen waardoor je vocht kunt vasthouden. Denk dan bijvoorbeeld aan hartfalen.

Het verzwakte hart kan de bloedsomloop minder in beweging houden, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd. Op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaat vochtophoping. Denk aan ledematen, maar ook aan vocht achter de longen. 

Het lastige is dat hartfalen ook weer een gevolg kan zijn van een hoge bloeddruk. Je ziet dat een hoge bloeddruk een oorzaak kan zijn van verschillende aandoeningen. 

Het is dus erg belangrijk om je bloeddruk te verlagen, zodat je ook minder vocht zult gaan vasthouden en de kans op andere aandoeningen verkleint.

Hoge bloeddruk en vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Mocht je zwanger zijn, dan is de kans dat je wat vocht vasthoudt groter. Dat is heel normaal ter bescherming van jou en je baby.  

Je lichaam heeft voldoende vruchtwater nodig om de baby gezond ter wereld te brengen. Daarnaast wil je zelf absoluut niet uitdrogen, dat is namelijk gevaarlijk voor jou en de baby. 

Maar wanneer zwangere vrouwen een ongezond eet- en drinkpatroon hebben, dan gaan ze onnodig nog meer vocht vasthouden.

Een ongezond eet- en drinkpatroon kenmerkt zich vaak door bewerkt eten. En bewerkt eten bevat veel ongezonde suikers, ongezonde koolhydraten en vaak veel zout.

vocht vasthouden hoge bloeddruk zwanger
 • Hierdoor zal zowel je bloedsuiker als het zoutgehalte in je bloed stijgen. En beide trekken vocht aan waardoor je bloeddruk stijgt. 

Met als conclusie dat er vocht vanuit de bloedvaten naar de weefsels wordt geperst. Hierdoor ga je meer vocht vasthouden bij een hoge bloeddruk als je zwanger bent. 

Mocht je meer willen weten over een hoge bloeddruk wanneer je zwanger bent, lees dan dit artikel eens door.  


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Tips om minder vocht vast te houden bij een hoge bloeddruk

Nu je weet dat vocht vasthouden het gevolg is van een hoge bloeddruk, is het belangrijk dat je je hoge bloeddruk verlaagt. De kans is groot dat je dan ook geen vocht meer zult vasthouden. 

De tips hieronder zullen je helpen je hoge bloeddruk te verlagen en daardoor minder vocht vast te houden. 

#1 Zoek de juiste informatie

De juiste informatie vinden is lastig voor elk onderwerp. Maar het feit dat je je inleest, is al een stap meer dan de gemiddelde persoon doet. 

Het lastige van de juiste informatie vinden, is dat iedereen klakkeloos iets op het internet kan schrijven. Er staat dus ook heel veel onzin op het internet. 

Je moet het kaf van het koren scheiden als het op informatie aankomt. 

Wat zijn punten waarop je moet letten?

 • Wordt de informatie goed onderbouwd? Een juiste onderbouwing, heeft een duidelijke uitleg in jip-en-janneke taal.  
 • Worden er wetenschappelijke publicaties gebruikt? Zo ja, zijn dit goed uitgevoerde studies? Dit is een lastige, want heel weinig mensen weten wat goed uitgevoerde studies zijn. Maar als iemand artikelen schrijft dan kaarten ze dit aan en lichten ze een onderzoek toe. Daarnaast doet de mening van de schrijver er niet toe. Dat zie je ook terug op deze website. 
 • Hoe zijn de resultaten van de klanten waar je je informatie vandaan haalt? Haal je informatie uit bronnen en van websites die aantoonbare resultaten kunnen laten zien. Wij hebben bijvoorbeeld al duizenden diabetes type 2 en hypertensie patiënten geholpen. En we kunnen je vele succesverhalen laten zien.

Al met al zijn dit belangrijke punten om op te letten als je ergens je informatie vandaan haalt en besluit met iemand in zee te gaan. 


#2 Minder vocht vasthouden bij een hoge bloeddruk? Eet minder toegevoegde suikers

Dit klinkt je misschien gek in de oren, maar toegevoegde suikers zorgen ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat en dat je dus vocht gaat vasthouden. 

Waar de meeste mensen denken dat met name zout de oorzaak is, blijkt voornamelijk het eten van toegevoegde suikers het probleem te zijn. 

Dat is ook de reden waarom veel mensen met diabetes type 2 ook een hoge bloeddruk hebben. 

Maar waarom is dit zo?

Onderzoek laat zien dat fructose (één van de meestgebruikte toegevoegde suikers) de bloeddruk behoorlijk verhoogt.

hoge bloeddruk symptomen vocht vasthouden

Fructose remt namelijk de aanmaak van de stof stikstofmonoxide. 

En dit stofje ontspant normaliter de bloedvaten. Hierdoor kan de bloeddruk dalen (of in ieder geval niet verder stijgen). 

Maar als fructose dit stofje remt, zorgt het er dus juist voor dat dat de bloeddruk niet kan dalen en dus hoog blijft.

Toegevoegd suiker vermijden zal je daarom ook helpen minder vocht vast te houden en je bloeddruk te verlagen.

Let daarom goed op de voedingsinformatie van producten uit de supermarkt en kijk hoeveel toegevoegd suikers er is gebruikt. Je zult er nog van schrikken in hoeveel producten toegevoegd suiker zit. 


#3 Gooi de frituurpan weg

"De frituurpan, wie heeft hem nog?"

Als ik de mensen om mij heen mag geloven nog best veel. En dat is zo jammer. Want de frituurpan maakt van al het eten, ongezond eten

Ik kan best goed begrijpen dat een frietje af en toe lekker is, maar het zal je bloeddruk absoluut geen goed doen. En de kans dat je iets van een frietje of snack eet uit de frituur met een frituurpan thuis, is erg groot. 

Waarom is de frituurpan zo slecht? Er zijn genoeg redenen, maar hieronder zie je een opsomming van de drie belangrijkste.  

1

Het is ten eerste de meest ongezonde manier om eten te bereiden. Het eten wordt op een extreem hoge temperatuur bereidt in een olie die ongezond is. Je houdt dus geen vitaminen en mineralen over en de koolhydraten en vezels worden afgebroken tot kleine ketens waardoor je bloedsuiker en bloeddruk extreem snel kunnen stijgen. 

2

Ten tweede zijn de meeste producten die je in de frituur doet, zelf al ongezonde producten. Bijna niemand besluit om broccoli te frituren. Je eet voornamelijk bewerkte vlees- en aardappelproducten. Beide hebben zonder gebruik te maken van de frituur al geen positief effect op je bloeddruk. Laat staan als die producten ook nog eens worden gefrituurd.

3

Ten derde wordt een frituurmaaltijd vaak gegeten met andere ongezonde gewoontes zoals het drinken van frisdrank of alcohol. Maar denk ook aan het gebruik van ketchup en andere ongezonde sauzen. Die producten zullen op zichzelf al zorgen voor een hoge bloeddruk en daardoor zul je meer vocht vasthouden. 


#4 Verander de verhoudingen op je bord

Als Nederlander ben je waarschijnlijk gek op je avondmaal dat bestaat uit aardappelen, groente en vlees.

En op zichzelf is daar niks mis mee.  

Het enige probleem dat zich vaak voordoet, is dat de verhoudingen op het bord niet ideaal zijn.

Het grootste deel van het bord wordt vaak ingenomen door aardappels (of een andere koolhydraatbron). Dan blijft er vaak nog een klein deel over voor de groentes en het vlees. 

Je wilt eigenlijk een klein deel van je bord laten innemen door de koolhydraatbron. Die bestaat vaak uit aardappelen, pasta of rijst.

Het grootste deel van het bord zou moeten worden ingenomen door groentes.

