Wat Te Doen Bij Hoge Bloeddruk? 21 Tips Om Het Te Verlagen

Verlagen Hoge Bloeddruk

feb 09
Wat Te Doen Bij Hoge Bloeddruk? 21 Tips Om Het Te Verlagen

Wat te doen bij een hoge bloeddruk? Dat vragen veel hypertensie patiënten zich af.

Hoewel veel van deze patiënten direct medicijnen krijgen voorgeschreven bij een hoge bloeddruk, is dat niet de enige manier om de bloeddruk te verlagen.

In dit artikel leer je 21 gezonde tips om je hoge bloeddruk snel te verlagen zonder medicijnen. 

More...

Wat te doen bij een hoge bloeddruk? 21 tips om het snel te verlagen

Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, wil je dit niet onderschatten. De gevolgen voor je gezondheid kunnen enorm zijn. Daarom wil je zo snel mogelijk je bloeddruk verlagen.

Maar hoe kun je dit het beste doen?

Natuurlijk kun je hiervoor medicijnen slikken. Deze zullen je bloeddruk zeker snel verlagen. Alleen is het probleem dat je met medicatie NOOIT de oorzaken van een hoge bloeddruk aanpakt. En daarnaast kun je allerlei bijwerkingen ervaren.

Gelukkig laat wetenschappelijk onderzoek zien dat er ook een andere weg is. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat de voornaamste oorzaak van een hoge bloeddruk een ongezonde levensstijl is. 

Wil je weten wat te doen bij een hoge bloeddruk (bij ouderen)? Dan is het antwoord:

Volg een gezonde levensstijl!

Hier vallen verschillend dingen onder en deze zal ik allemaal behandelen in dit artikel.

Doel van dit artikel

In dit artikel je 21 gezonde tips om je verhoogde bloeddruk snel te verlagen zonder medicijnen. Deze zijn vooral effectief bij ouderen die eigenlijk al hun hele leven lang niet gezond eten en drinken.


We zullen samen alle aspecten van een gezonde levensstijl bespreken en aanpakken. Zo val jij je hypertensie vanuit meerdere hoeken tegelijkertijd aan. En bereik je ook sneller een gezonde en normale bloeddrukwaarde.

#1 Verdiep je in de juiste materie

Het feit dat je dit artikel leest, geeft gelukkig al aan dat jij je in de materie verdiept. Dus mijn complimenten hiervoor!

Je zult hoogstwaarschijnlijk ook informatie op andere websites lezen. Hoewel dit goed kan zijn, ligt er ook een gevaar op de loer:

Veel websites kramen helaas onzin uit.

Zelfs de 'grote en officiële instanties' hebben weinig toegevoegde waarde. Het zal je misschien verbazen, maar het percentage hypertensie patiënten is sinds de oprichting van de Hartstichting min of meer hetzelfde gebleven. 

Al die miljoenen euro's die worden gedoneerd hebben dus vrijwel geen nut op mensen hun gezondheid.

Dat heeft er vooral mee te maken dat instanties als de Hartstichting nog geloven in de jaren 70 doctrine van "(verzadigde) vetten zijn ongezond" en "een hoge bloeddruk komt door het eten van veel zout".

Helaas is dit inmiddels achterhaald, maar kunnen ze dit nog steeds niet loslaten. Want het zou automatisch betekenen dat ze moeten toegeven dat ze jarenlang mensen verkeerd hebben voorgelicht. En dat zou te beschamend zijn voor ze.

Haal je informatie daarom uit bronnen en van websites die aantoonbare resultaten kunnen laten zien. Wij hebben bijvoorbeeld al duizenden diabetes type 2 en hypertensie patiënten geholpen. En we kunnen je vele succesverhalen laten zien.

Dat laat automatisch zien dat 'onze materie' werkt in de praktijk. En de reden daarvoor is simpel:

Wij kijken objectief naar de wetenschappelijk studies zonder zelf een mening te hebben. Als morgen blijkt dat iets niet gezond is, zul je dat als eerst van ons horen. Ook als we jaren hebben gezegd dat het wel gezond is.


#2 Zoek de juiste begeleiding

Is het je al eens opgevallen dat zelfs de beste voetballers of chirurgen trainers of begeleiders hebben?

Dat laat één ding zien:

Hoe goed je ook denkt te zijn in iets... met de juiste begeleiding gaat het beter!

Met de juiste begeleiding zul je sneller en makkelijker een lage bloeddruk bereiken. Dat komt omdat de juiste begeleiding verschillende voordelen met zich meebrengt. Eén van de voordelen is dat een expert al veel patiënten met een hoge bloeddruk heeft geholpen.

Maar denk ook aan:

 • Diegene kent precies wat de oorzaken van je problemen zijn
 • Diegene weet precies wat je moet doen om het op te lossen of te verbeteren
 • Ook zal diegene je kunnen begeleiden bij het afbouwen van je medicatie
 • Tevens zal diegene bekend zijn met de meestvoorkomende valkuilen
 • Ook zal hij/zij je kunnen motiveren en troosten wanneer het even niet goed gaat

Dit zijn dan ook de juiste kenmerken van de juiste begeleiding. Als iemand niet voldoet aan één (of meerdere) van de bovenstaande kenmerken, dan is hij/zij niet geschikt om je te begeleiden bij het verlagen van je hoge bloeddruk.

Uiteraard kunnen wij je begeleiden zoals we dat al bij duizenden anderen hebben gedaan. Stuur ons een mailtje en dan nemen we binnen 24 uur contact met je. En dan gaan we samen bespreken wat te doen bij een hoge bloeddruk die je ervaart.


#3 Wat te doen bij een hoge bloeddruk? Overtuig je wederhelft van gezonder eten

Dingen alleen doen is nooit makkelijk. Of het nu om tuinieren gaat of de afwas doen.

Wanneer je dingen samen doet, heeft dit verschillende voordelen. Denk hierbij aan:

 • De tijd vliegt als je het samen doet
 • Je kunt elkaar motiveren en gemotiveerd houden
 • Je kunt elkaar steunen en troosten wanneer het niet goed gaat
 • Maar vooral: je hoeft niet dubbel te koken!

Waarom vertel ik je dit allemaal? Twee redenen:

Reden #1: We weten dat een ongezond eet- en drinkpatroon DE voornaamste oorzaak is van een hoge bloeddruk.

Reden #2: Wanneer een koppel samen besluit gezonder te eten en drinken, behalen ze BETER resultaten dan iemand die het alleen doet. En houden deze resultaten langer vol.

Overtuig daarom je partner om samen gezonder te eten en drinken. Dat is niet alleen goed voor jouw bloeddruk... maar ook voor de gezondheid van je wederhelft.

Gezonder eten en drinken maakt ALLES beter

Zelfs als je wederhelft geen last heeft van een hoge bloeddruk, heeft het zin als hij/zij gezonder gaat eten en drinken.


Uit onderzoek blijkt dat letterlijk alles in je lichaam beter wordt wanneer je gezonder eet en drinkt. Het maakt niet uit of er wordt gekeken naar een hoge bloeddruk of het krijgen van kanker... gezonder eten en drinken zal de kans op allerlei ellende verminderen.


#4 Schaf een bloeddruk meter aan

Meten is weten. En dit geldt ook voor je bloeddruk.

Wanneer jij je voor hebt genomen om je hypertensie te verbeteren door middel van een gezondere levensstijl... dan moet je dit wel kunnen meten.

Anders weet je niet of hetgeen wat je doet werkt.

Natuurlijk kun je wachten tot je periodieke controle bij de artsen. Maar daar kunnen weken of maanden tussen zitten. Dat is een te lange periode wat ons betreft. Je wilt - wanneer je gezonder eet - sneller feedback op wat je doet.

Als jij je bloeddruk met de dagen ziet dalen, dan zal dit je motiveren om door te gaan. Maar als je weken of maanden moet wachten op zo'n meting, dan kun je gedemotiveerd raken.

Schaf daarom een bloeddrukmeter aan! Dat is sowieso wat je moet doen bij een hoge bloeddruk verlagen en verbeteren. Het kost éénmalig 30-40 euro en je kunt het voor de rest van je leven gebruiken zonder bijkomende kosten. 


