7 Meest Voorkomende Signalen Van Beginnende Suikerziekte

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

sep 29
7 Meest Voorkomende Signalen Van Beginnende Suikerziekte

Veel mensen vragen zich af wat de eerste signalen van beginnende suikerziekte en diabetes type 2 zijn.

Als je gezondheidsklachten hebt en je afvraagt of dit door diabetes komt, dan kan dit je heel onzeker maken. Weet je niet wat er aan de hand is of hebben andere mensen in je familie ook diabetes en herken je symptomen?

In dit artikel leg ik je uit hoe je signalen van beginnende suikerziekte herkent en wat je eraan kunt doen.

More...

De belangrijkste signalen van beginnende suikerziekte

Suikerziekte is verre van aangenaam. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten en een kortere levensduur. En als je mijn artikelen om het te genezen zonder medicatie niet opvolgt ben je voor de rest van je leven bezig met het managen van je ziekte.

 • Hoe eerder je er bij bent met het diagnosticeren en behandelen van je suikerziekte, hoe groter de kans op een goede afloop.

Je zult zien, dat mensen pas merken dat ze diabetes hebben als de klachten al vergevorderd zijn.

Ik hoop dat dit bij jou niet het geval is.

Maar zelfs als je al last hebt van een diabetische voet of oogproblemen, hoop ik dat je zo slim bent om direct naar een dokter te gaan.

Straks krijg je een lijst met de signalen van beginnende suikerziekte die laten zien dat je wel of geen diabetes type 2 hebt ontwikkeld. Maar voordat ik daarmee begin wil ik eerst bespreken wat de risicofactoren zijn van diabetes.

De reden is simpel. De onderstaande signalen van diabetes type 2 kunnen ook op andere problemen wijzen. De kans dat je diabetes hebt neemt toe naarmate je aan meer risicofactoren voldoet.

Andersom geldt dat wanneer je veel van de risicofactoren kunt afvinken de kans heel groot is dat je diabetes ontwikkelt. Men weet niet altijd hoe dit komt maar wel dat de risicofactoren samenhangen met het krijgen van suikerziekte.

Risicofactoren voor diabetes type 2

Dit zijn de risicofactoren voor diabetes type 2:

 • Overgewicht. Overtollig vet verhoogt de kans op diabetes
 • Roken. Rokers lopen een 30-40% hogere kans op diabetes type 2
 • Je beweegt nauwelijks. Hierdoor kunnen suikers niet worden afgevoerd
 • Erfelijkheid. Ongelukkige genen in de familie verhogen jouw kans
 • Drinken. Er is geen directe oorzaak maar het verergert diabetes
 • Een omgeving met veel ongezonde mensen. Als veel mensen in je omgeving ongezond leven is de kans groot dat je in hun voetsporen volgt.

Als je deze risicofactoren bij jezelf herkent, is het goed om hier rekening mee te houden.

Wanneer ik je hieronder de signalen van beginnende suikerziekte leer weet je nu dat de kans dat jij diabetes hebt groter is dan bij iemand die elk half jaar een marathon loopt en alleen maar salades eet. Levensstijl is een grote factor en diabetes komt bijna niet voor onder mensen die gezond leven.

Als je twijfelt is het altijd beter om naar een arts te gaan en daar metingen te laten verrichten. Hij kan je precies vertellen of je ziek bent en wat je nu moet doen.

De signalen van beginnende diabetes type 2 zijn:


#1: Algehele malaise

Dit is misschien wel de makkelijkste manier om te herkennen dat je beginnende diabetes hebt. Als je eenmaal begrijpt hoe de verschillende signalen van suikerziekte samenhangen wordt het veel makkelijker om in te schatten of een verstoorde bloedsuiker een rol speelt.

Wanneer je bloedsuiker continu te hoog is worden de suikers die je binnen krijgt niet goed opgenomen op de plekken waar ze nodig zijn. Normaal gesproken zorgt het hormoon insuline hiervoor.

Maar dit hormoon doet zijn werk niet goed als je diabetes hebt. Of beter gezegd, je bent resistenter geworden voor insuline.

Hierdoor blijven de suikers ronddrijven in het bloed waar ze overal schade aanrichten. Tegelijkertijd heb je vaak honger omdat je lichaam niet van energie kan worden voorzien. 

Vaak voel jij je erg moe doordat het lichaam geen energie (suikers) heeft om te verbranden. Immers, alle suikers drijven nog in het bloed en kunnen niet worden afgegeven aan je organen. Daarnaast wordt het lichaam erg moe omdat allerlei lichaamsprocessen niet lopen zoals ze horen te lopen.

Ondertussen richten de extra suikers in je bloed schade aan in het gehele lijf. Hierdoor is het verstandig zo vroeg mogelijk naar de huisarts te gaan. 

Ook is het mogelijk dat je gewicht verliest en daarnaast veel honger hebt. Dit gebeurt echter vaak pas als je al een langere tijd rondloopt met diabetes type 2.

Insulineresistentie bij suikerziekte

Je hebt allerlei vage klachten, voelt je over het algeheel slecht maar je kunt je vinger er niet precies op leggen. 

Dit is één van de eerste signalen van suikerziekte dus hou het goed in de gaten.


#2: Vaak plassen is één van de signalen van beginnende suikerziekte

Dit is één van de veelvoorkomende signalen van beginnende suikerziekte. 

Vaak 's nachts moeten plassen en hiervoor je bed uitkomen is één van de eerste symptomen van diabetes type 2.

Waarom?

Het lichaam is heel slim. Wanneer je continu een hoge bloedsuikerspiegel hebt, wat je bij diabetes type 2 hebt, dan wil je lichaam zo snel mogelijk van die overtollige suikers af.

Normaal gesproken gebeurt dit zo: "insuline zorgt ervoor dat suikers worden opgenomen en worden afgegeven aan de lichaamscellen."

Maar wanneer je diabetes type 2 hebt, dan reageren onze lichaamscellen niet goed op insuline waardoor de suikers in je bloed blijven ronddrijven.

Vervolgens probeert je lichaam alsnog van die overtollige suikers af te komen door vaak te moeten plassen. 

Vaak plassen is één van de signalen van beginnende suikerziekte

Eigenlijk een heel slim mechanisme van ons lichaam. Echter werkt dit natuurlijk niet zo effectief als wanneer insuline gewoon zijn werk kan doen.


#3: Je hebt seksuele problemen

Zowel mannen als vrouwen met diabetes krijgen op den duur last van seksuele problemen. Hier wordt nauwelijks over gepraat en dat is een slechte zaak. Ik denk dat veel mensen beter zouden oppassen als ze wisten wat hen te wachten staat als ze eenmaal diabetes hebben.

95% van de mannen boven de 70 kunnen geen erectie meer krijgen. Dit is bij mannen met diabetes 10 jaar eerder, als ze 60 zijn. En ook jongere mannen met diabetes krijgen erectieproblemen.

Heb je problemen? Dan heb je wellicht al diabetes

Stel dat je van middelbare leeftijd bent en langzaam problemen daar beneden krijgt. Dan kan het zijn dat prediabetes hierin een rol speelt. Erectieproblemen zijn namelijk één van de signalen van beginnende suikerziekte.


Verhoogde suikerwaarden maken het moeilijker voor je lijf om genoeg bloed in je penis te krijgen. En kapotte zenuwen kunnen het proces verder bemoeilijken.

Helaas worden vrouwen niet gespaard. Ze hebben natuurlijk geen penis die zijn voornaamste functie niet meer kan uitoefenen maar de vagina is ook een kwetsbaar orgaan.

Door te hoge suikerwaarden kunnen vrouwen last krijgen van een uitgedroogde vagina en nare schimmelinfecties.

Hierdoor wordt seks wel heel onprettig. Als je beginnende diabetes hebt, kun je candida krijgen die bijna niet weg te krijgen is.

Als de diabetes verder gevorderd is kan het zijn dat je gevoel begint te verliezen in je vagina.

Neuropathie en beschadigde bloedvaten leiden er toe dat je niets meer voelt tijdens het vrijen. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Je hebt spierpijn in je benen of last van je voeten

Een diabetische voet is een bekend gevolg van diabetes type 2 en vervelend om mee door het leven te gaan. 

Het is ook goed om de gevolgen van neuropathie te herkennen door te kijken naar je voeten.

Wanneer je arts controleert of je tenen overal gevoelig zijn geeft hem dit meer informatie of je last hebt van neuropathie.

Een diabetische voet begint met:

 • Koude voeten
 • Stijfheid
 • Spierpijn.
 • Tintelingen voelen
 • Sensatie verliezen
 • Wondjes die niet meer goed genezen 

Het lijkt in eerste instantie allemaal vrij onschuldig. Maar als je er niets aan doet worden je klachten alleen maar erger.

Tip!

Als je merkt dat je bijvoorbeeld spierpijn krijgt in je voeten, terwijl je niets hebt gedaan wat dit kan verklaren, dan doe je er verstandig aan om naar de huisarts te gaan.


Hetzelfde geldt als je andere symptomen krijgt van een diabetische voet terwijl je niet met suikerziekte bent gediagnosticeerd. Lees mijn artikel over diabetische voet voor meer informatie.


#5: Dorst is één van de signalen van beginnende suikerziekte

Je lichaam probeert overtollige suikers uit te plassen. Dit heb ik met je besproken bij tip 2. Als reactie hierop, moet je natuurlijk veel drinken anders kun je het niet uitplassen. 

Daarom is de kans groot dat je erg veel dorst hebt

Dorst is één van de signalen van beginnende suikerziekte

Je krijgt zoveel dorst omdat je lichaam veel vocht onttrekt uit andere delen van het lichaam. Het gebruikt vocht van je ogen en mond tot aan je geslachtsdelen. Een gebrek aan vocht op deze plekken is op de lange termijn gevaarlijk en kan nare gezondheidsklachten tot gevolg hebben.

Vandaar dat het lichaam de natuurlijke reactie geeft om te gaan drinken.

Hierdoor is de kans groot dat je een dorst hebt die maar niet weggaat. Dat komt omdat je lijf de vochtbalans probeert te herstellen, maar kansloos achterloopt. Je kunt drinken wat je wilt, maar je plast het gelijk weer uit. Dit is ook één van de signalen van beginnende suikerziekte die zich vrij vroeg laat zien.


#6: Je hebt last van wisselende gezichtsscherpte

Een naar gevolg van diabetes is dat je ogen aangetast kunnen raken. Als je de vorige klachten niet zo sterk hebt gehad of hebt genegeerd kunnen slechte ogen de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Er zijn veel mensen die helaas te lang wachten en pas naar de dokter gaan als hun ogen niet meer goed werken.

Een vroeg signaal dat er iets niet in de haak is, is wanneer je het ene moment scherp ziet en het andere moment juist wazig.

Dat komt omdat de sterkte van je ooglens samenhangt met je bloedsuiker.

Naarmate je bloedsuiker wisselt verandert ook hoe het licht je ogen binnenkomt. Daardoor kun je door een te hoge bloedsuiker wazig en dubbel gaan zien.

Dit kan zich langzaam opbouwen waardoor je het niet direct merkt. En als je begint met medicatie kan het wel drie maanden duren voordat alles weer normaal is. Daarom is regelmatig naar de oogarts gaan als veel van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing zijn, een goed idee. Hij test je ogen en kan het opmerken als deze slechter zijn geworden.

Wanneer duidelijk is dat je waziger ziet dan voorheen is het handig om gelijk naar de huisarts te gaan om te zien of je diabetes type 2 hebt.


#7: Prikkelbaarheid

Wanneer je bloedsuikerschommelingen hebt, zul je veel meer prikkelbaar zijn. Dit is ook één van de beginnende signalen van diabetes type 2:

Andere mensen om je heen merken dat jij een stuk prikkelbaarder bent.

Merk je de laatste tijd dat mensen wat vaker aangegeven waarom je zo prikkelbaar bent of merk je het bij jezelf? Dan zou het heel goed beginnende suikerziekte kunnen zijn.

Bij twijfel is het ALTIJD een goed idee om je bloedsuiker te (laten) meten. Als er niets aan de hand is, is dat natuurlijk altijd goed. Maar meten is weten, en wat diabetes type 2 betreft wil je dit zo snel mogelijk weten!

Gebruik het Diabetesvrij Geheim om de signalen van beginnende suikerziekte & diabetes om te keren!

Dat waren de meest voorkomende signalen van diabetes type 2. Dat jij nu deze symptomen en kenmerken ervaart, betekent overigens niet dat jij er je hele leven mee moet leven.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke van de bovenstaande signalen van suikerziekte ervaar jij? Of heb jij nog andere symptomen? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 29 september 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Hans Beuker schreef:

  Hele duidelijke uiteenzetting over diabetes 2. Ik herken een aantal van de symptomen. Mijn huisarts wil mij aan de medicatie hebben, maar ik wil op een andere(betere) manier proberen de ziekte te bestrijden.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Mooi dat je het aan wilt pakken! Op onze website kun je veel informatie vinden over dit probleem aanpakken. Indien we ergens bij kunnen helpen, horen we het graag!

 • erik schreef:

  Ik heb geen email ontvangen…

  • Ben Kuiper schreef:

   Je hebt het vorig jaar al gekregen zie ik. Als je zoekt in je mail op Diabetesvrij Geheim, dan zul je het mailtje vinden. Of stuur ons even een mail, dan krijg je het opnieuw 🙂

 • Annemarie schreef:

  Ik ga kijken dank voor de duidelijke uitleg …ik ga checken of ik diabetes 2 heb…het zit in de familie

 • Marion schreef:

  De spieren in mijn bovenbenen geven sinds geruime tijd, na een hamstring blessure, continu het gevoel om verzuurd te zijn. Ben naar de huisarts gegaan omdat ik mijn hart voelde kloppen, hard – ook ’s nachts zo sterk dat ik moeilijk in slaap kon komen of er wakker van werd. Na bloedtest op mogelijk schildklier probleem bleek mijn suikerspiegel te hoog

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Bleek er ook echt iets mis te zijn met je schildklier? Want schildklier problemen kunnen namelijk bloedsuikerproblemen veroorzaken (of in ieder geval erger maken).

 • Luchies J.M. schreef:

  Ik heb al maanden last van spieren in mijn benen en vooral in mijn voeten. Ook een droge mond s’nachts komt me bekend voor.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Ik zou even naar de huisarts gaan. Dan kun je even getest worden en zeker weten wat je nu wel/niet hebt.

 • Melissa schreef:

  Hoi in mijn familie zit diabetes en ik heb al 2 weken de klachten hoofdpijn,duizeligheid,in de avond misselijk en ik weet dat m’n vader en oom diabetes hebben en de huisarts wil niks doen moet ik me zorgen maken??

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is spijtig om te horen. Ik zou even je bloedsuiker laten meten door je arts of door één van je familieleden (die hebben hoogstwaarschijnlijk een bloedsuikermeter). Dan kun je even meten of je echt diabetes hebt of niet.

 • rene schreef:

  ben 66 jaar heb sinds verleden jaar diabetes 2 ik ga zeker de goede raad van ben kuiper opvolgen

 • Francine Pot schreef:

  Ben 84 jaar ,werk elke dag 2uur in de tuin,ga tweemaal per week naar de honden school,eet 2maalper week vis,snoep niet,nooit geen frisdrank,veel fruit,3koppen koffie en water heb nooit dorst,moet weinig plassen ,eet veel groenten ,heb toch een hoge bloedwaarden .novonorm voorgescheven,waar ik duizelig en pijn op de borst kreeg ,ik neem nu niets in en voel me weer goed, kan weer met mijn hond gaan wandelen ,groetjes Francine .

 • Share via
  >