Groentes bevatten namelijk erg veel gezonde voedingsstoffen die aardappel, rijst of pasta niet bevatten. Groentes bevatten onder andere:

 • Vitaminen en mineralen 
 • Vezels 
 • Antioxidanten

Nadat de groentes zijn opgeschept, denk aan de helft van je bord, dan wordt de eiwitbron opgeschept. Deze neemt ongeveer evenveel ruimte in beslag als de koolhydraatbron. Eiwitten zorgen ervoor dat je lang verzadigd bent. Denk hierbij aan vlees, vis of een plantaardige variant. 


#5 Stop met het eten van ongezonde deegwaren

Mensen zijn gek op deegwaren. Ook ik moet dat helaas bekennen. En toch eet ik ze niet veel en ik raad je aan dat ook niet te doen. 

De meeste witte deegwaren zijn erg ongezond. Ze bevatten veel snelle koolhydraten en weinig vezels.

Dat houdt in dat de suikers snel in het bloed worden opgenomen en voor een enorme bloedsuikerpiek zorgen. Mocht je dit vaker eten, dan krijg je dus veel pieken waardoor je bloedsuiker vaak hoog is. En daardoor zal ook je bloeddruk hoger zijn. 

Wat zijn door voornaamste ongezonde deegwaren?

 • Koekjes
 • Gebak
 • Wit brood en witte pasta
 • Pizza

Dit zijn stuk voor stuk producten die je wilt vermijden als je minder vocht wilt vasthouden en je hoge bloeddruk wilt verlagen. 


#6 Maak een boodschappenlijstje om minder vocht vast te houden bij een hoge bloeddruk

Met een goed ouderwets boodschappenlijstje is helemaal niets mis. Integendeel, de kans is vrij groot dat het je zal helpen bij het verlagen van je bloeddruk. 

Waarom is het hebben van een boodschappenlijstje goed?

Op de boodschappenlijst staan vaak noodzakelijke producten. Tuurlijk is het belangrijk dat je gezonde producten op je boodschappenlijst zet, anders heeft het nog steeds geen zin.

Denk aan de basisproducten die je iedere dag eet:

 • Volkoren brood
 • Yoghurt
 • Koffie en thee
 • Groente
 • Fruit
 • Vlees
 • Vis
 • Vleeswaren
 • Kaas 

Dit zijn stuk voor stuk ook gezonde producten. Thuis kun je vaak heel goed bedenken wat je nodig hebt en heb je geen last van verleidingen.

Schrijf dus ook alleen gezonde producten op het boodschappenlijstje en het halve werk is gedaan.

 • Ga je onvoorbereid naar de supermarkt? Dan is de verleiding in de supermarkt vaak zo groot, dat je altijd met ongezonde producten thuis komt. Geloof mij, als je zonder doel de supermarkt in loopt, dan ben je gedoemd te falen. 

#7 Eet meer vetten en eiwitten

Ik heb van veel dingen gezegd dat je ze beter niet meer kunt eten. Gelukkig nu een tip die aangeeft wat je wel zou moeten eten om minder vocht vast te houden bij een hoge bloeddruk. 

Eet meer vetten en eiwitten. 

Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Vooral het "eet meer vetten" stukje.

Pas op

Er is je namelijk jarenlang verteld dat je minder vet zou moeten eten. Het zorgt immers voor een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Helaas is het tegendeel waar.

Al deze informatie is gebaseerd op een onderzoek uit de jaren 70 die heeft gesjoemeld met de resultaten. En toch heeft het een grote impact gehad in de medische wereld. Dat is waarom veel artsen en diëtisten je NOG steeds vertellen dat je het eten van vetten moet vermijden. 

Gelukkig komen ook steeds meer artsen en diëtisten hiervan terug. Vetten zijn over het algemeen namelijk heel erg gezond. En dan heb ik het met name over omega 3-vetzuren, maar ook over verzadigde vetten. Dan is het wel belangrijk dat je deze verzadigde vetten haalt uit onbewerkte producten zoals kwark of yoghurt en niet uit fastfood. 

Daarnaast gaat het eten van meer eiwitten, je ook helpen je bloeddruk te verlagen. Veel mensen eten gedurende de dag te weinig eiwitten. Dat komt omdat een groot aandeel van hun eetpatroon uit koolhydraten bestaat, terwijl eiwitten je meer verzadigen en minder effect hebben op je bloedsuikerspiegel en dus je bloeddruk. 

Probeer gedurende de dag dus minder koolhydraten en meer vetten en eiwitten te eten.

#8 Eet meer gezonde tussendoortjes

Bij veel mensen zie je dat de basis van hun eetpatroon over het algemeen wel goed is. denk aan het ontbijt, de lunch en het avondeten. Waar het echter vaak fout gaat, is bij de tussendoortjes. 

Zoals:

 • Het koekje bij de koffie
 • Een chocolaatje tussen de middag
 • Of de toetjes na het avondeten

Dit wordt dan vaak "lekkere trek" genoemd. Terwijl dit één van de ongezondste dingen zijn om te eten. Het verhoogt je bloeddruk en zorgt nauwelijks voor vulling. Vaak krijg je er alleen maar meer trek van. 

Het is belangrijk dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt. Zodat als je honger hebt, je kunt grijpen naar een gezonde optie. En dat betekent echt niet dat je moet gaan knabbelen op een stukje wortel. Gezonde tussendoortjes kunnen van alles zijn.

Denk aan gezonde fruitsoorten, noten, blokjes kaas etc.

Met name tussendoortjes die zowel vet- als eiwitrijk zijn, zijn handig. Deze zullen je het meest verzadigen zonder daarbij je bloeddruk te verhogen. 


#9 Minder vocht vasthouden bij een hoge bloeddruk door te stoppen met roken

Ik vind het altijd jammer als ik deze tip nog moet schrijven. Dat betekent namelijk dat er nog steeds mensen zijn die roken. En dat terwijl van roken inmiddels wel bekend is dat het heel slecht voor je is. 

Roken heeft via verschillende wegen effect op je bloeddruk en kan dus ook op meerdere manieren voor vocht vasthouden zorgen.

Het kortetermijneffect van roken zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline en noradrenaline vrijmaakt. Dit zal je hart sneller en harder laten kloppen. Hierdoor stijgt je bloeddruk en krijg je een hoge hartslag. Ook zullen deze stoffen je bloedvaten vernauwen, waardoor de bloeddruk verder stijgt.

Daarnaast zorgt roken ervoor dat je stuggere vaten krijgt. Het zorgt namelijk voor kleine beschadigingen in de binnenkant van de bloedvaten. Dat vervolgens weer kan leiden tot een hoge bloeddruk en tot hart- en vaatziekten. 

Pas op

Als laatste verhoogt roken de bloeddruk vaak ook indirect. Hoe zit dit precies?

We weten uit onderzoek dat mensen die roken er geen gezonde levensstijl op na houden. Naast het feit dat ze ongezonder eten, sporten ze ook minder en drinken ze meer alcohol.

Het is een combinatie die je liever niet ziet. En het is ook de gouden combinatie voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk waardoor je meer vocht gaat vasthouden. 


#10 Gebruik het "Bloeddruk Verlagen geheim" om minder vocht vast te houden

Minder vocht vasthouden en je hoge bloeddruk verlagen gaan dus hand in hand. Met bovenstaande tips moet je al een heel eind kunnen komen om beide te verminderen, maar de beste tip heb ik al laatst bewaart.

Hieronder kun je namelijk een document downloaden waarin precies wordt uitgelegd hoe je hoge bloeddruk is ontstaan en hoe je daarvan af kunt komen.  

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.S Waardoor houd jij vocht vast? En wat doe jij eraan om dit te verminderen? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>