11 Beste Huismiddeltjes Tegen Een Hoge Bloeddruk

Verlagen Hoge Bloeddruk

dec 28
11 Gezonde Huismiddeltjes Tegen Een Hoge Bloeddruk

Zoek jij de beste huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk om deze snel en gezond te verlagen.

Dan ben je hier op het juiste adres!

In dit artikel leer ik je namelijk de 11 gezondste huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk. Alles wat je nodig hebt, ligt gewoon in de supermarkt. Ook zal ik je leren wat je kunt doen om een bloeddruk voor altijd gezond te houden.

More...

De 11 gezonde huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, is het erg belangrijk om dit snel te verlagen. Een hoge bloeddruk is namelijk een sluipmoordenaar. Het zorgt langzaam voor schade in je lichaam en laat zich pas zien als het (bijna) te laat is. De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn vaak dodelijk.

Nu kun je natuurlijk medicatie slikken tegen een hoge bloeddruk... maar dit kan behoorlijk wat negatieve bijwerkingen hebben. Gelukkig is medicatie niet de enige manier om een hoge bloeddruk te verlagen.

Er is namelijk veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillende huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk. Veel van deze middeltjes zijn kruiden of groenten die gewoon in de supermarkt liggen.

Het mooie van deze gezonde huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk is dat ze geen bijwerkingen hebben. Je kunt dus de lusten van een gezonde bloeddruk ervaren zonder de lasten te hoeven dragen. Ideaal toch?

Doel van dit artikel

In dit artikel leer je 11 van grootmoeders huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk. Al deze producten horen thuis in een gezond eetpatroon en kun je eigenlijk nooit teveel van eten.


Ook zul je leren wat je kunt (en moet) doen om voor de rest van je leven je hoge bloeddruk volledig om te keren. Dit is voor de meeste mensen mogelijk zonder ook maar één pil tegen een hoge bloeddruk te hoeven slikken.

#1 Zwarte bonen

Bonen worden universeel gezien als één van de gezondste producten om te eten. Ze bevatten verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam:

 • Vezels
 • Eiwitten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Antioxidanten

Door de aanwezigheid van een flinke dosis vezels, worden de koolhydraten in bonen langzaam opgenomen. Dit is zowel gezond voor je bloedsuiker als voor je bloeddruk!

Naast deze gezonde voedingsstoffen, bevatten zwarte bonen ook de stoffen saponine en medicogeen zuur glucoside. Uit onderzoek blijken beide stoffen de bloeddruk te verlagen in een 'dosis afhankelijke' manier.

Dit is een dure term voor: hoe meer zwarte bonen je eet, hoe meer je bloeddruk zal dalen.


#2 Knoflook

Van knoflook is al jaren bekend dat het positieve effecten heeft op je hart- en vaatstelsel. Voornamelijk op je cholesterolprofiel.

Maar knoflook blijkt uit onderzoek ook je bloeddruk te verlagen. Dit doet het door de aanmaak van stikstofoxide te stimuleren.

Dit stofje zorgt in je lichaam voor het ontspannen (en dus uitzetten) van je bloedvaten. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Het stofje allicine in knoflook kun je hiervoor bedanken. Dit is ook het stofje wat knoflook zijn kenmerkende geur geeft. 

Dit is één van de gezondste EN lekkerste huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk. Je partner zal misschien niet heel blij zijn met je knoflook adem... maar hij/zij zal wel erg blij zijn met de bloeddruk daling die het veroorzaakt. 


#3 Wortel

Dat wortel gezond is voor de ogen, weet iedereen. Althans, mensen denken het te weten. 

De meeste mensen denken namelijk dat wortel je algehele zicht verbetert. Maar dit is niet waar. Van wortelen ga je vooral in de nacht beter zien. Het maakt je zicht in het donker beter. En dit positieve effect is in de praktijk vrij klein.

Het mooie voor jou is dat wortel niet alleen gezond is voor de ogen, maar ook voor de bloeddruk!

Onderzoek laat zien dat wortel verschillende stoffen bevat die bloeddrukverlagend werken. De verzamelnaam voor deze stoffen is coumarine glycosiden.

Werkt het ook bij mensen?

De bloeddrukverlagende effecten zijn in verschillende dieren waargenomen. Zowel bij cellen in petrischaaltjes als in ratten, cavia's en konijnen. Overal werd een lage bloeddruk gemeten of een mechanisme geobserveerd wat de bloeddruk kan verlagen.

Verlaagt wortel ook de bloeddruk in mensen? Dat is nog niet bekend. Maar alles wijst er wel op dat dit het geval is. Het kan in ieder geval geen kwaad om af en toe een wortel (met hummus) als snack te eten of het door je diner te snijden.


#4 Groene thee

Verschillende theesoorten lijken de bloeddruk te verlagen. Vooral groene thee en oolong thee lijken deze effecten te hebben, aldus onderzoek.

De onderzoeken zijn niet altijd eenduidig. Zo blijkt zwarte thee de bloeddruk niet te verlagen (en ook niet te verhogen).

Overigens zijn de effecten van thee (en andere producten in dit artikel) sowieso minimaal. Dus verwacht nooit wonderen.

Dat zijn geen enkel product veroorzaken. Gezondheidsvoordelen zijn een optelsom van alles wat je eet en drinkt (en laat staan).

Hoe dan ook:

Als jij graag thee drinkt en tegelijkertijd je hypertensie wilt verlagen met gezonde huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk, dan kun je het beste groene thee of oolong thee drinken.


#5 Lijnzaad als huidmiddeltje tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Lijnzaad bevat relatief veel alfa-linoleenzuur.

Dit is een omega-3 vet. En zoals je wellicht wel weet (of hebt gehoord) zijn omega-3 vetten zeer gezond voor je hart- en vaatstelsel. En daarmee dus ook voor je bloeddruk.

Onderzoek laat zien dat het dagelijks eten van 15 tot 50 gram lijnzaad het risico op allerlei hart- en vaatproblemen verlaagt. Dit gebeurt via verschillende wegen. Maar één van de belangrijkste wegen is die van de gezonde omega-3 vetten in lijnzaad.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat het lastig is om 50 gram per dag te eten. Dat is echt een gigantische hoeveelheid om door een maaltijd te verwerken. Maar 15 gram per dag door je yoghurt als ontbijt of lunch is prima te doen. Ik doe het zelf ook (bijna) dagelijks!

Strooi dus altijd wat lijnzaad in je yoghurt of kwark, en je zult je bloeddruk verlagen met één van de beste huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Tomaten

Tomaten bevatten carotenen zoals lycopeen, beta caroteen en vitamine E. Dit zijn stofjes die je ook kunt vinden in wortel. Het woord caroteen is afgeleid van het Engelse woord voor wortel, namelijk carrot.

Aangezien je net hebt gelezen dat wortel de bloeddruk kan verlagen, zal het je dus ook niet verbazen dat tomaat (wat dezelfde stofjes bevat) ook de bloeddruk kan verlagen.

Hierbij is er vooral een verband te zien met de hoeveelheid lycopenen in het lichaam.

Des te hoger de concentratie lycopenen, des te lager de bloeddruk.

 • Zo hadden patiënten in een onderzoek, die behandeld werken met een tomatenextract, een bloeddruk die 10 mm/Hg lager was dan patiënten die het extract niet kregen.

Het is hierbij wel belangrijk om tomaten te ETEN en niet tomatensap te drinken. 

Tomatensap is weliswaar van tomaten gemaakt. Maar het is relatief suikerrijk en vezelarm. Hierdoor krijg je te veel en te snel suikers binnen. Wat je bloeddruk (en bloedsuiker) geen goed zal doen.


#7 Sojabonen zijn gezonde huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk

Ook sojabonen lijken de bloeddruk te verlagen volgens onderzoek. Hoewel het effect mild is (en niet altijd aan te tonen), is het goed om te weten dat sojabonen het kunnen verlagen.

Je hoeft overigens niet alleen maar sojabonen te eten om deze positieve effecten te ervaren. Je kunt ook sojaproducten gebruiken. Denk hierbij aan miso (gefermenteerde soja) of ongezoete sojamelk.


#8 Granaatappel

Granaatappel is één van mijn favoriete fruitsoorten om te eten (ook al is het niet ideaal vanwege de lage hoeveelheid vezels).

Onderzoek laat zien dat granaatappel de activiteit van angiotensine-converterende enzymen (ACE) met 36% kan verminderen.

Dat zegt je misschien niets... maar er zijn ook medicijnen tegen een hoge bloeddruk die specifiek de ACE enzymen remmen. Dit zijn bijvoorbeeld pillen zoals enalapril en lisinopril. Dus dat is mooi meegenomen!

Maar niet alle onderzoeken lijken zulke mooie resultaten zien. De resultaten zijn helaas soms wat tegenstrijdig. 

Zo laat één onderzoek een kleine vermindering van de bloeddruk zien (na een jaar lang 50 ml granaatappelsap per dag te hebben gedronken)

Een ander onderzoek laat geen voordeel zien na het drinken van 240 ml sap per dag gedurende 3 maanden.

Wat granaatappel betreft zijn er dus aanwijzingen dat het de bloeddruk verlaagt, maar die effect zijn niet heel sterk (of altijd aanwezig).


#9 Basilicum

Kruiden bevatten veel stoffen die gezond zijn voor het lichaam. Vaak zijn deze stoffen antioxidanten die ons immuunsysteem scherp houden.

Basilicum bevat - naast antioxidanten - ook de stof eugenol. Deze lijkt de calcium kanalen in bloedvaten te blokkeren. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten zich kunnen ontspannen. En hierdoor daalt de bloeddruk.

Het positieve effect lijkt echter niet lang te duren. In het onderzoek duurde het effect maar twee minuten. Maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk!


#10 Zout zonder natrium als huismiddeltje tegen een hoge bloeddruk

Je zou het misschien niet zeggen, maar je kunt zout prima gebruiken als huismiddeltje tegen een hoge bloeddruk.

Ik hoor je nu denken "maar... van zout stijgt je bloeddruk toch?".

Ja en nee.

Keukenzout bestaat uit de twee chemische elementen, namelijk Natrium en Chloride. Keukenzout heet scheikundige dan ook Natriumchloride (NaCl).

Wat je bloeddruk verhoogt, is vooral het Natrium stukje. Weet je deze te vervangen door een andere zoute stof? Dan kun je prima zout eten zonder de nadelen van keukenzout te ervaren.

En hier heeft de zoutindustrie slim op ingespeeld. Je kunt namelijk in de supermarkt zout kopen wat minder Natrium en meer Kalium bevat. Het zout wat je dan over je eten doet, is Kaliumchloride (KCl).

De meeste keukenzout soorten met minder natrium bevatten ongeveer 70% Kalium en 30% Natrium. En dat verschil ga je positief terugzien in je bloeddruk.

Zout zonder natrium als huismiddeltje tegen een hoge bloeddruk

#11 Pas je gehele eet- en drinkpatroon aan!

Je hebt hier verschillende huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk geleerd. Zoals je waarschijnlijk hebt opgemerkt, zijn vrijwel al deze middeltjes gewoon producten die je in de supermarkt kunt vinden. En die je vaak ziet terugkomen in een gezond eet- en drinkpatroon.

En raad nu eens wat de beste manier is om een hoge bloeddruk te verlagen? Een gezond eet- en drinkpatroon.

Het zal weinig uitmaken als je een stukje knoflook hier of een wortel daar eet, als je daarnaast ook een fles cola drinkt en een patatje eet.

We weten inmiddels dat de oorzaken van een hoge bloeddruk vrijwel altijd een ongezond eetpatroon zijn. Het verklaart bij ruim 90% van de mensen waarom ze een (gevaarlijk) hoge bloeddruk hebben.

Er bestaan geen wonder middeltjes

Zoek dus niet 'naar dat ene middeltje' wat je bloeddruk kan verlagen. Maar kijk juist kritisch naar je gehele eet- en drinkpatroon. Pas als je dit in zijn geheel verbetert, zal je hoge bloeddruk ook chronisch laag kunnen worden (en blijven).

Wat er beter moet in jouw eetpatroon weet ik natuurlijk niet. Maar ik raad je aan om dit artikel te lezen als je tips wilt over hoe jij je hoge bloeddruk kunt verlagen zonder medicijnen. Dan leer je waar het verkeerde gaat bij de meeste mensen (en dus misschien ook bij jou).

Het Bloeddruk Verlagen Geheim als huismiddel tegen een hoge bloeddruk

Huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk kunnen van alles zijn zoals je hier hebt kunnen lezen. De beste en snelste manier om je hoge bloeddruk te verbeteren, is het lezen van onze Bloeddruk Verlagen Geheim!

Waarom? Heel simpel:

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke huismiddeltjes tegen een hoge bloeddruk gebruik jij? Merk je dat het je bloeddruk goed verlaagt? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • E Scheurlen Wiebers schreef:

  Hoge bloeddruk,en diabetes type 2

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen! Maar dan ben je bij ons wel aan het juiste adres :). Ik zal je zo even per mail wat meer informatie sturen.

 • >
  Send this to a friend