Diabetesdagboek: 7 Redenen Om Het Te Doen + Gratis Dagboek

Wat Is Diabetes Type 2

sep 25
Diabetesdagboek: 7 Redenen Om Het Te Doen + Gratis Dagboek

Wanneer je diabetes type 2 is het niet altijd duidelijk wat je moet doen om jezelf beter te maken. Gelukkig kun je een stap in de goede richting zetten door te beginnen met een diabetesdagboek.

In dit artikel leg ik je precies uit wat een diabetesdagboek is en hoe het je helpt om een gezonder leven te leiden bij diabetes type 2.

More...

Waarom heb je een diabetesdagboek nodig?

Er zijn weinig hulpmiddelen zo handig als een diabetesdagboek.

Ik ben een groot fan. En in dit artikel leg ik je uit waarom.

Of je nu een papieren versie wilt bestellen of een digitale versie in Excel, App of als PDF gebruikt, een diabetesdagboek is perfect om je te helpen de juiste beslissingen te nemen.

De uitvinder heeft ongetwijfeld veel medische en psychologische kennis. Want het is een geweldige manier om je leven als suikerpatiënt een stuk aangenamer te maken.

Maar voordat je nu gelijk een gratis app download (zoals deze) en begint met invullen wil ik je eerst uitleg geven over wat een diabetesdagboek precies is.

Wil je een gratis diabetesdagboek? Of wil je een voorbeeld van hoe je er zelf één kunt maken? Download dan deze gratis PDF bestand. Dat scheelt je weer iets kopen.


Bij onderstaande uitleg gebruik ik dit dagboek als voorbeeld. Deze is gemaakt door het bedrijf Novo Nordisk.


Wil je liever een papieren diabetesdagboek bestellen? Dan kun je het beste eentje hier kopen.

Wat is een diabetesdagboek?

Dit is een document (van papier, op jouw computer of via een app) waarin je bijhoudt hoe het staat met je bloedsuiker, medicatie en voeding.

Zo houd je een aantal keren per dag bij hoe het staat met je bloedsuiker, welke medicatie je hebt genomen en wat je precies hebt gegeten. Daarnaast is er ruimte voor het invullen van speciale gebeurtenissen.

Als je dit een tijd lang doet krijg je een mooi overzicht over hoe je ziekte zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. En dat is handig voor het nemen van beslissingen in de toekomst.

Zoals je weet ontstaat diabetes als je lichaam niet meer goed kan omgaan met suikers die in je voedsel naar binnenkomen.

Normaal gesproken krijgen deze netjes in een plekje in je lichaam. Maar als je diabetes hebt, doet je lichaam niet wat het moet doen en bouwen de suikers zich op in je bloed. De gevolgen zijn desastreus.

Wees je bewust van de gevolgen

Een constant hoge bloedsuiker leidt tot allemaal nare complicaties waar blindheid en alzheimer slechts enkele voorbeelden van zijn.

Door medicatie en ingrepen in je dagelijks leven kun je ondanks je diabetes toch je bloedsuiker naar beneden krijgen. Dat is belangrijk als je de voorgenoemde complicaties wilt voorkomen.

Er is ook een methode om diabetes type 2 te genezen. En daar lees je hier meer over.

Als je bloedsuiker te hoog is betekent dit dat je te veel suiker hebt gegeten of te weinig medicijnen hebt gebruikt. Dit zie je heel goed terug als je een diabeteshandboek hebt gebruikt.

Of je nou mikt op het genezen van je ziekte of dat je simpelweg meer inzicht wilt krijgen in veranderingen in je bloedsuiker. Want doordat je precies bijhoudt wat je in je mond stopt en in je arm spuit krijg je veel meer inzicht in welke van jou handelingen precies van invloed zijn op je bloedsuiker.

Doel van dit artikel

Hieronder geef ik je 7 redenen waarom het geweldig is om zo'n dagboek bij te houden.


Hierin verstopt zitten tips om er het meeste uit te halen. En een uitgebreide uitleg over diabetes type 2 en hoe een dagboek je kan helpen om het te verslaan.


#1: Je bent actief in plaats van passief met een diabetesdagboek

Suikerziekte is naar om te hebben. De symptomen kunnen heel storend zijn en levensbedreigend worden als je niet op tijd ingrijpt. Dat kan je een bang en triest gevoel geven. Als dit gevoel aanhoudt en de situatie niet snel verbetert, dan krijg je gevoelens van machteloosheid.

Die machteloosheid verkleint de kans dat je in de toekomst pogingen zult ondernemen om je diabetes beter te maken. Want zeg nu zelf: als je door het verdriet denkt dat actie ondernemen toch geen zin heeft, dan zal je ook niks proberen.

Dat is zonde. Want er is veel dat je kunt doen als je ouderdomssuiker hebt. Deze ziekte is namelijk te genezen. Maar als jij je machteloos voelt, heb je niet de energie om te doen wat nodig is. Je zult je gezondheid zien verslechteren en je alsmaar rotter en rotter voelen.

Gelukkig is hier een oplossing voor:

Begin met kleine stapjes.

Rome is niet in één dag gebouwd. En diabetes is niet in één dag te genezen. Maar als je over een lange periode elke keer kleine stapjes maakt. Dan zul je zien dat vroeg of laat er vooruitgang is in je ziektebeeld. Dat komt omdat diabetes type 2 heel goed aan te pakken is als je de juiste keuzes maakt.

Misschien kun je er vandaag nog niet voor kiezen om alles perfect af te handelen. Het kost tijd om al die keuzes in kaart te brengen en je eigen te maken. Gedrag veranderen kost tijd.

Maar weet je wat een prachtig begin is? Het beter leren kennen van je lichaam en je ziekte. Dit geeft je de ruimte om in te grijpen waar nodig zodra je daar klaar voor bent.

een diabetesdagboek is één van de stappen van diabetes omkeren

Eén van de beste manieren die ik ken om je machteloosheid te doorbreken als je diabetes hebt, is door te beginnen met een diabetesdagboek. Je neemt je nog niets voor wat betreft interventies. Je schrijft alleen op wat je bloedsuiker is op vaste tijdstippen. En houdt bij wat je eet en aan medicatie neemt.

Met de dagen zal het makkelijker worden

In het begin zal dit weinig voor je doen. Het zal voelen als een naar klusje. 

Maar na een aantal dagen dat je consequent je dagboek hebt bijgehouden zal er wat veranderen. Er zullen je dingen opvallen wanneer je ze opschrijft. Door op papier te zetten wat je elke dag doet en wat je bloedsuikerwaarden zijn, groeien er ideeën om je gedrag te veranderen.

Dat is niet het doel van beginnen met het dagboek.

Het enige doel is om een eerste stap te zetten op weg naar het afrekenen met je ziekte. Als je er comfortabel bent om met dit dagboek in de weer te zijn, dan openen zich nieuwe mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je situatie verbetert. En het handigste is om dat te doen aan de hand van reden 2.


#2: Je ontdekt hoe je bloedglucose varieert

Als je begint met het bijhouden van je bloedglucose zal je het één en ander opvallen.

Het belangrijkste is of je bloedsuikerwaarden zo hoog of zo laag zijn dat ze een bedreiging vormen voor je gezondheid. Als je consequent opschrijft hoe deze per moment variëren kom je er snel genoeg achter.

In dit artikel bespreek ik de referentiewaarden voor bloedglucose. Het is niet alleen belangrijk om te zien of je soms tegen een hyper of hypo aanzit. Het is net zo belangrijk om te zien of dat er een constante verhoging lijkt te zijn in je suikerwaarden.

diabetesdagboekje digitaal

Want een hyper is een acuut probleem maar een constant net iets te hoge bloedsuiker leidt op de lange termijn tot ernstige klachten.

Met een diabetesdagboek worden beide zaken inzichtelijk. Je ziet of er grote pieken of dalen zijn en hoe vaak ze voorkomen. En je ziet of er een constante verhoging van je bloedsuiker is.


#3: Je checkt of je medicatie in orde is

Als je insuline spuit of andere diabetes medicatie slikt, is het belangrijk om te weten of je te veel of te weinig gebruikt. Als je niet weet hoe je moet doseren kun je op een later moment problemen krijgen.

Als je te weinig gebruikt kan je bloedsuiker verhoogd zijn en heb je kans dat je complicaties krijgt. Maar als je te veel gebruikt krijg je een hypo en kan je zelfs in een coma raken. Dat is niet de bedoeling.

Door bij te houden hoeveel insuline je spuit of hoeveel medicatie je slikt kun je, in combinatie met de details van je bloedsuiker, precies zien of het beoogde effect bereikt wordt.

teveel medicijnen slikken

Zie je bijvoorbeeld dat de voorgeschreven dosis niet genoeg is? Dan kun je een belletje geven aan je arts voor een nieuw recept.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Je houdt bij wat je precies eet en drinkt in een diabetesdagboek

Misschien is dit wel de belangrijkste reden om een diabetesdagboek te gebruiken.

Ik zal de laatste zijn om voor te stellen dat je heel obsessief bijhoudt wat je allemaal eet. Als je mijn artikelen over gezond eten bij diabetes type 2 hebt gelezen weet je dat een gezond dieet gelukkig erg eenvoudig is. Dat maakt het ook eenvoudig om op te schrijven.

Maar het is goed om eens in de zoveel tijd zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven wat je binnenkrijgt. Als je dit elke dag kunt doen voor zolang je diabetes een probleem vormt is dat ideaal. Die gegevens kunnen in de toekomst van levensbelang zijn.

Als je precies weet wat je de afgelopen tijd hebt gegeten en kunt zien hoe je bloedsuiker is veranderd, dan kun je beoordelen of er misschien iets moet worden bijgesteld. Als er dagen ontbreken of je schrijft onzorgvuldig op hoe het zit met je voeding, dan is die vraag onmogelijk te beantwoorden.

De tijd investeren om op te schrijven wat je precies eet en wanneer zal zich terugbetalen als je gezondheid verbetert en jij je voortdurend lekkerder voelt.

Hoe hou je het beste bij wat je eet?

Het belangrijkste is dat je direct begint te schrijven zodra je iets in je mond stopt. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je iets vergeet. En dat beïnvloedt de resultaten. Het is zelfs beter om het van te voren op te schrijven.

Als je koolhydraten moet tellen omdat je diabetes type 1 hebt is het helemaal belangrijk om niets te vergeten. De enige manier om dit te voorkomen is om er een gewoonte van te maken. En dit doe je door direct als je begint te eten gelijk iets op te schrijven in je dagboek.

Oefening baart kunst. Als je deze gewoonte lang genoeg aanhoudt zul je zien dat hij gaat slijten. Je raakt er steeds meer aan gewend en je hoeft steeds minder moeite te doen om deze te onthouden.


#5: Je kunt precies laten zien hoe het gaat

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen een bar slecht geheugen hebben. Sterker nog: in zijn boek "Paradox of Choice" legt psycholoog en onderzoeker Barry Schwartz uit dat mensen alleen maar het laatste en meest negatieve onthouden van wat ze is overkomen.

Als jij naar een arts gaat en hij vraagt hoe het ervoor staat ben je dus altijd geneigd om te antwoorden naar hoe de situatie de laatste paar uur was. Of je lepelt het ergste op wat je de afgelopen twee weken is overkomen.

Dat is niet constructief als je dokter je nieuwe medicatie moet voorschrijven of wil weten hoe het precies met je gaat. Hij wil precies kunnen inzien hoe je bloedsuiker zich ontwikkeld heeft de afgelopen tijd. Dan is een diabetesdagboek veel handiger.

Als je alles opschrijft, is hij ook niet meer afhankelijk van jouw (slechte) geheugen. Zelfs las je het beste geheugen op aarde helpt, zul je nog steeds de meest slechte en laatste gebeurtenissen herinneren.

Pas op

Je hebt zelf een vertekend beeld van hoe het nou eigenlijk is met je gezondheid en je bloedsuiker. Al deze gegevens opschrijven voorkomt medische fouten en slechte beslissingen omdat je het hebt gemeten en het niet laat hangen van wat je hebt kunnen onthouden.


#6: Je kunt zien wat het effect van veranderingen is

Door op te schrijven hoe je ziekte zich ontwikkelt kun je zien welke aanpassingen helpen en welke niet.

Voorbeeld

Stel dat je arts medicatie voorschrijft waarvan hij hoopt dat deze je bloedsuiker verder stabiliseert. Maar een aantal maanden later kun je met je dagboekje laten zien dat er geen consequente verbetering is opgetreden.


Dan kan hij met een ander medicijn komen. Zonder dat dagboek is hij afhankelijk van de incidentele meting die jij hebt gedaan en dat is niet altijd genoeg om een arts te overtuigen.

Hoe meer gegevens je hebt, hoe beter. Stel dat jij een jaar lang heel nauwkeurig bijhoudt wat je eet en wat je bloedsuiker is. Je zult dan vanzelf patronen gaan zien.

Welke voedingsmiddelen verhogen bij jou je bloedsuiker enorm en bij welke blijft alles in orde?

Hoewel er één dieet is dat bij elke ouderdomssuikerpatiënt helpt om het te genezen zijn er kleine variaties in hoe patiënten op voedsel reageren. Dat komt omdat de één minder insuline heeft dan de ander. Om zicht e houden op je persoonlijke situatie is het bijhouden van een diabetesdagboek verstandig.


#7: Speciale gebeurtenissen vertekenen je beeld niet

In een diabetesdagboekje hou je ook speciale gelegenheden bij. En dat is belangrijk. Want stress (zowel positief als negatief) kan van invloed zijn op je bloedsuiker.

Om maar niet te spreken over wat je allemaal anders doet qua eten, medicatie en beweging als je niet lekker in je vel zit.

Dat geldt ook andersom.

Als je een verjaardag hebt en in al je vrolijkheid net iets meer eet en drinkt dan normaal dan heeft dit zijn effect op je bloedsuiker.

door een diabetesdagboek krijg je meer context

Zou je alleen de bloedsuikerwaarden zien? Dan kan je dat aan het schrikken maken. Maar als je in je dagboekje ziet dat dit eenmalig is geweest omdat je een verjaardag had dan jaagt je dat geen angst aan.

Het Diabetesvrij Geheim

Het gebruiken van een diabetesdagboekje is een zeer goed begin om je bloedsuikerwaarden te verbeteren. Maar wist je dat er meer mogelijk is?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Hou jij een diabetesdagboek bij? Wat schrijf jij hier zoal in? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 25 september 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend