Is Koffie Gezond Bij Een Hoge Bloeddruk? De Verrassende Uitleg

Wat Is Een Hoge Bloeddruk

jan 17
Is Koffie Gezond Bij Een Hoge Bloeddruk? De Verrassende Uitleg!

Krijg je van koffie een hoge bloeddruk? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Vooral mensen die al last hebben van een te hoge bloeddruk. 

Koffie bevat cafeïne en er wordt vaak gezegd dat dit stofje de bloeddruk verhoogd. Maar is dat wel zo? Je leest het hieronder. 

More...

Krijg je van koffie een hoge bloeddruk?

Veel Nederlanders hebben last van een hoge bloeddruk. Hierbij moet je denken aan 25% van de bevolking. En dat kan best gevaarlijk zijn.

Het hebben van een hoge bloeddruk vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten

Die bloeddruk wil je dus idealiter zo stabiel en "laag" mogelijk houden. Een gezonde bloeddrukwaarde ligt onder de 140 over 90 mm/Hg

Nu zijn er verschillende etenswaren die de bloeddruk kunnen verhogen. Één daarvan is koffie, althans dat is iets wat vaak beweerd wordt. Maar is dat wel zo? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Doel van dit artikel

Het is natuurlijk zonde als je heel erg van je bakje koffie houdt en deze plotseling niet meer mag drinken. Al helemaal als achteraf blijkt dat koffie toch eigenlijk best wel gezond is. 


In dit artikel lees je of koffie gezond is. En of koffie bij mensen met een hoge bloeddruk een nog hogere bloeddruk veroorzaakt.

Koffie maakt al ongeveer 1000 jaar deel uit van ons dieet. Veel mensen zweren erbij en kunnen niet zonder hun bakje koffie in de ochtend. Koffie bevat cafeïne en dat is een natuurlijke stof die stimulerend werkt. Deze natuurlijk stof komt voor in planten. De bekendste zijn:

  • Koffiebonen
  • Theebladeren
  • Cacaobonen

Koffie heeft de afgelopen jaren helaas een slechte naam gekregen. Het zou onnodig je bloeddruk verhogen en daarom ongezond zijn.

De effecten van koffie op het lichaam

Om te weten of koffie echt zo ongezond voor je is, is het belangrijk om te weten wat de effecten van koffie op het lichaam zijn. Laten we beginnen bij de hersenen en waarom mensen koffie over het algemeen als prettig ervaren. 

Blokkeren van adenosine

In de hersenen komen verschillende neurotransmitters (stofjes vrij). Één daarvan is adenosine. Adenosine wordt gedurende de dag aangemaakt als je wakker bent. Het adenosine niveau blijft stijgen totdat je weer gaat slapen. Het gevolg hiervan is dat je steeds meer de behoefte voelt om te gaan slapen. De piek is dus in de avond.  

Wat heeft koffie hier voor effect op? Cafeïne en adenosine hebben een vergelijkbare moleculaire structuur. Dus wanneer cafeïne in de hersenen aanwezig is, concurreert het met adenosine om zich aan dezelfde receptoren te binden.

Cafeïne zorgt er alleen niet voor dat je je slaperig gaat voelen. Met als resultaat dat je je dus minder vermoeid voelt. Hierdoor voel jij je in de ochtend een stuk alerter na een bakje koffie.

hoge bloeddruk verlagen koffie

Afgifte van dopamine, noradrenaline en serotonine

Om met nog meer moeilijke woorden in huis te vallen blijkt dat cafeïne ook het centrale zenuwstelsel stimuleert door de afgifte van andere neurotransmitters (stofjes in de hersenen) te bevorderen, waaronder noradrenaline, dopamine en serotonine.

Dopamine en serotonine hebben invloed op je geluksgevoel. Het verhoogt het gevoel van genot, aandacht en motivatie. Daarom blijkt uit onderzoek dat koffie de stemming bij veel mensen verbeterd. 

Dat gezegd hebbende, kun je na verloop van tijd een tolerantie voor cafeïne ontwikkelen. Dit betekent dat je meer koffie moet drinken dan voorheen om dezelfde effecten te krijgen.

Houd er echter rekening mee dat meer niet altijd beter is. De Food and Drug Administration (FDA) heeft verklaard dat gezonde volwassenen slechts ongeveer 4 glazen koffie per dag zouden moeten drinken om nadelige bijwerkingen te voorkomen.

De effecten van koffie op de bloeddruk

Hierboven heb je kunnen lezen dat koffie eigenlijk hele gezonde effecten heeft op het brein. Maar wat is het effect op de bloeddruk en waar komt dit effect vandaan?

Het klopt dat koffie de bloeddruk verhoogt bij de meeste mensen. Maar het is ten eerste maar een tijdelijk en kort effect en ten tweede blijkt het effect maar heel klein te zijn. 

Effect van cafeïne op de bloeddruk

Uit een overzicht van 34 onderzoeken bleek dat 200 tot 300 mg cafeïne uit koffie – ongeveer de hoeveelheid die je zou drinken bij 2 kopjes – resulteerde in een gemiddelde stijging van ongeveer 8 mm/Hg in de bovendruk (systolische bloeddruk) en 6 mm/Hg in de onderdruk (diastolische bloeddruk).

Dit effect werd tot drie uur na consumptie waargenomen en de resultaten waren vergelijkbaar zowel bij mensen met een normale bloeddruk als bij mensen met een hoge bloeddruk. Daar is verder geen verschil in te herkennen. 

Het grappige is wel dat als mensen al een lange tijd koffie drinken, de verhoging in bloeddruk steeds minder wordt en nagenoeg wegvalt. Je ontwikkelt dan een cafeïne intolerantie waardoor je dus minder gevoelig wordt voor de effecten van cafeïne, zowel positief als negatief. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Langetermijneffecten van koffie op hart- en bloedvaten

cafeine vrije koffie en hoge bloeddruk

Nu je weet dat koffie voor een lichte stijging in de bloeddruk kan zorgen op de korte termijn (tot 3 uur na de koffie), zegt dat natuurlijk vrij weinig over je gezondheid op de lange termijn.

Daarvoor moet je weten wat de effecten van cafeïne zijn op je bloeddruk op de lange termijn. 

  • Voor mensen die al een hoge bloeddruk hebben, laat onderzoek zien dat het onwaarschijnlijk is dat de dagelijkse koffieconsumptie een negatieve invloed heeft op de bloeddruk of op het algehele risico op hartziekten.

Het leuke is zelfs dat koffie gezondheidsvoordelen kan bieden op de lange termijn. Zo blijkt dat het drinken van koffie de gezondheid van het hart ten goede kan komen. En dat is toch wel iets wat we allemaal spannend vinden op het moment dat je hoort dat je een hoge bloeddruk hebt.

Hoge bloeddruk verlagen door koffie?

Misschien wel het belangrijkste van dit artikel: Koffie bleek uit onderzoek op de lange termijn de hoge bloeddruk licht te kunnen verlagen. Ja, je leest het goed. Waar koffie dus tijdelijk je bloeddruk kan verhogen, heeft het op de lange termijn positieve effecten op je bloeddruk. 

Wat bleek koffie verder nog voor voordelen te geven op de lange termijn? Het drinken van drie tot vijf koppen koffie per dag hield verband met een 15% lager risico op hartziekten.

Daarnaast heb je minder kans op:

Dat komt omdat koffie bepaalde gezonde stoffen bevat de een positief effect hebben op het lichaam door middel van het verminderen van ontstekingsprocessen. En zo goed als alle ziekten ontstaan door ontstekingsprocessen in het lichaam. 

Is koffie drinken met een hoge bloeddruk nu goed of slecht?


Al met al is er dus vrij weinig waar je je druk over hoeft te maken bij het drinken van koffie. Ik raad je zeker niet aan om 8 koppen koffie per dag te drinken (bij een hoge bloeddruk), maar 3 tot 4 bakken koffie moet zeker kunnen en blijkt dus zelfs gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen.

Daarnaast zijn de kortetermijneffecten op de bloeddruk bij mensen die al een lange tijd koffie drinken bijna verwaarloosbaar.

Je kunt natuurlijk altijd overwegen om dat bakje koffie over te slaan op het moment dat je naar de arts moet voor controle van je bloeddruk, maar mocht je een extreem hoge bloeddruk hebben dan zal dit NIET zijn gekomen door dat bakje koffie dat je hebt gedronken, maar hoogstwaarschijnlijk door andere oorzaken. 

Maar wat zijn dan precies die oorzaken van een hoge bloeddruk? Dat lees je hier.

Het Bloeddruk Verlagen Geheim

Een hoge bloeddruk ontstaat in veel gevallen door een ongezonde levensstijl. Veel mensen denken dat het erfelijk is, of dat het bij de leeftijd hoort, maar dat is vaak niet het geval.   

Door de jaren heen hebben steeds meer mensen op een vroegere leeftijd een hoge bloeddruk gekregen. Dat heeft er mee te maken dat we (vooral in de westerse wereld) steeds ongezonder zijn gaan eten. 

Hierbij moet je denken aan:

  • Te veel ongezonde koolhydraten en suikers
  • Te veel bewerkte voeding met veel zout
  • Te veel toegevoegde suikers
  • Te weinig beweging. 

Al deze punten dragen bij aan een hoge bloeddruk. Maar hoe kun je deze nu verlagen?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
  • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Hoeveel koffie drink jij per dag? En ben jij er mee gestopt omdat je een hoge bloeddruk hebt? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>