Wanneer Is Een Hoge Bloeddruk Gevaarlijk & Dodelijk?

Gevolgen & Complicaties Hoge Bloeddruk

dec 18
Wanneer is een hoge bloeddruk dodelijk

Wanneer een hoge bloeddruk dodelijk is, ligt iets gecompliceerder dan de meeste mensen denken. Dat hangt namelijk af van verschillende factoren.

In dit artikel leg ik je uit wanneer een hoge bloeddruk als gevaarlijk en als dodelijk wordt beschouwd. Ook lees je welke complicaties en gevolgen dat vaak heeft op andere organen. 

More...

Een hoge bloeddruk kan dodelijk zijn! 

Veel mensen in Nederland (en andere landen) lopen rond met een te hoge bloeddruk. Vaak begint het met een licht verhoogde bloeddruk, maar als je er niets aan doet dan kan dit al redelijk snel oplopen. Vooral als je dezelfde levensstijl behoudt.   

De ellende van deze hoge bloeddruk is dat ze in veel gevallen geen klachten geven en dus ook veel mensen denken dat het niks ernstigs is. Maar juist daarom doen ze er vaak pas wat aan als het al te laat is. Ben je benieuwd welke klachten en symptomen bij een hoge bloeddruk horen? Lees dan dit artikel door. 

Maar wanneer is een hoge bloeddruk levensbedreigend?

Het antwoord is niet zo simpel als het lijkt. Dat komt omdat de ene persoon pas ernstige klachten heeft bij een bloeddruk van 200 mm/Hg en de ander nog "prima" kan functioneren bij een bloeddruk met 220 mm/Hg

Begrijp mij niet verkeerd, beide zijn absoluut niet gezond! Maar het geeft wel aan dat alleen naar de waarde van een bloeddruk kijken niet voldoende is om te bepalen wanneer een hoge bloeddruk dodelijk is. 

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk begint eigenlijk al bij een bloeddruk boven de 140 mm/Hg (bovendruk) over 90 mm/Hg (onderdruk). 

Met deze bloeddruk hoef je vaak niet gelijk aan de medicatie, tenzij je nog andere risicofactoren hebt die wijzen op hart- en vaatziekten. 

Daarboven zitten nog meer categorieën, maar die zijn voor dit artikel niet belangrijk. Je bent namelijk op zoek naar wanneer een hoge bloeddruk gevaarlijk en zelfs dodelijk is. 

Wanneer is een hoge bloeddruk gevaarlijk?

 • Een hoge bloeddruk wordt echt als gevaarlijk gezien als die ernstig verhoogd is. Dan moet je denken aan een bloeddruk boven de 180 mm/Hg (bovendruk).

Kom je bij de dokter met een bloeddruk (bovendruk) boven de 180 mm/Hg, dan wordt er gelijk medicatie voorgeschreven om zo snel mogelijk je bloeddruk te laten zakken.

Daarnaast krijg je natuurlijk verschillende tips mee om je levensstijl te verbeteren, dat is ten slotte in 9 van de 10 gevallen de oorzaak van je hoge bloeddruk. 

hoge bloeddruk wanneer dokter bellen

Vaak blijf je onder controle van de huisarts om te zien of de medicatie ervoor zorgt dat je bloeddruk daalt.

Heb je meerdere risicofactoren die wijzen op hart- en vaatziekten?

Mocht je naast de te hoge bloeddruk nog andere aandoeningen hebben die wijzen op hart- en vaatziekten, denk hierbij aan diabetes type 2, slechte cholesterolwaarden en overgewicht? Dan krijg je vaak meerdere typen medicijnen mee naar huis om je bloeddruk te laten dalen. Is je bloeddruk in korte tijd nog niet gedaald naar 140 mm/Hg? Dan wordt je doorgestuurd naar een specialist in het ziekenhuis. 

Een hoge bloeddruk is dan dus al echt gevaarlijk, anders sturen ze je niet door naar het ziekenhuis. Een hoge bloeddruk is dan nog niet zozeer dodelijk, maar als je niks aan deze hoge bloeddruk doet, zal je vroeg of laat wel op dat punt komen. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!

Wanneer is een hoge bloeddruk dodelijk?

Dan zijn we nu bij het belangrijkste punt van dit artikel gekomen. Zoals ik al zei, is het antwoord hierop niet zo simpel. 

Of een hoge bloeddruk dodelijk is, hangt af van:

 • Hoe extreem hoog je bloeddruk is
 • Hoelang je deze hoge bloeddruk al hebt
 • Of je andere ziekten hebt
 • Of er andere aandoeningen als gevolg van de hoge bloeddruk optreden
wanneer is een hoge bloeddruk dodelijk

Al deze punten hangen nauw samen. Zo kan iemand die verder helemaal gezond is, waarschijnlijk langer doorlopen met een extreem verhoogde bloeddruk dan iemand die bijvoorbeeld al nierproblemen heeft. 

Dan is er ook een geval waarbij je zeker naar het ziekenhuis moet omdat deze variant van een hoge bloeddruk zeker dodelijk kan zijn. Dat is wanneer je een hypertensief spoedgeval hebt, die gecompliceerd wordt door schade aan hersenen, hart, grote bloedvaten, nieren of het oog. Lees hier wat de richtlijnen daarover zeggen.

Hypertensief spoedgeval 

Een hypertensief spoedgeval treedt op bij een extreem verhoogde bloeddruk (vaak een bovendruk hoger dan 180 of 200 mm/Hg) met daarbij acute orgaanschade. 

Hierbij moet je denken aan:

 • Hersenbloeding, herseninfarct en hypertensieve encefalopathie
 • Hartinfarct
 • Aortadissectie (scheur in de binnenwand van de aorta)
 • Kleine bloedingen in het oog
 • Acute nierfunctiestoornissen

Hypertensieve encefalopathie wordt gekenmerkt door ernstige hypertensie gepaard gaande met gedragsveranderingen, sufheid en epileptische aanvallen.

Wanneer een hoge bloeddruk dodelijk is? Als je naast de extreem verhoogde bloeddruk ook één van de bovenstaande complicaties ervaart. Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp. 

Bloeddruk Verlagen Geheim

Een hypertensief spoedgeval wil je absoluut voorkomen. Het heeft namelijk nare gevolgen voor je lichaam. Om een hoge bloeddruk zo snel mogelijk te verlagen, is het belangrijk dat jij je eetpatroon op een gezonde manier aanpast. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Wat heb jij gedaan om je hoge bloeddruk te verlagen? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend