Welk Zout Gebruiken Bij Een Hoge Bloeddruk? 5 Gezonde Tips!

Verlagen Hoge Bloeddruk

mrt 05
Welk Zout Gebruiken Bij Een Hoge Bloeddruk? 5 Gezonde Tips!

Heb jij een hoge bloeddruk en wil je je zoutinname verminderen? Dan ben je vast benieuwd welk zout je wel kunt gebruiken bij een hoge bloeddruk. 

In dit artikel leer je waarom zout voor een hoge bloeddruk zorgt en krijg je 5 tips voor gezonde zoutsoorten, die je bloeddruk kunnen verlagen. 

More...

Zorgt zout voor een hoge bloeddruk?

Veel mensen in Nederland lopen rond met een te hoge bloeddruk. Ongeveer 25% van de bevolking. Dat zijn aardig wat mensen. 

Het overgrote deel van de mensen met een hoge bloeddruk heeft daar helemaal geen genetische aanleg voor. Hierbij ontstaat de hoge bloeddruk door het hebben van een ongezonde levensstijl. Denk aan:

  • Roken
  • Ongezond eten
  • Weinig bewegen
  • Stress

Stuk voor stuk zijn dit belangrijke oorzaken van een hoge bloeddruk. Ongezond eten speelt misschien nog wel de grootste rol. En dit wordt voornamelijk gewijd aan het eten van te veel zout (volgens veel overheidsinstantie, artsen en diëtisten).

Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen. Zout verhoogt inderdaad de bloeddruk. Dat is inmiddels al erg lang bekend en dat is exact de reden waarom heel veel mensen (met of zonder hoge bloeddruk) het zoutvaatje vermijden. 

Maar is het zout dat we over ons eten strooien wel het werkelijke probleem? Of zijn er andere factoren die een belangrijke rol spelen bij jouw hoge bloeddruk?

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom zout je bloeddruk verhoogd. Ook leer je of het zout dat we "over eten strooien" wel het grootste probleem is.


Er bestaat namelijk een misvatting bij veel artsen en diëtisten over zoutgebruik. Onbewust ben jij daar de dupe van en dat kan er zeker voor zorgen dat je hoge bloeddruk niet zakt zoals je zelf graag zou willen. 


Tevens krijg je in dit artikel 5 tips voor welk zout je wel kunt gebruiken bij een hoge bloeddruk.  

Gevolg van het eten van zout op je bloeddruk

Het lichaam heeft zout (natriumchloride) nodig om goed te kunnen werken. Natrium speelt een belangrijke rol bij:

  • De balans van vloeistoffen in het lichaam.
  • De manier waarop zenuwen en spieren werken.

De nieren brengen de hoeveelheid natrium in het lichaam in evenwicht. Als het natriumgehalte laag is, houden de nieren dit vast. Wanneer het natriumgehalte hoog is, geven de nieren natrium af via de urine.

Als de nieren niet genoeg natrium kunnen verwijderen (doordat je veel te veel zout binnenkrijgt), hoopt het zich op in het bloed. Natrium trekt water aan en houdt het vast, waardoor het bloedvolume stijgt.

Het hart moet harder werken om het bloed rond te pompen, waardoor de druk in de slagaders toeneemt. Dat houdt in dat de bloeddruk omhoog gaat. 

welke zout is goed voor hoge bloeddruk

Na verloop van tijd kan dit het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en nierziekten verhogen.

Wanneer je dus een lange tijd veel zout eet, dan krijg je last van een blijvende hoge bloeddruk. En dat wil je voorkomen. 

Welk zout je wel kunt gebruiken bij een hoge bloeddruk? Dat leer je verderop in het artikel. 

Maar waar komt al dat overtollige zout dat we eten vandaan?

Als je bij de huisarts bent geweest en je komt erachter dat je een hoge bloeddruk hebt, dan is één van de eerste adviezen die gegeven wordt: "Eet minder zout". 

Op zich is dit geen gek advies, alleen gaat vaak het zoutpotje rechtstreeks de prullenbak in terwijl dat niet de voornaamste reden is waarom we te veel zout binnenkrijgen.

Onderzoek heeft namelijk laten zien dat het overgrote deel van het zout wat mensen eten uit bewerkte voeding komt. Het is zout wat je 'niet kunt zien'!

Een heel klein deel dat we binnenkrijgen komt van het zout dat we over eten strooien of wat van nature in voedingsmiddelen zit. Hieronder zal ik je de percentages geven. 

  • 11% van het zout wat mensen dagelijks binnenkrijgen, is het zout wat mensen zelf toevoegen tijdens het koken of als een gerecht klaar is
  • .10% van de zoutinname zit van nature in allerlei producten (denk aan aardappels en andere groente)
  • Maar het overgrote deel (meer dan 70%) komt uit de bewerkte voeding.
welk zout bij hoge bloeddruk

Zoals je kunt zien komt het overgrote deel van het zout dat je dagelijks binnenkrijgt dus uit bewerkte voeding.

Het zout dat je zelf over je eten strooit, is maar een klein aandeel.

Daar komt nog eens bij dat bewerkte voeding, naast veel toegevoegd zout, ook veel toegevoegde suikers bevat. En die laatste zorgt ook voor een hoge bloeddruk. 

Bewerkte voeding met veel suiker en zout werken dus dubbel op je bloeddruk.

De belangrijkste tip die ik je dus kan meegeven met betrekking tot zout is: 

Eet zo onbewerkt mogelijk!

Ben je benieuwd in welke bewerkte producten veel zout zit? Dat zie je hieronder:

  • Chips
  • Pizza (vers of uit de diepvries)
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Soep
  • Kruidenzakjes voor complete gerechten (zoals Knorr, Maggie en Honig)
  • Kruidenzakjes voor vleesmengsel en andere gerechten (Verstegen, Silvo en huismerken)
  • Extreem bewerkt vlees zoals een rookworst

Je ziet dat het allemaal bewerkte en kant-en-klare producten zijn. Deze producten vermijden kan je dus zeker helpen je hoge bloeddruk te verlagen. 

Ben jij nu iemand die zijn eet- en drinkpatroon al op orde heeft, maar nog steeds last heeft van een hoge bloeddruk? Dan kan het zeker helpen om je strooizout te vervangen door een zout die minder invloed heeft op je bloeddruk. Baat het niet, dan schaadt het niet. 


Welk zout kun je gebruiken bij hoge bloeddruk?

De belangrijkste les die je tot nu hebt geleerd is dat je minder bewerkte voeding moet eten, aangezien die producten het meeste zout bevatten. 

Mocht je nu gezond eten en wil je graag je zoutvaatje vervangen door een zout die gezonder is voor je bloeddruk, dan ben je hier aan het juiste adres. 

Normaal keukenzout heet chemisch gezien Natriumchloride. Het bestaat uit twee elementen:

  • Natrium 
  • Chloride

En het is het natrium gedeelte wat een hoge bloeddruk veroorzaakt. Als je het natriumgedeelte vervangt, dan neem je een deel van het probleem weg.

In de praktijk betekent dit dat je "natriumarm" zout kunt kopen. Het natrium gedeelte is dan vaak vervangen door kalium, wat minder invloed heeft op je bloeddruk. 

Hieronder de tips voor natriumarm zout. 

#1 Jozo Low sodium salt fine

Jozo low sodium salt heeft een deel van zijn zout vervangen door kaliumzout. Daarom is deze beter voor de bloeddruk. Het fijne is dat deze zout bij heel veel supermarkten verkrijgbaar is en daarnaast redelijk betaalbaar is. 

De samenstelling van het zout is:

hoge bloeddruk zout eten
  • 69% uit kaliumchloride
  • 30% uit gewoon zout

Hij is onder andere verkrijgbaar bij de Jumbo, Albert heijn, Plus, Poiesz, Coop.

De prijs is: 2,82 euro per 450 gram

Welk zout je kunt gebruiken bij een hoge bloeddruk? Dit is een goede betaalbare optie. 


#2 LoSalt Mineraalzout

LoSalt is een ander merk waarbij een deel van het natrium vervangen is door Kalium. Ook deze is bij veel supermarkten verkrijgbaar en redelijk betaalbaar. 

De samenstelling van het zout:

  • Minimaal 66% Kaliumchloride
  • Maximaal 33% natriumchloride

De prijs is: 3,16 euro per 350 gram

Hij is onder andere verkrijgbaar bij Albert heijn, Jumbo, Plus, Carrfour.

hoeveel zout bij hoge bloeddruk

#3 LoSalt Mineraalzout met Jodium

LoSalt mineraalzout met jodium is eigenlijk hetzelfde als die van tip 2, maar hier is Jodium toegevoegd. 

De samenstelling van het zout:

  • Minimaal 66% Kaliumchloride
  • Maximaal 33% natriumchloride
  • 5 mg Jodium/100 gram

De prijs is 2,96 euro per 350 gram

Hij is onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Verstegen Mix met Dieetzout Natriumarm

Dieetzout van Verstegen waarbij het natrium volledig vervangen is door Kalium. Er zit hooguit natrium in dat van nature voorkomt.

De samenstelling van het zout is:

  • Kaliumchloride
  • kruiden (bevat selderij)
  • groenten (prei, ui, spinazie, knoflook)
  • specerijen (bevat mosterd)
  • citroenschillen

De prijs is: 2 euro per 80 gram

Hij is onder andere verkrijgbaar bij Jumbo of online bij de Verstegen website. Welk zout je het best kunt gebruiken bij een hoge bloeddruk? Deze is volledig vrij van natrium. 


#5 Natriumvrij zout - Bonsalt Zout Alternatief

Natriumvrij zout van Bonsalt waarbij het natrium volledig vervangen is door Kalium. 

De samenstelling van het zout is:

  • Kaliumchloride

De prijs is: 15,59 euro per 340 gram (in 4 potjes van 85 gram)

Hij is onder andere verkrijgbaar bij amazon.nl


#6 A.Vogel Herbamare Natriumarm Kruidenzout

Natriumarm zout van A vogel is vrij van natrium en daarom ideaal voor de bloeddruk. 

De samenstelling van het zout is:

  • 97,3% kalium chloride
  • 0,2% magnesiumchloride
  • Daarnaast bevat het nog voor 3% uit groente en kruiden. 

De prijs is 4,10 euro per 125 gram

Hij is bij Holland & Barret verkrijgen en bij online webshops.


Het Bloeddruk Verlagen Geheim

Hierboven heb je kunnen lezen, dat het vooral erg belangrijk is dat je eet- en drinkpatroon op orde is. Het grootste gedeelte van het zout dat je binnenkrijgt, komt namelijk uit bewerkte producten. Maar wat is nu precies gezonde en onbewerkte voeding? Dat kun je allemaal lezen ons te downloaden boek. 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
  • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS welk zout gebruik jij het liefst in de keuken? En wat doe jij eraan om je bloeddruk te verlagen? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Rick Kaihatu schreef:

    We gebruiken momenteel Himalaya zout, in hoeverre past dit?

    • Ben Kuiper schreef:

      Het is net zo ongezond als gewoon zout. De broodje aap verhalen over Himalaya zout zijn… een broodje aap.

  • Share via
    >