#5 Vermijd suikerrijke dranken

Wanneer je besluit om een gezonder eetpatroon te hebben, dan is het vermijden van suikerrijke dranken altijd het eerste wat je moet doen.

Of je nu je bloeddruk wilt verlagen of gewoon wilt afvallen...

...het begint allemaal met suikerrijke dranken de deur uit doen.

Suikerrijke dranken zijn misschien heel lekker... maar ze zijn ook heel ongezond. Ze bevatten namelijk geen enkel voordeel voor je lichaam en ook helemaal geen voedingsstoffen die je nodig hebt. 

Wat te doen bij hoge bloeddruk? Vermijd frisdrank!

Een glas sinaasappelsap bevat wellicht wat vitamine C... maar het is voor je lichaam niet anders dan een glas cola drinken met een vitamine C bruistablet erin. 

Cola en sinaasappelsap bevatten vrijwel evenveel suikers per 100 mL.

Ze zijn daardoor even schadelijk voor je lichaam.

Dat is niet mijn mening maar een wetenschappelijk feit.

Fruitsappen blijken zelfs vaak ongezonder te zijn, omdat ze per 100 mL meer suikers bevatten van frisdrank (en mensen er meer van drinken omdat ze denken dat ze gezond zijn).

Vermijd dus alle suikerrijke dranken. Daar valt helaas van alles onder zoals:

 • Frisdranken
 • Vruchtensappen
 • Groentesappen
 • Zoete zuiveldranken
 • Aanmaaksiropen en ranja's

Als dit niet genoeg reden is om te stoppen met deze dranken, dan heb ik hieronder misschien de belangrijkste reden voor je uitgeschreven.


#6 Vermijd toegevoegd suiker

Toegevoegd suiker is één van de belangrijkste (misschien wel de belangrijkste) oorzaken van een hoge bloeddruk.

Als jij je afvraagt wat te doen bij een hoge bloeddruk, dan is dit zeker iets wat je per direct wilt vermijden.

Waarom?

Onderzoek laat zien dat fructose (één van de meestgebruikte toegevoegde suikers) de bloeddruk behoorlijk verhoogt.

Fructose remt namelijk de aanmaak van de stof stikstofmonoxide

En dit stofje ontspant normaliter de bloedvaten. Hierdoor kan de bloeddruk dalen (of in ieder geval niet verder stijgen).

Wanneer je de aanmaak van stikstofmonoxide remt, zal de bloeddruk daardoor stijgen.

Wat te doen bij hoge bloeddruk? Vermijd fructose!

We zien daarom ook dat mensen die veel toevoegde suikers eten (en dus veel fructose binnenkrijgen), vaker last hebben van een hoge bloeddruk.

Het beste is om gewoon al het toegevoegde suiker te vermijden. Zo neem je het zekere voor het onzekere. Als de suikers niet van nature aanwezig zijn in een product, wil je dat producten niet meer eten.

#7 Vermijd ongezonde koolhydraatbronnen

Eén van de belangrijkste oorzaken voor een hoge bloeddruk, is het eten van veel ongezonde koolhydraten en suikers. 

Ongezonde koolhydraten en suikers verhogen namelijk de bloedsuiker. En hierdoor zal ook de bloeddruk stijgen. 

Hoe vraag jij je misschien af?

Suikers en koolhydraten trekken vocht aan. Doordat je hierdoor meer vocht gaat vasthouden, zal er ook meer vocht in je bloedbaan stromen. En hierdoor stijgt de bloeddruk.

Het helpt dus om minder koolhydraten en suikers te eten. Daardoor ga je minder vocht vasthouden.

Mensen die besluiten om koolhydraatarm te eten, merken vaak in de eerst week 2-3 kilo gewichtsverlies. Vaak worden ze heel blij omdat ze denken dat die allemaal vet is. Maar het is niets meer dan vocht wat ze al die tijd (extra) vasthielden.

Koolhydraten volledig vermijden is niet nodig

Natuurlijk kun je besluiten om nooit meer koolhydraten en suikers te eten. Dat is in principe haalbaar. Maar het is erg lastig en vrijwel niet vol te houden op de lange termijn.


Er is daarom een makkelijkere weg: 


Eet enkel gezonde koolhydraten en suikers. Dit zijn producten die weinig koolhydraten/suikers bevatten en/of veel vezels. Idealiter zijn het producten die zowel laag in koolhydraten zitten als veel vezels bevatten.


#8 Eet gezonde tussendoortjes

Als jij je afvraagt wat je moet doen bij een hoge bloeddruk, dan denk je wellicht dat het eten van tussendoortjes voortaan niet mag.

Dat is gelukkig NIET waar!

Tussendoortjes mag je prima eten...mits je natuurlijk gezonde tussendoortjes eet. Welke dat niet zijn, zijn koekjes, chips, energierepen en al het andere wat vol ongezonde koolhydraten en suikers zit.

Gezondere tussendoortjes zijn daarentegen:

 • Fruit
 • Groenten
 • Noten
 • Kaas
 • Vleeswaren

Dit zijn allemaal gezonde tussendoortjes om te eten. Uiteraard zijn niet alle fruitsoorten even gezond, maar ze zijn ALTIJD gezonder dan een koekje. Kies de fruitsoorten die relatief weinig suikers/koolhydraten bevatten en/of veel vezels bevatten.


#9 Wat te doen bij een hoge bloeddruk? Eet meer vezels!

Veel mensen - die gezonder willen eten - gaat hun koolhydraten en/of calorieën tellen. Dat is allemaal prima... maar je kunt beter iets anders gaan tellen:

Hoeveel gram vezels je per dag eet!

Er is geen betere graadmeter voor hoe gezond je eet, dan de hoeveelheid vezels die je dagelijks binnenkrijgt. Vezels zitten voornamelijk in zeer gezonde producten. Er is ook geen 'creatieve' manier om veel vezels te eten en tegelijkertijd ongezond te eten.

Vezels kun je vinden in plantaardige producten. Vezels geven namelijk stevigheid aan planten. Concreet kun je ze daarom vinden in:

 • Fruit
 • Groenten
 • Noten en zaden
 • Granen en graanproducten

Des te meer je op een product (in rauwe vorm) moet kauwen, des te meer vezels het over het algemeen bevat. Op bananen hoef je nauwelijks te kauwen. En dus bevatten ze ook vrijwel geen vezels.

Op broccoli moet je behoorlijk veel kauwen, en niet geheel verrassend bevat het ook veel vezels.

Streef om dagelijks zo'n 20-25 gram vezels te eten. Als je dat doet, eet je een stuk meer dan de gemiddelde persoon.


#10 Eet meer eiwitten

Als jij je afvraagt wat te doen bij een hoge bloeddruk, dan is het niet alleen een kwestie van allerlei producten links laten liggen. Het is ook een kwestie van allerlei gezonde producten MEER eten.

En dat geldt ook voor eiwitten. Wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk, dan is de kans erg groot dat je veel te weinig eiwitten at.

En dat is jammer!

Wat te doen bij een hoge bloeddruk? Eet meer eiwitten

Want eiwitten hebben geen nadelig effect op je bloeddruk. Als je een effect meet, dan is deze altijd positief. Daarnaast verzadigen eiwitten enorm. Ze zijn de meest verzadigende nutriënt die we kunnen eten.

Problemen door eiwitten ontstaan alleen wanneer je te veel eet. En als je een 'normaal' eetpatroon hebt, dan zul je dat punt nooit bereiken.

Eiwitten kun je vooral vinden in dierlijke producten. Maar ook een aantal plantaardige producten. Denk hierbij aan:

 • Vlees
 • Vis
 • Gevogelte
 • Zuivel
 • Bonen
 • Sojaproducten
 • Noten en zaden

Voor zover ik weet lusten de meeste mensen veel van de bovenstaande producten. Probeer die daarom ook wat vaker te eten. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook gezond voor je bloeddruk.


#11 Eet meer gezonde vetten

Mensen eten niet alleen te weinig eiwitten, maar vaak ook te weinig (gezonde) vetten. 

Dat zou je misschien niet zeggen als je last hebt van hart- en vaatziekten. Maar het is echt waar!

De voornaamste bron van alle ellende zijn de vele snelle koolhydraten en suikers. Die veroorzaken niet alleen diabetes maar ook hart- en vaatziekten.

En als je veel koolhydraten en suikers eet, eet je automatisch weinig eiwitten en vetten. En dat is dubbel ongezond!

Eet vooral vetten! Het belangrijkste is dat ze uit gezonde bronnen komen. Als je kijkt naar mensen die ziek zijn, dan zie je vaak dat ze weinig vetten eten...

...en de vetten die ze eten zijn zeer ongezonde vetten (zonnebloemolie, frituurvet etc).

Als jij je vetten uit dierlijke producten haalt, dan zijn ze ALTIJD gezond. Ongeacht wat je op andere 'officiële' websites leest. Als je bepaalde vetten wilt vermijden, dan zijn het vooral de plantaardige vetten

Als het vet dierlijk is (kaas, zuivel, roomboter of uit vlees), dan kun je dit naar hartenlust eten. Het zal je bloeddruk alleen maar verbeteren. En de smaak van je eten ook! Want laten we eerlijk zijn:

Niemand vindt magere kwark of kaas lekker. De volle variant is veel lekkerder.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#12 Vermijd toegevoegd zout

Wanneer je de gemiddelde hypertensiepatiënt vraagt wat de oorzaak van hun hoge bloeddruk is, krijg je al snel een antwoord met 'zout' erin. Maar we weten uit onderzoek dat de rol van zout veel kleiner is dan de meeste mensen (en zorgverleners) denken.

Zout verhoogt maar tijdelijk je bloeddruk. Je nieren zijn namelijk heel goed in het uitplassen van alle overtollige zouten die je eet. Het is pas een probleem als je elke dag bij elke maaltijd teveel zout binnenkrijgt. Daardoor krijgt je lichaam niet genoeg tijd om de boel op te ruimen.

En we weten ook dat de 'bron' van het zout niet altijd hetzelfde is. Maar 10% van het zout wat mensen binnenkrijgen komt uit het zoutvaatje. 

Een andere 10% zit van nature in allerlei producten. Fruit, groenten en vlees bevatten allemaal kleine hoeveelheden zout (die je verder niet proeft).

En de overige 80%?

Dat is allemaal afkomstig uit bewerkte voeding met veel toegevoegd zout.

En het probleem is natuurlijk dat deze producten ook veel toegevoegde koolhydraten en suikers bevatten. Die je bloeddruk ook geen goed doen!

Als jij je dus afvraagt wat te doen bij een hoge bloeddruk, dan is het vermijden van toegevoegd zout één van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Het zoutvaatje moet je vooral blijven gebruiken.


#13 Gebruik meer droge en verse kruiden

Dat je toegevoegd zout moet vermijden, betekent natuurlijk niet dat je smaakloos moet eten.

Je mag namelijk droge en verse kruiden zoveel gebruiken als je zelf wilt. Alles mag en je kunt nooit te veel gebruiken. Kruiden bevatten per 100 gram ontzettend veel vitamines, vezels en antioxidanten. Dat is allemaal erg gezond.

Wat je simpelweg wilt vermijden, zijn de voorgemengde zakjes kruiden die vol met zout zitten. Wat je dus moet kopen zijn:

 • Losse kruiden zonder zout
 • Kruidenmengsels zonder zout

Beide kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt vinden.

Vaak staat op de zoutloze kruidenmengsels groot dat ze geen zout bevatten. Bekijk dus gewoon even de kruidenafdeling in jouw lokale supermarkt. Je zult er veel lekkers kunnen vinden wat gezond is voor je bloeddruk.


#14 Maak altijd een boodschappenlijst

Wanneer je besluit om gezonder te eten, is dat besluit op dat moment erg serieus. Je vertelt jezelf oprecht dat je de komende tijd gezonder gaat eten en drinken. En ik twijfels ook zeker niet aan je intentie.

Het probleem is echter wat er gebeurt wanneer er verleiding voor onze neus ligt. Of wanneer we honger hebben en in een moment van zwakte toch iets besluiten te kopen op basis van ons gevoel.

Dit is een probleem die vaak terugkomt bij het boodschappen doen. Deze mensen laten zich verleiden (en misleiden) ook allerlei producten in de supermarkt. En helaas zijn deze producten in 99% van de gevallen zeer ongezond.

Eén van de makkelijkste manieren om je niet te laten verleiden in de supermarkt, is door boodschappen te doen met een boodschappenlijstje.

Doordat je precies weet wat je moet kopen, weet je ook waar je NIET moet zijn in de supermarkt. Wat natuurlijk het belangrijkste is!

Dat betekent dus ook dat je veel ongezonde schappen zult vermijden. En daarmee ook allerlei verleiding die ongezond zijn voor je bloeddruk.

Onderzoek laat dan ook zien dat mensen die een boodschappenlijst maken veel gezonder dingen kopen en überhaupt gezonder zijn!

Dat komt omdat deze mensen sowieso meer stilstaan bij hun gezondheid. Maar anderzijds ook doordat ze niet 'op gevoel' allerlei ongezonde producten kopen.

Ze houden zich namelijk strikt aan hun lijstje.

Doe nooit op een lege maag boodschappen

Als we het toch hebben over boodschappen doen, heb ik nog een tip voor je:


Doe ALTIJD boodschappen met een volle maag.


Des te leger je maag is, des te verleidelijker ongezonde producten zullen zijn. En daardoor is de kans groter dat je ze zult kopen (en uiteindelijk zult eten).


#15 Bedenk een dag van tevoren wat je wilt eten

Wanneer jij je afvraagt wat te doen bij een hoge bloeddruk, dan zijn er vele dingen die je kunt doen. Wat je sowieso NIET moet doen, is elke dag weer verzinnen wat je gaat eten.

Des te meer je moet denken over wat je gaat eten, des te hoger de kans is dat je een fout maakt. Eigenlijk wil jij je eetpatroon zoveel mogelijk structureren.

Het liefst plan je voor elke dag van de week wat je welke maaltijd gaat eten. Zo is er geen ruimte voor verrassingen.

Maar ik kan mijn voorstellen dat deze stap vrij heftig aanvoelt. Daarom is een kleine stap die je kunt nemen:

Plan elke avond wat je de dag ERNA gaat eten. Zo ben je niet voor een hele week aan het plannen... maar laat je dingen ook niet aan toeval over.

Als je namelijk elke dag weer gaat bedenken wat je gaat eten, zul je veel vaker 'spontane' beslissingen nemen. En helaas zijn die beslissingen vaak ongezond.


#16 Vermijd populaire informatiebronnen

Dit is misschien een gekke tip als jij je afvraagt wat te doen bij een hoge bloeddruk...

...maar dat maakt hem niet minder belangrijk.

Veel mensen hebben enorm veel vertrouwen is allerlei populaire nieuwswebsites als Nu.nl, de Telegraaf etc. En als deze veredelde roddelbladen een bericht over voeding plaatsen, geloven veel lezers heilig in wat er staat.

Echter realiseren ze zich niet dat het artikel vrijwel altijd geschreven is door iemand die GEEN medische achtergrond heeft en zich nog NOOIT op wetenschappelijk niveau heeft verdiept in voeding en het lichaam.

Uiteraard komt hier dan vanzelf een nieuwsbericht uit rollen die totaal niet klopt of veel nuance mist.

Vaak is zelfs het tegenovergestelde waar!

Omdat journalisten niets van het menselijk lichaam of voeding weten of snappen, schrijven ze al snel wat 'de officiële instantie' zeggen.


En als we iets inmiddels weten na jaren dit werk te hebben gedaan, dan is het dat deze instanties het bij het verkeerde eind hebben. Vaak is namelijk het omgekeerde van wat ze zeggen de waarheid.


#17 Stress vermijden is ook wat je moet doen bij een hoge bloeddruk

Stress maakt weinig beter in je leven.

 • Het heeft invloed op je bloedsuiker
 • Het heeft invloed op je bloeddruk
 • Het verslechtert je slaapkwaliteit
 • En helaas nog veel meer

Het is daarom van belang om stress zoveel mogelijk te vermijden.

Natuurlijk zal het niet lukken om nooit stress te ervaren. Daar is het leven gewoon te wispelturig voor. Maar je kunt zelf wel zoveel mogelijk bronnen van stress vermijden en/of oplossen. 

Dit kun je alleen doen, samen met je partner of zelfs met professionele hulp van een psycholoog/psychiater.

Stress moet je namelijk bij de BRON aanpakken. Zolang je de bron van je geldproblemen, relatieproblemen of gezondheidsproblemen niet aanpakt...

...zal het ook niet verdwijnen.

Des te eerder jij je stressbronnen aanpakt, des te sneller dit je bloeddruk zal verbeteren. Dus stress vermijden is sowieso wat je moet doen bij een hoge bloeddruk.


#18 Leer om actief te ontspannen

Enerzijds kun je natuurlijk de bron van je stress vermijden en/of aanpakken...

...maar anderzijds kun je ook leren om 'actief te ontspannen'. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dat is het niet.

Wanneer de meeste mensen aan ontspannen denken, denken ze vaak aan 'niets' doen. Maar ontspannen kun je ook doen door juist wel iets te doen. Denk hierbij aan:

 • Wandelen in de natuur
 • Boek lezen
 • Mediteren
Hoewel dit allemaal activiteiten zijn waarbij je min of meer iets doet, zijn het ook activiteiten waarvan we weten dat ze je bloeddruk verlagen. Dat komt omdat jij je lichaam focust op één ding en even alle andere onzinnige dingen van het leven vergeet.

#19 Stop met roken is wat je moet doen bij een hoge bloeddruk

Roken is zeer ongezond voor het lichaam. Maar dat wist je waarschijnlijk al. 

Het zal je daarom misschien ook niet verbazen dat roken een invloed heeft op je bloeddruk. Dat kan via een directe en indirecte weg gaan.

Hoe roken je bloeddruk direct verhoogt

Wanneer je sigaretten rookt, zullen de stoffen adrenaline, noradrenaline en cortisol vrijkomen in je lichaam.

Adrenaline en noradrenaline zullen je de hartslag en slagkracht van je hart verhogen. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Ook zullen deze stoffen de bloedvaten vernauwen. Waardoor de bloeddruk verder stijgt.

Cortisol zorgt er daarentegen voor dat je meer last krijgt van aderverkalking. Dit zal de bloeddruk verder doen stijgen.

Hoe roken je bloeddruk indirect verhoogt

Ook zorgen de vele schadelijke stoffen in sigarettenrook voor schade aan je bloedvaten. Hier kan dan van alles in ophopen. Daardoor krijg je nog meer last van aderverkalking. Ook dit zal de bloeddruk verder verhogen.

Daarnaast zie je dat er nog een psychologische factor meespeelt:

Mensen die roken hebben over het algemeen een ongezonde levensstijl. Je zult zelden zien dat iemand die supergezond eet en drink en daarnaast vijf keer per week sport, ook rookt.

De ongezonde levensstijl keuzes die mensen maken naast het roken, zullen in 9 van de 10 gevallen de bloeddruk verder verhogen. 


#20 Ga meer bewegen

Over 5 keer per week sporten gesproken:

Elke vorm van beweging zal je bloeddruk verbeteren!

Wij hebben hier in het verleden al een uitgebreid artikel over geschreven. Als je deze wilt lezen, klik dan even hier.

Maar de samenvatting is dat elke vorm van beweging je bloeddruk zal verbeteren.

Natuurlijk is de ene vorm beter dan de andere, maar onderzoek laat zien dat je vooral moet doen wat je LEUK vindt.

Waarom?

Omdat je dit langer vol zult houden, en dat is uiteindelijk het beste voor je bloeddruk.

Kies dus vooral een vorm van beweging die jij leuk vindt. Of dat nu fietsen is of voetballen. Nordic walking of ouderwets tuinieren. Zolang je maar beweegt, zul jij je bloeddruk verlagen.


#21 Wat te doen bij een hoge bloeddruk? Gebruik het Bloeddruk Verlagen Geheim!

Ik heb de beste tip als laatst bewaart. Het is een digitaal boekje wat je gratis kunt downloaden.

Daarin leggen we uit wat een hoge bloeddruk is, hoe deze ontstaat en ontdek je hoe jij je hoge bloeddruk zonder medicijnen kunt verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat moet je doen bij een hoge bloeddruk volgens jou? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend